ID : 41002708
یزد رسا بررسی می‌کند؛

جای خالی شرکت‌های دانش‌بنیان در صنایع یزد


غفلت از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان باعث شده است استان صنعتی یزد در بسیاری از شاخص‌های بهره‌وری و محیط زیستی دچار مشکل باشد که با تغییر سیاست‌های مسئولان ارشد استان باید به‌زودی شاهد تغییر این روند و ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به واحدهای صنعتی بود.

به گزارش یزد رسا، استان یزد در ۲۸ سال اخیر موفق شده است بیشترین تعداد قبولی کنکور سراسری را به خود اختصاص بدهد و بسیاری از رتبه‌های ممتاز کنکور نیز هرساله متعلق به یزدی‌هاست اما در کنار ویژگی علمی، یزد به‌عنوان یک استان صنعتی نیز در کشور شناخته می‌شود به‌نحوی‌که بیش از ۳ هزار و ۴۰۰ واحد صنعتی در استان یزد وجود دارد و ۳ هزار و ۳۶۶ جواز تأسیس صادر شده است و به علت وجود این تعداد صنایع، یزد تبدیل به یکی از استان‌های مهاجرپذیر شده است.

 در زمینه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور نیز ظرفیت بسیار خوبی در استان یزد وجود دارد به‌نحوی‌که در حال حاضر ۱۴۴ شرکت دانش‌بنیان، ۴۵۰ شرکت فناور مستقر در پارک علم و فناوری، شرکت‌ها و خانه‌های خلاق، بیش از ۱۲۰ استارتاپ و ۹۹ واحد تحقیق و توسعه در استان یزد وجود دارد.

جای خالی شرکت‌های دانش‌بنیان در صنایع یزد

کنار هم قرارگیری این دو موضوع یعنی علم و صنعت این انتظار را به وجود می‌آورد که نخبگان و فارغ‌التحصیلان یزدی در واحدهای صنعتی یزد مشغول به فعالیت باشند و خط تولید کارخانه‌های یزد به علت وجود چنین نخبگانی با نوآوری‌های روز دنیا و خلاقیت به فعالیت خود ادامه دهد؛ اما در واقع چنین نیست.

محمد صالح جوکار رئیس مجمع نمایندگان مردم یزد در مجلس شورای اسلامی دراین‌رابطه در نشست با وزیر کشور تصریح کرد: یزد یک استان صنعتی است و عمدتاً روی جنبه‌های سخت‌افزاری و صنایع سخت‌کار کرده به‌طوری‌که کم‌تر به حوزه‌های نرم توجه شده است.

جوکار با بیان این‌که استان یزد از جامعه توانمند نخبگانی برخوردار است، افزود: با نقش‌آفرینی نخبگان در شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور، ضمن کمک به حل مشکلات استان، نور امیدی در دل جوانان و نخبگان ایجاد می‌شود.

علت عدم استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان یزد چیست؟

نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی دقیقاً به موضوع درستی اشاره کرد؛ زیرا متأسفانه در سال‌های گذشته ریل‌گذاری اقتصادی استان یزد و همچنین دردسترس‌بودن و ارزان‌بودن برخی امکانات مثل حامل‌های انرژی باعث شده بسیاری از واحدهای صنعتی استان یزد احساس نیاز چندانی به استفاده از نوآوری و فناوری‌های روز دنیا در واحد خود نکنند و بدتر از آن اینکه به سمت ایجاد چنین واحدهای نوآوری و شرکت‌های دانش‌بنیان نیز حرکت نکرده‌اند.

محمدجعفر رحمانی شمسی معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان یزد در گفتگو با یزد رسا این موضوع را تأیید و اظهار داشت: متأسفانه در کشور ایران تاکنون ایجاد ارزش‌افزوده، از طریق سرمایه‌گذاری جدید بوده است؛ اما می‌توان بدون سرمایه‌گذاری جدید و تنها با اصلاح روش‌ها، صرفه‌جویی در ورودی‌ها، مصرف انرژی و به‌صورت خاص استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان ارزش‌افزوده بیشتری را تولید کرد.

وی افزود: در بیش از ۴۴ سالی که از انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد یکی از بزرگ‌ترین دلایلی که باعث شده شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان به‌نحوی‌که مناسب بوده وارد واحدهای صنعتی نشوند بی‌رغبتی مدیران بخش خصوصی به استفاده از نخبگان و تغییر برخی روندها در واحد تولیدی بوده است.

علت این موضوع نیز قیمت‌های پائین حامل‌های انرژی و برخی مسائل دیگر  است که باعث شده اصلاً احساس نیاز نکنند؛ اما ناترازی ایجاد شده در زمینه انرژی باعث شده که واحدهای صنعتی در حال حاضر و به‌مرور مجبور به استفاده از روش‌های نوآورانه و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان شوند.

حمایت دولت سیزدهم از تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان

این عدم استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان به نحوی در استان یزد مشهود است که در سال‌های نه‌چندان دور استان یزد بالاترین درصد فارغ‌التحصیلان بیکار در کشور را به خود اختصاص داده بود.

حتی در شرایط فعلی نیز مهران فاطمی استاندار یزد در دیدار با وزیر علوم تصریح کرد: استان یزد ۳۰ هزار فارغ‌التحصیل بیکار دارد و از این لحاظ به‌هیچ‌عنوان وضعیت خوبی در سطح کشور ندارد.

وی افزود: برای حل این مشکل باید بیش از گذشته برای ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان و فن آور با همکاری بخش خصوصی و حمایت مردم و مسئولان اقدام کرد.

فاطمی با تأکید بر اینکه ظرفیت‌های اشتغال استان باید دانش‌محور شود خاطرنشان کرد: نیروهای متخصص و نخبگان باید به‌جای نیروهای یدی به کار گرفته شوند به همین دلیل تمرکز استان در سال جاری بر روی ایجاد اشتغال دانش‌بنیان برای کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال برای جذب نخبگان و متخصصان داخل استان و نخبگانی است که از استان مهاجرت کرده‌اند.

فاطمی، مهم‌ترین جایگاه اقتصاددانش بنیان را در صنعت و تولید استان دانست و تصریح کرد: مهم‌ترین برنامه ما تولید از سنگ تا ماشین در استان است و در این مسیر تصمیم داریم از دانش شرکت‌های بومی بهره بگیریم و از تولیدات آنها حمایت می‌کنیم.

وی ادامه داد: در این راستا محصولات موردنیاز استان که از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان یزد تولید می‌شود، از جای دیگری خریداری نخواهد شد.

در مجموع اینکه با تغییر سیاست و نوع نگاه مدیران ارشد استان در دولت سیزدهم، باید امیدوار بود شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان استان یزد که تعداد آنها نیز قابل‌توجه است به‌مرور وارد واحدهای پرتعداد صنعتی استان یزد شوند؛ اما موضوع مهم در این زمینه، زمان است؛ زیرا که نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان انتظار نتیجه و توجه را دارند و بی‌توجهی می‌تواند منجر به کوچ این افراد از استان یزد شود.

انتهای پیام/ک




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.