تحریمهای اصلی علیه ایران همچنان ادامه پیدا میکند
هیگ در ابتدا بیان کرد که 1+5 با هدف رسیدن به راهکاری جامع که ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را اثبات کرد، با این کشور بر سر «نقشه راه مشترک» به عنوان توافقی موقت، به تفاهم رسیده است.
وزیر خارجه انگلیس با اشاره به برخی مفاد موافقتنامه موقت، گفت ایران در قبال تعهداتی که داده است، «کاهش تحریمهایی متناسب و محدود» دریافت کرده است.
وی در این بیانیه تاکید کرد که تحریمهای اصلی بخش نفت و بانکداری علیه ایران همچنان تا زمان دستیابی به توافقی جامع ادامه خواهد داشت. اما تا 6 ماه آینده هیچ تحریم جدیدی در رابطه با برنامه هستهای ایران، وضع نمیشود.
وزیر خارجه انگلیس افزود: ما به درستی به دنبال آزمودن آمادگی ایران برای اقدام با حسن نیست و همکاری با جامعه بینالملل و دستیابی به توافق هستیم. اگر آنها به تعهدات خود عمل نکنند، متحمل مسئولیت سنگینی خواهند بود.
وی ادامه داد: اگر ما از این فرصت برای دستیابی به توافق استفاده نمیکردیم، آنوقت خود ما مقصر ارتکاب یک اشتباه بزرگ بودیم.
هیگ تاکید کرد که موافقتنامه ژنو نشان داد که ترکیب فشار ناشی از تحریمها و دیپلماسی از طریق اعلام آمادگی بری مذاکره، میتواند کارگشا باشد.
وی در ادامه به پاسخ به سوالات نمایندگان پارلمان این کشور پرداخت. وی در بخشی از اظهارات خود در مورد توافق موقت گفت: قطعا تضمینی نسبت که بتوانیم به توافق نهایی دست پیدا کنیم... اما مطمئنا توافقنامه موقت، گامی اساسی در راستای رسیدن به یک راهکار موقت بود.
هیگ در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان در مورد سایت پارچین، گفت این موضوع هنوز یکی از موارد مورد اختلاف میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که قطعا باید در راهکار جامع به آن پاسخ داده شود.
وی مبلغ 7 میلیارد دلاری را که قرار است در طی 6 ماه آینده و از طریق لغو برخی از تحریمها به ایران برسد، بخش کوچکی از داراییهای بلوکه شده ایران دانست و گفت این امر کمک میکند تا در مذاکرات آتی مشوق خوبی برای ایران داشته و تحرک ایجاد شده کنونی را برای رسیدن به راهکار جامع حفظ کنیم.
هیگ همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیست و تأثیر مخرب احتمالی این اظهارات بر توافق با ایران، گفت انگلیس نگرانی کسانی که به این توافق بدبین هستند از جمله نتانیاهو را درک میکند و با اسرائیل در تماس نزدیک است. با این حال وی از همه خواست از اقداماتی که میتواند توافق را تضعیف کند، خودداری کنند.
در ادامه این جلسه «جک استراو» وزیر خارجه اسبق و رئیس مشترک کنونی کمیته پارلمانی دوستی ایران و انگلیس هم به سوال از هیگ پرداخت. وی با اشاره به توافقهایی که در زمان وی با ایران انجام شده بود و به دلیل اقدامات دولت آمریکا از دست رفت، گفت آیا انگلیس برای آمریکا روشن کرده است که اگر این بار واشنگتن مانع پیشرفت مذاکرات شود، انگلیس، آلمان و فرانسه به راه خود در دستیابی به توافق هستهای با ایران ادامه میدهند؟
هیگ در پاسخ به این سوال به نقش آمریکا در دستیابی به توافق ژنو اشاره کرد و گفت واشنگتن کاملا به این توافق پایبند است. وی تاکید کرد که فکر نمیکند فعلا باید به رفتن مسیری مجزا از آمریکا فکر کرد.
یکی دیگر از نمایندگان پارلمان به کلاهکهای اتمی اسرائیل اشاره کرد و از هیگ و دولت این کشور خواست اسرائیل را برای باز کردن تأسیسات و انبارهای هستهای خود به روی بازرسان بینالمللی تحت فشار بگذارند. هیگ در پاسخ به این سوال، از نماینده سوالکننده خواست از دولت کاری را که نمیتواند طلب نکند.
با این حال یک نماینده دیگر بار دیگر به موضوع تسلیحات هستهای اسرائیل پرداخت و گفت اسرائیل صدها کلاهک هستهای در اختیار دارد و از امضای معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (انپیتی) خودداری میکند. این نماینده متذکر شد که اقدامات و اظهارات نتانیاهو ممکن است به تضعیف توافق ژنو منجر شود.
هیگ در این مورد گفت که فکر نمیکند هیچ کسی عملا به دنبال تضعیف و زیرسوال بردن توافق باشد. با این حال، وی بار دیگر با تاکید بر حمایت اعضای شورای امنیت از این توافق، گفت انگلیس از همه میخواهد از اقداماتی که به تضعیف قطعنامه منجر میشود، خودداری کرده و به آن شانس موفقیت دهند.
در بخش دیگری از این جلسه یکی دیگر از نمایندگان هم به موضوع تسلیحات اتمی اسرائیل پرداخت و گفت این کلاهکها مانع رسیدن به خاورمیانه عاری از سلاح هستهای است. هیگ در پاسخ به این سوال گفت رسیدن به یک توافق جامع هستهای با ایران، گامی است در راستای رسیدن به خاورمیانه عاری از سلاح هستهای.
وزیر خارجه انگلیس در بخش دیگری از این نشست هم به موضوع نشست صلح سوریه موسوم به «ژنو 2» پرداخت و گفت در صورتی که ایران بیانیه نشست «ژنو 1» را به عنوان مبنای نشست بعدی بپذیرد، میتواند در ژنو 2 حضور داشته و نقشی سازنده در روند صلح سوریه ایفا کند.
وی در مورد روند عادیسازی روابط دیپلماتیک با ایران هم گفت لندن و تهران این روند را به صورت گام به گام پیش میبرند و در اولین مرحله کاردارهای غیرمقیم خود را معرفی کردند. هیگ تاکید کرد بازگشایی سفارت انگلیس در تهران مستلزم آن است که انگلیس اطمینان یابد سفارتخانه میتواند فعالیتهای عادی خود را بدون مشکل انجام دهد.
هیگ نهایتا در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان که ایران را به فریبکاری متهم میکرد و از او در مورد نحوه اعتماد به ایران پرسید، گفت اگر قرار بود اعتماد نباشد، امکان دستیابی به توافق وجود نداشت. وی همچنین تاکید کرد که در برخوردهایش با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران، وی را فردی صادق دیده است. او ابراز امیدواری کرد که این روند همچنان ادامه داشته و به موفقیت روند عملی توافق منجر شود.