Skip to Content


هفت فرصت طلايي در ماه مبارك رمضان


ماه مبارك رمضان از فرصت هاي مباركي است كه هر كس به اندازه ظرفيت وجودي خود مي تواند از آن استفاده كند، نكته مهم اين است كه اگر انسان در اين ماه غافل بماند، اين فرصت استثنايي را از دست داده است. بعضي از فرصت هايي كه توجه به آنها در ماه مبارك رمضان به رشد معنوي انسان كمك مي كند، عبارتند از: الف) رمضان، فرصت توفيق و تلاش در ماه رمضان زمينه هاي زيادي براي ارتباط بهتر انسان با خدا، پرورش روح و رشد و تعالي انسان فراهم مي شود. اين زمينه ها را توفيق مي نامند كه اگر با تلاش و كوشش انسان همراه شود، بي شك موفقيت به دست خواهد آمد. ب) رمضان، فرصت برنامه ريزي و تنظيم وقت از مهم ترين مشكلات جامعه امروز، ضعف برنامه ريزي دقيق در برنامه هاي فردي، خانوادگي و اجتماعي است كه نتيجه اين ضعف، هدر رفتن سرمايه ها و امكانات مادي و نيروي انساني و از دست رفتن فرصت ها و نرسيدن به هدف ها است. در ماه رمضان همه كارها در زمان مشخص انجام مي شود كه همين وضعيت، انسان را به نظم و برنامه ريزي فرا مي خواند. نمونه آن، بيدار شدن در سحرها و پرهيز از خوردن و آشاميدن در زمان هاي مشخص است. ج) رمضان، فرصت پيوند با ولايت در ماه رمضان با وجود شرايط ويژه مانند برگزاري محافل توسل و ذكر فضايل و مناقب اهل بيت عليهم السلام و بيان جايگاه ايشان در جهان هستي و وظايف ما در برابر ايشان، زمينه بسيار مناسبي براي شناخت و معرفت صحيح و تحكيم پيوند با اين خاندان فراهم است و اين معرفت، فراتر از شناخت نام ها و لقب ها است. د) رمضان، فرصت آشتي با خدا ماه رمضان، ماه بركت، رحمت و مغفرت است. از سويي، يكي از مظاهر رحمت و مغفرت الهي اين است كه در توبه را براي بندگانش گشوده است. بنابراين، اين ماه از فرصت هاي مناسب براي بازگشت به سوي خدا است. هرگاه بنده تأمل كند كه به سبب نافرماني و ترك بعضي از واجبات چه فرصت هايي را از دست داده و چه عاقبتي در انتظار اوست، خود به خود مي كوشد گذشته را جبران كند. ه) رمضان، فرصت رفع كدورت ها ماه رمضان، بهترين زمينه براي رفع هر گونه كدورتي است كه ريشه در هواهاي نفساني و حبّ و بغض هاي دنيوي دارد. چنانچه انسان ها در اين فرصت مبارك به آثار محبت در راه خدا توجه كنند و پي آمدهاي سوء كينه و كدورت را در نظر داشته باشند، بي شك، اين بيماري روحي درمان پذير خواهد بود. و) رمضان، فرصت تغيير و اصلاح ظاهر ماه مبارك رمضان، فرصت خوبي براي تمرينِ داشتن ظاهر خداپسندانه است تا در پي آن، زمينه تحول باطن افراد فراهم آيد؛ زيرا انسان ها با انتخاب هر نوع ظاهري مانند لباس، رفتار، سخن و...، زمينه اثر آن را در باطن خود فراهم مي كنند. چرا كه اسلام بر اصلاح ظاهر فرد تأكيد مي كند و حفظ شعاير ديني را زمينه ساز تقواي قلب ها مي داند. ز) رمضان، فرصت خوب شدن معمولاً انسان ها در برابر اين پرسش كه چرا آدم خوبي نمي شويد يا خوب و درست عمل نمي كنيد، مي گويند نمي شود، ممكن نيست. ماه رمضان به خوبي نشان مي دهد كه همه مي توانند خوب باشند. همچنان كه در ماه رمضان آمار خوبي ها، خيرات و انجام عبادت ها، بالاتر و نيز آمار بدي ها و تجاوز به حقوق ديگران، پايين تر از ديگر زمان ها است. وسايل و ابزار خوب شدن عبارتند از: خواست، نيت، همت و اراده انسان و ارتباط با خدا كه اين ابزار به ماه رمضان محدود نمي شود. هر چند در اين ماه، زمينه آن بيشتر فراهم مي شود. اگر اين مراقبت در ديگر ماه ها نيز پي گيري شود، انسان ها مي توانند خوبي ها را در تمام طول سال تجربه كنند.

ماه مبارك رمضان از فرصت هاي مباركي است كه هر كس به اندازه ظرفيت وجودي خود مي تواند از آن استفاده كند، نكته مهم اين است كه اگر انسان در اين ماه غافل بماند، اين فرصت استثنايي را از دست داده است.

بعضي از فرصت هايي كه توجه به آنها در ماه مبارك رمضان به رشد معنوي انسان كمك مي كند، عبارتند از:

الف) رمضان، فرصت توفيق و تلاش

در ماه رمضان زمينه هاي زيادي براي ارتباط بهتر انسان با خدا، پرورش روح و رشد و تعالي انسان فراهم مي شود. اين زمينه ها را توفيق مي نامند كه اگر با تلاش و كوشش انسان همراه شود، بي شك موفقيت به دست خواهد آمد.

ب) رمضان، فرصت برنامه ريزي و تنظيم وقت

از مهم ترين مشكلات جامعه امروز، ضعف برنامه ريزي دقيق در برنامه هاي فردي، خانوادگي و اجتماعي است كه نتيجه اين ضعف، هدر رفتن سرمايه ها و امكانات مادي و نيروي انساني و از دست رفتن فرصت ها و نرسيدن به هدف ها است. در ماه رمضان همه كارها در زمان مشخص انجام مي شود كه همين وضعيت، انسان را به نظم و برنامه ريزي فرا مي خواند. نمونه آن، بيدار شدن در سحرها و پرهيز از خوردن و آشاميدن در زمان هاي مشخص است.

ج) رمضان، فرصت پيوند با ولايت

در ماه رمضان با وجود شرايط ويژه مانند برگزاري محافل توسل و ذكر فضايل و مناقب اهل بيت عليهم السلام و بيان جايگاه ايشان در جهان هستي و وظايف ما در برابر ايشان، زمينه بسيار مناسبي براي شناخت و معرفت صحيح و تحكيم پيوند با اين خاندان فراهم است و اين معرفت، فراتر از شناخت نام ها و لقب ها است.

د) رمضان، فرصت آشتي با خدا

ماه رمضان، ماه بركت، رحمت و مغفرت است. از سويي، يكي از مظاهر رحمت و مغفرت الهي اين است كه در توبه را براي بندگانش گشوده است. بنابراين، اين ماه از فرصت هاي مناسب براي بازگشت به سوي خدا است. هرگاه بنده تأمل كند كه به سبب نافرماني و ترك بعضي از واجبات چه فرصت هايي را از دست داده و چه عاقبتي در انتظار اوست، خود به خود مي كوشد گذشته را جبران كند.

ه) رمضان، فرصت رفع كدورت ها

ماه رمضان، بهترين زمينه براي رفع هر گونه كدورتي است كه ريشه در هواهاي نفساني و حبّ و بغض هاي دنيوي دارد. چنانچه انسان ها در اين فرصت مبارك به آثار محبت در راه خدا توجه كنند و پي آمدهاي سوء كينه و كدورت را در نظر داشته باشند، بي شك، اين بيماري روحي درمان پذير خواهد بود.

و) رمضان، فرصت تغيير و اصلاح ظاهر

ماه مبارك رمضان، فرصت خوبي براي تمرينِ داشتن ظاهر خداپسندانه است تا در پي آن، زمينه تحول باطن افراد فراهم آيد؛ زيرا انسان ها با انتخاب هر نوع ظاهري مانند لباس، رفتار، سخن و...، زمينه اثر آن را در باطن خود فراهم مي كنند. چرا كه اسلام بر اصلاح ظاهر فرد تأكيد مي كند و حفظ شعاير ديني را زمينه ساز تقواي قلب ها مي داند.

ز) رمضان، فرصت خوب شدن

معمولاً انسان ها در برابر اين پرسش كه چرا آدم خوبي نمي شويد يا خوب و درست عمل نمي كنيد، مي گويند نمي شود، ممكن نيست. ماه رمضان به خوبي نشان مي دهد كه همه مي توانند خوب باشند. همچنان كه در ماه رمضان آمار خوبي ها، خيرات و انجام عبادت ها، بالاتر و نيز آمار بدي ها و تجاوز به حقوق ديگران، پايين تر از ديگر زمان ها است. وسايل و ابزار خوب شدن عبارتند از: خواست، نيت، همت و اراده انسان و ارتباط با خدا كه اين ابزار به ماه رمضان محدود نمي شود. هر چند در اين ماه، زمينه آن بيشتر فراهم مي شود. اگر اين مراقبت در ديگر ماه ها نيز پي گيري شود، انسان ها مي توانند خوبي ها را در تمام طول سال تجربه كنند.



Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.