حوثیها موجب تقویت دولت شدند؛ نه تضعیف آن/پیروزی حوثیها در یمن نفوذ ایران را در منطقه گسترش داد
به گزارش یزدرسا به نقل از دانا ،حسین رویوران، کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص فرار منصور هادی به عدن و صدور اولین بیانیهاش گفت: فرار عبدربه منصور هادی عملاً فرصت را برای افرادی که میخواهند علیه حوثیها فعالیتهایی را انجام دهند فراهم میکند. به عبارت دقیقتر عبدربه هادی میتواند ابزاری باشد برای عربستان و شورای همکاری خلیجفارس تا علیه حوثیها اقداماتی را انجام دهند؛ بهطوریکه در اولین بیانیهای که داده است، مشاهده کردیم که مزین به واژه رئیسجمهور یمن است و این نشان میدهد که ایشان آمادگی خودش را برای تبدیلشدن به چنین ابزاری اعلام کرده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا اقدام منصور هادی برنامهریزیشده بوده است یا خیر اظهار داشت: بهطور حتم یک برنامهای بوده است؛ چرا که خروج وی و مدیر دفترش از کاخ با لباس زنانه بوده است و به دلیل اینکه زنان بازرسی نمیشوند، آنها توانستهاند ازآنجا خارج شوند.
کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: همینطور آنها از کاخ تا شهر عدن که دهها پست بازرسی در طول مسیر وجود دارد را نیز با همین شگرد طی کردهاند؛ لذا این نشان میدهد که یک برنامهریزی برای فرار وجود داشته است؛ اما اینکه این فرار خودجوش بوده و یا اینکه با هماهنگی با عوامل بیرون از کشور بوده است هنوز معلوم نیست.
حوثیها موجب تقویت دولت شدند؛ نه تضعیف آن
رویوران در خصوص وجود شرایط بالقوه برای تجزیه شدن یمن نیز اذعان داشت: به دلیل ظلمهایی که به جنوبیها شده است، آنها در حاشیه ماندهاند و به دنبال این هستند که یکبار دیگر از کشور جدا شوند و اساساً تشکلی که تحت عنوان «تحرک جنوبی» شکلگرفته است هم برای تحقق چنین مسئلهای است. بنابراین مسئله جداییطلبی جنوبیها، قبل از ورود حوثیها به صحنه وجود داشته است و در حال حاضر نیز هرچه دولت مرکزی تضعیف شود، امکان تحقق این مسئله افزایش پیدا میکند.
وی افزود: اگر از من سؤال شود که با ورود حوثیها به صحنه، آیا دولت تضعیف شده و یا تقویت شده است؟ باید بگویم که به نظر من تقویتشده و تضعیف نشده است. البته این نکته قابلذکر است که با ورود حوثیها، تکثر آرا به وجود آمده است؛ اما بااینحال، دولت تقویت شده است.
کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: برای اثبات حرفم به این موضوع اشاره میکنم که در حال حاضر و در شرایط کنونی، دولت در عدن حضور دارد؛ درحالیکه درگذشته دولت در عدن حضور نداشت. لذا به نظر من اگر هم در یمن جدایی صورت بگیرد، ربطی به حوثیها و انصار الله ندارد؛ بلکه این برمیگردد به شرایطی که درگذشته علی عبدالله صالح در جنوب به وجود آورده بود و مردم را ناراضی کرده بود.
رویوران در ادامه گفت: در حال حاضر از آنجاییکه خود زیدیها نیز یک اقلیت ستمدیدهای بوده و هستند، تصور میکنم که انگیزههای بخش جنوبی برای جدایی کمتر از گذشته است علیرغم اینکه صدای آنها چند برابر شده و اعتراض آنها گسترش پیداکرده است.
پیروزی حوثیها میتواند به سود ایران در مذاکرات هستهای باشد
وی در خصوص تأثیر پیروزی حوثیها بر افزایش قدرت ایران در سطح بینالملل و در مذاکرات هستهای نیز بیان داشت: پیروزی حوثیها در یمن نفوذ ایران را در سطح منطقه گسترش داده است؛ اما نمیتوان گفت که الزاماً در پرونده هستهای تأثیرگذار است.
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: شاید بتوان گفت که بهصورت غیرمستقیم تأثیرگذاری دارد؛ چراکه یکی از اهداف آمریکا در گفتوگو امکان تفاهم با ایران در خصوص بحرانهای منطقهای است و افزایش تأثیرگذاری ایران بر یمن، میتواند به سود ایران باشد، ولی درعینحال من تصور میکنم که هر بحرانی میتواند دو وضعیت داشته باشد؛ هم میتواند فشارها را بر یک کشور افزایش دهد و هم میتواند ابزاری در اختیار آن کشور برای افزایش نفوذ خودش باشد.
رویوران افزود: در حال حاضر نیز هردوی این مسائل مطرح است و من تصور میکنم که بحث حوثیها هم همین است، در عین اینکه موجب شده است بخش وسیعی از فشارها به سمت ایران افزایش پیدا کند؛ ولی موجب افزایش و گسترش نفوذ ایران نیز شده است.
جمهوری اسلامی ساختارهایی را برای حمایت از مردم در تحولات منطقهای در کنار وزارت خارجه قرار داده است
وی در خصوص نقش دیپلماسی ایران در تحولات منطقه و پیروزی انقلاب مردم کشورهایی نظیر بحرین و یمن نیز عنوان کرد: دیپلماسی معمولاً به دنبال حفظ وضع موجود و گسترش آن است؛ اما آنچه در حال حاضر در منطقه اتفاق میافتد، تغییر وضع موجود است و نه حفظ وضع موجود. بنابراین در شرایط فعلی که در یمن و بحرین یک شرایط انقلابی حاکم است و مردم به دنبال تغییر وضع موجود هستند و شرایط عادی حاکم نیست، توان تأثیرگذاری وزارت خارجه محدودیت دارد.
کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: ساختار وزارت خارجه در دنیا با ساختارهای انقلابی ایجاد نشده است؛ چراکه انقلاب به دنبال تغییر وضع موجود در داخل و در دنیا است، درحالیکه هدف ایجاد وزارتهای خارجه حفظ وضع موجود و گسترش آن است؛ لذا من تصور میکنم علت ساختار دوگانه در ایران و اینکه یک سپاه قدس و یک وزارت خارجه وجود دارد به این موضوع برمیگردد.
رویوران همچنین گفت: در حقیقت وزارت خارجه به دنبال تنظیم روابط بین دولتهاست و سعی میکند بین دو دولت ارتباط برقرار کند و این ارتباط را گسترش دهد. بنابراین وزارت خارجه نمیتواند ارتباطش را با دولتهای کشورهای مذکور قطع کند و با مردم ارتباط بگیرد و چنین چیزی امکانپذیر نیست؛ لذا من تصور میکنم که قصوری در وزارت خارجه نیست. در این راستا جمهوری اسلامی ایران ناگزیر است تا ساختارهایی را بر اساس نیازها تعریف کند و در کنار وزارت خارجه قرار دهد تا ایفای چنین نقشهایی را عهدهدار شود.
انتهاب پیام/ص
Related Assets:
- رئیس جمهور یمن استعفایش را پس گرفت
- انتقال عبدربه به عدن چه چشماندازي از يمن ترسيم ميکند؟
- القاعده و داعش در حال آماده شدن برای نبردی سنگین با انصار الله یمن
- ایران در مذاکرات با شفافیت و صداقت ورود کرده و عمل میکند
- یازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و ترکمنستان برگزار شد
- اظهارات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر مداخله ایران در یمن فرافکنی است
- رشد يمن سعوديها را به افول نزديكتر ميكند
- حماس سازمان تروریستی نیست