ID : 34688301
مدیرکل محیط زیست یزد:

شرایط اقلیمی یزد عامل تشدید گرد و غبار در استان است


مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد گفت: مسائلی مثل تغییرات آب و هوایی و اقلیم مانند خشکسالی‌هایی که اتفاق می‌افتد و فرسایش‌هایی که صورت می‌گیرد باعث شده است که ریزگردها در کشور تشدید بشود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در گفت وگو با خبرنگار یزدرسا، در رابطه با پدیده ریزگردها و گرد وغبار در یزد گفت: تفاوت ماهوی در استان یزد با استان‌های مرزی مثل ایلام، کرمانشاه و شهر اهواز و بعضی دیگر از شهرها که تحت تأثیر تهاجم متقابل داخلی و خارجی هستند، این است که در این شهرها تشکیل ریزگردها هم منشأ خارجی و هم منشأ داخلی دارد.

سید حسین سادات موسوی افزود: لذا کنترل و پیشگیری قدری سخت‌تر است به دلیل اینکه کشورهای هم‌جوار و همسایه خیلی اقدامات مساعد و مؤثری را تاکنون انجام نداده‌اند و لذا زحمات و فعالیت‌هایی که در بخش داخلی صورت می‌گیرد، شاید نتوانند به آن شکل جوابگوی آنچه که مدنظر است باشند.

وی اظهار داشت: مسائلی  مثل تغییرات آب و هوایی و اقلیم مانند خشکسالی‌هایی که اتفاق می‌افتد، فرسایش‌هایی که صورت می‌گیرد، بافت خاک که بر اثر فعالیت‌های راه‌سازی و معدن‌کاری صورت می‌گیرد و صدها عامل دیگر باعث شده است که ریزگردها در کشور تشدید بشود.

موسوی خاطرنشان کرد: در استان یزد هم -هرچند نمی‌خواهیم مقایسه و مشابهت‌سازی کنیم- ولی شرایط اقلیمی استان یزد با توجه به اینکه هم وضعیت آب و هوایی خشک و بیابانی دارد و هم نزولات جوی در طول سال‌های گذشته به شدت کاهش پیدا کرده است؛ ضمن اینکه بافت خاک هم در اثر تغییر کاربری‌هایی که در طول سال‌های گذشته داده شده، برای تشدید این پدیده مساعد است.

وی ادامه داد: این در حالی است که ما کانون‌های فشاری را داریم که کویرهایی هستند که شهرستان‌هایی مثل اردکان و میبد را محاط کرده است. علاوه بر این بادهای موسمی که از اردکان به سمت یزد و مهریز تا کرمان و همچنین تفت و دیگر جاها جریان دارد؛ این‌ها همگی دست به دست هم داده تا ما شاهد پدیده‌ای چون گرد وغبار در استان یزد هم باشیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد تأکید کرد: ولی وضعیتی که استان یزد نسبت به سایر مراکز استان‌های بزرگ ما دارد این است که پایداری گرد وغبار در یزد آن‌طور که برآورد شده حداکثر یک روز (بین چند ساعت تا یک روز) بوده است. در حالی که دوام این پدیده در شهری مثل اهواز تا یک هفته هم طول کشیده و حتی باعث تخریب زیرساخت‌ها مثل آب و برق شده است ولی خوشبختانه در یزد ما شاهد اینگونه مسائل نبوده‌ایم که این هم البته دلایل مختلفی دارد.

موسوی اضافه کرد: یکی از این دلایل این است که ما مثلا تالابی نداریم که آنچنان خشکیده شده باشد، یا حتی اگر خشکسالی داریم، هنوز جا داریم که به آنجا برسیم و پیشگیری کنیم که اتفاقی که مثلا در برخی دیگر از کلان‌شهرها افتاده در یزد نیفتد.

وی تصریح کرد: وضعیت دیگری که داریم این است که ما تحت تأثیر آلودگی‌های منابع ثابت هستیم. خیلی از استان‌ها مثل تهران، اصفهان، و حتی اهواز و شیراز و دیگر جاها بیشتر منابع سیار یعنی خودرو و ترافیک، حمل و نقل و... باعث می‌شود که این پدیده‌ها به نوعی تشدید بشوند.

موسوی ادامه داد: اما در یزد با توجه به اینکه بیشتر فعالیت‌ها صنعتی بوده تا مسائل تجاری و حمل و نقل و امثالهم، به نوعی فعالیت‌هایی در طول سال‌های گذشته صورت گرفته که بشود این مسئله را تا حدودی کنترل کرده و کاهش بدهیم.

وی تصریح کرد: همچنین سیاست‌گذاری‌هایی که در کشور اتفاق افتاده این است که ما اگر می‌خواهیم صنایع بزرگ بیاوریم گردشگری و خدمات باشد و ضمن اینکه ایجاد شغل و درآمد می‌کند حداقل تخریب را داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد یادآور شد: یکی از مسائلی که می‌تواند در آینده یک تهدید باشد و باید به فرصت تبدیل شود، مسئله توسعه معدنی استان است که امیدواریم در این رابطه هم تدبیری صورت بگیرد.

موسوی اضافه کرد: ضمن اینکه ما می‌پذیریم که به هر حال بحث توسعه و اشتغال یک بحث مهم در دولت است، اما باید یک اولویتی در برنامه‌ها قرار داده شود که اگر مثلا معدن‌کاری داریم به معادن بزرگ و استراتژیکی که در تولید و اشتغال کشور نقش دارند با رعایت مسائل محیط زیستی بها بدهیم و از دستکاری طبیعت به صورت خرد و پراکنده تا حدی پرهیز کنیم.

وی اظهار داشت: امیدواریم با این تدابیر بتواتیم ضمن اینکه معدن‌کاری را با رعایت شرایط ادامه بدهیم، بحث پر کردن این نقشه استان یزد را که ما هم یکی از استان‌های معدن خیز کشور هستیم، بگذاریم برای برنامه‌های دراز مدتی در کشور که با شرایط کنترل و تمهیدات حفاظتی معادن را هم بصورت کامل داشته باشیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد گفت: در رابطه با بحث گرد و غبار مطالعاتی از طریق اداره محیط زیست استان و همکاری دانشگاه‌های یزد و پژهشکده مناطق خشکی بیابانی در سال گذشته انجام شد و به نتایجی رسیدند و در کارگروه مخاطرات زیست محیطی طرح شده است. ان‌شاالله پیگیر هستیم که این نتایج را با طرح‌مان در ارگان‌های دیگر و در شوراهای برنامه‌ریزی بتوانیم عملیاتی کنیم که حداقل تبعات ناشی از گرد و غبار را در استان یزد داشته باشیم.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.