در جنگ تحمیلی زمان انتقال نیروی زخمی را به کمتر از 5 دقیقه رساندیم
به گزارش خبرنگار میبد خبر: بیمارستان صحرایی شهدای جامعه پزشکی از تاریخ 27 آبان ماه لغایت 1 آذر ماه در منطقه رستاق اشکذر دایر می باشد و هر روز 18 پزشک متخصص در 18 درمانگاه همزمان کار ویزیت بیماران را بر عهده خواهند داشت و مردم به طور رایگان ویزیت و از خدمات بهداشتی و درمانی رایگان بهره مند می شوند.
سردار فتوحی
سردار فتوحی با توجه به این که شما سابقه حضور در جبهه و جنگ را دارید، نقش بیمارستان صحرایی در زمان جنگ در کاهش تعداد شهدا را برایمان عنوان کنید؟
ما در زمان جنگ با حضور بسیج، پزشکان بسیجی و جامعه مهندسین در جبهه رکورد انتقال یک نیروی زخمی به اتاق جراحی را شکستیم. در جنگ جهانی اول زمان انتقال 20 روز بود، در جهانی دوم 15 روز اما ما در جنگ تحمیلی این زمان را به کمتر از 5 دقیقه رساندیم چون پزشکان ما در جبهه آمدند و در بیمارستان های صحرایی احداث شده کمک کردند. بیمارستان فاطمه الزهرا، بیمارستان امام حسین در جنوب، بیمارستان های صحرایی پشت خط مقدم برپا شدند.
مهندسین طرحی بیمارستان ها را برعهده داشتند و پزشکان هم زیر موشک و گلوله های دوربرد در امن و امان بودند لذا رکورد رساندن یک مجروح به بیمارستان در جمهوری اسلامی شکست.
تفاوت این بیمارستان با بیمارستان های زمان جنگ چیست؟
بیمارستان زمان جنگ با آجر و سیمان و بتون می ساختیم در حالی که اکنون بیمارستان ها با فنون مهندسی ساخته شدند. منتها با زمان اندک توسط پمپ باد کل بیمارستان برافراشته می شود و کمتر از 10 دقیقه طول می کشد، در زمان جنگ تجهیزات نداشتیم الان علم هم پیشرفت کرده و در خدمت بسیج قرار دارد.
دکتر نیلچیان رئیس بیمارستان امام جعفرصادق (ع) شهرستان میبد
در مورد بیمارستان صحرایی توضیحاتی را بفرمایید؟
بیمارستان صحرایی به ابتکار بسیج جامعه پزشکی استان یزد در منطقه رستاق با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و کلیه بیمارستان های تابع دانشگاه برگزار شده است و واحدهای مختلف بیمارستان صحرایی توسط بیمارستان های تابع دانشگاه خدمات ارائه می دهند و بیمارستان امام جعفر صادق(ع) واحد فیزیوتراپی و اتاق عمل را تامین کرده است.
هدف از این کار چیست؟
هدف از برگزاری بیمارستان صحرایی یک آماده باش است تا همه ظرفیت ها و توان نیروها ارزیابی شود و اگر مشکلی وجود دارد اصلاح شود، تا در مواقع بحرانی بتوانیم این کار را در مناطق مختلف ایران انجام دهیم و یک تجربه ای در این زمینه به دست آمده باشد و همه آمادگی خدمات رسانی را داشته باشند.
دکتر آیت اللهی متخصص عفونی
آقای دکتر لطفا بفرمایید چه تخصصی دارید و در کدام قسمت بیمارستان مشغول به کار هستید؟
قرار شده ما در این کمپ، بیمارانی که مبتلا به بیماری عفونی و تب دار هستند را در مدت 5 روزی که بیمارستان اینجا برپاست، ویزیت کنیم.
شما سابقه قبلی برای حضور در بیمارستان صحرایی دارید ؟
بله در خوزستان، کردستان، مناطق جنوب و خیلی مناطق مختلف بودم
نقش بیمارستان را در مناطقی که بودید چگونه ارزیابی می کنید؟
با وجود اینکه پزشک و متخصص زیاد شده است ولی هنوز باز در برخی مناطق کشور بعضی از تخصص ها وجود ندارد. به دلیل کمبود همین متخصص ها گاهی وقتها مجبور هستیم چنین بیمارستان هایی برپا شود تا بتوانیم مردم از این خدمات استفاده کنند.
مهمترین خدماتی که یک بیمارستان صحرایی می تواند ارائه دهد بنظر شما چه خدماتی است؟
بستگی به مناطق جغرافیایی دارد. بعضی از مناطق ما پزشک عمومی دارد ولی هیچ متخصصی ندارند در این منطقه هر متخصصی که برود می تواند خدمات رسانی کند در بعضی از مناطق مثل یزد که خوشبختانه وضعیت خیلی خوب است و همه متخصص ها عملاً وجود دارد بعضی از مناطق ممکن است بعضی از تخصص ها را نداشته باشد در این شرایط حضور بیمارستان های صحرایی می تواند خیلی ارزشمند باشد.
شما بعنوان پزشکی که در بیمارستان های مختلف صحرایی حضور داشته اید آیا پیشنهاد و یا انتقاداتی دارید تا مسئولین و دست اندرکاران در اجرای طرحهای آینده این مسائل را مدنظر قرار دهند؟
بهتر است که این طرح ها در مناطق مرزی کشور باشد جاهایی که متخصص کم است اگر بتوانند در این مناطق بیمارستان ها و یا درمانگاه ها را برگزار کنند مردم در آن مناطق، خیلی استقبال می کنند.
دکتر برزگر دندانپزشک
آقای دکتر نظرشما در مورد این طرح چیست؟
این طرح فعلاً برای موارد اضطراری و ارژانسی و مواردی مثل زلزله، پیش بینی شده است تا در زمان وقوع حادثه بتواند همه اکیپهای پژشکی را در یک جایی جمع کنند.
آیا شما در طرح های مشابه شرکت می کرده اید؟
بله، من قبلاً چنین طرحی را در زابل تجربه کرده بودم منتها تعداد چادرها کمتر بودند ولی امکانات و وسایل آنها نسبت به روز اول ما فراوانتر و بهتر بود ان شا الله اینجا هم در خواست کردیم که فردا و وسایل مرتب شود.
در زابل همین سطح تخصصی و فوق تخصصی بود؟
بله آنجا هم همین سطح بود
چه پیشنهادات و انتقاداتی در رابطه با تاسیس و نحوه کار بیمارستان صحرایی دارید؟
طرح خیلی خوبی است، در موارد ارژانسی و غیر مترقبه که پیش می آید خیلی خوب است که بتوانند چنین کاریهای را ارائه کنند، ولی خوب باید مرحله به مرحله که پیش می روند نظر اساتید را بدانند که درصورت وجود نقصان بتوانند عیب های این طرح را برطرف کنند و در مواقع ارژانسی بتوانند بدون نقص و با حضور فعالتری خدمات ارائه کنند.
خانم دکتر فروغ زمانی دندانپزشک
شما در کدام یک از رشته های در این بیمارستان کار می کنید؟
من در قسمت دندانپزشکی هستم و برای اولین بار از طرف دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد اعزام شده ام .
امکانات و تجهیزات بیمارستان صحرایی را چگونه ارزیابی می کنید؟
خوب است در قسمت دندانپزشکی تا حدی با کمبود امکانات روبرو هستیم که این امکانات و وسایل را سفارش داده ایم و برای روز دوم با توان بیشتری به کار خود ادامه می دهیم.
علت بیشتر مراجعات شما چه بوده است؟
بیشتر موارد با دندان درد روبرو بودند و بعلت ضعیف بودن بهداشت دهان ودندان، پوسیدگی دندان بحدی بود که کاملا دندان از بین رفته و فقط ریشه آن باقی مانده بود که در این حالت کاری جز کشیدن ریشه جامانده دندان گزینه دیگری نداشتیم.
چند واحد دندانپزشکی در این جا دایراست؟
دو واحد یکی برای کشیدن دندان و جرم گیری و دیگری برای ترمیم دندان است.