ID : 40014464
یادداشت؛

اذان از پنجره‌های عاشقی به گوش می‌رسید


دفاع مقدس به میدانی تبدیل شده بود که خدا بزرگتر از همه و الله‌اکبر معنی حقیقی و بار معنوی خود را داشت و صدای اذان از پنجره‌های عاشقی به گوش می‌رسید.

به گزارش یزدرسا، انسان در لحظه لحظه زندگی به ارتباط نیاز دارد که در والاترین سطح این نیاز ارتباط با پروردگار متعال قرار دارد. فاطمه شریفی، نویسنده و مدرس دانشگاه در یادداشتی در خصوص فلسفه این ارتباط و اهمیت آن در زندگی فردی و اجتماعی و همچنین نمونه‌ای از اهمیت این بندگی در ۸ سال دفاع مقدس به رشته تحریر در آورده است که تقدیم مخاطبان می‌شود:

انسان به عنوان موجودی اجتماعی در تمام لحظات عمر نیازمند برقراری ارتباط است و این ارتباط در رده‌ها و شکل‌های مختلف با اهدافی گوناگون دنبال می‌شود. در والاترین سطح این نیاز فردی و اجتماعی ارتباط با خدا به عنوان رکن اصلی در آموزه‌های اخلاقی اسلام قرار دارد.

فلسفه بنیادین این ارتباط نیاز به نیایش، پرستش و اظهار بندگی مخلوق به خالق خویشتن است چرا که ارتباط صحیح با خداوند سبب ایجاد صفات نیکو در انسان می‌شود و اثرات ارتباطی با دیگران را در عرصه‌های مختلف بهبود می‌بخشد. در قرآن کریم از جمله سوره مبارکه لقمان نیز مباحث تربیتی از حسن ارتباط با خداوند شروع می‌شود و بعد صحبت از مسائلی همچون ارتباط با والدین، آخرت و سایر موضوعات اخلاقی و اعتقادی به میان می‌آید.

روان انسان نیز در طول حیات دنیوی و در فراز و فرودهای زندگی علاوه بر جریان‌های انگیزه‌بخش و نشاط آفرین، با ناراحتی‌، اضطراب‌ و ناکامی‌های مختلفی دست و پنجه نرم می‌کند و همواره سعی دارد خود را از دام نگرانی‌ و تشویش‌ها نجات دهد.

بدون تردید سراسیمگی، بی‌تابی، نگرانی و آشفتگی، دست آورد زمانه‌ای است که انسان امروز، خود خالق آن بوده و برای حل این موضوع دنبال راهکار، روش و شیوه‌های کاربردی و اثرگذار است تا بتواند در برابر آسیب‌های مختلف محفوظ بماند و هم‌چنان به توسعه فردی و اجتماعی بپردازد.

در این زمینه و برای عبور از شرایطی که به آن اشاره شد، شهید والامقام سیدکاظم آقایی اثرگذاری نماز را چنین بیان می‌کند: «برادران دعا و نماز را از یاد نبرید که بهترین درمان‌ها برای تسکین دردهاست وهمیشه به یاد خدا باشید.» شهید آقایی به نسخه ای برای عبور از نگرانی‌های دنیای امروز و حرکت به سمت آرامش معنوی و تعالی مادی اشاره می‌کند که شهادت یعنی والاترین پاداش الهی و عاقبت‌بخیری برای بشر نیز از همین مسیر می‌گذرد.

نمونه بارز این اثرگذاری را می‌توان در مرور حوادث برآمده از جبهه‌های حق علیه باطل و هشت سال دفاع مقدس شاهد بود.جایی که مثل باران گلوله می‌بارید و گاهی در اثر شدت بمباران، زمین همچون گهواره کودکی بی تاب تکان می‌خورد و سوال اصلی اینجاست که چه چیزی رزمندگان را در مقابل این طوفان ثابت قدم و استوار نگه می‌داشت.

چه بود که هر چه سربازان امام به خطر و آتش‌باران ظلم نزدیک‌تر می‌شدند و فشارها از جنبه‌های مختلف فزونی می‌یافت؛ شوخ طبع‌تر، بشاش‌تر، مهربان‌تر، آراسته‌تر، آرام‌تر و پیشگام تر برای مبارزه آن هم تا پای جان و بدون هیچ ترس و واهمه‌ای قدم بر می‌داشتند و این خصوصیت بر هیچ کسی جز انسان‌های متکی به ایمان قلبی ممکن نخواهد شد.

ایمان قلبی نیز با انسان‌های ریاکار، اهل تظاهر و سست اندیشه میانه‌ای ندارد. آری دفاع مقدس به میدانی تبدیل شده بود که خدا بزرگتر از همه و الله‌اکبر معنی حقیقی و بار معنوی خود را داشت و صدای اذان از پنجره‌های عاشقی به گوش می‌رسید. نمازها به جماعت بود و راز و نیازهای شبانه اغلب پنهانی و در مسیر کسب توشه‌های ایمانی صورت می‌گرفت.

در دوران دفاع مقدس صفوف اقامه نماز به مراکز فرماندهی جنگ تبدیل شده بود و سنگر هم کارکرد مسجد را داشت و به پشتوانه نیروی لایزال ایمان، تهجد و شب زنده‌داری؛ سپاه توحید، توکل و هوشمندی توانست کمر ارتش مستکبران را به خاک رساند و ظلم را زمین‌گیر سازد.

دفاع مقدس به گواه همه کارشناسان نظامی عرصه‌ای بود که ایران اسلامی به تنهایی در برابر همه کشورهای شرق و غرب ایستاد و پیروز شد و رمز این پیروزی معنویت، ایمان، باور درونی، تکیه بر خدا و مجاهدت ایمانی بود و در پرتو همین معنویت است که انسان خاکی به انسان الهی تبدیل و در عرصه بین المللی بر تاریخ و دیگران آن هم به واسطه نیروی معنوی تاتیر گذار می‌شود.

در این رابطه مقام معظم رهبری فرمودند: امتیاز جبهه ما به همه جبهه‌های عالم این است که محراب عبادت است و در آن معنویت وجود دارد.جبهه‌های ما فقط جبهه رزم نیست بلکه در آن جبهه دعا و راز و نیاز و عبادت و ذکر حال است.

تجربه‌های معنوی به جای مانده از هشت سال دفاع مقدس نشان می‌دهد نماز کارگاهی انسان‌ساز است و ذکر و عبادت روح لطیف و حساس انسان را در برابر سخت‌ترین اتفاقات غنی و محکم می‌سازد تا به قهرمان میدان‌های سخت تبدیل شود.

در دنیای امروز نیز که جنگ نرم، آسیب‌های اجتماعی و برخی تنش‌های فضای مجازی انسان را احاطه کرده است چراغ راهی روشنی بخش‌تر از نماز و آرامش بهتری برای گریز از این بهم ریختگی‌های روحی جز عبات وجود ندارد و ضروری است ترویج نماز حقیقی و مشوق‌های مؤثر در این زمینه پیشتاز در اجرای برنامه‌های فرهنگی و مذهبی باشد./ایکنا

انتهای پیام/خ




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.