ID : 39341162
کارشناس حوزه محیط زیست یزد مطرح کرد

استخرهای کشاورزی قاتل حیات وحش یزد


زارع کارشناس حوزه محیط زیست یزد به دست درازی انسان در حقابه حیات وحش اشاره کرد و گفت: گزارشات و مستندات زیادی از تلف شدن گونه‌های مختلف حیات وحش در استخرهای مصنوعی که انسان‌ها برای ذخیره آب جهت مصارف کشاورزی ایجاد می‌کنند، دریافت می‌شود.

به گزارش یزدرسا، مهدی زارع خورمیزی ضمن اشاره به وضعیت نامساعد حیات‌وحش با آغاز فصل گرما، گفت: هر ساله با شروع فصل گرما با بحران دیگری در کنار سایر بحران‌ها نیز روبرو هستیم، گزارشات و مستندات زیادی از تلف شدن گونه‌های مختلف حیات‌وحش در استخرهای مصنوعی که انسان‌ها برای ذخیره آب جهت مصارف کشاورزی ایجاد می‌کنند، دریافت می‌شود.

وی اضافه کرد: بسیاری از این استخرها به دلیل قرار گرفتن در داخل یا حاشیه زیستگاه‌های طبیعی مورد توجه حیات وحش قرار می‌گیرند لذا هر ساله تعداد زیادی از حیات وحش از رده‌های مختلف جانوری از جمله خزندگان، پستانداران و پرندگان و گونه‌هایی مانند مار، انواع مارمولک، بزمچه، آهوی ایرانی، روباه، کبک و تیهو در این استخرها تلف می‎شوند.

وی بیان کرد: استخرهای ذخیره آب کشاورزی، اغلب از جنس بتن یا پلی اتیلن هستند که البته هر دو نوع، در صورت رعایت نشدن تمهیدات لازم و نبود فنس‌کشی، بسیار برای حیات وحش و حتی انسان خطرناک هستند.

زارع خورمیزی با بیان این که در استخرهای پلی‌اتیلنی به دلیل جنس دیواره و حالت دیواره که صاف، صیقلی و لغزنده است، شاهد تلفات بیشتر حیات وحش هستیم، گفت: حیوان پس از افتادن داخل استخر، قادر به بیرون آمدن نیست و محکوم به مرگ می‎شود، آیا این حق حیات وحش است؟

وی ادامه داد: بشر با تمام قدرت به جنگ با طبیعت رفته است و سعی در نابودی حیات وحش با تمام توان را دارد، تخریب زیستگاه (جاده‌سازی و فعالیت‌های معدنی)، شکار غیرمجاز، تلفات جاده‌ای، نابودی منابع آبی و از دیگر مسائلی است که حیات وحش را تهدید می‌کند.

این مسئول با طرح این سوال که «بشر به کجا در حال حرکت است؟» گفت: شاید به زودی در دنیا، تنها و تنها یک گونه جانوری روی کره زمین باقی بماند آن هم گونه Homo sapiens یا انسان خردمند است.

وی یادآور شد: گونه‌های مختلف جانوری استان یزد طی هزاران سال با شرایط آب و هوایی گرم و خشک و همچنین کم آبی کویر سازگاری پیدا کردند و باید این موضوع مهم را مد نظر داشته باشیم که ما حق هیچ‌گونه دخالت در طبیعت را به جز در موارد خاص، ضروری و با نظر کارشناسان مربوطه نداریم.

وی تاکید کرد: ساخت آبش‌خور یا اضافه کردن منابع آبی در کویر حتماً باید با نظر کارشناسان انجام پذیرد چرا که هرگونه دخالت غیرکارشناسی و نابجا قطعا به ضرر اکوسیستم خواهد بود.

زارع خورمیزی، جانوران وحشی حتی قبل از ما انسان‌ها روی کره زمین زندگی می‌کردند و طبیعت و تمام زیستگاه‌های طبیعی خانه آن‌ها بوده است ولی طی قرن گذشته و با افزایش جمعیت انسان‌ها رفته رفته محل زندگی گونه‌های جانوری توسط انسان‌ها اشغال شده است.

وی افزود: مزارع، باغ‌ها، خانه‌ها، ویلاها، کارخانه‌ها و منازل مسکونی در محل زیستگاه‌ها طبیعی ساخته شدند و عرصه برای زندگی این جانوران وحشی هر روز تنگ‌تر و تنگ‌تر شد.

این مسئول با بیان این که انسان‌ها با حفر تعداد زیادی چاه آب، سطح آب سفره‌های زیرزمینی را به شدت کاهش می‌دهند، گفت: این اقدام، اکثر چشمه‌های طبیعی را خشکانده و آب بسیاری از چشمه‌های باقیمانده را نیز به تصرف خود درآورده و آن را برای مصارف کشاورزی و آشامیدنی به مزارع و همچنین مناطق مسکونی منتقل کرده است و البته بقیه روان آب‌ها و آب‌های سطحی و زیر سطحی را نیز به نحوی برای مصارف خود مدیریت کردند و این بود قصه تلخ خشک شدن تالاب‌ها، چشمه‌ها و سایر زیستگاه‌های آبی است که حیات‌وحش هم از آن‌ها سهمی دارند.

به گفته زارع خورمیزی، در مناطق تحت مدیریت، اندک چشمه‌ها، آبشخورها و منابع آبی حیات وحش که نقش بسیار کلیدی در زندگی جانوران وحشی دارند، هر سال با شروع فصل گرما توسط محیط‌بانان زحمت‌کش، مرمت، احیا، تمیز و شستشو می‌شوند تا گونه‌های جانوری در گرمای سوزان و طاقت فرسای کویر یزد از آن استفاده کنند.

وی از طمع انسان‌ها و دست اندازی به اندک چشمه‌های طبیعی که حق و سهم حیات وحش هستند، یاد کرد و گفت: البته راهکار مقابله با این معضل، آگاهی مردم و همکاری مسیولان و ارگان‌های ذیربط است.

این فعال محیط زیست استان یزد با بیان این که حیات وحش امروز نادیده گرفته شده‌اند، گفت: حیات وحشی که هزاران سال از منابع آبی خدادادی استفاده می‌کردند، امروزه با نادیده گرفته شدن این حقابه توسط انسان دچار مشکل شده‌اند./ایسنا

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.