ID : 15550269

اصلاح طلبان خراسان رضوی درباره‌ نظارت استصوابی چه گفتند؟


جمعی از فعالان سیاسی اصلاح طلب در خراسان رضوی در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی راه دانا، به بیان دیدگاههای خود در باب نظارت استصوابی و عملکرد شورای نگهبان در خراسان رضوی پرداختند.

به گزارش یزدرسا به نقل از  راه دانا؛ چشم و دست، تعبیری بود که چندی پیش رییس‌جمهور برای نهادهای ناظر و مجری در پروسه انتخابات به کار برد. روحانی در ادامه صحبت‌هایش بر این نکته کرد که چشم نباید کار دست را بکند. البته شنیدن این‌گونه حرف‌ها چیز جدیدی نیست. در دوره‌ای نیز رئیس دولت موسوم به اصلاحات، دل به انتخابات مجلس بسته بود تا طرح فتح سنگر به سنگر را با حذف نظارت استصوابی اجرائی کند.

 

رد صلاحیت جمعی از نمایندگان مجلس ششم در آستانه انتخابات هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی، بر کینه ی اصلاح‌طلبان از شورای نگهبان قانون اساسی افزود. تحصن نمایندگانی که بعدها بسیاری از آن‌ها از فعالان و مجرمان فتنه 88 بودند و برخی دیگر که رهسپار دیار BBC, VOA و... شدند موجب نشد که نظام از اجرای قانون اساسی کوتاه بیاید.

 

زمانی که رهبری فرزانه انقلاب در انتخابات ریاست جمهوری سال 84 با حکم حکومتی و نگاه پدرانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی خود امر به بازگشت آقایان معین و مهر علیزاده به عرصه رقابت را دادند، در کلام افرادی کج اندیشی نظیر محمدرضا خاتمی از آن به‌عنوان عبور از شورای نگهبان یاد شد که حاصل عدم درک صحیح آنان از دور اندیشی مقام معظم رهبری بود. خدشه بر جایگاه شورای نگهبان در سال 88 و تشکیل نهاد موازی با این جایگاه به نام شورای صیانت از انتخابات، برگ دیگری از تلاش‌ها برای تضعیف شورای نگهبان از سوی اصلاح‌طلبان بود که نتیجه‌‌ی آن را در کف خیابان ها شاهد بودیم. حتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال92، به کارگیری کلیدواژه‌هایی مانند انتخابات آزاد و ... واکنش صریح رهبری را در پی داشت. البته سخن دقیق رهبری مبنی بر حق‌الناس بودن رأی مردم مورد استقبال همه جناح‌های سیاسی قرار گرفت. هرچند که خانواده هاشمی و اصلاح‌طلبان برای این حق‌الناس در انتخابات 84 و 88 ارزشی قائل نبودند اما در انتخابات 92 که نتیجه انتخابات باب میلشان بود، بارها از این تعبیر به نیکی یادکرده‌اند تا جائیکه رهبر معظم انقلاب فرمودند: نظارت استصوابی شورای نگهبان نیز بخشی از حق الناس است!

 

پس‌ازاین همه حوادث و کارنامه غیرقابل‌قبول اصلاح‌طلبان در خدشه به شورای نگهبان، این بار رییس‌جمهور وظیفه احراز صلاحیت یا رد آن را از وظایف شورای نگهبان نمی‌داند و معلوم نیست که چرا وی راهی را می‌رود برای اصلاح‌طلبان به تحصن 82 و فتنه 88 رسید. هرچند که بارها دلسوزان انقلاب اسلامی و در صدر آن امام خامنه ای، پاسخ این جوسازی ها را داده اند. البته نگاه همه اصلاح‌طلبان این‌گونه نیست و عده‌ای معدود تریبون به دست و نگران از عملکرد و رد صلاحیت خود، مدام بر طبل حذف نظارت استصوابی شورای نگهبان می‌کوبند.

 

شبکه اطلاع رسانی دانا با هدف بررسی دیدگاه فعالان سیاسی جریان اصلاح طلب و اعتدال گرا در خراسان رضوی، اقدام به مصاحبه با برخی از سران این جریانات سیاسی در استان نموده است که مهمترین بخش این گفتگوها به شرح زیر به استحضار خوتنندگان محترم میرسد.

 

دولت‌آبادی: گاهی رد صلاحیت‌ها بر اساس اظهارنظرهای کذب و دروغ است

 

دولت‌آبادی یکی از فعالان اصلاح‌طلب می‌گوید: ارجاع درست سوابق کاری، استفاده صحیح از قانون اساسی و استعلام‌های 4 گا نه می‌تواند مناسب‌ترین راه برای رفع گردوغبار شبهات علیه شورای نگهبان باشد.

 

دولت‌آبادی در گفتگو با خبرنگار سیاسی دانا، در خصوص عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی اظهار داشت: قطعاً شورای نگهبان هیچ حب و بغض خاصی نسبت به اشخاص نداشته و گاهی رد صلاحیت‌ها بر اساس اظهارنظرهای کذب و دروغی است که توسط برخی افراد به دفتر شورای نگهبان ارسال می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه دفاتر شورای نگهبان در استان‌ها و شهرستان‌های کشور از قدیم از یک جریان خاص انتخاب‌شده و بعضاً گزارش‌ها نادرستی اعلام می‌کنند، افزود: اینکه 12 نفر در عرض یک هفته  هزاران نفر را بررسی صلاحیت کنند کار بسیار سخت و طاقت‌فرسایی است و باید بپذیریم که شورای نگهبان عصمت ندارد.

 

این فعال اصلاح‌طلب در پاسخ به این سؤال که آیا نظارت استصوابی شورای نگهبان را قبول دارید یا خیر؟ گفت: من معتقد هستم که باید معیار بررسی صلاحیت و عدم صلاحیت نامزدهای انتخاباتی قانون اساسی باشد.

 

دولت‌آبادی با تأکید بر اینکه در قانون همه‌چیز مشخص و تبیین شده است، عنوان کرد: ارجاع درست سوابق کاری، استفاده صحیح از قانون اساسی و استعلام‌های 4 گا نه می‌تواند مناسب‌ترین راه برای رفع گردوغبار شبهات علیه شورای نگهبان باشد.

 

وی بابیان اینکه متأسفانه گاهی هیئت‌های اجرایی که توسط فرماندار انتخاب می‌شوند، فراجناحی عمل نمی‌کنند، تصریح کرد: باید شورای نگهبان زمینه را برای حضور همه آن‌هایی که می‌توانند کمکی به‌نظام کنند فراهم سازد، مگر آن‌هایی که حضورشان باعث زیان برای  کشور است.

 

دولت‌آبادی البته معتقد است که برخی موارد پیش‌آمده که شورای نگهبان در رد صلاحیت دچار اشتباه شده باشد. وی با اشاره به اینکه التزام به جمهوری اسلامی، ولایت‌فقیه و قانون اساسی از ارکان مهم در بررسی صلاحیت یک فرد است، گفت: جای سؤال برای ما در اینجاست که چگونه یک فردی که سال‌های سال در کشور مسئولیت داشته رد صلاحیت می‌شود؟

 

سؤالی که شاید در جملات گران‌بهای حضرت امام می‌توان به پاسخ آن رسید که ملاک حال افراد است.

 

این فعال اصلاح‌طلب در پاسخ به این سؤال که اگر در انتخابات آتی توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شدید، چه واکنشی نشان می‌دهید؟ خاطرنشان کرد: اگر کسی مشکلی درروند بررسی صلاحیت خود می‌بیند باید با ارائه سند به مراجع مربوطه این کار را انجام داده و به‌شدت با واکنش تنش‌زا مخالف هستم.

 

نصیر بهزاد: قانون باید برای همه فصل الخطاب باشد/شورای نگهبان رأی مردم را حق‌الناس بداند

 

مسئول حزب مردم‌سالاری در خراسان رضوی می‌گوید: نظارت استصوابی شورای نگهبان را با در نظر گرفتن استعلام‌های چهارگانه که ملاک عمل آن‌ها هستند، قبول داریم.

 

نصیر بهزاد در خصوص دیدگاه اصلاح‌طلبان به موضع‌گیری‌های شورای نگهبان به‌عنوان یک‌نهاد نظارتی در انتخابات آتی مجلس، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در سخنان روزهای گذشته خود بر حق‌الناس بودن رأی مردم تأکید کردند. وی بابیان اینکه سخن ایشان در موضوع حق‌الناس بودن رأی مردم تنها به اعلام نتایج آراء انتخابات ختم نمی‌شود، افزود: این وظیفه همه از ابتدا آغازشده و شورای نگهبان باید مراقبت خیلی زیادی از این مهم داشته باشد.

 

مسئول حزب مردم‌سالاری در استان خراسان رضوی در ادامه بیان کرد: نظارت استصوابی شورای نگهبان را با در نظر گرفتن استعلام‌های چهارگانه که اصل آن‌ها هستند قبول داریم.

 

بهزاد با اشاره به اینکه اعتقاد ما بر این است که همه باید قانون را فصل الخطاب قرار دهیم، عنوان کرد: من اگر برفرض نامزد انتخابات شده و رد صلاحیت شوم به قانون اساسی جمهوری اسلامی تمکین می‌کنم.

 

حسین امینی: عمل و التزام به قانون، وظیفه همه کاندیداهاست

 

فعال اصلاح‌طلب در خراسان رضوی گفت: عمل و التزام دقیق به قانون اساسی کشور، نباید برای کاندیداهای اصلاح‌طلبان و اصولگرایان گلایه‌مندی و اعتراضی را به همراه داشته باشد.

 

استاندار سیستان و بلوچستان در دولت اصلاحات در خصوص بررسی صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان اذعان کرد: قانون اساسی برای بررسی صلاحیت‌ها مراجع چهارگانه‌ای را مشخص کرده که اگر همه کاندیداها با هر گرایش سیاسی به استعلام این مراجع چهارگانه احترام بگذارند، مشکل خاصی در تأیید و یا رد صلاحیت‌ها باوجود نمی‌آید.

 

وی افزود: قانون اساسی، مراجع چهارگانه‌ای ازجمله وزارت اطلاعات، دادگستری و نیروی انتظامی را موظف کرده که به استناد، اسناد و مدارک موجود، نظر نهایی را بدهند تا هیئت نظارت و هیئت اجرائی بر اساس آن تصمیم‌گیری نمایند.

 

امینی به عملکرد شورای نگهبان در طول انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: شورای نگهبان وظیفه خطیری در حوزه بررسی صلاحیت‌ها دارد که باید قوانین را ازنظر شرع مقدس اسلام و قانون اساسی بررسی کند و تاکنون فقها و حقوقدانان شورای نگهبان این فعالیت را به نحو مطلوب به انجام رساندند.

 

معاون سیاسی استانداری خراسان در دولت اصلاحات بیان داشت: در خراسان رضوی جلسات خوبی را اصلاح‌طلبان و اصولگرایان به‌طور مشترک برگزار کردند که بسیاری از دیدگاه‌ها به هم نزدیک بود و در این نشست‌ها نیز بر منشور برادری و وفاق و شیوه‌های مورد قبول همه گرایش‌ها برای انتخابات آینده بحث و تبادل‌نظر شد که در برداشت نهایی هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان در استان بسیار مؤثر خواهد بود.

 

وی تأکید کرد: شورای نگهبان باید به‌دوراز هرگونه حاشیه‌سازی و سمت و سویی، افرادی را که رد صلاحیت شده را قانع و دلایل را با شفافیت به آنان اعلام داشته تا این اشخاص اقناع شوند.

 

حجت‌الاسلام علی‌اکبر سبزیان: منافع خود را درخطر می‌بینند، به شورای نگهبان هجمه وارد می‌کنند

 

حجت‌الاسلام علی‌اکبر سبزیان دبیر جبهه اعتدال و عقلانیت در خراسان رضوی در پاسخ به این سؤال که آیا نظارت استصوابی توسط شورای نگهبان را قانونی می‌دانید اظهار داشت: بله کاملاً قبول دارم و از آن حمایت نیز میکنم و برایش تبلیغ خواهم کرد.

 

وی در ادامه در خصوص عدالت در عملکرد شورای نگهبان در انتخابات ابراز داشت: شاید اگر امروز به شورای نگهبان هجمه‌ای وارد می‌شود به جهت این است که منافع خود را درخطر می‌بینند اما در حقیقت شورای نگهبان چشم نظام جمهوری اسلامی است و اصل ضرورت آن انکارناپذیر است.

 

سبزیان افزود: شورای نگهبان یکی از برکات نظام است و اگر تردیدی در خصوص عملکرد آن‌ها باوجود آمده به دو دلیل است، بحث اول آن است که خیلی از افراد به‌طور کامل با فعالیت‌های آنان شناخت و آشنایی ندارند و مسئله دوم این است که گاهی در برخی از شهرستان‌ها هیئت‌های نظارت ضعیف عمل می‌کنند و ضعف آن‌ها به‌پای شورای نگهبان نوشته می‌شود.

 

دبیر جبهه اعتدال و عقلانیت در خراسان رضوی متذکر شد: نباید ضعف عملکرد شهرستان‌ها را به عملکرد شورای نگهبان تعمیم داد.

 

سبزیان با تأکید بر اینکه شورای نگهبان بر اساس مبانی، رد صلاحیت می‌کند خاطرنشان کرد: زمانی که یک کاندیدا رد صلاحیت می‌شود بدین گونه است که یکی از مراجع چهارگانه گزارش می‌دهد و شورای نگهبان موظف به تمکین است اما گاهی دیده می‌شود که یک کاندیدا محکومیت قضایی داشته است و پس از رد صلاحیت به عملکرد شورای نگهبان نقد و اعتراض می‌کند و هیچ‌گونه اشاره‌ای به گذشته خود نمی‌کند.

 

وی در ادامه بیان کرد: اگر مردم با این موارد آشنا شوند همه هجمه‌ها به سمت شورای نگهبان نمی‌رود.

 

دبیر سابق جبهه اعتدال و عقلانیت در خراسان رضوی با ابراز امیدواری عنوان کرد: امیدواریم در این دوره همان‌طور که پیش‌بینی می‌شود شورای نگهبان به‌خوبی نظارت داشته باشد و مانند گذشته در چهارچوب خودش عمل کند.

 

سبزیان در پایان تصریح کرد: من به‌شخصه اگر رد صلاحیت مستند به قانون باشد سر تعظیم فرومی‌آورم و شورای نگهبان را به‌عنوان یک داور پذیرفته‌ایم اما اگر احساس شود در حق ما اجحاف شده است قطعاً پیگیری قانونی خواهیم کرد.

 

 

در این میان سخنان گندمی فرماندار سابق سبزوار در دولت اصلاحات، قابل تأمل بود.

 

گندمی: متأسفانه در استان خراسان رضوی بیشترین رد صلاحیت‌ها را شاهد هستیم/ باوجود ردصلاحیت شدن در دوره های گوناگون، حاضر به مصاحبه با شبکه های بیگانه نیستم

این فعال سیاسی اصلاح طلب خراسان رضوی، هم‌نوا با برخی از سلف خویش، نسبت به استصوابی بودن نظارت شورای نگهبان اعتراض دارد. گندمی دراین‌باره می‌گوید: وجود نظارت استصوابی شورای نگهبان را نه موافق قانون اساسی و نه به نفع جامعه می‌دانم زیرا باوجود این نوع نظارت افراد خاص با نگاه خاص و گزینشی انتخاب‌شده و دیگر عرصه برای حضور دیگر تفکرات مهیا نمی‌شود.

 

 

گندمی در خصوص نظارت شورای نگهبان بر انتخابات و اینکه در ارتباط با نظارت استصوابی این شورا چه نظری دارد، اظهار داشت: نظارت استصوابی تفسیر خود اعضای شورای نگهبان از قانون اساسی است که می‌توانند در تمامی مراحل انتخابات دخالت کرده و تصمیم‌گیری کنند.

 

هرچند که به نظر می‌رسد این حرف گندمی نشان‌دهنده آن است که نظارت استصوابی امری قانونی است. چراکه طبق قانون اساسی، مسئول تفسیر قوانین شورای نگهبان است؛ یعنی طبق قانون اساسی، آنچه تفسیر شورای نگهبان است، عین قانون است.

 

وی با بیان اینکه با نگاه به چهار مجلس ابتدایی انقلاب این موارد را مشاهده نمی‌کنیم، افزود: این نوع نظارت با اصول شناخته‌شده در حقوق و عرف بین‌الملل پذیرفته‌شدنی نیست.

 

این حرف وی نیز در حالی مطرح می‌شود که نگاهی به نظامات انتخابات دنیا، دادگاه‌های قانون اساسی در بسیاری از کشورها و... حرف وی را رد می‌کند.

 

وی با اشاره به اینکه وجود نظارت استصوابی شورای نگهبان را نه موافق قانون اساسی و نه به نفع جامعه می‌دانم، بیان داشت: باوجوداین نوع نظارت افراد خاص با نگاه خاص و گزینشی انتخاب‌شده و دیگر عرصه برای حضور دیگر تفکرات مهیا نمی‌شود.

 

فرماندار اسبق سبزوار با تأکید بر اینکه عملکرد افراد باید بر اساس قانون و پرونده کاری آن‌ها بررسی گردد، خاطرنشان کرد: اگر افراد فرصت‌طلب کرسی‌ها را در دست بگیرند، دیگر شاهد حضور حداکثری مردم در پای صندوق‌های رأی نخواهیم بود.

 

 

وی بابیان اینکه با نگاه به گذشته درخواهیم یافت که مجالسی از کارآمدی بیشتری برخوردار بوده‌اند که از همه جناح‌ها و گروه‌ها نماینده‌ای در آن وجود داشته است، عنوان کرد: مردم از عملکرد مجالسی که در اختیار یک گروه خاص قرار داشته‌اند نارضایتی دارند.

 

این صحبت وی در حالی بیان می‌شود که وی هیچ اشاره‌ای به مجلس ششم به‌عنوان یکی از جناحی‌ترین مجالس کشور و البته نامنظم‌ترین و پرجنجال‌ترین مجلس کشور نکرده است. در آن زمان منطق اصلاح‌طلبان یکپارچه شدن کشور برای راهبرد بهتر امور بود، اما بعدازآن مجلس و شکست‌های پی‌درپی اصلاح‌طلبان، سخنشان عوض شد و می‌گویند نباید یکپارچگی بین دولت و مجلس ایجاد شود.

 

گندمی با اشاره به اینکه اعتقاد ما بر این است که نباید فراتر از قانون قدمی برداریم، بیان داشت: خود من حتی بااینکه در برخی دوره‌های مختلف رد صلاحیت شدم حاضر به مصاحبه با شبکه‌های بیگانه نشده و همیشه در چهارچوب انقلاب قدم برداشته‌ام.

 

وی در ادامه با تأکید بر اینکه در بررسی صلاحیت‌های نامزدهای انتخابات باید باانصاف به این موضوع نگاه کنیم، خاطرنشان کرد: اگر این مهم موردتوجه جدی قرار نگیرد هم جامعه آسیب‌دیده  و هم مانع حضور افراد قوی در اجرای سیاست‌های کلان کشور می‌شویم.

 

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.