ID : 36246115
در حاشیه صف‌های طولانی این روزها

رونق اقتصادی وعده‌ داده شده همین بود؟!


آشفتگی بازار و شکل‌گیری صف‌های طولانی گوشت در نقاط مختلف از جمله یزد، پیامد ضعف در برنامه‌ریزی و نظارت است.

به گزارش یزدرسا، تلخ است اما واقعیت دارد که دولت در بهبود اوضاع اقتصادی و معیشتی مردم موفق نبوده است و به‌ ویژه در ماه‌های اخیر فشارهای اقتصادی سنگینی بر دوش جامعه آوار شده است. نمونه بارز آن را می‌توان در صف‌های طولانی توزیع گوشت در نقاط مختلف کشور و استان یزد مشاهده کرد که تناسبی با داشته‌های خدادادی این مردم ندارد. به عبارتی گوشت قرمز که جزو نیازهای ضروری مردم است، چند ماهی است با سیر صعودی مواجه شده و فشار سنگینی بر معیشت مردم وارد کرده است. اما به راستی چرا چنین وضعیتی به وجود آمده و چرا در دولت پیشین علیرغم اعمال تحریم‌های به اصطلاح‌ فلج‌کننده هم شاهد چنین صف‌هایی در کشور و یزد نبودیم؟!

صف‌های طولانی گوشت؛ تاسف‌آور و غیرمنطقی!

بر اساس آمار اعلامی از سوی مراکز ذی‌ربط، کشورمان در سال به حدود یک میلیون تن گوشت دامی نیاز دارد که ۷۵۰هزار تن آن در داخل تولید می‌شود و الباقی آن از طریق واردات تامین می‌شود. وانگهی دولت در اوایل سال جاری پس از نوسانات بازار ارز، ۱۸میلیارد دلار با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفت. بنابراین بر اساس مبانی بدیهی اقتصادی، نباید شاهد اوضاع نابسامان کنونی و تشکیل صف‌های طولانی برای تهیه گوشت باشیم. پس مشکل کجاست؟

اگرچه برخی متصدیان به هر دلیل، برای توجیه گرانی برخی اقلام از جمله گوشت قرمز، به قاچاق اشاره کردند و به نوعی کوشیدند تا توپ کم کاری را به زمین دیگران پرتاب کنند، اما مقایسه نسبت اندک آمار قاچاق دام زنده از کشور با میزان کل تولید داخل، نشان می‌دهد که میزان قاچاق به حدی نیست که بتواند به عاملی تعیین کننده برای به هم خوردن قیمت‌ گوشت در بازار باشد. این واقعیتی است که مورد تصدیق مقامات ذی‌صلاح از جمله فرمانده نیروی انتظامی قرار گرفته است.

آن رونق اقتصادی چه شد؟!

هنوز صدای رئیس‌جمهور در گوشمان طنین‌انداز است که در دوران تبلیغات ریاست‌ جمهوری، می گفت «آن‌چنان رونقی ایجاد خواهم کرد که...» و این روزها با دیدن اوضاع بازار و صف‌های تاسف‌انگیز گوشت در این اندیشه فرو می‌رویم که چه شد آن رونق وعده داده شده و شاید رونق مدنظر رئیس‌جمهور در آن دوران معنای دیگری داشته است.

نقش بی‌تدبیری در بازار گوشت

رصد منصفانه اوضاع اقتصادی و برای نمونه بازار گوشت این نکته را به اذهان تداعی می‌کند که نباید از ضعف تدبیر دولت چشم پوشید؛ چه این که دولت می‌توانست با کمک گرفتن از نظرات کارشناسان دلسوز و اتخاذ تصمیم‌هایی عملی‌تر، از بروز و استمرار چنین وضعیت تاسف‌آوری جلوگیری کند.

به عنوان نمونه‌ای از بی‌تدبیری‌های دولت می‌توان به این سخن پژمانفر، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، استناد کرد که با انتقاد از دولت گفته بود:  دولت مجوز صادرات گوشت را تأیید کرد و بخش قابل توجهی از تولیدات گوشت داخلی به خارج از کشور صادر شد. همین باعث افزایش قیمت گوشت در کشور شده است.

متأسفانه دولت چه در زمینه برنامه‌ریزی، چه در زمینه اختصاص ارز و چه در زمینه نظارت بر توزیع کالاهای اساسی عملکرد قابل دفاعی نداشته است و همین باعث آشفتگی بازار و شکل‌گیری صحنه‌های ناخوشایندی چون صف‌های طولانی برای دریافت گوشت در نقاط مختلف کشور و از جمله یزد شده است.

ضرورت بهره‌گیری از همه ابزارها برای کنترل بازار

بی‌تدبیری‌ها و سهل‌ا‌نگاری‌های برخی مسئولان و دستگاه‌های ذی‌ربط موجب بروز مشکلات تاسف‌آوری در زمینه تهیه کالاهای اساسی از جمله گوشت برای عموم مردم شده است، اما هنوز فرصت باقی است و دولت می‌تواند با استفاده از ابزارهای قوی نظارتی از جمله سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، سازمان تعزیرات، ستاد مبارزه با قاچاق و کالا و ارز با جدیت وارد میدان شود و اجازه بغرنج‌تر شدن اوضاع را ندهد.

نویسنده: حمیدرضا شورکی

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.