راهکارهای بهبود وضعیت اقتصادی پس از توافق احتمالی/ کار دولت بعد از توافق سخت تر می شود
به گزارش یزدرسا به نقل از راه دانا مهدی تقوی کارشناس مسائل اقتصادی کشورمان اگر فرض را بر این بگیریم که توافق صورت گیرد و تحریم ها به صورت یکجا لغو شود، در چنین شرایطی می توان انتظار داشت که رونق و رشد اقتصاد کشور با تحول مواجه شود اما این مسئله به رفتار عقلایی دولتمردان منوط می شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه برداشته شدن تحریم ها موجب افزایش اشتغال و کاهش تورم می شود، اظهار داشت: بعد از توافق دلارهای بلوکه شده به کشور باز می گردد و رفع تحریم ها موجب افزایش واردات ارز به کشور خواهد شد. بعد از لغو تحریم ها ایران می تواند صادرات نفتی خود را به یک و نیم میلیون بشکه برساند و در این افزایش صادرات نفتی منجر به ارز آوری خواهد شد. در چنین شرایطی واردات افزایش یافته و اگر رفتارها عاقلانه باشد، می توان صنایع داخلی مستهلک شده در دوران تحریم را دوباره راه اندازی کرد.
وی در تحلیل خود از چگونگی رفتار عقلایی مردان اقتصادی دولت، گفت: اگر طراحان اقتصاد عاقل باشند روی واردات کالاهایی که نمونه آن در داخل ساخته می شود تعرفه های سنگین قرار می دهند تا واردات آنها صرف نداشته باشد. از سوی دیگر با ارز به دست آمده کالاهایی که در داخل توان تولید آن وجود ندارد یا تولید آنها با هزینه های گزافی همراه می شود وارد چرخه تولید و صنعت شوند. نمونه آن نیز داروهایی است که در داخل تولید آن وجود ندارد یا قطعات هواپیما که تولید آن در داخل کشور با هزینه های سنگین امکان پذیر است.
تقوی در پاسخ به این سوال که آیا دولت در شرایط پس از تحریم دست به چنین رفتاری می زند یا خیر، عنوان کرد: اگر دولت اقدامی غیر از این را انجام دهد نشان می دهد که تئوری سیاسی و اقتصادی درون دولت وجود ندارد. اما ما فرض را بر این می گیریم که دولت پس از توافق احتمالی رفتار عقلایی از خود به نمایش می گذارد؛ بنابراین در چنین شرایطی دولت باید برای ارز وارد شده پس از رفع تحریم ها برنامه ریزی لازم را انجام دهد.
این اقتصاددان کشورمان تخریب را آسان تر از ساختن دانست و گفت: ساخت و ساز همیشه با هزینه و زمان همراه است. از همین رو اقتصاد خراب شده طی سال های گذشته را باید در مدت زمانی مناسب سر و سامان داد.
وی در ادامه به ویژگی های یک اقتصاد سالم اشاره کرد و اظهار داشت: امروز گمان مردم بر این است که قیمت ها پس از تحریم به یکباره به حالت قبل بازمی گردد یا با کاهش قیمت محصولات مواجه خواهیم شد. این در شرایطی است که اگر چنین اتفاقی رخ دهد رکود در جامعه شکل می گیرد و این نشان دهنده یک اقتصاد خراب است. اما یک اقتصاد سالم نرخ رشد مثبت و نرخ افزایش قیمت معقول در حد 3 تا 4 درصد دارد. نه اینکه به یکباره 40 درصد افزایش قیمت به وجود آید. بنابراین اگر دولت عاقلانه رفتار کند مردم افزایش قیمت ها را احساس نخواهند کرد.
تقوی در بخش پایانی اظهارات خود عنوان کرد: نحوه استفاده بهینه از شرایط پس از توافق این است که وقتی تحریم کنار گذاشته شد دولت با ارز آزاد شده، آن بخش از تولید داخل که به آن ضربه وارد شده را جبران کند. اما اگر قرار باشد دولت به واردات بی رویه روی آورد، اشتغال ضربه می خورد و اقتصاد نابود می شود. بنابراین کار روحانی و دولت یازدهم پس از توافق سخت تر هم خواهد شد.
انتهای پیام/ص