ID : 34770861
اختصاصی «یزدرسا»؛

بازار یزد هر روز کساد تر از دیروز/کسبه یزد با این بازار خراب بعید است دوام بیاورند!


کسبه و بازاریان یزد با گلایه مندی از وضع آشفته بازار معتقد اند بعید است با این وضع کسبه یزد بتوانند دوام بیاورند!

به گزارش یزدرسا، با پایان یافتن خرداد ماه یک فصل از سال 97 سپری شد؛ سالی که از آغاز تا کنون با فراز و نشیب‌های عجیب و غریب در قیمت کالاهای اساسی مردم روی خوشی به مردم نشان نداده است.

هر چند پدیده گرانی چیز تازه‌ای برای مردم نیست اما نوسانات بی‌سابقه در بازار ارز و سکه در سه ماهه ابتدای سال باعث شد تا گرانی، ریزترین ابعاد زندگی مردم را درگیر خود کند.

استان یزد به عنوان یک استان صنعتی با بازاری پویا یکی از استان های بارز در زمینه اقتصادی است اما این توصیف در چند سال اخیر به دلایل مختلف معنای حقیقی خود را از دست داده است .

به گفته مهدی باغستانی، رئیس اتاق اصناف یزد، حدود ۳۷ هزار واحد صنفی و ۶۵ اتحادیه صنفی در استان یزد فعالیت دارند.

فعالیت بیش از 37 هزار واحد صنفی در استان یزد که به عنوان بازاری پویا شناخته می شود، امروز در زیر پوست خود حکایت تلخ دیگری دارد که خبرنگار یزدرسا به آن پرداخته است.

بازار ترمه و طلا به عنوان دو قطب بازار یزد، این روزها در وضع نابسامانی به سر می‌برد؛ ‌برخی کسبه از کسادی بازار و نبود مشتری گلایه مند هستند و بعضی دیگر هم از ورود کالاهای خارجی و باز بودن دست دلال‌ها رنج می‌برند.

بازار یزد هر روز کساد تر از دیروز

یکی از کسبه که به فروش محصولات ترمه اشتغال دارد، با گلایه از کسادی شدید بازار می‌گوید: بازار بسیار کساد است و مغازه ترمه‌فروشی ما که باید خیلی شلوغ باشد، بسیار خلوت است.

 به گفته وی اصل ترمه ابریشمی است اما ترمه پلی‌استر که ارزان است زیاد شده واین موجب اخلال در کار و کاسبی آن‌ها شده است.  او تصریح می‌کند که  افزایش نرخ دلار موجب افزایش قیمت‌ها شده است.

با این بازار خراب بعید است  کسبه یزد دوام بیاورند

یکی دیگر از کسبه این بازار هم در گفتگو با خبرنگار یزدرسا از کسادی بازار و نبود مشتری می‌نالد:

«ورود کالاهای قاچاق به بازار، یکی از دلایل ضربه خوردن به کاسبی ماست. دلال‌ها هم با کمک چتربازها جنس خارجی می‌آورند و توزیع می‌کنند که موجب اخلال در کاسبی ما شده است.»

 او یادآور می‌شود که بعضی جنس‌های داخلی گران‌تر از مشابه خارجی به دست مشتری می‌رسد و مردم به همین دلیل به سمت جنس خارجی می‌روند؛ هرچند کیفیت جنس داخلی بهتر باشد.

 وی درباره پیش بینی خود از آینده بازار می‌گوید: با این بازار خراب بعید است خیلی از کسبه بتوانند دوام بیاورند. این بازاری با تاکید بر این‌که تحت فشار هستیم، به نکته قابل تاملی اشاره می‌کند: «شاید بتوان گفت کاسبی‌مان یک‌پنجم سال‌های قبل شده است!»

یکی دیگر از کسبه هم تاکید می‌کند که کسادی، بسیار تشدید شده است.

بازاری دیگری که طلافروشی دارد می‌گوید در دو سال اخیر با رکودی بی‌سابقه رو‌به‌رو شده‌اند.

یکی دیگر از بازاریان هم می‌گوید: تورم خیلی زیاد شده و مواد اولیه کمیاب است؛ گرانی اجناس هم موجب تشدید رکود شده است.

بازاری دیگری گلایه‌مندانه می‌گوید: «وقتی جنسی را می‌فروشیم، نمی‌توانیم با همان قیمت قبلی جایگزین کنیم.»

 

سال ۹۵ بسیاری از کارگاه‌های زرگری یزد تعطیل شد

 باغستانی، رئیس اتاق اصناف یزد، هم در تایید گلایه‌های بازاریان تصریح می‌کند: رکود در سال ۹۶ بیش‌تر از سال ۹۵ است و یکی از دلایل آن به افزایش نرخ دلار برمی‌گردد.

 متاسفانه در سال ۹۵ بسیاری از کارگاه‌های زرگری تعطیل شده است.

یکی از جواهرفروشان می‌گوید: یک کارگاره تولید النگو داشتم که حدود ۲۰ نفر در آن مشغول بودند اما مجبور شدم تعطیل کنم . به گفته وی در یزد حدود شش کارگاه تعطیل شده‌اندکه به سبب آن، عده قابل توجهی بیکار شدند.

 

سیاست‌های دولت؛ عامل اصلی وضعیت فعلی 

یکی دیگر از جواهرفروشان نیز تصریح می‌کند: ‌به دلیل وضعیت اقتصادی، چندکارگاه مهم تولید مصنوعات طلا در استان و کشور تعطیل شده اند. به گفته وی، عامل اصلی وضعیت فعلی سیاست‌های دولت است.

 رئیس اتاق اصناف یزد می‌گوید: مغازه‌ها با هدف پرداخت نشدن ارزش افزوده، فاکتور صادر نمی‌کنند که این موجب بی‌ثباتی در بازار شده است؛ آن‌ها متحیرند که ۹درصد ارزش افزوده را دریافت کنند یا نه. اما سازمان امور مالیاتی این مقدارمالیات را بر حسب درآمدی که برای مغازه در نظر می‌گیرد، دریافت می‌کند.

بازار سیاه طلا!

در این باره یکی از فعالان می‌گوید: عده‌ای بازار سیاه درست کرده‌اند و طلا را بدون فاکتور به مشتری می‌دهند. این موجب می‌شود مشتری برای فروش آن در آینده با مشکل مواجه شود که البته آن هم موجب شکل‌گیری بازارهای زیرزمینی می‌شود.

یکی دیگر از جواهرفروشان هم با اشاره به پیامدهای فروش طلا بدون ارزش افزوده توسط برخی همکارانش می‌کوید: دوستانی که طلا را بدون ارزش افزوده می‌فروشند باید ضرر ارزش افزوده آن‌ها را کسانی که فروش ندارند تحمل کنند. وی البته می‌گوید: حتی رئیس اداره دارایی هم اعلام کرده دریافت ارزش افزوده به شکل کنونی، اصولی نیست.

طلافروش دیگری می‌گوید: ارزش افزوده باید متناسب با چیزی باشدکه به طلا «اضافه» می‌شود ولی متاسفانه از کل طلا محاسبه می‌شود. و این باعث شده که مردم برای تبدیل و تغییر طلاهایشان بی‌رغبت باشند.

طلافروش دیگری با گلایه می‌گوید: چرا مغازه‌داری که سرمایه و مغازه و شاگرد و ... را تامین کرده باید فقط  ۷درصد نصیبش شود و اداره مالیات به تنهایی ۹ درصد؟!

باغستانی رئیس اتاق اصناف یزد در این باره می‌گوید: صنف جواهر قبول دارند که ۹درصد ارزش افزوده به «اجرت» تعلق گیرد نه به اصل طلا. به تهران هم پیشنهاداتی ارائه شده و ظاهرا پیشنهاداتی به مجلس هم ارائه شده ولی هنوز به نتیجه ای نرسیده است.

وی اظهار امیدواری می‌کند که مجلس، مالیات بر ارزش افزوده را به اجرت منحصر کند یا به همان ۳ درصد قبلی بازگرداند.

یکی از طلافروشان درباره مشکل دیگری که با آن مواجه هستند می‌گوید: متاسفانه با کسانی که در سایت‌های اینترنتی و به صورت متفرقه اقدام به فروش طلا می‌کنند برخوردی صورت نمی‌گیرد.

فروش اینترنتی و کسادی بیش‌تر مغازه ها

باغستانی در این باره می‌گوید: فروش اینترنتی موجب کسادی بیش‌تر مغازه ها شده است. به گفته باغستانی یکی دیگر از مشکلات، راه‌اندازی فروشگاه‌های بزرگ در شهرها بدون درنظرگرفتن ظرفیت هر شهر است که موجب گلایه اصناف شده است.

یکی از طلافروشان درباره پیامدهای افزایش نرخ دلار می‌گوید: رشد نرخ دلار و افزایش ۶۰درصدی قیمت طلا موجب شده چند روز هیچ فروشی نداشته باشم ولی اداره دارایی این واقعیت را از ما قبول نمی کند.

رئیس اتاق اصناف یزد، مشکلات بازار یزد را از نگاه دیگری می‌بیند. وی برداشته شدن حریم صنفی، ‌مالیات، ‌افزایش اجاره بها، ‌افزایش هزینه‌های واحد صنفی چون آب و برق و افزایش قیمت بیمه‌ها را از دلایل اصلی نابسامانی بازار یزد عنوان می‌کند.

هر چند کسبه یزد با تحمل این نابسامانی‌ها همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند اما با این وضع آشفته بازار تا چه زمان می‌توان به فعالیت ادامه داد؟

هرچند نمی توان در یک گزارش چند دقیقه‌ای به همه ابعاد مشکلات بازار یزد پرداخت اما سعی شد مشکلات کسبه و بازاریان یزد به‌ویژه صنف ترمه و طلا در قاب این گزارش بیان شود.

 حال مسائل مطرح شده در این گزارش، پاسخگویی مسؤولان استان یزد را می‌طلبد.

پایان پیام/ن

 



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.