ID : 40868644
در گفتگو با مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی یزد مطرح شد؛

صرف ۸۲درصد درآمدها در شهرکسازی و ایجاد زیرساخت صنعتی


استقرار حدود ۵۰ درصد از واحدهای تولیدی استان در شهرک‌های صنعتی استان یزد، این شرکت دولتی را تبدیل به یکی ارگان‌های کرده که تصمیمات و برنامه‌های اجرایی در آن همراه با چالش‌هایی باشد که در این مصاحبه تفضیلی سعی شده این سؤالات مطرح شود.

به گزارش یزد رسا، ایجاد و گسترش شهرک‌های صنعتی می‌تواند از طریق ایجاد تنوع و افزایش اشتغال و درآمد، افزایش ارزش‌افزوده فعالیت‌های کشاورزی، گسترش فرهنگ صنعتی، نقش مؤثری در توازن و تعادل شهر و روستا و توسعه نواحی روستایی و شهری داشته باشد.

با این سیاست ایجاد شهرک‌های صنعتی در مناطق کمتر توسعه‌یافته کشور در دو دهه اخیر موردتوجه برنامه‌ریزان توسعه بوده که در بسیاری از نقاط کشور نیز ایجاد شده است. این شهرک‌ها اثرات اجتماعی اقتصادی قابل‌توجهی بر این مناطق گذاشته و منجر به ایجاد تغییر در زندگی مردم شده است.

برای آگاهی از آخرین وضعیت شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد و چالش‌های پیشروی این شرکت با محمد دهقان مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد که حدود یک سال و سه ماه است این مسئولیت را عهده‌دار شده است به گفتگو نشستیم.

*شرکت شهرک‌های صنعتی با چه هدف و مأموریتی در سطح استان‌ها ایجاد شده است؟

شرکت شهرک‌های صنعتی در تمام استان‌ها در قالب یک شهرک سهامی خاص که تمام سهامی آن متعلق به وزارت صنعت، معدن و تجارت است با مأموریت اصلی ایجاد، تکمیل و آماده‌سازی شرکت شهرک‌های صنعتی استان یزد تأسیس شده به این شکل زمینی که قرار است واحدهای تولیدی در داخل آن مستقر شوند مهیاکردن تمامی زیرساخت‌ها، شبکه‌های توزیع و تأسیسات جانبی که لازم دارند بر عهده شرکت شهرک‌های صنعتی است و موظف بوده که این زیرساخت‌ها را فراهم کند و تمام هزینه‌های این مراحل نیز بر اساس هزینه‌هایی است که از خودواحدهای تولیدی متقاضی راه‌اندازی در شهرک صنعتی دریافت می‌کند.

*این هزینه‌ای که دریافت می‌کند چگونه محاسبه می‌شود؟

 طبق قانون، شرکت شهرک‌های صنعتی، بودجه دولتی محدودی دارند و اگر بودجه‌ای دریافت کند از مبلغ هزینه‌هایی که باید دریافت کند کم می‌کند؛ اما متأسفانه در یک دهه اخیر کمتر از ۲ درصد از هزینه‌هایی که باید از واحدهای تولیدی دریافت می‌شده است را دولت به این شرکت پرداخت کرده و بنابراین مجبور شده برای جبران هزینه‌هایی که در داخل شهرک‌ها انجام داده است حدود ۹۸ این هزینه‌ها را از خودواحدهای تولیدی دریافت کند.

این هزینه‌ها هم در راستای تأمین زیرساخت‌های موردنیاز واحد تولیدی هزینه شده است.

در مورد قیمت زمین نیز اگر هزینه‌ای بابت خرید زمین قبلاً به نهادهای مربوطه  از سوی شرکت شهرک‌های صنعتی پرداخت شده آن را نیز محاسبه و از واحدهای تولیدی دریافت می‌کنیم؛ اما تا این لحظه در استان یزد هزینه پرداختی برای زمین بسیار کم بوده است و در حقیقت می‌توان گفت هزینه دریافتی تنها برای ایجاد زیرساخت‌ها بوده است.

*در حال حاضر چند شهرک صنعتی و ناحیه صنعتی در استان یزد وجود دارد؟

فعلاً ۳۵ شهرک و ناحیه صنعتی مصوب در استان داریم که ۶ شهرک و ناحیه آن سال گذشته مصوب شده و در حال پشت سر گذاشتن مراحل تأمین زیرساخت‌ها است؛ زیرا طبق قانون تا حداقل ترین زیرساخت‌های موردنیاز فراهم نشده باشد حق واگذاری زمین نداریم.
 
مشکل و چالشی که در این زمینه نداریم همین تأمین زیرساخت‌ها موردنیاز برای شهرک‌های صنعتی از سوی دستگاه‌های خدمات‌رسان است.
 
بر اساس ماده ۸۱ قانون الحاق مقررات دولتی و ماده ۵۴ احکام قانون توسعه، وزارت‌خانه‌های خدمات‌رسان مکلف هستند تمام زیرساخت‌های موردنیاز را تا درب واحدهای صنعتی در داخل شهرک صنعتی تأمین کنند.
 

*این یعنی در حال حاضر شهرک‌های صنعتی استان در زمینه زیرساخت‌ها دچار مشکل هستند؟

دستگاه‌های خدمات‌رسان زیرساخت‌ها را مهیا کرده‌اند؛ اما به‌اندازه موردنیاز واحدهای تولیدی موجود در شهرک‌های صنعتی نیست به‌نحوی‌که در حال حاضر ما در اکثر شهرک‌های صنعتی با کمبود زیرساخت‌هایی مثل آب، برق و... مواجه هستیم و در شرایط بسیار سختی داریم این شهرک‌ها را اداره می‌کنیم.
 
در ۶ شهرک صنعتی استان برق آن تامین نشد تا در نهایت خود شرکت شهرک‌های صنعتی این زیرساخت ها را فراهم کرد و مبنای حرف خود را تبصره ۱۵ در قانون بودجه قرار داده‌اند که بر اساس آن شرکت شهرک صنعتی باید هزینه این زیرساخت‌ها را پرداخت کند و ما بر اساس این بند قانونی مجبور شدیم ۶ پست برق را در شهرک‌های صنعتی استان با هزینه بسیار بالایی خریداری کنیم و به دنبال انجام این هزینه، چون بودجه‌ای نداریم مجبور هستیم هزینه انجام شده را از واحدهای تولیدی دریافت کنیم که دریافت این هزینه باعث نارضایتی عده‌ای از واحدهای تولیدی می‌شود و می‌گویند بی‌دلیل هزینه‌ها را افزایش داده‌اند.
 

 

*در حال حاضر قیمت‌هایی که واحدهای تولیدی را در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌دهید در مقایسه با استان‌های دیگر چگونه است؟

شرکت شهرک‌های صنعتی یک شرکت دولتی است وبرعکس شرکت‌های خصوصی و ادارات دولتی موظف هستیم اقدامات و مأموریت‌هایی که به ما ابلاغ می شود را انجام دهیم و این دلیل که چون بودجه نداشتیم انجام ندادیم برای مسئولان قابل قبول نیست به همین دلیل سال گذشته در گزارش حسابرسی شرکت شهرک های صنعتی به صورت صریح ذکر شدهزینه دریافت زمین متناسب با هزینه دریافت شده نیست و این موضوع مشکلات را ایجاد می کند،و در حال حاضر نیز علیرغم اینکه هزینه ها را افزایش دادیم و نزدیک کرده ایم به قیمت تمام شده، همچنان درآستانه  خط قرمز مد نظر حسابرسان قرار داریم.

علیرغم این موضوع با بررسی انجام شده، قیمت های زمین  در شهرک های صنعتی یزد در بین تمام شهرک های صنعتی سراسر کشور ارزان ترین است.

*چند قرارداد برای واگذاری زمین در این ۳۵ شهرک و ناحیه صنعتی منعقد شده و چند تا از این قرار دادها به بهره برداری رسیده است؟

در حال حاضر ۴ هزار و۷۰۵ قرار داریم به این معنی که ما موظف هستیم در ازای دریافت هزینه ای زیرساخت های مشخص شده را برای این تعداد واحد تولیدی مهیا کنیم اما به دلیل قیمت گذاری اشتباه در سال های گذشته  باعث شده ضرربسیار زیادی ببینیم.
 
این در شرایطی است که تعهد دادیم و باید اینقدر هزینه کنیم برای مابقی زیرساخت های شهرک ها، اما قراردادها ثابت است و گرفتاری ها و مشکلات ما را در شرکت شهرک های صنعتی استان افزایش داده است.
 
متاسفانه به دلیل وجود چنین مشکلاتی در سطح استان تنها حدود یک هزار و۶۰۰ قرارداد به بهره برداری رسیده است.
 
از۴ هزار و ۷۰۵ قراردادی که منعقد شده حدود ۲ هزار قرارداد مربوط به سال۹۹ و ۱۴۰۰ بوده که چون زمین شهرک های صنعتی یزد ارزان بوده متقاضی دریافت زمین زیاد بوده است.
 

*چرا با چنین شرایطی توسعه تعداد شهرک های صنعتی را در استان دنبال می کنید؟

تقاضا برای زمین و کار صنعتی در استان زیاد است به نحوی که یک فرد، بسیار ساده مجوز سرمایه گذاری دریافت می کند و شرکت شهرک های صنعتی موظف است برای وی زمین مهیا کند و طبق قانون حق نداریم بررسی کنیم که وی سرمایه گذار واقعی است یانه؟ کاری که می خواهد راه اندازی کند چیست؟ این موضوعی است که نیاز به اصلاح ساختار در سطح کلان دارد تا من به عنوان مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان یزد دچار مشکل نشوم و این موضوع باید در سطح وزارت خانه برطرف شود.

ما شرکت دولتی هستیم و وقتی مجمع موضوعی را به ما ابلاغ می کند ما موظف به اجرا هستیم، شرکت شهرک صنعتی بدون ابلاغ سازمان اجازه هیچ گونه فعالیتی ندارد.

*از لحاظ زیرساخت های شهرک های صنعتی استان در مقایسه با استان های دیگر چه وضعیتی دارد؟

در مقایسه با استان های هم رده، استان یزد جزو استان های برتر است و علیرغم تمام مشکلاتی که در استان یزد داریم در مقایسه با استان های دیگر بسیار وضعیت بهتری داریم و زیرساخت هایی که در استان داریم مورد توجه صاحبان واحدهای تولیدی استان بوده است.

تمرکز در شرکت شهرک های صنعتی استان یزد درتامین زیرساخت ها است، رتبه اول را در کشور کسب کردیم در زمینه سهم هزینه کرد در شهرک سازی، در شرایطی متوسط کشور ۷۰ درصد بوده است استان یزد یزد ۸۲ درصد را در زمینه زیرساخت ها هزینه کرده است.
 
*در استان یزد چه تعداد خوشه صنعتی ایجاد شده است و آیا به اهداف مد نظر شون رسیده اند؟
 
خوشه های صنعتی یکی دیگر از وظایف شرکت شهرک های صنعتی است که سعی می کند در مکان هایی که تجمعی از کسب و کارهای مشابه وجود دارد موانع موجود در آنها را برطرف و توانمند کند در استان یزد از همان سال ۸۵ خوشه نساجی در استان یزد شکل گرفت و به دنبال آن در سال های خوشه هایی دیگری نیز ایجاد شد.

به صورت نسبی موفق بودند و بستگی به صنعت دارد ما هر اقدامی که لازم بوده برای تمام این خوشه ها انجام دادیم ولی برخی از این خوشه ها خود اعضا مشکلاتی داشتند که انجام کار را مشکل تر کرده بود و در حال حاضر بازارهای جدید ایجاد کردند و موانع آنها برطرف شده است.

خوشه های صنعتی به صورت کلی در صنعت های کوچک موفق تر بوده است به همین دلیل انتخاب خوشه بسیار مهم است، در همین زمینه خوشه های نایلون و پلاستیک، خوشه گردشگری را نیز در حال پیگیری هستیم و به طور کلی استان یزد در زمینه راه اندازی خوشه به عنوان یک استان موفق محسوب می شود.

انتهای پیام/ک




summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 1.0 stars out of 5.