ID : 7052662

اعمال مشترک ماه رمضان در شب، روز و سحر ماه رمضان


شیخ عباس قمی کتاب دیگری با عنوان«وقایع الایام» دارد که اعمال و اذکار ماههای قمری را به تفصیل آورده است و ماه رمضان یکی از آن ماه هاست.

به گزارش یزدرسا به نقل از یزدبانو، کنگره بزرگداشت محدث قمی با هدف بزرگداشت هفتادمین سال وفات این عالم بزرگوار در سال 89 برگزار شد و آثار بسیاری را از این عالم دینی منتشر کرد که یکی از این کتابها « وقایع الایام» است.


در صفحات 30 تا 37 این کتاب آمده است:

اقسام اعمال مشترک ماه:

قسم اول:اعمالی است که در شب و روز این ماه انجام می شود:

1_خواندن این دعا بعدا هر نماز فریضه: «الهم رزقنی حج بیتک الحرام...»
2_خواندن این دعا بعد از هر فریضه الهی  « یا علی و یا عظیم...»
3_آن که بخواند بعد از هر فریضه الهی را که شیخ کعفی و شهید رسول خدا"ص"روایت کرده اند: « اللهم ادخل علی اهل اقبور السرور،اللهم اغن کل فقیر،اللهم اشبع کل...»
4_در این ماه مبارک قرآن بسیار بخواند و اگر روزی یک ختم بخواند خوب است و بعضی از ائمه(ع) در این ماه چهل ختم قرآن و زیاده می کردند و اگر هر ختمی را به روح یکی از چهارده معصوم "علیه السلام"هدیه کند ثوابش مضاعف گردد و در قیامت با ایشان باشد.
5_در شب و روز این ماه ذکر صلوات و استغفار و لااله الا الله را بسیار بگوید و نوافل شب و روز را بجا آورد.
شعر نخواند و چشم وگوش وزبان خود را نیز روزه دارد از محرمات که روزه مجرد امساک از طعام وشراب نیست.

***

قسم دوم:اعمالی که در شب های ماه مبارک رمضان باید به جا آورد:
1-افطار است و مستحب است که بعد از نماز شام افطار کند مگرآن که ضعف بر او غلبه کرده باشد یا جمعی منتظر او باشند.
2_آنکه افطار کند بر چیز پاکیزه ای از حرام و شهبات و بهتر آن است که "به خرمای حلال افطار کند تا ثواب نمازش چهار صد برابر گردد"و به خرما و آب و رطب و به لبن و به حلوا و به نبات و به آب هیم گرم؛به هرکدام که افطار کند خوب است.
3_آنکه در وقت افطار دعاهای وارده آن را بخواند،از جمله آن که بگوید: «اللهم لک صمت و علی رزقک افطرت و علیک توکلت»؛ تا خدا اعطا فرماید به او ثواب هر کسی را که در این روز روزه داشته است.و اگر بتواند دعای « اللهم رب النور العظیم...» الخ را که سید نیز روایت کرده بخواند نیز ثواب دارد.
4_در لقمه اول بگوید « بسم الله یا واسع المغفرۀ اغفرلی »
5_در وقت افطار "سوره انا انزلناه را بخواند.
6_در وقت افطار تصدق کند و افطار دهد روزه داران را اگر چه به چند دانه خرما یا شربتی آب باشد.
7_در هر شب خواندن هزار مرتبه  انا انزلناه  وارد است.
8_در هر شب خواندن صد مرتبه «حم دخان» اگر میسر شود.
9_این دعا را در هر شب بخواند تا دعای چهل ساله او آمرزیده شود: « اللهم رب شهررمضان...»
10_در هر شب بعد از نماز مغرب دعا کند برای حج به این دعا  « اللهم بک و منک أطلب» الخ.
و این دعا را سید از حضرت صادق علیه السلام روایت کرده  و در اقبال در آنجا یی که دعا های بعد از فریضه را ذکر کرده نقل فرموده است.
11_در هر شب دعای افتتحاح بخواند.
12_در هر شب بخواند : «اللهم انی أسالک أن تجعل فیما تقضی »الخ.
13_در هر شب بخواند : « اللهم برحمتک فی الصالحین فادخلنا» الخ.
و بدان که از چیزهایی که در شب های ماه مبارک رمضان باید به جا آورده شود هزار رکعت نماز است در مجموع این ماه.به این ترتیب که در دهه اول و دوم در هر شبی بیست رکعت خوانده شود،هر رکعت به یک سلام،به این طریق که هشت رکعت آن را بعد از نماز مغرب بخواند و دوازده رکعت آن را بعد از نماز عشا و در دهه آخر در هر شب سی رکعت بخواند،باز هشت رکعت آن را بعد از نماز مغرب و بیست و دو رکعت دیگر را بعد از نماز عشا و مجموع این نماز ها هفصد رکعت م یشود و باقی مانده راکه سیصد رکعت باشد در شب های قدر بخواند؛یعنی شب نوزدهم صد رکعت و شب بیست و یکم صد رکعت و شب بیست سیم صد رکعت.پس مجموع هزار رکعت شود.
به ترتیب دیگرنیز نقل کرده اند وآنچه ذکر شد موافق مشهور بود.
بدان که سابقین به این هزار رکعت نماز خیلی عنایت داشتند به حدی که بعد از هر دو رکعت از آن دعایی در اقبال و مصباح و غیره نقل کرده اند و شیخ طوسی با آن که مصباح متهجد را مختصر کرده و دعاهای بسیار را ذکر نکرده اند اما این دعا ها را ترک نکرده اند.
و از این معلوم می شود که خیلی محل حاجت و ابتلای مردم به آن بوده که این همه اهتمام به آن داشته اند و لیکن در این عصرها گمان ندارم که در هزار نفر یکی پیدا شود که این هزار رکعت نماز را با این دعا ها بجا آورد.
به هر حال اگر کسی موفق شد به خواندن این نمازها و او را مجال خواندن دعاهای وارده بعد از آن نباشد،لااقل این دعای مختصر را ترک نکند که از حضرت عسکری علیه السلام روایت شده است که در ماه رمضان بعد از هر دو رکعت از نوافل باید خوانده شود و آن دعا این است:
اللهم اجعل تفضی من المر المحتوم،و فیما تفرق من الامرالحکیم فی لیله القدرأن تجعلنی من حجاج بیتک الحرام،امبرور حجهم،المشکور سعیهم،المغفور ذنوبهم،و اسالک أنتطیل عمری فی طاعتک وتوسع لی فی رزقی،یا ارحم الراحمین.

قسمت سوم:در اعمال سحرهای ماه مبارک رمضان است.
1-سحری خوردن و ترک نکند سحر را اگر چه به یک دانه خرمای زبون یا شربت آب باشد.وبهترین سحرها سویق وخرما است.و وارد شده که حق تعالی و ملائکه صلوات می فرستند بر آنها که استغفار می کنند در سحر ها و سحر می خورند"
2_سوره "انا انزلناه"را در وقت سحر بخواندکه هر که این سوره مبارکه را در وقت افطار و سحر بخواند در مابین این دو وقت ثواب کسی داسته باشد که در راه خدا در خون خود بغلتد.
3_دعای ابو حمزه ثمالی را در سحرها بخواند.
4_دعای"اللهم انی اسالک من بهائک بابهاه"بخواند.
5_در سحرها بخواند این دعا را که شیخ وسید ذکر کرده اند : « یا عدتی عند کربتی» الخ.
6_بخواند دعای ادریس را که هر دو نیز روایت کرده اند: «سبحانک لااله الا انت»
7_بخواند این تسبیحات را که سید روایت کرده: « سبحان من یعلم جوارح القلوب»
8_بخواند این دعا را که مختصر ترین دعای سحر است: « یا مفزعی عند کربتی»
و بدان که علما فرمود ه اند که اگر نیت روزه را بعد از سحر بکند بهتر است و از اول شب نیت می توان کرد و همین که می تواند و قصد دارد فردا از برای خدا روزه می گیرد امساک از مفطرات می کند بس است و شایسته است که در سحر ها نماز شب را ترک نکند وتهجد به عمل آورد.


قسم چهارم: در اعمال روزهای ماه رمضان است.بدان که برای روزهای این ماه دو نوع دعا رعایت شده. یکی مخصوص به هر روز است که بعد ها به آن اشاره می شود و دیگر آن دعاهایی است که مکرر می شود هر روز و آن چند دعا است.
1-در هرروز بخواند « اللهم هذا شهرالرمضان،و هذا شهر الصیام» الخ و این دعا به دو نحو روایت شده است.یکی مختصر است چنانچه در کافی است و حقیر در هدیه آن را ذکر کردم و دیگر مبسوط تر است چنانچه در اقبال است و علامه مجلسی آن را در زادالمعاد نقل فرموده است.
2- خواندن این تسبیحات عشر است « سبحان الله باری النسم » الخ.
3- خواندن این صلوات است« ان الله و ملائکه یصلون عن النبی » الخ.
4- خواندن این دعای عظیم الشدن است. « اللهم انی ادعوک کما امرتنی » الخ.
5- خواندن این دعا که در اقبال است «یا عدتی فی کربتی » الخ.
6- خواندن این دعا که شیخ و سید روایت کرده اند و حقیر در هدیه نقل کرده ام. « اللهم انی اسئلک من فضلک بافضله »الخ
7- خواندن این دعا است که شیخ الکفعمی ذکر فرموده اند « یا ذل الذی کان قبل کل شی و خلق کل شی ء، ثم یبقی و یفنی کل شیء، یا ذا الذی لیس فی السموات العلی ولا فی الارضین السقلی ولا فوقهن ولا بینهن ولا تحتهن اله یعبد غیره، لک الحمد حمدا لا یقوی علی احصائه الا انت، صل علی محمد و آل محمد صلات لا یقوی علی احصائه الا انت

8- هر روز صد مرتبه این ذکر را بگوید که محدث فیض در خلاصه اذکار ذکر فرموده " سبحان الضارالنافع ، سبحان القاضی بالحق ، سبحان علی اعلی ، سبحان و بحمده ، سبحان و تعالی "




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.