ID : 13224977
یادداشت/

جشن های نیمه شعبان تفت؛ انحراف جایگزین فرهنگ مهدویت


اساساً آنچه کمتر در مباحث فرهنگی و مذهبی شهرستان تفت دیده شده است بحث مدیریت فرهنگی فضاهای معنوی، اماکن مذهبی و اجتماعات است.

یزد رسا به نقل از صبح تفت؛ گويي شهر و ديار، كوي و برزن به جنبش و تكاپو براي ‏گراميداشت ‏مولود نيمه شعبان مي‌افتد و از اين رهگذر صحنه‌هاي زيباي عشق به مهدي موعود عليه السّلام در جنبشي ‏كاملاً مردمي و ‏عاشقانه خلق مي‌شود؛ اما ..

 

اما تا چه اندازه این جشن ها و تکاپوها مورد رضایت خداست؟ آیا این جشن ها سبب نزدیکی ظهور می شود یا به تأخیر افتادن آن؟ آیا فقط جشن و شادی است یا ترویج فرهنگ مهدویت و انتظار هم در آن صورت می گیرد؟ آیا بر روی احیای نیمه شعبان که چد سالی است در شهرستان رواج یافته است برنامه ریزی های فرهنگی لازم صورت می گیرد یا صرفا برگزاری آن موضوعیت دارد؟

 

اساساً آنچه کمتر در مباحث فرهنگی و مذهبی شهرستان تفت دیده شده است بحث مدیریت فرهنگی فضاهای معنوی، اماکن مذهبی و اجتماعات است ؛از سوی دیگر کمی نگری جای نگرش  کیفی گرفته است به این معنا که جذب جمعیت بیشتر به طرق مختلف بر بعد محتوایی برنامه ها غلبه پیدا کرده است. دادن شام، دعوت از مداح و سخنران خارج از استان، نورافشانی و گذاشتن برنامه های عامه پسند برخی از شیوه های مورد استفاده جذب مردم است؛ نگارنده در مقام خوب یا بد دانستن این موارد  نیست و سوال اصلی  این است که چه مقدار بر روی بعد فرهنگی و محتوایی برنامه های مذهبی و به خصوص جشن های نیمه شعبان برنامه ریزی و نظارت می گردد؟

 

جشن های نیمه شعبان

باید اذعان داشت که به صورت کلی برپایی جشن در شهرستان دارای ضعف جدی است چرا که جشن و شادی اسلامی تعریف نشده است و برخلاف سفارش اهل بیت آنچه بیشتر به آن اهمیت داده می شود مراسم عزاداری و روضه خوانی است تا مراسم جشن؛ که به عنوان نمونه می توان به سکوت مرگ بار تفت در ولادت امام جواد و امام علی علیهما السّلام اشاره کرد.

از سوی دیگر اکثر موارد جشن هایی که برگزار می شود شبیه روضه خوانی است و شاید حتی بدتر؛ چراکه در اکثر موارد در روضه ها سینه زنی صورت می گیرد ولی در جشن ها به دلیل اعتقاد نادرست حرمت دست زدن در حسینیه ها و مساجد؛ این امر صورت نمی پذیرد.

در پاره ای از موارد که جشن هایی به صورت متمایز از روضه خوانی برگزار می شود نورافشانی اجرای سرود و تئاتر برنامه های متفاوت است که برخی موارد هم از موسیقی هایی غیرمجاز استفاده می گردد. اما آنچه ضعف عمده محسوب می شود و بر روی آن کاری انجام نگرفته است بعد محتوایی برنامه در عین شاد برگزار شدن آن هست و شادی که مورد رضایت الهی باشد. به عنوان نمونه در ایستگاه های صلواتی نیمه شعبان شهر تفت؛ پخش آهنگ های غیرمجاز در برخی از مکان ها و ساخت آدمک هایی که هیچ سنخیتی با جشن امام زمان(عج) ندارد؛ همه و همه آسیب هایی است که لازم است در جهت رفع آنها کوشید.

به نظر نگارنده لازم است متفکرین برای برپایی جشن و شادی اسلامی ساعت ها فکرکرده و مراسمی در شأن اهل بیت برگزار کنند تا شادی ما سبب ناراحتی آن بزرگواران نشود؛ لذا امید است در ر در جشن های امسال نیمه شعبان شهرستان تفت از نظر محتوایی و فرهنگ سازی مهدویت برنامه ریزی صورت گیرد و از سوی دیگر لازم است از اختلاط دختر و پسر، پخش صوت هایی غیرمجاز و خارج از شأن امام زمان (عج) و ترویج مفاهیم ضدفرهنگی در جشن ها جلوگیری صورت گیرد که نیازمند تدابیر مناسب مسئولین امر است.

 

احیای شب نیمه شعبان

چند سالی است که مراسم احیای شب نیمه شعبان در شهرستان تفت مرسوم شده است؛ ضمن ارج نهادن به برگزاری این برنامه خوب لازم است به لحاظ فرهنگی و محتوایی در این زمینه نیز کارهای لازم صورت گیرد؛ اینکه احیا تبدیل به سخنرانی و جشنی که سخنرانی و مولودی خوانی دارد نشود و از سوی دیگر شب احیای نیمه شعبان که شب سرور مومنین و دعای برای ظهور منجی عالم بشریت است؛ همانند احیای شب های قدر برگزار نشود، شب جشن تبدیل عزاداری نشود و از این دست موارد نیازمند فکر و مدیریت فرهنگی خاص خود است؛ که ضعف جدی در آن احساس می گردد.

نویسنده: حمیدرضا پهلوان باقری

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (3 Votes)
The average rating is 5.0 stars out of 5.