ID : 19029047
رخنه توسعه صنعتی در قطب کشاورزی استان!

مخالفت جدی فعالان محیط زیست با راه اندازی واحد پتروشیمی اوره وآمونیاک خاتم


س از انتشار خبر راه‎‎اندازی واحد پرآبخواه و آلاینده پتروشیمی اوره و آمونیاک شهرستان خاتم، مکان پیشنهادی فعالان محیط زیستی استان نیز با راه‌اندازی آن در مکان پیشنهادی مخالفت جدی کردند.

به گزارش یزد رسا، پس از انتشار خبر راه‎‎اندازی واحد پرآبخواه و آلاینده پتروشیمی اوره و آمونیاک شهرستان خاتم، مکان پیشنهادی نه‌تنها از سوی کارشناسان مرتبط در کمیته ارزیابی مورد انتقاد قرار گرفت بلکه فعالان محیط زیستی استان نیز با راه‌اندازی آن در مکان پیشنهادی مخالفت جدی کردند و حالا زمزمه‎‎هایی از جابه‎جایی و تغییر مکان این واحد شنیده می‎‎شود.  ایجاد واحد پتروشیمی در بکرترین منطقه استان و در جایی که قطب تولید محصولات کشاورزی است، ذهن بسیاری از دوستداران محیط زیست را به خود مشغول کرد و آنها را برای جلوگیری از ساخت این واحد پتروشیمی به تکاپو انداخت.
کمبود آب و تامین آب مورد نیاز پتروشیمی هم معضل دیگری بود که مجوز این واحد را به کلی زیر سوال می‌برد، به طوری که بارها اعلام شد که شرکت آب منطقه‌ای، توانایی تامین آب مورد نیاز این واحد را نخواهد داشت.
این واحد قرار بود در ورودی دشت كه محل تامین آب شهر هرات به شمار می‌آید، ساخته شود که قطعا با توجه به آلودگی بسیار زیاد فاضلاب مجتمع، آلوده شدن منابع آب زیرزمینی و به تبع آن منابع آب پایین دست در این منطقه دور از انتظار نبود.
روزنامه همشهری در گذشته نیز با تهیه گزارشی از مکانیابی نادرست این واحد پتروشیمی به ابعاد گسترده ساخت این واحد در شهرستان خاتم پرداخته بود که بازتاب خوبی در رسانه‌ها داشت تا این‌که در نهایت مسئولان تصمیم به جابه‌جایی محل ساخت این واحد و مکانیابی جدید برای آن گرفتند.

صحت خبر جابه‌جایی
معاون پایش و نظارت محیط زیست استان با تایید صحت خبر تغییر جانمایی واحد پتروشیمی اوره و آمونیاک خاتم، اظهار کرد: هر چند در ابتدا نیز نظر موافقی از سوی جمعی از ادارات تأثیرگذار و دخیل در کمیته ارزیابی در رابطه با گزینه پیشنهادی اولیه از سوی مشاور و متقاضیان پتروشیمی نبود، ولی مخالفت صریح شرکت آب منطقه‌‌ای منجر به تغییر این مکان شد.
«محمدرضا کوچک زاده» با اشاره به مخالفت صریح و کتبی شرکت آب منطقه‌ای در مورد جانمایی این واحد پتروشیمی، تصریح کرد: معمولاً آب منطقه‌ای می‎‎تواند به دو دلیل کمی و کیفی با یک طرح مخالفت کند.
وی در این باره افزود: آب منطقه‌‌ای به دلیل واقع شدن مکان پیشنهادی در ورودی دشت که محل تأمین آب شرب مردم این منطقه است و احتمال تهدید منابع آبی پایین‌دست با توجه به حجم بالای آلودگی وجود دارد، مخالفت خود را اعلام کرده است.
کوچک زاده ادامه داد: معمولاً در طرح‎‎های ارزیابی نیز رسم بر این است که از همان ابتدا چند گزینه دیده شود و از سوی مشاور مواردی که اثرات تخریبی کمتری بر محیط زیست دارد، در اولویت قرار بگیرد ولی در مورد پتروشیمی خاتم تنها یک گزینه پیشنهاد داده شده بود.
وی عنوان کرد: البته با توجه به تداوم مخالفت‌‌ها، متقاضیان اجرای طرح درصدد پیشنهاد گزینه جدیدی هستند که گزینه جایگزین با نظر و پیشنهاد کارشناسان ادارات مرتبط تعیین خواهد‌شد.

تغییر فعالیت پتروشیمی
کوچک‌زاده همچنین در خصوص فعالیت این صنایع در استان گفت: اگر بخواهیم از منظر آمایشی به این مساله نگاه کنیم، بحث کاملا متفاوت می‎‎شود چرا که در حال حاضر در بحث آمایش، برنامه منسجم و منظمی وجود ندارد.
معاون پایش و نظارت محیط زیست استان ادامه داد: شاید نتیجه آمایش برای واحد پتروشیمی به گونه‎‎ای باشد که پهنه خاتم آن را بپذیرد ولی چون اسناد بالادستی، برنامه آمایشی ندارد، بهتر است شهرستان‌ها برای خود مباحث آمایشی را لحاظ کنند.
وی بیان کرد: اگر منظور از پتروشیمی سبز یا پاک این باشد که آلودگی کمتری ایجاد یا از منابع پایه کمتری استفاده شود، خوب است؛ اما اگر پتروشیمی سبز فقط یک عنوان باشد ولی آلایندگی‎های پتروشیمی‎‎های موجود را داشته باشد، قابل تامل است.
کوچک‎‎زاده اعلام کرد: قرار شده است که محل جدید استقرار واحد پتروشیمی خاتم در محور هرات- شهربابک در نظر گرفته شود تا مورد تایید ادارات محیط‌زیست، منابع طبیعی، آب منطقه‎‎ای و مسئولان سیاسی شهرستان خاتم قرار گیرد که البته هنوز مکانی برای آن تعیین نشده است.

تاکید بر توسعه صنعتی در قطب کشاورزی یزد
شهرستان خاتم در شرایطی در انتظار جانمایی جدید واحد پرآبخواه پتروشیمی به سر می‎‎برد و مسئولین استان این امر را جزو اولویت‎‎های توسعه‎‎ای این شهرستان قرار داده‎‎اند که از یکسو ظرفیت‌‌های بالای کشاورزی و گردشگری خاتم از نظرها مغفول مانده است. از سوی دیگر یزد همچنان در عطش ناشی از خشکسالی‌‌ها می‌سوزد و از درد آفت آب‌‌های زیرزمینی بر خود می‌پیچد. این درحالی است که مسئولان فعلی یزد همواره مدیران سابق را به دلیل استقرار واحدهای پرآبخواه فولاد در استان کویری یزد سرزنش می‌‌کنند؛ حال باید دید که خود در این میدان چگونه عمل خواهند کرد.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.