ID : 809407
معاون وزیر جهاد کشاورزی در تفت خبر داد:

ایران رتبه نخست كشت و توليد انار را در دنيا به خود اختصاص داده است


معاون ترويج و آموزش سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي(تات) در آيين آغاز به كار اين جشنواره ملي اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران حدود نيمي از سطح زير كشت و توليد دنيا را در اختيار دارد و جايگاه نخست را در بين ساير كشورهاي دنيا به خود اختصاص داده است.

به گزارش یزد رسا، دكترپيمان فلسفي مشاور ويز جهادكشاورزي و معاون ترويج و آموزش سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي(تات) در آيين آغاز به كار اين جشنواره ملي كه در سالن اجتماعات كانون ولايت تفت برگزار شد، انار را از محصولات كليدي كشور در بحث توليد و صادارت خواند و اظهار نمود: براساس آمارهاي سال 2008 ميليادي در دنيا 140 هزار هكتار سطح زيركشت انار وجود دارد كه به سرعت از سوي برخي كشورها در حال افزايش است.

وي با اشاره به توليد سالانه يك ميليون و 639 هزار تن انار در دنيا، خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران با 80 هزار هكتار سطح زير كشت و توليد سالانه 750 هزار تن انار، حدود نيمي از سطح زير كشت و توليد دنيا را در اختيار دارد و جايگاه نخست را در بين ساير كشورهاي دنيا به خود اختصاص داده است.

فلسفي از كشورهاي هندوستان، آمريكا، اسپانيا، تركيه و اخيراً نيز كشور چين به عنوان رقباي اصلي كشورمان ياد كرد و گفت: بايست براي حفظ اين جايگاه عملكرد و راندمان توليد را افزايش دهيم.

معاون ترويج و آموزش سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي(تات) در ادامه يادآور شد: در حالي كه متوسط توليد انار در هر هكتار در كشورمان 12 تن مي‌باشد، عملكرد كشاورز نمونه كشورمان در سال جاري در خصوص توليد اين محصول حدود 112 هزار تن و مربوط به كشاورزي از شهرستان نيريز استان فارس بوده است.

مشاور ويز جهادكشاورزي با تاكيد بر كاهش فاصله متوسط توليد با اين ركورد با جهت‌گيري به سمت افزايش كمي و كيفي توليد، گفت: اگر متوسط كشور تنها 10 تن افزايش يابد شاهد جهش و رشدي قابل توجه در توليد انار كشور خواهيم بود.

وي استان‌هاي شاخص توليد انار در كشورمان را استان فارس، خراسان، يزد و مركزي خواند و اعلام كرد: هم‌اكنون 60 هزار بهره‌بردار و توليدكننده انار در كشورمان فعاليت دارند.

معاون ترويج و آموزش سازمان تات با اشاره به سياست‌هاي وزارت جهادكشاورزي در خصوص ‌محصولات باغي از جمله انار در برنامه پنجم توسعه، تدوين و طراحي الگوي كشت متناسب با مزيت‌هاي نسبي هر منطقه از كشورمان، بهينه سازي مصرف آب و افزايش بهره‌ورزي به 40 درصد تا پايان برنامه، توليد محصول سالم با استفاده از روش‌هاي غير شيميايي و توجه به صنايع تبديلي را از جمله‌ي اين سياست‌ها ذكر كرد.

وي در رابطه با برنامه‌هاي ترويجي درخصوص محصول انار نيز گفت: ايجاد 10 سايت الگويي و ترويجي در باغات توليدكنندگان برتر انار در استان‌هاي انارخيز كشورمان به منظور ارتقاء توليدات باغات مجاور اين باغات در دستور كار است.

دكتر فلسفي آموزش تمامي مددكاران ترويجي بويژه مددكاران ترويجي انار در استان‌هاي انارخيز كشور در يكي دو سال آينده را از ديگر برنامه‌هاي در دستور كار بخش اموزش سازمان تات عنوان كرد.

وي با اعلام آمادگي در خصوص راه‌اندازي دوره كارداني انار در مركز آموزشي جهادكشاورزي استان يزد، ابراز اميدواري كرد؛ اين دوره‌هاي آموزشي از بهمن‌ماه امسال كليد خورده و دانشجويان اين دوره‌ها با شرايط خاصي بورسيه شوند.

فلسفي در پايان نيز خواستار اولويت بندي مطالب جمع‌بندي شده در اين جشنواره اعم از تجربيات، مشكلات و چالش‌ها به منظور اقدامات ترويجي و آموزشي در راستاي ارتقاء كمي و كيفي توليد انار كشور شد.

مهندس سيد جمال سجادي‌پور رييس سازمان جهادكشاورزي استان يزد نيز در اين برنامه با اشاره به سهم 58 درصدي محصولات باغي از 136 هزار هكتار سطح زير كشت استان، گغت: استان يزد با هفت هزار و يكصد هكتار سطح زيركشت داراي رتبه پنجم از لحاظ سطح و توليد انار در كشور مي‌باشد و پيش‌بيني مي‌شود با توجه به خشكسالي‌هاي 20 سال گذشته در استان، امسال 83 هزار تن محصول انار از باغات استان برداشت شود.

وي با اشاره به پتانسيل بالاي انار در بخش توليد و صادرات، اين محصول را از لحاظ ارزآوري مهم خواند و بر ارائه و ترويج راهكارهاي توسعه كمي و كيفي اين محصول باغي تاكيد كرد.

سجادي‌پور با بيان اين كه متوسط توليد انار كشور 12 تن در هر هكتار مي‌باشد، خاطرنشان كرد: محصول انار در افكار عمومي محصولي كم توقع پنداشته مي‌شود لذا كمترين رسيدگي به باغات آن مي‌شود در حالي كه اگر تنها درصدي از توجه‌اي كه در مورد ساير محصولات باغي مي‌شود به اين محصول شود مي‌توانيم شاهد افزايش ميانگين توليد حتي تا 50 تن باشيم.

وي با اشاره به متاثر شدن باغات انار استان از سرمازدگي‌هاي بهاره و زمستانه، گفت: خوشبختانه در راستاي اصلاح باغات انار اقدامات خوبي در استان صورت گرفته است و هم‌اكنون نيز يكي از موضوعات مورد توجه كارگروه توسعه كشاورزي استان محسوب مي‌شود.

رييس سازمان جهادكشاورزي استان يزد با بيان اين كه عموماً در بحث صنايع تبديلي و تكميلي كمتر كار شده و جاي كار بسيار دارد، متذكر شد: اگر باغدار نتيجه‌ي ماحصل خود را به درستي دربافت نمي‌كند به دليل اين است كه پس از توليد به علت ضعف صنايع تبديلي و تكميلي همچون صنايع بسته‌بندي، مستقيماً با دلالان مواجه مي‌شود.

سجادي پور در بخش پاياني سخنانش با اشاره به توقف صادارت انار استان پس از سرمازدگي زمستان 86، ابراز نمود: خوشبختانه امسال مجدداً زمزمه‌‌هايي در خصوص صادارت انار استان مطرح شده است و اميدواريم با راهكارهاي ارائه شده در اين سمينار شاهد ارتقاأ كمي و كيفي توليد اين محصول باشيم كه با توجه به قيمت امروز آن از توجيه اقتصادي برخوردار است.

دكتر سيد حسين گلدانساز دبير كانون هماهنگي دانش و صنعت انار نيز با بالاتر خواندن تجربه از علم، از ويژگي‌هاي اين همايش به سخنراني و ارائه تجربيات باغداران نمونه انار كشور در خصوص دلايل موفقيت‌هايشان و بيان چالش‌هاي سد راه توليد اين محصول اشاره كرد.

وي ايران را اولين توليد‌كننده انار در دنيا بيان و تاكيد كرد: با توجه به رقباي سر سخت توليد اين محصول در منطقه و همچنين در اروپا و امريكا و تلاش آنان براي دستيابي به رتبه نخست دنيا، بايست در برنامه‌اي كوتاه مدت براي حفظ اين مرتبه و بويژه ارتقاء آن توجه جدي نماييم و اين جشنواره در همين راستا در حال برگزار مي‌شود.

گلدانساز با اشاره به متوسط توليد 10 تا 12 تن انار كشور در هر هكتار و ثبت ركوردهايي توليد در حدود 120 تن در كشورمان، اذعان نمود: به همين دليل راهكار را بهره‌گيري از تجربيات باغداران و اناركاران نمونه كشورمان در مورد موفقيت‌هايشان ديده و سعي داريم تا با گردآوري اين راهكارها و ترويج ان در بين ساير توليدكنندگان انار كشور گامي در جهت افرايش كمي و كيفي توليد اين محصول در كشور برداريم.

دبير كانون هماهنگي دانش و صنعت انار در بخش ديگري از سخنانش وضعيت خوب نسبي اين محصول در حال حاضر را مرهون صادرات دانست و گفت: اگر بازارهاي دنيا توسط ساير رقبا از ما گرفته شود، وضعيت محصول انار كشورمان دچار مشكل خواهد شد و به همين منظور راهكاري جز ارتقاء كمي و كيفي انار براي حفظ بازارهاي صادارتي نداريم.

ابوالقاسم دهقان فرماندار شهرستان تفت نيز در ابتداي اين مراسم ضمن خيرمقدم به شركت‌كنندگان و تقدير از برگزار كنندگان اين برنامه، به اهميت اين محصول باغي از گذشته‌ها‌ي ديرين ايران زمين اشاره و از آن به عنوان ميوه‌اي پر بركت و بهشتي ياد كرد.

وي گفت: شهرستان تفت به عنوان يكي از برترين‌هاي توليد انار كشور شناخته مي‌شوند به خصوص اين كه كشاورزان اين ديار در سرزميني كويري و كم آب اين محصول حيات بخش را پرورش و توليد مي‌كنند لذا استحقاق حمايت بيشتر مسئولان را دارند تا اين شهرستان به عنوان قطب توليد انار و مركز فرآوري‌هاي اين محصول مورد نظر قرار گيرد.

گفتني است؛ برگزاري چهار كارگاه آموزشي در موضوعات هرس، تغذيه، تنش‌هاي محيطي و كرم گلوگاه انار، سخنراني 9 نفر از باغداران نمونه انار كشور و سخنراني دكتر زماني از اساتيد دانشگاه تهران از ديگر برنامه‌هاي اين سمينار دو روزه است.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.