ID : 11532070
گزارش/

کاهش 40درصدی فروش آجیل باکم شدن قدرت خرید یزدی‌ها/ پیش‌بینی گرانی دوباره آجیل تا آخر سال


آجیل شب عید یزدی‌ها در گذشته و به صورت محدود در حال، از تخمه میوه‌های تابستان تهیه می‌شد.

به گزارش یزد رسا،آجیل شب عید یزدی‌ها در گذشته و به صورت محدود در حال، از تخمه میوه‌های تابستان تهیه می‌شد.

همشهری نوشت:این آجیل، اغلب از تخمه گُلُک(آفتابگردان)، تخمه هندوانه، تخمه خربزه، تخمه کدو و هسته میوه زردآلو که بین مردم یزد به «تنه» شهرت داشت تهیه می‌شد.
 
یکی از پیرمردان یزدی می‌گوید: مردم یزد که همیشه قناعت‌پیشه و صرفه‌جو بودند در تابستان تخمه و هسته میوه‌هایی را که مصرف می‌کردند شست‌وشو داده  در آفتاب خشک می‌کردند و برای بو دادن و مصرف شب عید کنار می‌گذاشتند.
 

«احمد دهقان‌چناری» می‌افزاید: شب عید، تنه‌های زردآلو چند روز خیسانده می‌شد و مرتب آب آن عوض می‌شد تا همه تنه‌ها که عمدتا تلخ و بی استفاده بودند، به اصطلاح شیرین شوند یا طعم تلخی خود را از دست بدهند.


تفت دادن آجیل خام
دهقان‌چناری ادامه می‌دهد: مردم در شب عید سینی‌های مسی و یا ماهی تابه‌های بزرگی را روی آتش یا گازهای بزرگ در حیاط خانه، قرار داده و تخمه را داخل آن تفت می‌دادند.
 
به گفته وی بعد از تفت دادن آجیل، به آن آب نمک و بعضا زردچوبه و مقدار کمی ‌آبلیمو اضافه می‌کردند که آن را خوشمزه‌تر کند.
 
دهقان‌چناری می‌افزاید: اضافه کردن آبلیمو قطعا تاثیری هم بر کاهش چربی مغزی جات و تخمه‌هایی داشت که بو داده می‌شد که نشان از توجه به سلامت مصرف‌کنندگان بود.
 
وی می‌گوید: بعد از آنکه مغزها و تخمه‌ها، در اصطلاح بو داده می‌شدند، آن را داخل ترش‌بالا (درشت بالان یا آبکش) می‌ریختند تا خاک و خرده‌های آن گرفته شود و سپس در ظروف خاصی نگهداری می‌شدند تا نم نکشند و برای نوروز آماده باشند.


خرید آجیل از نخودریزان
یکی دیگر از یزدی‌های قدیمی‌ می‌گوید: کسانی که کشت و زراعتی نداشتند و تخمه و هسته میوه‌ها را جمع‌آوری نکرده بودند، آجیل نوروز را از نخودریزان که در گذشته در کنار تولید نخود دوآتشه، بقیه آجیل‌ها از جمله تخمه‌ها را نیز می‌فروختند، تهیه می‌کردند.
 

به گفته «مریم میرسلیمی»، اصلی‌ترین نخودبریزی‌های یزد، در میدان خان فعالیت می‌کردند و این مغازه‌ها در شب عید، برای خرید آجیل مشتریان زیادی داشتند.وی می‌گوید: بیشتر زنان یزدی که زنانی اقتصادی و صرفه‌جو بودند، آجیل شب عید را از تابستان هر سال جمع‌آوری می‌کردند تا شب عید، فشار اقتصادی کمتری به مرد خانه وارد شود.
 
میرسلیمی ادامه می‌دهد: تخمه هندوانه  و تخمه گُلُک اصلی‌ترین تخمه‌های نوروزی آجیل یزدی‌ها بوده و اغلب بزرگ‌ترها، نقل بیدمشک را نیز در این ایام می‌خریدند تا کام بچه‌ها را شیرین کنند
 
.به گفته وی، بزرگ‌ترهای فامیل به ویژه پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در این ایام جیب‌های خود را پر از آجیل و نقل می‌کردند و زمانی که بچه‌ها و اقوام به دیدارشان می‌آمدند، بین آنها پخش می‌کردند.
 


توزیع آجیل در ظرف‌های مسی و بلوری
میرسلیمی ادامه داد: خانواده‌ها زمانی که دور هم جمع می‌شدند، با چای و شیرینی یزدی پذیرایی می‌شدند و سپس آجیل در ظروف کوچک بلوری مقابل مهمانان گذاشته می‌شد.
 
این بانوی یزدی گفت: صاحبخانه اگر جوان بود، خود ظرف  بزرگ آجیل را که مسی یا بلور بود هم می‌زد و برای هر کاسه، یکی دو قاشق آجیل می‌ریخت اما زمانی که صاحبخانه مسن بود، این کار به عهده کوچک‌ترها و مهمانان گذاشته می‌شد تا احترام بزرگ‌تر حفظ شود.
 
یکی دیگر از بانوان کهنسال یزدی می‌گوید: البته امسال به دلیل تقارن ایام نوروز با ایام فاطمیه ممکن است مردم رغبت کمتری به خوردن تخمه داشته باشند. به گفته «صفا محمدی»، اصلی‌ترین آجیل امسال برای نوروز، مغزینه شامل مغز پسته، فندق، بادام زمینی بادام هندی و نخودچی است.
 


لذت بو دادن آجیل
یکی از پیرمردان کاسب در محدوده میدان امیرچخماق هم می‌گوید: در گذشته در روزهای پایانی سال، تمام نخودریزی‌های یزد، تخمه بو می‌دادند.«ابوالقاسم کلانتری» با تاکید بر اینکه بو دادن آجیل، لذتی وصف نشدنی داشت، اضافه می‌کند: بزرگ‌ترین نخودریزی یزد، روی میدان امیر چخماق، قرار داشت که پوش و چادری داشت كه تا وسط میدان كشیده بود.

وی ادامه می‌دهد: صاحب این نخودبریزی «استاد حسن نخودبریزی» بود که پسته، نخود، فندق، تخمه و بادام بو داده را در این محل می‌فروخت و مشتریان زیادی داشت.
 


گلایه آجیل فروشان از کسادی بازار
اما رئیس اتحادیه صنف آجیل فروشان یزدی می‌گوید: صنوف مختلف از کسادی بازار شب عید گلایه می‌کنند  و ناراضی هستند. از جمله این صنوف، صنف آجیل فروشان است که روزهایی کم مشتری را سپری می‌کند.
 
«سیدحسین عقیلی» می‌افزاید: گرانی آجیل، قدرت خرید مردم را کاهش داده است به طوری که نسبت به سال گذشته با کاهش 40 درصدی فروش آجیل شب عید مواجه هستیم.
 


عوامل موثر در گرانی آجیل
عقیلی با اشاره به کاهش واردات آجیل به کشور، این اقدام را نیز در گران شدن انواع آجیل به ویژه انواع خارجی آن، موثر می‌داند.
 

وی با اشاره به اینکه دلالان قیمت آجیل را بالا می‌برند، می‌گوید: دلالان از مهرماه به خرید آجیل نوروزی اقدام کرده‌اند و شب نوروز با توجه به تقاضا، به عرضه اجناس خریداری شده با قیمت‌های گزاف اقدام می‌کنند که این موضوع کسبه را نیز ناراضی کرده است.
 


پیش‌بینی گرانی دوباره آجیل تا آخر سال
رئیس اتحادیه صنف آجیل فروشان یزدی از فعالیت 200 واحد آجیل فروشی، 30 واحد آجیل پزی و 5 واحد تولیدی آجیل در یزد خبر می‌دهد و می‌گوید: با این اوضاع هر چند مشتری در بازار نیست، اما احتمال دارد که تا شب عید آجیل گران‌تر هم بشود.
 
وی با اشاره به گرانی 8 درصدی قیمت آجیل در روزهای گذشته، افزایش قیمت آجیل در روزهای باقی مانده سال را نیز بین 5 تا 15 درصد پیش‌بینی می‌کند.
 
عقیلی اضافه می‌کند: مغز فندق، گران‌ترین مغز آجیل در بازار استان است که گرانی آن به دلیل توقف در واردات آن و کافی نبودن تولیدات داخل نسبت به تقاضاست.
 
وی نیز کاهش خرید تخمه به دلیل تقارن عید با ایام فاطمیه را تایید می‌کند و می‌گوید: اعتقادات مذهبی مردم یزد باعث شده است که بیشترین خرید آجیل برای شب عید امسال از مغزهای پسته، بادام هندی و فندق باشد.
 


پسته؛ تنها آجیل یزدی
رئیس اتحادیه صنف آجیل فروشان یزدی با اشاره به اینکه پسته تنها آجیلی است که در یزد تولید می‌شود می‌افزاید: مغز بادام هندی، فندق و انواع و اقسام تخمه‌ها نیز از استان‌های دیگر و خارج از کشور تامین می‌شود. 
 
عقیلی تنها راهکار برای بهبود بازار آجیل فروشان در ایام نوروز را همبستگی کسبه این صنف برای خارج کردن بازار از دست دلالان عنوان می‌کند چرا که به عقیده وی دلالان در بازار امروز بیشترین سود را دریافت می‌کنند.
 


راهکاری برای بهبود بازار
عقیلی ادامه می‌دهد: بهتر است برای ثبات بازار، یک نماینده از اتحادیه، اجناس مورد نیاز کسبه را خریداری کرده و به‌صورت متمرکز به کسبه تحویل دهد، در این صورت نرخ‌ها کنترل خواهد شد.
 
وی بیشترین تقاضا برای خرید آجیل را آجیل‌های مخلوط عنوان می‌کند و می‌گوید: هر کیلوگرم آجیل مخلوط در بازار استان بین 20 تا 75 هزار تومان براساس تنوع و کیفیت آن  نرخ‌گذاری شده است.
Untitledاتا-2.jpg
چاپ





summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.