ID : 33819320
رئیس اداره منابع طبیعی اردکان خبر داد

جاده های غیر اصولی معادن یکی از منابع اصلی تولید ریزگرد محلی در اردکان


رئیس اداره منابع طبیعی اردکان با اشاره به عدم رعایت اصول بهره برداری در بخش معدن این شهرستان گفت: جاده های غیر اصولی معادن یکی از منابع اصلی تولید ریزگرد محلی در اردکان است.

به گزارش یزد رسا، به نقل از اردکان گویا؛ مرتضی افخمی اردکانی در نشست خبری با جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان ضمن گرامیداشت هفته منابع طبیعی گفت: وظیفه اصلی سازمان جنگل ها و مراتع حفظ، احیاء، توسعه و بهره برداری اصولی از پوشش گیاهی در عرصه های طبیعی است.

وی با اشاره به اهمیت درختکاری در دین اسلام گفت: این توجه نشان دهنده جایگاه و تأثیر کاشت درخت در زندگی است و مردم ایران هم از قدیم الایام به موضوع درختکاری توجه ویژه ای داشته اند چرا که درختان در جلوگیری از فرسایش خاک و ایجاد سیلاب های مخرب، تولید اکیسژن، ایجاد آرامش برای انسان، جذب آلایندگی های هوا و آلودگی های صوتی نقش بسیار مهمی دارند.

رئیس اداره منابع طبیعی اردکان اظهار داشت: کشور ایران بر روی کمربند بیابانی واقع شده است و با توجه به تغییرات صنعتی که در دنیا صورت گرفته است موجب افزایش دمای زمین و تولید گازهای گلخانه ای شده است و همین امر باعث شده است که خشکسالی های متوالی در منطقه ما بوجود بیاید و این خشکسالی موجب از بین رفتن پوشش گیاهی درختچه ای در سطح مناطق ما شده است و به پوشش بوته ای تبدیل شده است. کمبود بارش در شهرستان اردکان سبب شده است که پوشش گیاهی در منطقه ما ضعیف تر بشود و ما در وضعیت نگران کننده ای قرار بگیریم. ما برای حفظ این پوشش گیاهی کمی که داریم باید حفاظت از آن را تقویت کنیم بنابراین یگان حفاظت منابع طبیعی در دو مقوله جلوگیری از تصرف اراضی ملی و جلوگیری از تخریب آن مأموریت خود را انجام می دهد. این یگان در موضوع مقابله با زمین خواری و تخریب پوشش گیاهی و مراتع فعال است و به صورت جدی و بدون اغماض با متصرفین و متخلفین برخورد می کند.

وی گفت: متوسط میزان جنگل در دنیا حدود هشت دهم هکتار است ولی متأسفانه این میزان در کشور ما دو دهم هکتار است که در مناطق محدودی قرار گرفته است. سرانه دنیا در حوزه بیابان حدود دو هزار متر مربع است ولی در کشور ما بیش از 4 هزار و سیصد متر مربع است. توسعه روز افزون جمعیت، افزایش نیاز این جمعیت به مواد مختلف و توسعه صنعتی از جمله مسائلی است که با منابع طبیعی و محیط زیست در تضاد است. ما نمی توانیم جلو توسعه را بگیریم و باید سعی کنیم که این تضادها را کاهش دهیم و با هم افزایی و استفاده از ظرفیت های یکدیگر آثار مخرب توسعه صنعتی را کم کنیم.

افخمی گفت: افزایش میزان مصرف آب در کشور و در منطقه ما به یک بحران تبدیل شده است به گونه ای که در برخی از استان ها به دنبال دریافت مجوز بهره برداری از آخرین لایه های آب در عمق بیش از هزار متری هستند. در منطقه ما به لحاظ کمبود آب و پایین بودن کیفیت آب وضعیت حاد تری داریم و با کاهش میزان آب انتقالی به شهرستان و در مدار قرار گرفتن چاه ها میزان کیفیت آب پایین می آید و این امر موجب افزایش بیماری های مرتبط با موضوع آب می شود. همه باید در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی همت کنند تا وضعیت موجود را از لحاظ کیفی ارتقا دهیم.

این مقام مسئول اظهار داشت: در راستای مقابله با پدیده ریزگردها و تثبیت خاک در سال 96 در بیش از 250 هکتار از اراضی شمال اردکان عملیات بیابان زدایی انجام شده است. دولت در زمینه مقابله با بیابان زایی اعتبارات خوبی را اختصاص داده است به گونه ای که در سال جاری بیش از 6 میلیارد ریال اعتبار برای بیابان زدایی در شهرستان اردکان تخصیص یافته است. برای سال آینده نیز با موافقت مقام معظم رهبری اجازه برداشت 150 میلیون دلار از صندوق توسعه ارزی برای مبارزه با ریزگردها صادر شده است.

وی افزود: ما در زمینه مصرف انرژی رکورد دار هستیم و تا مردم نخواسته باشند و همکاری نکنند دولت به تنهایی نمی تواند کاری انجام دهد. در موضوع درختکاری و حفاظت از منابع طبیعی تا مشارکت مردمی وجود نداشته باشد نمی توان کاری صورت داد.

مرتضی افخمی با اشاره به وسعت 2 میلیون و 400 هزار هکتاری شهرستان اردکان گفت: استاندارد نیروی حفاظتی به ازای هر 10 هزار هکتار مرتع یک نفر است و ما در شهرستان اردکان با توجه به وجود یک میلیون و 300 هزار هکتار مرتع طبق استاندارد جهانی باید 130 نفر نیروی حفاظتی داشته باشیم ولی متأسفانه فقط دو نفر نیروی حفاظتی در شهرستان وجود دارد. به منظور حفاظت از منابع طبیعی با دهیاران و محافظین افتخاری تعاملی صورت گرفته است تا مشارکت مردمی در این زمینه بیشتر شود.

وی افزود: در سال گذشته در شهرستان اردکان بیش از 989 هکتار زمین در قالب طرح های کشاورزی، صنعتی، بنیاد مسکن و متفرقه واگذار شده است. در بخش معدن بیش از 70 مورد به استعلامات سازمان صنایع ومعادن پاسخ داده شده است. حوزه معدن یکی از جاهایی است که بیشترین تخریب منابع طبیعی وجود دارد. بهره برداری اصولی در معادن موجود در منطقه ما رعایت نمی شود. جاده های غیر اصولی معادن یکی از منابع اصلی تولید ریزگرد محلی در منطقه ماست. با توجه به طوفان گرد و خاک ایجاد شده در ماه های اخیر در شهرستان در جلسه شورای حفاظت مصوب شد که با هماهنگی سازمان صنایع و معادن و با محوریت فرمانداری تصمیم گیری کلی برای این معادن اتخاذ شود تا جلوی بخشی از تولید ریزگردهای ناشی از تردد کامیون ها گرفته شود.

رئیس اداره منابع طبیعی اردکان گفت: در حوزه طرح های عمومی و عمرانی در سال گذشته به بیش از 45 مورد استعلام پاسخ داده شده است. بزرگترین طرح انتقال آب خلیج فارس بوده که مسیر آن در شهرستان آزادسازی شده است و برخی از اقدامات اولیه آن صورت گرفته است. تا پایان بهمن ماه بیش از 650 میلیون تومان بابت ایجاد طرح های عمومی و عمرانی در حوزه شهرستان به عنوان خسارت اخذ شده است. بین 12 تا 15 درصد از فروش معادن به عنوان بهره مالکانه توسط سازمان صنایع و معادن وصول می شود و به نام منابع طبیعی به حساب خزانه واریز می شود که طبق قانون باید این صد در صد پول به منطقه ای که خسارت زده شده برگردد که متأسفانه برگشتی صورت نمی گیرد. اگر این عدد به حوزه شهرستان برگشت می کرد ما اعتبارات خیلی خوبی برای اجرای پروژه های بیولوژیک برای خنثی کردن این اثرات منفی داشتیم.

وی گفت: 117 مورد پرونده در شعب کیفری، حقوقی و شعب تجدید نظر در جریان است که از حق دولت و بیت المال در این حوزه دفاع می شود. سال گذشته بیش از 15 هکتار از اراضی که به صورت غیر قانونی تصرف شده بود با حکم مرجع قضایی خلع ید شد و به بیت المال بازگردانده شد. در سال گذشته در راستای اجرای تبصره یک ماده 55 با هماهنگی دادستان 14 مورد رفع تصرف صورت گرفته است.

افخمی گفت: در راستای ترویج فرهنگ کاشت درخت در جامعه، همه ساله دانش آموزان و دانشجویان با حضور در نهالستان اداره منابع طبیعی اردکان با موضوع درخت و درختکاری بیشتر آشنا می شوند. در سال جاری برنامه ریزی شده است که 10 هزار اصله نهال از انواع کاج، سرو، اقاقیا، نارون، سنجد تلخ و سنجد شیرین در بین دستگاه های دولتی، صنایع، کارخانجات، عموم مردم و روستاها توزیع شود که تا کنون بیش از 60 درصد از آن توزیع شده است.

وی با اشاره به اجرای طرح ملی کاداستر گفت: در سال گذشته در مورد کاداستر اراضی ملی اعتباری معادل 300 میلیون تومان از طریق فرمانداری دریافت شد و با رایزنی هایی که با مرکز انجام شد حدود 2 و نیم برابر این مبلغ هم از طریق سازمان اختصاص یافت. در این طرح حدود اراضی دولت به صورت قطعی مشخص می شود. در شهرستان اردکان صد درصد اراضی دولتی دارای سند است.

این مقام مسئول با تشکر از حمایت های همه جانبه امام جمعه اردکان در موضوع منابع طبیعی و حفاظت از آن گفت: این نشان دهنده دغدغه وی در این باره است و ما هم سعی کرده ایم دغدغه های ایشان را که همان دغدغه های مردم است را رفع کنیم. یکی از خواسته های امام جمعه اردکان احداث کمربند سبز شهرستان است.

وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به رویش برخی از گیاهان دارویی و صنعتی در سطح مناطق مختلف شهرستان گفت: گیاهان دارویی و صنعتی سرمایه بزرگی در مراتع ما محسوب می شوند اما برخی از مردم برای اینکه بتوانند از این گیاهان استفاده کنند بدون برنامه و خارج از فصل اقدام به برداشت می کنند که این برداشت خارج از فصل باعث می شود علاوه بر کاهش ارزش غذایی و دارویی آن ذخیره این کیاه برای سال بعد افت کند. عمده ترین گیاهان دارویی که در سطح شهرستان وجود دارد آنغوزه، زیره و آویشن است ولی با توجه به خشکسالی های چند سال متوالی در شهرستان مجوز بهره برداری از آن صادر نشده است.

مرتضی افخمی افزود: خوشبختانه از سوی مردم نسبت به موضوع منابع طبیعی و محیط زیست حساسیت خوبی وجود دارد و همشهریان عزیز می توانند هرگونه تخریب اراضی ملی را به شماره تلفن 1504 گزارش نمایند.

وی ضمن تشکر از همکاری مردم در زمینه حفاظت از عرصه های منابع طبیعی اظهار امیدواری کرد که بتوانیم موضوع حفظ منابع طبیعی و محیط زیست و گسترش فضای سبز را به نحو مطلوب انجام دهیم و باید حساسیت مردم به گونه ای بالا برود که به عنوان حافظ منابع طبیعی به کمک دستگاه های دولتی بیایند تا فضای مطلوب تری را برای زندگی مردم فراهم کنیم.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.