در سازمان انرژی اتمی، دانشمندان جسور، کنار گذاشته شدهاند!/زمانی که مجلس به وزرا رای بالا میدهد خوب است، ولی کارت زد میدهد بد است!؟
به گزارش یزدرسا، متن گفتگوی تفصیلی محمد اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با نسیم، بدین شرح است:
* آقای کوثری، اخیرا بحثهایی مطرح شده مبنی بر اینکه چند تن از دانشمندان هستهای و همکاران شهید احمدی روشن از سازمان انرژی اتمی کنار گذاشتهاند و امروز هیچگونه امکاناتی حتی محافظ هم در اختیار آنها قرار نداده نشده؛ آنهم در شرایطی که ما تجربه های تلخی در خصوص شهادت دانشمندان هستهای خود داریم؛ آیا این خبر صحت دارد و اگر دارد آیا مجلس ورودی به آن داشته یا نه؟
- قبل از اینکه به این مسأله بپردازم باید نکتهای را یادآور شوم، دولتهای دوران جنگ بیشتر توجهشان به سمت مسأله دفاع مقدس بود اما بعد از پذیرش قطعنامه و دولتهای بعد از آن، یعنی دولتهای آقایان هاشمی، خاتمی، احمدی نژاد و روحانی به جای اینکه تمام وقتشان را صرف حل و فصل مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در راه بهبود کشور کنند، بیشتر وقتشان را صرف جابه جایی مسئولین کردند؛ مخصوصا در شش ماه و یکسال اول روی کار آمدن دولت. این مسأله شامل یک دولت هم نبود، عمدتا دولتها اینگونه رفتار کردند و الان هم همینگونه است. در صورتیکه در سطح مدیران پایین و سطح کارشناسان نباید چنین چیزی صورت بگیرد؛ چرا که در سطح پایین کار اجرایی میکنند نه سیاستگذاری.
- برای پیگیری موضوع برکناری چند تن از کارشناسان هستهای و همکاران شهید احمدی روشن که پدر شهید احمدی روشن هم این مسأله را طرح کرده بودند، تیمی به مسئولیت آقای زاکانی تشکیل دادیم، چراکه ایشان هم از افراد شناخت دارد و هم رشته تحصیلیشان در خصوص مسائل هستهای است. ما در قالب این تیم از فردو و نطنز بازدید کریم، چون مدیریت این دو سایت هستهای هم با یک نفر است، وقتی آنجا رفتیم دیدیم بچههایی که آنجا کار میکردند از این موضوع گلایه داشتند؛ در نهایت جمعبندی این موضوع را در گزارشی به آقای صالحی ارائه میکنیم تا ایشان بتواند تصمیمگیری کند.
* عدهای معتقدند این برکناریها بخاطر ناکارآمد نشان دادن صنعت هستهای کشور است، لطفا نظرتان را در این خصوص توضیح دهید؟
- یک دیدگاه خطرناکی وجود دارد که معتقدند اصلا ما چه نیازی به مسأله هستهای داریم!؟ برویم و هرچه نیاز داریم از غربیها بخریم. این دیدگاه خواهان توقف برنامه هستهای ایران است. در جواب آنها باید گفت که اگر اینگونه است چرا ما اصلا انقلاب کردیم؟! چرا در برابر مستشاران آمریکایی که حق توحش میگرفتند و ملت را چپاول میکردند ایستادگی کردیم؟!. در ضمن ما هروقت که خواستیم سوخت هستهای از غربیها بخریم آنها سنگاندازی کردند و به ما ندادند. آلمانیها قبل از انقلاب قرارداد بستند که نیروگاه بوشهر را به اتمام برسانند، چرا پول آن را گرفتند و این کار را نکردند؟ که بعد از آن هم عراق آنجا را بمباران کرد و خسارتهای سنگینی به ما وارد کرد. فرانسه هم پول اتمام کار یک رآکتور 360 مگاواتی در کنار رود کارون در دارخوین را گرفت، نیمه کاره پروژه را رها کرد و رفت. همین رآکتور امیرآباد شمالی که برای مصارف دارویی است، چهار سال پیش نامه رسمی به آژانس بینالمللی انرژی فرستادیم که باید سوخت رآکتور امیر آباد شمالی حداکثر تا یکسال آینده عوض شود، آژانس هم به آمریکا و روسیه و فرانسه نامه زد که این سوخت را در اختیار ایران قرار دهند اما اینها سوخت 20 درصد را به ما ندادند ودر نهایت برای ما شرط گذاری کردند که "همه اورانیوم غنی سازی شده 5/3 تا 5 درصد را به ما تحویل دهید تا ما هم اورانیوم 20درصد را به شما بدهیم؛ در ضمن این تبادل باید در شهر استانبول ترکیه صورت بگیرد". بعد از این قضیه مقام معظم رهبری به مسئولین فرمودند: "اگر این اورانیومها را از کشور خارج کردید، بعد آنها به شما اورانیوم بیست درصدی ندادند و اجازه هم ندادند که اورانیوم خودتان را به کشور برگردانید چه کار میکنید؟"، ایشان دست آنها را خواند. بعد از این ماجرا یک سری از دانشمندان هستهای و خود آقای عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی دولت احمدینژاد رفتند خدمت رهبری و گفتند که ما میتوانیم سوخت بیست درصد را تولید کنیم، ایشان هم فرمودند که به "آنها بگوئید که اگر تا دوماه دیگر سوخت را به ما تحویل ندهند ما خودمان تولید خواهیم کرد"، وقتی این حرف را زدیم غربیها فکر کنند ما بلوف میزنیم.
- ما اول فکر میکردیم که غربی ها گربه هستند بعد دیدیم نه اینها واقعا دزد هستند و واقعا نمی شود به آنها اعتماد کرد.
* آقای کوثری دقیقا چند نفر از دانشمندان هسته ای ما اخراج شدند؟
- من نمیتوانم تعداد را بگویم، اصلا بحث این نیست که چه تعدادی کنار گذاشته شدهاند، مطلب مهم این است که افرادی که روحیه میدادند، جسارت داشتند، کنار گذاشته شدهاند و افرادی جایگزین آنها شدهاند که گرچه تخصص دارند اما آن روحیه و جسارت را ندارند و فقط حرف میزنند. این مسأله مهم است. در شبهای عملیات این طور نبود که همه جسور باشند، چند نفر جلو میافتادند و بقیه هم پشت سر آنها راه میافتادند، دشمن نسبت به شهید شهریاری و علیمحمدی شناخت داشت و بخاطر اهمیت و تاثیرگذاری آنها دست به ترور این بزرگواران زد.
* در مورد اینکه الان این دانشمندان بدون محافظ هستند شما اطلاعی دارید؟
- در این خصوص اطلاعی ندارم که حرفی بزنم اما آقای رئیسجمهور اخیرا گفتند که هنرمندان جزو بیتالمال هستند خب دانشمندان هستهای "بیشتر بیت المال هستند".
* مذاکره کنندگان اعلام کردند که توافق برای اجرای برنامه اقدام مشترک، "Non Paper" بوده است، البته از طرفی هم بحثهایی شد که این توافق نامه مثلا چهار صفحهای است و لزومی ندارد منتشر بشود، بالاخره ماجرای این توافق شفاهی چیست؟
- توافق اخیری که حاصل شد در خصوص نحوه اجرای توافق ژنو بود، مدیر پادمان آژانس انرژی اتمی هم که به ایران آمده برای این است که قدم اول همزمان برداشته شود، البته ما تولید اورانیوم 20 درصد را متوقف کردیم ولی هنوز از رفع تحریم پتروشیمی و طلا چیزی به دست ما نرسیده است.
- آمریکا در خصوص این توافق چیزهایی را منتشر کرده اما آقای عراقچی و ظریف می گویند به این چیزها توجه نکنید. ما هم چیزی را از آمریکا قبول نمی کنیم ولی حرفمان به مذاکرهکنندگان این است که بیایید شفاف برای نمایندگان مردم توضیح دهید. اگر نماینده ها را نامحرم میدانید و مردم هم نامحرم هستند پس چه کسی محرم است؟! بیگانگانی که با آنها مذاکره میکنید!؟
* با توجه به اینکه پذیرش پروتکل الحاقی از سوی مجلس در گام نهایی توافق ژنو پیشبینی شده است، آیا مجلس این پروتکل را خواهد پذیرفت؟
- مجلس با توجه به توافق فعلی به هیچ وجه پروتکل الحاقی را تصویب نخواهد کرد چرا که ما کاملا توافق ژنو را نابرابر میدانیم.
- ما 4مرحله تحریم داریم؛ توسط اروپاییها، دولت آمریکا، کنگره آمریکا و دیگری هم سازمان ملل. ما میگوئیم بحث تحریم نفتی چه میشود؟ لغو تحریم بانک مرکزی و بانکها چه میشود؟
- 2/4 میلیارد دلاری که میخواهند در شش یا هشت مرحله به ما واگذار کنند پولهای خودمان است؛ درحقیقت چیزی به ما ندادهاند. ایران دقیقا در چارچوب قانون "ان پی تی" حرکت کرده است پس چرا این مسائل را باید قبول کنیم؟
- ما تعلیق غنی سازی 20 درصد را داوطلبانه قبول داریم نه به طور دائمی. بحثمان این است که باید تحریمها را یکجا بردارند نه اینکه یک یا دو مرحله را جلوی ما بگذارند و سپس همه چیز را از ما بگیرند در حالیکه تحریم اصلی سر جای خود باقی بماند. آنها یک یا دو مورد از تحریمهای اصلی را نگه میدارند و میگویند که باید حزب الله لبنان را رها کنید.
* برخیها پیشبرد مسائل هستهای کشور را با انتخابات آینده مجلس گره میزنند، نظر شما در این خصوص چیست؟
- هر مسئول و مشاوری از دولت که بخواهد انتخابات مجلس را به موضوع هسته ای گره بزنند یک کار کاملا اشتباه و خطرناکی را انجام داده است.
- * نظرتان در مورد حرفهای اخیر آقای خرم، مشاور وزیر امور خارجه که ادعا کرده بود " متن توافقنامه ژنو به تایید رهبر معظم انقلاب رسیده است"، چیست؟
- متن مذاکرات در ژنو نوشته شده نه اینکه از اینجا هماهنگ شود؛ مجلس در قبال سخنان افرادی همانند خرم، مشاور وزیر امور خارجه سکوت نکرده، بلکه براساس مصلحت نظام عمل کردیم و به همین دلیل بوده که جلسات کمیسیون را در جلسات غیر علنی برگزار کردیم.
* الان طوری شده که تا کسی بخواهد نقدی کند متهم به افراطیگری میشود، نظر شما در این خصوص چیست؟
- از این حرفها در زمان جنگ هم با میزدند. مسأله متعلق به الان نیست آن زمانها هم بود، ما نباید بتریسم که این حرفها را بزنند، مردم باید قضاوت کنند که به موقع این کار را خواهند کرد.
* آیا به مجلس تذکری داده شده که موضع تندی علیه مذاکرات نگیرد؟ چون شاید برخی موضعها در روند مذاکرات تاثیر بگذارد.
- خیر. اصلا اینگونه نیست، مجلس همیشه از مذاکره کنندهگان حمایت کرده است.
* تحلیل شما از "جک استراو" از حضور در ایران چیست؟ برخی میگفتند ایشان اهداف خاصی در سفر به تهران داشته، شما اطلاعی در اینخصوص دارید؟
- ظاهر سفر جک استراو به ایران به منظور بازگشایی مجدد سفارت انگلستان در ایران بود. بعضیها گفتند پشت پرده سفر جک استراو به ایران موضوع هستهای بوده اما اصل موضوع در دو بعد است؛ اینکه انگلستان حضور خود را در ایران پررنگ کند تا از آمریکا عقب نیافتد؛ چرا که میداند به هر میزان که از فضا دور باشد کمتر اطلاعات دریافت میکند. در بعد دیگر از نظر اقتصادی بود چرا که اینجا به هر حال بازار مهمی است همانطور که فرانسه در این مدت تحریم ایران ضررهای سنگینی کرد.
* با توجه به عدم دعوت از ایران برای کنفرانس ژنو2، نتیجه این گفتگوها را چطور پیشبینی میکنید؟
- کنفرانس ژنو 2 بدون حضور ایران بعنوان قدرت منطقهای اثر گذار و تصمیم گیرنده به نتیجهای نرسید و فقط بصورت یک جلسه بیخاصیت برگزار شد.
- ایران در اصل تجربه خود را به مردم سوریه منتقل و آنها نیز پیاده کردند و توانستند سوریه را حفظ کنند.
- معارضین سوریه از 70، 80 کشور وارد سوریه کردند و الان برای بدست گرفتن قدرت به جان یکدیگر افتادهاند. عاملین اصلی جنایات در سوریه آمریکا، عربستان، ترکیه، قطر اسرائیل بودند که اختلافات شدیدی نیز میانشان وجود دارد.
- عربستان بالای 20 میلیارد دلاردر سوریه هزینه کرده است در حالیکه نتوانست به اهداف خود دست پیدا کند، قطر بالای 4 یا 5 میلیارد دلار و ترکیه نیز با وجود صرف هزینههای سنگین متوجه شده که تماما به ضررش تمام شده است.
- ایران در سوریه هزینه مادی نکرده است، ما تنها تجربهمان را به سوریه منتقل کردیم همان طور که به حزب الله و فلسطین انتقال دادیم تا توانستند در برابر اسرائیل ایستادگی کنند.
- ایران در اصل یکی از محورهای اصلی در حل بحران سوریه است،
* اخیرا وزیر خارجه آمریکا گفت "بشار اسد جایی در آینده سوریه ندارد"، نظر شما چیست؟
- آمریکاییها حرف زیاد میزنند، ذاتشان دروغگو است؛ آنها میگویند دموکراسی ولی پایبند نیستند.اگر آمریکاییها واقعا معتقد به دموکراسی هستند، پس بشار اسد هم یک کاندیدا است و تصمیم باید برعهده خود مردم سوریه باشد. غربیها به خوبی میدانند که بالای 70 درصد مردم سوریه به بشار اسد رای میدهند؛ چراکه بشار اسد فداکاری کرده و اجازه نداده که کشور به دست بیگانگان بیفتد و تجزیه شود. مردم سوریه به بشار اسد بعنوان یک قهرمان نگاه میکنند.
- عربستان، صهیونیستها و آمریکاییها همه با هم یکی هستند. علت اینکه حضرت امام فرمودند "اسلام ناب محمدی و اسلام آمریکایی" به این دلیل بود که عربستان و سرانشان نان اسلام را میخورند و خود را "خادم بینالحرمین" میدانند ولی به مسلمانان خیانت میکنند و دستشان در دست آمریکاییهاست.
- عربستان، صهیونیستها و آمریکاییها از اسلام انقلاب سیاسی میترسند؛ آنان اگر توانایی حمله به ایران را داشتند قطعا تا به امروز این کارا انجام میدادند. آنان هنوز هم میخواهند که به ایران ضربه بزنند اما دشمنان با هوشیاری نیروهای مسلح و نیروهای امنیتی ایران و درایت مقام معظم رهبری بعنوان فرمانده کل قوا و هوشیاری ملت جرات نمیکنند به ایران ضربه بزنند.
- ایران با دشمنان خود شوخی ندارد؛ بعنوان مثال ما عاملان ترور 14 نفر از مرزبانان ما در سراوان را شناسایی کردیم و همه آنها را در جایی در 70 -80 کیلومتری پاکستان به هلاکت رساندیم. این یعنی اگر کسانی بخواهند به حریم جغرافیایی ما تعرض کنند، هرجا باشند آنها را میزنیم.
- آمریکاییها بدانند که ما از مرز و ملتمان به معنای واقعی دفاع میکنیم و حتی در توافقنامهای که با پاکستان داشتهایم، بیان کردیم که اجازه تعرض به کشورمان را نمیدهیم.
- ما با بیگانگانی که در عراق جنایات میکنند و میخواهند استان "الانبار" را در اختیار حاکمیت خود قرار میدهند و یا شهر فلوجه را بمباران میکنند، شوخی نداریم.
* به نظر شما بودجه پیشنهادی برای حوزه دفاعی کشور در سال 1393 کافی است؟
- دولت در بودجه بنیه دفاعی و بسیج بسیار کوتاهی کرده است. بودجه بسیج یک چهارم از سال قبل کمتر شده است. در بودجه دفاعی هم همینطور، ما خارج از چارچوب قانون برنامه پنچم نمیخواهیم، مقدار بودجه درخواستی همانی است که در قانون پنجم توسعه ذکر شده، البته دولت قولهایی داده که انشاالله درست شود ولی بعید میدانم.
- ما میگوئیم چرا دولت خودش مقدار بودجه دفاعی را به همان میزان مشخص نکرده؟ دولت این کار را انجام نداده و به گردن مجلس انداخته تا این تصور پیدا شود که مجلس بودجه جاری را زیاد کرده است؛ این کار درستی نیست.
* نظرتان در مورد این نحوه تعامل مجلس و دولت چیست؟
- مجلس به هیچ وجه خارج از چارچوب وظیفه خود اعم ازقانون اساسی و آئین نامه داخلی کاری را انجام نمیدهد. چطور زمانیکه مجلس به وزرا رای بسیار بالایی میدهد خوب است اما وقتی به دلایلی وزرا کارت زرد میگیرند خیلی بد؟ پس دولت باید دو طرف را ببیند.
- اینکه آقای ترکان میگوید 80 نفر در مجلس باعث میشوند وزرا کارت زرد بگیرند درست نیست؛ چراکه باید حداقل بالای 140 نفر رای بدهند تا وزیری کارت زرد بگیرد.
- مجلس هیچگاه به گونهای عمل نکرده که گفته شود مایل نیست که با دولت تعامل داشته باشد. مجلس همیشه براساس وظیفهای که برعهده دارد گام برمیدارد و تحت هیچ شرایطی از حق خود نمیگذرد.
* اخیرا آقای یونسی مباحث خاصی را در خصوص مذاهب و قومیتها مطرح میکنند؛ نظر شما در خصوص این اظهارات چیست؟
- اظهارات یونسی در مورد قومیتها برای رای جمع کردن است. باید از آقای روحانی پرسید که چرا به وی تذکر نمیدهد؟؛ این مسائل در شرایط فعلی جایگاهی ندارد. مردم امروز میخواهند ببینند که مسئولین دولت که وعده و وعید داده بودند چه کارهایی را در راستای بهبود بخشیدن به مسائل کشور انجام میدهند؛ نباید مردم را وارد چالش سیاسی کنیم، در این صورت خود دولت متضرر خواهند شد.
* چندی قبل بحثهایی در خصوص یک فساد چندهزار یورویی مطرح شد، کمیتهای که این موضوع را پیگیری میکند به چه نتیجهای رسید؟
- مبلغی که مطرح شده 650 هزار یورو است؛ گرچه وزیر صنعت بیان کرده که این مسأله خیلی مهم نیست، ولی کسانیکه در خصوص این موضوع سوال دارند قطعا موضوع را پیگیری خواهند کرد و وزیر باید پاسخگو باشد.