ID : 40876166
معضل جدید کشاورزان یزدی با گرازها؛

افزایش بی‌رویه و آسیب‌رسان جمعیت گراز در یزد


افزایش جمعیت گراز در استان یزد و حضور این حیوان در باغات و مزارع باعث وارد آمدن خسارت به کشاورزان و باغداران شده است که تدبیر مسئولان مرتبط برای مدیریت این معضل را می‌طلبد.

به گزارش یزدرسا؛ در سال‌های اخیر تعدادی نسبتاً زیاد گراز در محدوده روستاهای مختلف استان یزد ظاهر شده و موجب وارد کردن خسارت غیرقابل‌جبران به کشاورزان و روستائیان شده‌اند. خسارت وارده توسط گرازها به کشاورزان به حدی است که در سال جاری هم که به لطف پروردگار بارندگی نسبتاً خوبی داشتیم، اکثر کشاورزان از زراعت خودداری کرده و معتقدند با تخریب زراعت آن‌ها توسط گراز، هزینه کاشت هم به دستشان نمی‌رسد. تعداد این جانوران وحشی و تخریب‌گر آن‌قدر زیاد است که هر زمینی که زارعان آبیاری می‌کنند برای دفعه بعد حتماً باید کارگر گرفته و مجدداً نسبت به سروسامان دادن به زمین خود اقدام کنند؛ وگرنه برای دفعه دوم آبیاری غیرممکن می‌شود. البته درختانی مثل درختان بادام هم از این حیوان در امان نبوده و شاخه‌های درختان را شکسته و نابود می‌کنند. این موضوع باعث نارضایتی کشاورزان و باغداران شده و احتمال اقدام خودجوش برای مقابله با این جانور می‌رود.

شکار گراز افزیش می‌یابد

در این رابطه معاون حفاظت محیط‌زیست استان اظهار کرد: مجوز شکار گونه گراز صادر شده است و در تلاش هستیم تا با محدود کردن جمعیت این حیوان، مشکل باغداران را برطرف کنیم.

اعظم حبیبی پور ادامه داد: متأسفانه این‌گونه جانوری انعطاف‌پذیری بالایی دارد و به‌شدت تکثیر می‌شود؛ قبلاً تنها در شهرستان خاتم وجود داشت؛ اما متأسفانه در حال حاضر در شهرستان مهریز و تفت هم گسترش پیدا کرده است.

وی با اشاره به حمله گرازها به باغات و اراضی کشاورزی روستاهای شهرستان تفت، تصریح کرد: برابر قانون از جمله اقداماتی که سازمان محیط‌زیست در این زمینه می‌تواند انجام دهد، صدور مجوز شکار است.

معاون حفاظت محیط‌زیست استان گفت: صدور مجوز شکار گراز با توجه به جمعیت فراوان، تنوع و گستردگی زیستگاه‌ها، همچنین پهنه زیستی قابل‌ملاحظه آن در کشور، وضعیتی متفاوت با سایر چهارپایان که صدور پروانه شکار برای آن‌ها تابع ملاحظات فنی و کارشناسی بسیار سخت‌گیرانه‌تر و پیچیده‌تر است، دارد.

حبیبی پور ادامه داد: در سال گذشته تعداد ۱۵ مورد مجوز شکار صادر کردیم؛ و بر اساس این مجوز بالغ‌بر ۳۰ گراز از بین رفتند ولی همچنان واردکردن خسارت از سوی این حیوان مزاحم وجود دارد؛ تلاش می‌کنیم تا امسال تعداد بیشتری مجوز شکار گراز را صادر کرده تا با کم شدن آمار این حیوان رضایت مردم را داشته باشیم.

وی با بیان اینکه بعضاً ممکن است کشاورزان اقدام به مقابله با این حیوان کنند، توصیه کرد: کشاورزان به سازمان محیط‌زیست اطمینان کرده و خودشان دست به مقابله با این حیوان نزنند؛ چراکه ممکن است این حیوان به آن‌ها آسیب برساند.

هرچند آسیب واردکردن گراز به باغات و مزارع ناخوشایند است و خساراتی در پی دارد؛ اما باید دید آیا راه دیگری برای دفع و دور کردن این حیوان وجود دارد یا خیر؟ آیا تاکنون جزئیاتی از برآورد جمعیت‌ گراز که در دست داشتن آن مستلزم صدور مجوز شکار است، منتشر شده؟ شاید راه‌حل‌هایی چون حصارکشی و استفاده از محصولات دافع این حیوان -و یا راهکارهایی بنا به موقعیت روستاهای یزد- مؤثرتر و بهتر به نظر برسد؛ چرا که این راه‌حل شکار گراز، تقریباً پاک کردن صورت‌مسئله است و بعد از مدتی همان آش و همان کاسه است.

این مسئله مستلزم تحقیق و بررسی‌ متخصصان است، به‌عنوان‌مثال در برخی مناطق برای جلوگیری از نزدیک شدن وحوش به مزارع در اطراف آن‌ها، بوته‌های گل سرخ کاشته می‌شود.

البته که نگاه متخصصانه به این موضوع و همچنین روشنگری رسانه باعث می‌شود تا در کنار کاهش آسیب‌های ناشی از جولان گراز در باغات و زمین‌های کشاورزی، حفاظت از محیط‌زیست به بهترین نحو ممکن صورت گیرد.

انتهای پیام/ش

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.