ID : 14608059
روشن گری های رییس سابق انرژی اتمی درباره برجام:

طرح «باز طراحی راکتور اراک» برای تبلیغات داخل است/دولت مشورت می گرفت امروز به ریشمان نمی خندیدند


رییس سابق سازمان انرژی اتمی گقت: اگر به جای ساعت‌ها وقت صرف کردن برای صحبت با آمریکایی‌ها با ما صحبت می‌کردند در خصوص هسته‌ای به یک اجماعی در داخل می‌رسیدند و متن صورت گرفته نسبت به متن توافق هسته‌ای امروز بسیار بهتر بود نه اینکه 159 صفحه توافق را همراه با قطعنامه شورای امنیت را بیاورند و به ریش ما بخندند و بگویند که ما هرکاری خواستیم انجام دادیم.

به گزارش یزد رسا، فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در نشستی که با حضور اعضای شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه‌ تهران در سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد به بررسی ابعاد مختلف فعالیت هسته‌ای ایران پرداخت و به سوالات دانشجویان پاسخ داد.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به تاریخچه فعالیت هسته‌ای ایران در دوران قبل از انقلاب و ضرورت دستیابی به این صنعت در آن دوران اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ذهنیت مسئولان به کودتاهای مختلف در کشور جذب بود تا اینکه کشور درگیر جنگ تحمیلی شد و بسیاری از منابع کشور در این زمینه مصرف شد و صنعت هسته‌ای چندان مورد توجه نبود.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در سال 62، همزمان با بازگشایی دانشگاه‌ها رشته‌های تخصصی در دانشگاه‌ها آغاز به کار کرد، گفت: گرایش هسته‌ای در رشته فیزیک راه‌اندازی شد و نسل ما جزو اولین افرادی بود که فیزیک هسته‌ای را تحصیل کرد و این مسئله باعث شد نسلی کارشناس در این حوزه به تصمیم‌سازان کشور در این امر کمک کند.
عباسی با اشاره به فعالیت هسته‌ای عراق به عنوان دشمن انقلاب اسلامی در آن دوران اضافه کرد: عراق در آن زمان فعالیت‌های هسته‌ای انجام می‌داد و علاوه بر سلاح‌های کشتار جمعی و شیمیایی در جداسازی اورانیوم به روش‌های مختلف فعالیت‌هایی را صورت داد و قبل از اتمام جنگ ما در زمان حمله به کویت پیشرفت او در زمینه اورانیوم بیشتر از ما بود و به استفاده از سانتریفیوژهای جدیدتر رسیده بود.
وی گفت: طبق شناختی که از عراق وجود داشت و دستیابی به اورانیوم غنی‌شده با کمک‌های کشورهای غربی این دولت ابایی از استفاده از این سلاح را در جنگ با ایران نداشت و ایران در آن دوران هسته‌ای را در 2 بعد دنبال می‌کرد که یکی بعد پدافندی و در مقابل حمله احتمالی هسته‌ای عراق بود.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به فعالیت بعد دوم هسته‌ای ایران در آن دوران یادآور شد: در همین زمان جوان‌هایی که در حوزه تحصیلات تکمیلی رشد یافته بودند به فعالیت‌های مختلف در این تخصص پرداختند و همین افراد شروع به کمک و مشاوره به تصمیم‌سازان کشور در بخش هسته‌ای کردند.
عباسی با اشاره به اهمیت صنعت هسته‌ای و کاربردهای مختلف آن گفت: مجلس جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی 7 تا 10 سال گذشته پیش‌بینی تولید 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای را برای کشور داشت اما امروز تنها هزار مگاوات برق هسته‌ای در نیروگاه بوشهر تولید شده است.
وی تصریح کرد: در سال 90، وزارت نیرو از 123 هزار برق پیش‌بینی شده برای کشور 8 درصد آن را هسته‌ای در نظر گرفته بود و در بودجه جدید کشور تنها 7 درصد بر این مسئله اختصاص شده بود. بنابراین انسجام در دولت در این خصوص وجود نداشت و مجلس هم نظارت خاصی صورت نمی‌داد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در این بخش از سخنان خود با اشاره به نگاه برخی از مسئولان گفت: وقتی همه چشم‌ها به خارج دوخته شود و به دنبال تامین تجهیزات از خارج باشیم و مبنای بومی‌سازی راکتور را هم دارخوین قرار دهیم طراحی آن در طی 5 سال تنها 8 درصد پیشرفت خواهد کرد و این یعنی که عملا هیچ اقدامی را صورت نداده‌ایم. اما وقتی نگاه ما به داخل شد در عرض 8 ماه طراحی ما به 28 درصد می‌رسد و این یعنی که ما در مدیریت هم مشکل داشتیم.
عباسی با بیان اینکه ایران در فاصله 20 سال توانست تمام مراحل ساخت چرخه سوخت هسته‌ای را انجام دهد، گفت: آقای آقازاده در زمان ریاست خود در وزارت نفت تجاربی را در حوزه مدیریت هسته‌ای نیز به دست آورد و به دنبال انتقال این تجربه به بخش هسته ای نیز بود و مهندسی هسته‌ای را ایجاد کرد و باعث شد ما چرخه سوخت را به طور کامل داشته باشیم. ما با کمک آقای مهندس آقازاده و یکی از وزرای قبلی به دنبال این بودیم تا هسته‌ای را به نفت پیوند دهیم و از آن در جهت غلبه به تحریم نفتی اقدام کنیم.
وی با اشاره به اینکه ایران هم‌اکنون کل چرخه سوخت هسته‌ای را در اختیار دارد گفت: غنی‌سازی 20 درصد را تولید کردیم بنابراین بالاتر از آن را هم می‌توانیم تولید کنیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به مطرح شدن بندهایی مبنی بر راکتورهای 100 مگاواتی در کشور گفت: طرح این بحث‌ها برای این است که جریانات مذاکرات فعلی را توجیه کنند و عددها و رقم‌هایی را در این خصوص اعلام می‌کنند که حتی جریان دانشگاهی و علمی نیز نمی‌تواند آن را تصور کند.
عباسی با اشاره به وضعیت صنعت هسته‌ای ایران در دوره پیش، گفت: آماده بودیم راکتور 4 مگاواتی را تمام کنیم. ساخت اینگونه راکتورها از دوره آقای هاشمی شروع شد و به سال 76 رسید از سال 78 تا 83 تنها 6 درصد آن پیشرفت کرد و از سال 84 تا مرداد 92، 80 درصد آن تکمیل شد وقتی به منحنی بودجه اختصاص یافته به راکتور بوشهر نیز توجه می‌کنیم از سال 84 به بعد سیر صعودی قابل توجهی را می‌بینیم و بودجه لازم را دریافت کردیم. بنابراین اگر تغییر نگرش در دولت ایجاد نمی‌شد شاید وضعیت بوشهر مانند قبل بود.
وی ادامه داد: اینگونه نبود که کشور در آن زمان در بحث هسته‌ای بیگ و دار به آب بزند و مکانیسم‌های لازم پیش‌بینی شده بود و همه آنها رعایت می‌شد اما این راکتور رسما در آبان 92 تعطیل شد. الان نیز تقریبا همه چیز را تعطیل کرده‌ایم راکتور اراک را نیز تعطیل کرده‌ایم و از بازطراحی صحبت می‌کنیم. البته این مسئله بیشتر برای تبلیغات داخلی است و نسخه‌ای است که آمریکایی‌ها قبلا برای ما پیچیده‌اند. طبق متن موجود کارخانه سوخت ما تا ده سال دیگر برای همیشه تعطیل می‌شود.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه درباره راکتور اراک مسائل احجاف‌آمیز را مطرح می‌کنند گفت: به نمایندگان مجلس می‌گویند بلایی که سر نیروگاه چرنوبیل آمد قرار است سر راکتور اراک بیاید و برخی معتقدند این مائده آسمانی است که آمریکایی‌ها گفته‌اند سانتریفیوژها و راکتور اراک تعطیل شود. امکان‌پذیر ندارد رآکتور اراک مانند چرنوبیل شود با این سخنان می‌خواهند ذهن نمایندگان را منحرف کنند.برخی با این جملات که هزینه سانتریفیوژ از ساخت پراید بیشتر است می‌خواهند دستاوردهای کشور را کم ارزش جلوه دهند.
عباسی در ادامه بحث در پاسخ به سوال دانشجویی مبنی بر اینکه آقای صالحی در پاسخ به انتقادات مطرح شده اعلام کردند که کشور توانایی ساخت IRB8 را ندارد گفت: آقای صالحی فردی دوست‌داشتنی است اما کمی تحت تاثیر افراد قرار می‌گیرد و یک مقدار جوگیر شده است. دوست دارند بیشتر با آمریکایی‌ها مذاکره انجام دهند. اگرمذاکرات خوب است چرا با من مذاکره نمی‌کنند؟ آیا من از رژیم صهیونیستی هم بدترم یا چون حاوی اطلاعاتم؟ اگر به جای ساعت‌ها وقت صرف کردن برای صحبت با آمریکایی‌ها با ما صحبت می‌کردند در خصوص هسته‌ای به یک اجماعی در داخل می‌رسیدند و متن صورت گرفته نسبت به متن توافق هسته‌ای امروز بسیار بهتر بود نه اینکه 159 صفحه توافق را همراه با قطعنامه شورای امنیت را بیاورند و به ریش ما بخندند و بگویند که ما هرکاری خواستیم انجام دادیم.
وی با اشاره به تاریخچه تاسیس سانتریفیوژ در ایران گفت: ما 5 و 6 هزار سانتریفیوژ را با چنگ و دندان ساختیم و این محصول تمام آموزش‌ها و پیشرفت‌های مدیریت شده کشور بود. در سال 89 دشمن تلاش کرد با تزریق ویروس استاکسنت به این سانتریفیوژ‌ها آسیب بزند یک سری آدم نیز مشخص کرده بودند تا در داخل به این تجهیزات آسیب بزند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به متن تهیه شده در برجام گفت: دشمن در برجام نسل اول سانتریفیوژ‌های ما را کاملا صفر کرد. آن هم دستاوردی را که ما کاملاً آن را بومی کرده بودیم و به سمت بهینه سازی آن پیش می‌رفتیم. امروز دشمن در برجام تولید این نسل سانتریفیوژ را قطع کرده است و نیروی انسانی ما را نیز از رده خارج کرده و تولید ما را در چند سال آینده به حدی می‌رساند که ذخیره سانتریفیوژ نسل اول ما تنها 500 عدد باشد.
عباسی گفت: محدودیت‌های موجود در برجام به گونه‌ای است که ذخیره سانتریفیوژ‌های نسل اول ما را به 500 عدد می‌رساند و آن در حالی بود که ما سوخت 3.5 و 20 درصد را به اندازه نیازمان تولید می‌کردیم و IR8 را به دور رساندیم.
وی افزود: اگر 6 ماه وقت می‌گذاشتیم با توانایی خود می‌توانستیم سو 24 را نیز تمام کنیم اما در ژنو همه چیز تعطیل شد چرا که دولت جدید نمی‌خواست با دست پرتر به مذاکره رود ،می‌شد از مرداد تا آذرماه کارهایی را صورت داد تا امتیازات بیشتری را به دست آوریم اما انگیزه لازم وجود نداشت.

تسنیم/
انتهای پیام/س*




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.