ID : 40809585
یادداشت/

آپارتمان‌سازی یا ویلاسازی؛ مسئله بی‌سرپناهی است/ ویلایی سازی یزدی‌ها صدای مافیای مسکن را درآورد


ساخت واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن به‌صورت ویلایی، تصمیم منطقی مسئولان استان یزد بوده است؛ اما این تصمیم با هجمه‌های غیرمنطقی گروه‌هایی مواجه شده که قصد دارند این تصمیم استان یزد جنبه اجرایی به خود نگیرد.

به گزارش یزدرسا، محمد کلماتیان* به‌صراحت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ذکر شده است که دولت وظیفه تأمین مسکن برای آحاد جامعه را بر عهده دارد؛ اما این مسکن باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟ نقش فرهنگ و هویت ایرانی – اسلامی در این مسکن و طرح نهضت ملی مسکن کجاست؟
 
اپیزود اول:
 
طرح مسکن مهر در برهه زمانی اجرایی شد که مشکل مسکن به نقطه‌جوش خود نزدیک شده بود به همین علت کمتر فردی توجهی به ابعاد اجتماعی و فرهنگی، اتفاقی که در حال وقوع بود داشت و همگان خوشحال بودند که تعداد زیادی از خانواده‌ها به‌واسطه ساخت مسکن خانه‌دار خواهند شد.
 
اما بیایید قبول کنیم طرح مسکن مهر با مدل بلندمرتبه‌سازی باهویت ایرانی‌اسلامی و فرهنگ کشور همخوانی نداشت و خود عامل ایجاد مشکلات متعدد اجتماعی شد، مشکلاتی که پس از چند سال هر کدام به‌مرور رخ نمایاند و حتی نتوانست آرامش روانی را بر خانواده‌ها حاکم کند، زیرا هیچ‌گاه مردم به این قوطی‌کبریت‌هایی که تحویل گرفته بودند به‌عنوان یک مسکن پایدار نگاه نکردند و بعد از چند سال به فکر تأمین مسکن دیگری بودند.
 
افرادی که معتقد به بلندمرتبه‌سازی بودند و هستند منزل برایشان به‌عنوان یک خوابگاه و محل استراحت تعریف شده و تنها هدفشان برطرف‌شدن این مشکل است؛ اما در اسلام و فرهنگ ایرانی، منزل به‌عنوان محیطی برای آرامش، حفظ هویت فرهنگی و بستر مناسب تعاملات اجتماعی است و همچنین نیازهای روحی و اجتماعی مردم در عرصه‌های مختلف فرهنگی را تأمین می‌کند.
 
بلند مرتبه سازی از منظر صاحب نظران حتی صرفه اقتصادی نیز ندارد؛ زیرا که به علت وجود برخی تجهیزات اضافه همانند آسانسور، پلکان و مشاعات و.... هزینه ها در مقابل ساختمان هایی که به صورت تک طبقه و ویلایی ساخته می شود بسیار بالاتر است.
 
یکی دیگر از ایراداتی که در آپارتمان سازی وجود دارد وابسته بودن تمام واحدها به یکدیگر است به این شکل که اگر افرادی نتوانند آورده مالی خود را تکمیل کنند، احتمال اینکه کار اتمام تمام واحدها نیز به سرانجام برسد وجود دارد، ولی این مشکل در ساخت واحدهای ویلایی وجود ندارد به این شکل که در صورت عدم تأمین آورده از سوی خانواری وقفه‌ای به مراحل ساخت دیگر واحدها وارد نمی‌شود و حتی می‌توان کار اتمام ساخت را به خود صاحب‌خانه‌ها واگذار و زمان تحویل نیز به‌شدت کاهش خواهد یافت.
 
اپیزود دوم:
 
هم‌زمان با عزم دولت سیزدهم برای تحویل ۴ میلیون مسکن در طول ۴ سال، عده‌ای از کارشناسان که مشکلات اجتماعی و هویتی و حتی اقتصادی طرح مسکن مهر را بررسی کرده بودند ایده ساخت مسکن ویلایی را مطرح کردند و مدیران ارشد استان یزد پس از بررسی نظرات آنها و بحث‌های طولانی به این نتیجه رسیدند که ساخت مسکن ویلایی در تمام ابعاد بهتر است و به این علت که در استان یزد مشکل تامین زمین وجود  ندارد استارت ساخت بیش از ۳۱ هزار واحد مسکونی به‌صورت ویلایی را در استان یزد زدند.
 
ویلایی سازی واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در استان یزد حتی با موافقت رئیس جمهور نیز مواجه شد.
 
براساس  الزامات معماری و شهرسازی، زیربنای لازم برای ساخت واحد مسکونی به‌صورت ویلایی برای هر نفر ۵۰ مترمربع است، استارت ساخت واحدهای مسکونی ویلایی با متراژ ۲۰۰ الی ۲۵۰ متری در یزد زده شد. اما این تصمیم شروعی بود تا هجمه‌ها و فشارهای فراوانی به مسئولان استان و در حقیقت مردم یزد وارد شود.
 
اپیزود سوم:
 
عده‌ای به دلایل سیاسی، عده‌ای دیگر به دلیل منافع شخصی و گروهی به دلیل عدم باور و اعتقاد به مزایای ساخت منازل ویلایی، موافق ساخت منازل طرح نهضت ملی مسکن به‌صورت ویلایی نبودند و به همین دلیل شروع به بهانه‌تراشی کردند.
 
در رسانه‌های خود طرح نهضت ملی مسکن یزد را نشانه رفتند و موضوع ویلایی سازی طرح نهضت ملی مسکن شد سرمقاله روزنامه‌ها و کانال‌ها و... آسمان را به زمین دوختند تا بگویند تصمیم مسئولان استان یزد اشتباه بوده است.
 
 زیرا اگر بتوانند مانع اجرای طرح نهضت ملی مسکن در یزد به‌صورت ویلایی شوند، این موضوع در سراسر کشور منتفی خواهد شد و منافع و اهداف هر سه گروهی که ذکر شد تأمین می‌شود، پس یزد سیبل فشارها و هجمه‌ها قرار گرفت. فشارهایی که تنها در بعد رسانه‌ای خلاصه نشده و حتی در زمینه صدور برخی مجوزهایی که مسئولان استان نیاز داشته بروز پیدا کرده است.
 
اما دود عواقب این فشارها که بسیاری از آنها همان گونه که ذکر شد، سیاسی و غیرمنطقی است به چشم مردم می‌رود، مردمی که امیدوارند تا هرچه سریع‌تر این واحدهای مسکونی آماده شود تا مجبور نباشند دیگر درد بی‌مسکنی و اجاره‌بهاهای سنگین را تحمل کنند.
 
باید به این مخالفانی که هیچ درکی از مسائل اجتماعی، فرهنگی و حتی انسانیت ندارند و حاضر هستند به‌خاطر منافع شخصی، مردم متحمل ضرر شوند گفت اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید و نگذارید دود این نظرات شخصی به چشم مردمی برود که امید دارند هرچه زودتر خانه‌دار شوند.
 
یادداشت: محمد کلماتیان (فعال رسانه)



summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 1.0 stars out of 5.