Skip to Content


نقوش سفال میبد بازتاب باورهای کویرنشینان +تصاویر


موزه‌ی سفال ميبد در مجموعه‌ی آب‌انبار حاج علی محمد در زمينی به مساحت ۵۰۰ مترمربع و با زيربنای ۲۵۰ مترمربع در ميبد قرار دارد.

به گزارش میبد خبر، استان یزد علاوه بر جاذبه‌های گردشگری زیادی که دارد، دارای صنایع دستی و شیرینی‌های متعدد نیز هست که می‌تواند سوغاتی بسیاری مناسی برای کسانی که به یزد سفر می‌کنند، باشد.

در سلسله مطالبی برخی از سوغاتی‌های شاخص استان یزد را به طور اختصار معرفی می‌کنیم:

سفال

یکی از عمده‌ترین تولیدکننگان محصولات سفال ایران میبد یزد است. سفال‌های این خطه به شکل‌های سفال ساده‌ی بدون لعاب، سفال لعاب‌دار و کاشی و سرامیک عرضه می‌شوند.

نقوش سفال میبد بسیار دیدنی و البته منحصربه‌فرد هستند. نقش‌های اصیل مرغ و ماهی و خورشید خانم از رایج‌ترین نقوشی هستند که بر سفال‌های میبد نقش می‌بندند.

سفالگری در شهرستان میبد یزد به دلیل فراوانی مواد خام و خاک مستعد از دیرباز مورد توجه بوده است و بیش از هزار سال قدمت دارد.

دستگاه سفال‌سازی از يك سطح چوبی و دايره مانند با محوری عمودی تشکیل شده است. در گذشته كوزه‌گران با ضربات پا، سطح دايره مانند و به دنبال آن محور عمودی را به حركت در می‌آوردند. پس از آنكه چانه‌ی گل را روی این محور می‌گذاشتند با حركات مداوم دست، آن را به شکل مورد نظر در می‌آوردند. اكنون گرداندن سطح مذكور و محور با استفاده از نیروی برق انجام می‌شود.

نقش‌های متفاوتی بر سفالینه‌ها رسم می‌شود که از میان آن‌ها این موارد را می‌توان نام برد:

نقش ماهی، خورشيد خانم، مرغك يا چغورگ، چيت، كمر، زلف عروس، كوه دار، طاق نصرت، تاج، محرماتی ساده و غيرساده، كوهگ، پيچ دوقلمه، سوزنی، چاديشوگ (چادرشبی)، پنجه فرسی، لوزی، كرمانی، مشهدی، قندی يا قندگ، كله قوچی، خانيوگ، تخته‌ای و كنده تخته‌ای، بازوبندی، اسب‌سوار که از میان آن‌ها طرح‌های ماهی، خورشيد خانم، چيت، مرغک (گنجشك) بیشتر رایج است.

یکی از مهم‌ترین نقوشی که روی سفال‌های میبد به چشم می‌خورد تصویر خورشید است که در واقع از خورشید درخشان مناطق حاشیه‌ی کویر الهام گرفته شده و با صورت زن نقاشی می‌شود که اصطلاحا «خورشید خانم» نامیده می‌شود.

نقوش این سفال‌ها در واقع بازتاب محیط زندگی و آرزوها و خواسته‌های سازندگان آنها است. این نقوش بیشتر با رنگ‌های آبی، سبز، زرد و خطوط ظریف سیاه نقاشی می‌شود و از اصالت و زیبایی خاصی برخوردار است.

موزه‌ی سفال ميبد در مجموعه‌ی آب‌انبار حاج علی محمد در زمينی به مساحت ۵۰۰ مترمربع و با زيربنای ۲۵۰ مترمربع در ميبد قرار دارد که در آن بيش از ۱۰۰ قلم اشيای سفالی دوران مختلف از جمله انواع ظروف، سرويس‌های سفال روميزی و سفال‌های قديمی برای نمایش در معرض دید علاقه‌مندان گذاشته شده است. این آب‌انبار متعلق به دوره‌ی قاجار است. قديمی‌ترين اثری كه در اين موزه به نمایش گذاشته شده،‌ كوزه‌ای سفالين متعلق به دوره‌ی مادها است. باستان‌شناسان اين کوزه را از محوطه‌های باستانی ميبد پیدا کرده‌اند.

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.