شهرستان میبد پس از مرکز استان بالاترین آمار دیابت را داراست/ ضرورت ایجاد مرکز تخصصی دیابت در شهرستان
به گزارش میبد خبر، دکتر مهدی حفیظی سرپرست مرکز بهداشت شهرستان میبد به مناسبت روز جهانی دیابت و هفته ملی دیابت در مورد این بیماری بیان داشت: بیماری دیابت یکی از بیماریهای غیرواگیر شایع است که در اثر افزایش سطح قند خون بوجود می آید و جمعیت مبتلایان به آن، روز به روز افزایش می یابد. اگرچه عامل اصلی بروز دیابت چندان مشخص نیست اما آنچه مسلم است عوامل متعددی در ایجاد این بیماری نقش دارند که مهمترین آن تغذیه، استرس و چاقی است بطوری که از هر 10 نفر بیمار دیابتی شناسایی شده، 8 نفر چاق هستند.
وی در مورد شیوع بالای بیماری دیابت در استان یزد و ارتباط آن با مصرف قند و شیرینی اظهار داشت: گرچه بیماری دیابت را به نام بیماری قند می شناسیم اما بدین منظور نیست که عامل ایجاد آن، صرفاً مصرف شیرینی و قند است و اگر مصرف مواد قندی را قطع یا حذف کنیم اصلاً مبتلا به دیابت نمی شویم.
دکتر حفیظی مهمترین عوامل ایجاد دیابت عنوان داشت: بیماری دیابت را بعنوان یک بیماری چند عاملی می شناسند به عبارتی دیگر، عوامل متعددی هستند که می توانند باعث ایجاد بیماری در فرد کنند که مهمترین آنها را می توان: اضافه وزن و چاقی، عادات غلط غذایی، عدم فعالیت بدنی، عوامل ژنتیکی و استرس نام برد.
سرپرست مرکز بهداشت میبد در مورد وضعیت کلی این بیماری در کشور و شیوع آن در استان و شهرستان توضیح داد: اطلاعات سیمای مرگ در گروه سنی 30 تا 70 سال کشور در سال 1390 نشان می دهد که علت 70 درصد مرگ و میرهای کشور به 4 بیماری اصلی غیرواگیر( قلبی عروقی، سرطانها، دیابت، تنفسی) اختصاص دارد . این میزان در زنان 78.7 و در مردان 65.9 درصد می باشد. همانطور که ملاحظه می شود بیماری دیابت یکی از سه علت اول مرگ در ایران است.
وی افزود: استان یزد یکی از استانهای با شیوع بالای دیابت در سطح کشور است. بطوری که حداقل 14.5درصد جمعیت بالای 30 سال استان مبتلا به دیابت هستند که این درصد، در برخی پژوهش های انجام شده حتی بالاتر هم نشان می دهد. شهرستان میبد پس از مرکز استان تقریباً بالاترین شیوع دیابت را دارد. در یک غربالگری که در سالهای اخیر بین 14 هزار و 608 نفر از شهروندان گروه سنی بالای 30 سال میبدی انجام شد 9 هزار و 459 نفر در معرض خطر بودند که 432 نفر از آنها بعنوان بیمار جدید، شناسایی شدند. در میان افراد در معرض خطر، چاقی، مهمترین عامل خطر در افراد غربالگری شده بود.
دکتر حفیظی درباره مهمترین اقدام جهت پیشگیری و کنترل بیماری دیابت اذعان داشت: با توجه به اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط، جمهوری اسلامی ایران متعهد شده است که سیر صعودی شیوع دیابت را تا سال 1404 متوقف نماید. این امر جز با ادغام برنامه مراقبتهای ادغام یافته بیماریهای غیرواگیر اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت و انجام برنامه های خود مراقبتی توسط خود مردم محقق نخواهد شد.
سرپرست مرکز بهداشت میبد درباره خدمات ارائه شده توسط مرکز بهداشت به شهروندان میبدی اظهار داشت: همکاران مراقب سلامت ما در کلیه مراکز جامع سلامت، پایگاههای بهداشت و خانه های بهداشت، همگام با عوامل بهداشتی کل کشور بسته های خدماتی مختلف را در مراکز به شهروندان ارائه می دهند که یکی از این خدمات، غربالگری و کنترل بیماری دیابت است. در این بسته خدماتی، کلیه افراد بالای 30 سال تحت پوشش مرکز از نظر دیابت مورد بررسی قرار گرفته و در صورت وجود علائم یا عوامل خطر ابتلا، به آزمایشگاه معرفی گردیده و بصورت رایگان نسبت به ابتلای به دیابت، غربالگری می شوند. چنانچه بیماری فرد، تأئید گردد ضمن تکمیل پرونده الکترونیکی برای وی، اقدامات مراقبتی لازم از جمله ارجاع به مشاور تغذیه و پزشک و در صورت نیاز، شروع درمان دارویی انجام می شود.
وی در مورد کمبود پزشک متخصص غدد درشهرستان گفت: اینکه در هفته شاهد حجم زیادی از بیماران دیابتی هستیم که در نوبت پزشک غدد هستند و حتی ممکن است موفق به نوبت گیری و ویزیت به موقع نشوند کاملاً روشن است اما باید بپذیریم که بخشی از این بیماران نیازی به ویزیت متخصص ندارند و برای درمان خود می توانند به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه نمایند. بدیهی است در صورت عدم کنترل قند خون یا وجود شواهدی دال بر بروز عوارضی از بیماری، بیمار از طریق نظام ارجاع، به سطح بعدی که همان مراکز بیمارستانی هست ارجاع می شود.
دکتر حفیظی در پایان ایجاد یک مرکز تخصصی دیابت در شهرستان را ضروری دانست و بیان داشت: ما معتقدیم جمعیت صد هزارنفری میبد با این حجم بیمار دیابتی که قطعاً بخشی از آنها هنوز ناشناخته هستند و حتی خودشان هم از بیماری خود خبر ندارند نیاز به یک مرکز تخصصی دیابت دارد و ما به استان هم در این خصوص، پیشنهاد داده ایم اما به نظر می رسد به یک اجماع کلی مسئولین شهرستان دارد.
انتهای پیام/اد
Related Assets:
- راه اندازی کلینیک دیابت شهرستان میبد/ قریب به 10 هزار میبدی به دیابت مبتلا هستند
- پوستر/ برگزاری کارگاه «سبک زندگی سالم و کنترل دیابت» در میبد
- یزد از نظر شیوع بیماری دیابت پنجمین استان کشور است/ برنامههای هفته دیابت
- مردم از ارسال کمکهای غیر نقدی مستقیم به منطقه زلزله زده خودداری کنند
- راهاندازی «اتوبوس آبی» برای دیابتی های یزد