ID : 13406259

راهبرد آمریکا بین تکریت و رمادی چگونه در عراق به شکست انجامید


پیروزی نیروهای دفاع مردمی عراق در مبارزه با داعش، ناکامی های ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه داعش را به خوبی به تصویر کشید.

به گزارش یزد رسا به نقل از روزنامه الاخبار، پیروزی نیروهای دفاع مردمی عراق در مبارزه با داعش، ناکامی های ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه داعش را به خوبی به تصویر کشیده و نشان داد جنگنده های ائتلاف حتی از آزادسازی یک روستا نیز ناتوان ماندند.


9 ماه پس از تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش در ماه اوت گذشته، آمریکا متوجه شد راهبرد آن در عراق نیاز به بازنگری دارد از همین رو یک مسئول آمریکایی پس از سقوط شهر الرمادی در استان الانبار به دست داعش به لزوم بازنگری در راهبرد مبارزه با داعش سخن گفت.


این مسئول آمریکایی در مورد راهبرد جدید آمریکا و یا اصلاحات مورد نظر در آن توضیحی نداد، اما اگر اندکی به عقب بازگردیم می توانیم به راهبردی که  آمریکا برای مقابله با داعش در عراق در پیش گرفت، پی ببریم.


آغاز راهبرد آمریکا برای مبارزه با داعش در عراق
راهبرد آمریکا در مبارزه با داعش از آنجا کلید خورد که واشنگتن خود را مسئول انحصاری آموزش تسلیحاتی و اطلاعاتی و نیز عملیاتی نیروهای عراقی برای مقابله با داعش می دانست، تا به این ترتیب در مقابل این کمک ها بتواند دولت عراق را به امضای معاهداتی سوق دهد که برای چند دهه ضامن منافع راهبردی واشنگتن در عراق باشد، به اضافه اینکه بتواند ساختار نظام سیاسی عراق را بر اساس طرح تقسیم مورد نظر خود تحقق بخشد.


در این میان ایران بلافاصله وارد خط حمایت میدانی مستقیم و قدرتمند از عراق و مبارزه با داعش شد به گونه ای که آمریکایی ها مجبور شدند طرح دیگری را جایگزین راهبرد خود کنند که مبتنی بر دو رویکرد بود:
اول: تلاش برای اینکه در صحنه میدانی نبرد با داعش جایی را برای خود فراهم کنند تا از اینکه ایران به تنهایی سر نخ های مبارزه با داعش را به دست داشته باشد، جلوگیری کنند.


واشنگتن برای تحقق این هدف به فکر تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش افتاد.


دوم: تقویت خطوط قرمز سیاسی برای مسئولان عراق در مورد حد و مرز استفاده از نیروهای دفاع مردمی در مقابله با داعش. این محدودیت به میزان زیادی شامل  استان های سنی نشین یعنی صلاح الدین، نینوا و الانبار می شد.


روشن است که تعیین این حد و مرز به میزان زیادی با سیاست آمریکا در عراق یا همان سیاست تقسیم عراق در ارتباط است، زیرا واشنگتن همچنان بیم دارد که ورود نیروهای دفاع مردمی و گروههای مبارز متحد با ایران به این استان ها موجب شکل گیری واقعیت های سیاسی و یا جمعیتی در این مناطق شده و در نتیجه مانع از عملی شدن نقشه تقسیم عراق در دراز مدت شود.


تلاش های  آمریکا برای محدود کردن فعالیت نیروهای دفاع مردمی


به این ترتیب بود که آمریکا و ایران دیدگاههای خود برای مقابله به عراق را پیش بردند و فعالیت نیروهای دفاع مردمی که به ارتباط نزدیک با نیروهای سپاه پاسدارن ایران معروف است، آغاز شد.


همزمان با آن گروهی از مشاوران نظامی وابسته به سپاه قدس به ریاست سردار قاسم سلیمانی فعالیت خود را در عراق کلید زدند.


این نیروها یک عملیات را به پایان برده و عملیات دیگری را آغاز کرده و مناطق مختلف را یکی پس از دیگری از اشغال داعش آزاد می کردند.


در مقابل هواپیماهای ائتلاف بین المللی علیه داعش فقط به تعداد بمباران های خود و ادعای تلفات داعش اکتفا می کردند بدون اینکه بتوانند حتی یک روستا را آزاد کنند آن هم در حالی که همه می دانند رهبری ائتلاف بارها تلاش کرد که از دولت عراق به عنوان میانجی استفاده کرده و از نیروهای دفاع مردمی و سردار سلیمانی خواست اجازه دهد که جنگنده های آنان در عملیات مبارزه با داعش مشارکت داشته باشند.


تمام این تلاش ها با مخالفت جدی و تهدید آمیز روبه رو شد مبنی بر اینکه در صورت ورود جنگنده های ائتلاف به منطقه عملیات با آن به عنوان نیروی دشمن برخورد خواهد شد.


پس از پایان پاکسازی منطقه جرف الصخر در استان بابل و برخی مناطق دیگر به دست نیروهای دفاع مردمی در کمربند جنوبی و غربی بغداد و نیز پاکسازی کامل استان دیالی نوبت استان صلاح الدین رسید که بیشتر جمیعت آن را اهل تسنن تشکیل می دهد.


وجود مرقد دو امام شیعیان در شهر سامراء موجب شد نیروهای دفاع مردمی تهدیدات داعش علیه آن را جدی گرفته و در اولویت قرار دهند در نتیجه دیگر جایی برای خط قرمزهای از پیش تعیین شده باقی نماند.


بر این اساس در چند ماه گذشته نیروهای دفاع مردمی عملیات متعددی را به اجرا در آوردند که در جریان آن توانستند 6هزار کیلومتر از مناطق این استان را آزاد کنند که در محدوده بین شهرستان های بلد، الدور و سامراء قرار داشت.

 

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.