Skip to Content

کارشناس جهاد کشاورزی میبد؛

کیفیت پسته محلی میبد بالاست/ گرمای شدید، بالا رفتن شوری و آفت ها معضل پسته کاران میبدی


کارشناس جهاد کشاورزی میبد بیان داشت: پسته محلی میبد نسبت به سایر ارقام دیگر با توجه به اقلیم منطقه از کیفیت بالایی برخوردار بوده و جزء خوش طعم ترین پسته تولیدی شهرستان می باشد.

به گزارش میبد خبر، مرتضی علیرضایی کارشناس جهاد کشاورزی میبد در خصوص محصول پسته شهرستان میبد بیان داشت: پسته یکی از عمده ترین محصولات باغی شهرستان میبد بوده که با توجه به اقلیم خاص منطقه و نورکافی خورشید و به دلیل مقاومت این محصول با کم آبی و شوری آب از گذشته تا کنون توجه ویژه ای به آن شده و در مناطق مختلف شهرستان کشت می شود.

وی افزود: سطح زیر کشت این محصول در باغات شهرستان 1 هزار و 400 هکتار می باشد که از این مقدار حدود 1 هزار و 200 هکتار بارور و 200 هکتار مابقی بصورت نهال و غیر بارور می باشد.

علیرضایی در مورد میزان محصول تولیدی پسته در شهرستان گفت: عملکرد متوسط تولید محصول پسته در شهرستان 1هزار و 350 کیلو گرم در هکتار بوده که با این حساب در سال 1 هزار و 620 تن پسته از باغات توسط کشاورزان برداشت می شود.

کارشناس جهاد کشاورزی میبد از بادامی محلی، کله قوچی، فندقی و احمد آقایی به عنوان ارقام عمده محصول پسته منطقه ذکر کرد و اذعان داشت: پسته محلی میبد نسبت به سایر ارقام دیگر با توجه به اقلیم منطقه از کیفیت بالایی برخوردار بوده و جزء خوش طعم ترین پسته تولیدی شهرستان می باشد. عمده ترین مناطق کشت پسته در شهرستان میبد بفروئیه، شهیدیه، مهرجرد و مزرعه کلانتر می باشد.

 وی در مورد مهمترین معضلات که تولید محصول پسته را تحت تاثیر قرارداده اظهار داشت: با توجه به اینکه درختان پسته نسبت به کم آبی منطقه مقاوم هستند ولی در چند سال اخیر با توجه به کاهش شدید باران و خشکسالی درختان پسته را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش کمی و کیفی محصول پسته شده است. سرما زدگی بهاره، گرمای شدید تابستان، شوری بیش از اندازه آب و قلیایی شدن خاک، آفت ها و بیماریها عوامل دیگری هستند که اثرات نامطلوبی بر روی کیفیت و کمیت پسته تولیدی دارد. در این زمینه علیرغم اینکه کلاسهای آموزشی مختلفی از سوی جهاد کشاورزی میبد برگزار شده ولی متاسفانه بسیاری از کشاورزان اصول بهداشتی باغداری را رعایت نکرده که باعث شده بعضی از آفت ها و بیماریها در باغات طغیان کند.

علیرضایی در مورد برنامه ها و اقدامات صورت گرفته توسط اداره جهاد کشاورزی میبد برای کشاورزان بیان داشت: جهاد کشاورزی در راستای اهداف و وظایف خود اقدام به کارهای ترویجی، تحقیقاتی و علمی در مورد محصولات کشاورزی و پسته کرده است. در این زمینه کلاسهای آموزشی مختلف برای آشنایی کشاورزان در خصوص مقابله با سرما زدگی، آفت ها و بیماریها، تغذیه و نحوه و میزان کود دهی باغات برگزار شده است. در خصوص تغییرات جوی با همکاری اداره هواشناسی تغییرات ناگهانی جوی از طریق پیامک به کشاورزان اطلاع رسانی می شود. اصلاح ارقام پسته نیز از مواردی است که توسط جهاد کشاورزی برای افزایش محصول پسته در باغات صورت گرفته است. در زمینه دریافت سم و کود مناسب نیز کشاورزان می توانند به شرکتهایی که تحت نظارت اداره جهاد کشاورزی هستند مراجعه کنند.

 کارشناس جهاد کشاورزی میبد در مورد بیمه محصلات کشاورزی گفت: در زمینه بیمه محصولات کشاورزی این اداره از طرق مختلف این موضوع را به کشاورزان اطلاع رسانی کرده است. کشاورزان شهرستان با توجه به حادثه خیز بودن این منطقه از نظر کشاورزی توجه بیشتری به این موضوع داشته و با بیمه کردن درختان و محصولات در صورت بروز خسارت بتوانند غرامت دریافت کنند.

وی در خصوص دو مورد از شایع ترین آفت ها و بیماریهای این محصول افزود: با توجه به اینکه برداشت محصول پسته از باغات در اواسط شهریور و مهرماه انجام می شود اگر پسته زمان طولانی روی درخت و برداشت آن بطول انجامد این محصول دچار نوعی قارچ به نام آفلاتوکسین می شود. افلاتوکسین یک ماده بسیار سمی است که موجب بروز مسمومیت حاد و مزمن انسان و حیوانات می شود. حد مجاز و استاندارد زهرابه آفلاتوكسين يكي از شاخصهاي امكان صدور پسته به تمامي دنيا مي باشد. آفت سن نیز مهمترین آفت در بین آفات درخت پسته است که بیشترین خسارت را به محصول پسته وارد می کند.

 کارشناس جهاد کشاورزی میبد با بیان اینکه در سال گذشته کاهش محسوسی در زمینه تولید پسته در شهرستان نداشته ایم گفت: با توجه به کاهش میزان آب افزایشی در سطح زیر کشت این محصول نداشته ایم که در این مورد برای جلوگیری از هدر رفت آب در باغات اقداماتی از جمله کانال سازی بخصوص در منطقه بفروئیه صورت گرفته است. در شهرستان خرده مالکی باعث شده نتوانیم سیستمهای نوین آبیاری در این باغات پیاده کنیم و همچنین به دلیل کشت سنتی درختان پسته مکانیزه شدن کشاورزی نیز با مشکل جدی روبروست که باعث شده کلیه مراحل کشاورزی بصورت سنتی انجام شود. 

وی در مورد محصول آوری درختان پسته توضیح داد: پسته محصولی آوری است بدین گونه که یکسال محصول پر بار و سال بعد کم بار می باشد. جوانه های زایشی در درختان پسته نیاز به حداقل یکسال فراوری دارند تا در سال بعد از آنها خوشه ای برداشت شود. بر این اساس زمانی که محصول پسته در درخت زیاد باشد بیشترین انرژی درخت صرف محصول سال شده و این کار باعث ضعیف شدن جوانه های زایشی و ریزش آنها شده و محصول سال بعد کاهش می یابد. برعکس زمانیکه محصول پسته در درختان کمتر بوده بیشترین انرژی صرف جوانه های زایشی شده و محصول پسته سال آینده افزایش دارد. با این وجود اگر تغذیه، آب دهی و کودهی مناسبی در باغات صورت گیرد تا حدی میتوان با سال آوری مقابله و دچار کاهش محصول در تناوب سالها نشد.

علیرضایی در مورد فرآوری محصول پسته در شهرستان اذعان داشت: توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی برای محصول مهم و با ارزش پسته و بسته بندی مناسب این محصول می‌تواند به ایجاد ارزش افزوده و افزایش ارز آوری ناشی از صادرات آن بینجامد. متاسفانه در این زمینه ترمینال مناسبی که مجهز و قابل اعتماد از نظر بهداشتی باشد برای فراوری این محصول در شهرستان نداریم و تولیدکنندگان مجبورند برای فراوری پسته به شهرستان مجاور مراجعه یا این عمل را بصورت خانگی  و با دستگاههای پسته پوست کن که از نظر بهداشتی نیز مشکلاتی دارند، انجام دهند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: اداره جهاد کشاورزی میبد از افرادی که دارای فضای مناسب و زمین بوده و علاقمند به ایجاد ترمینال پسته هستند حمایت کرده و مجوزهای لازم را در این زمینه به آنها ارائه می دهد.

انتهای پیام/اد

 




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.