«مج الکترونیکی زیلو»؛ خلاقیت جوان میبدی برای نقوش متنوع و حفظ سلامتی زیلو باف +تصاویر
سپيده احمديان پژوهشگر برتر کشور در گفتگو با خبرنگار میبد خبر درباره دلایل انتخاب طرح خود در زمینه هنر صنعت زیلو بافی بیان داشت: صنعت کهن زیلو که قدمتی بیش از 700 سال و به نوعی معرف استان یزد می باشد ، از تکنولوژی فاصله گرفته وحتی نقشه های بافت آن نیز بدلیل ساختار پیچیده طراحی، ساده و ساده تر شده است.
وی افزود: امروزه با روی کار آمدن فرشهای ماشینی با جنس اکرولیک که مشکلات تنفسی ایجاد کرده و دلایل ذکر شده بر آن شدیم تا با ارائه طرحی نو و در راستای احیاء این کهن صنعت ضمن حفظ صنعت دستی آن گامی درجهت سهولت و سرعت تولید با نقشه های متنوع تر در مسیر بهره روی برداریم.
احمدیان در مورد آغاز این ایده در ذهن خود اظهار داشت: از سال 1394 با مراجعه به کارگاههای مختلف زیلو و آشنا شدن با نحوه بافت آن و مشاهده سختی بیش از حد بافت زیلو و قرینه بودن زیلو که باعث شد با مشورت با پدرم و پیگیریهای پژوهش سرای رشیقی میبد کار خود را جهت نمونه سازی شروع کردم.
پژوهشگر برتر کشور در مورد طرح خود ابراز داشت: طرح مج الکترونیک زیلو به زیلو بافان کمک می کند که نقشهای متنوع و نا متقارن را بروی زیلو ببافند. و مزیتهای آن غیر از ایجاد طرحهای متنوع و پیچیده بر روی زیلو، رعایت بهداشت کاری زیلوباف می باشد بدین گونه که از ایجاد فشارهای زیاد به روی عضلات شانه زیلوباف و پیاده روی طولانی او در پشت دستگاه زیلو را کاهش داده و همچنین مکمل حافظه زیلو باف می باشد و زیلو باف مجبور به حفظ و یادآوری سنگین شمار مجها ندارد. دستگاه مج الکترونیکی از سه بخش مکانیکی، الکترونیکی و نرم افزاری تشکیل شده است.
وی در مورد ارزش علمی طرح خود عنوان کرد: طرح ساخت دستگاه مج الکترونیکی از نظر احیاء صنعت زیلو در صنایع دستی و گردشگری حائز اهمیت می باشد، به طوری که وقتی از این وسیله در جایگزینی با سیستم قدیم استفاده شود، می توان خلاقیتهای فراوان دیگری را بر روی زیلو بوجود آورد که در این زمینه افراد بیشتری با فکرها و ایده های مختلف می توانند آنها را بوجود آورند. بعنوان مثال بافت زیلوی برجسته که با روش قدیم بسیار وقت گیر و پر هزینه می باشد.
احمدیان خلاقیت و نوآوری طرح را در این موضوع دانست در این است که برای اولین بار می توان طرح دلخواه یا متن دلخواه را نه بصورت عمودی بلکه به صورت افقی بر روی زیلو نقش انداخت.
دانش آموز نخبه میبدی درباره کاربردهای این طرح اذعان داشت: با توجه به رشد روز افزون دستگاهای زیلو و برگشت و علاقه افراد به بافت زیلو آن هم به خاطر صنعت گردشگری و تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از زیلو، این دستگاه کمک فراوانی برای کاهش وقت و راحتی در بافت به زیلوبافان می کند که به جرات می توان گفت که کار بافت را حدود 60 درصد آسانتر می کند.
وی در مورد معرفی این طرح به مراکز علمی عنوان کرد: این طرح با حمایت و پیگیریهای بی وقفه سرکار خانم دهقانی مسئول پژوهش سرای رشیقی میبد در سطح استانی و کشوری مطرح و در جشنواره جوان خوارزمی رتبه دوم را به خود اختصاص داد و در نهایت بعنوان اولین طرح پژوهشی برتر استان در تهران برگزیده شد.
احمدیان در مورد اقدامات صورت گرفته برای تجاری سازی این طرح بیان داشت: درحال حاظر این طرح در دو سیستم پیشرفته و اقتصادی در حال طراحی و ساخت صنعتی می باشد.
وی در پایان به دانش آموزان توصیه داشت: دانش آموزان عزیز به اتفاقاتی که در اطرافشان می گذرد بیشتر دقت کرده و روزانه فقط نیم ساعت وقت خود را صرف خواندن کتابهای علمی و دانستنیها بکنند و خود را از فضای مجازی دور نگه دارند.
انتهای پیام/اد
مطالب مرتبط:
- همان زیلوی همیشگی +عکس
- تغییر کاربری زیلو، تنوع محصول و بسته بندی مناسب زمینه صادرات بیشتر زیلو را فراهم می سازد+ تصاویر
- توسعه هنر صنعت زیلو بافی گامی در جهت حل مشکل بیکاری واشتغال جوانان/ بیمه، مهمترین دغدغه زیلو باف
- خوشه زیلو در شهرستان میبد راه اندازی شد/ برگزاری دومین همایش ملی زیلوی میبد در سال 97+ تصاویر
- خلاقيت بانوي هنرمند ميبدي در پيوند هنر و معنويت براي احياي سنت زيلو بافي+ تصاوير
- عکس/ زیلوی اهدایی از طرف مردم میبد به برنامه خندوانه
- دانش آموز میبدی پژوهشگر برتر کشور انتخاب شد
- عرضه هنرهای سنتی یزد و میبد در نمایشگاه میلان
- اعطای نشان جغرافیایی به زیلو گام اول که محکم برداشته شد/گام دوم ایجاد شهرک زیلو بافی
- رکود و مالیات سنگین هنر صنعت زیلو را به نابودی می کشاند+ تصاویر