Skip to Content

گزارش/حتی روز هوای پاک هم هوای یزد پاک نبود

یزد محاصره درکوره‌ها وکارخانه‌ها درآستانه ورشکستگی زیست محیطی/ دشت یزد ـ اردکان منطقه‌ای بحرانی


در شرایطی که شاید کسی نتواند باور کند یزد در زمره شهرهای آلوده کشور است، این شهر تاریخی به تدریج در آستانه ورشکستگی زیست‌ محیطی قرار گرفته و کم‌کم هوا، خاک، پوشش گیاهی، حیات وحش و طبیعت سالم آن به تاراج می‌رود.

در حالی که این روزها همه از آلودگی هوای تهران و چند کلانشهر دیگر که طی سال‌های اخیر همواره نام آنها در زمره شهرهای آلوده بوده، سخن می‌گویند، شاید کمتر کسی به ذهنش خطور کند که یزد نیز از شهرهای دارای آلودگی شدید هوا شده است.

این آلودگی به قدری تدریجی و بی‌صدا بر آسمان این شهر چتری از غبار و تیرگی کشیده که حتی مردم این دیار نیز این آلودگی‌ها را باور نداشته و آن را جدی نمی‌گیرند اما آمارها و گزارش‌های مسئولان نشان می‌دهد که میزان SO2 هوای یزد که در واقع گاز صنعت است و به طور مشخص می‌تواند برای کوره‌های آجرپزی و کارخانجات کاشی و سرامیک باشد، در طول کمتر از یک دهه گذشته 2.8 برابر شده است.

ریزگردها که حاصل فرسایش بادی است و خشکی هوا نیز که آسیب‌های ریزگردها و دیگر آلودگی‌ها را چند برابر می‌کند در این میان دست به دست آلودگی‌های صنعتی داده‌اند و هوای پاک و آسمان پرستاره کویر را به تیرگی و آلودگی و در نهایت ورشکستگی زیست محیطی کشانده‌اند.

بحث آلودگی هوا به شکل نگران‌کننده‌ای آمار سرطان‌ها به ویژه سرطان ریه را در استان یزد افزایش داده و مسئولان حوزه بهداشت و درمان یزد دائم از آلاینده‌ها ابراز نگرانی می‌کنند.

وقتی حتی روز هوای پاک هم هوای یزد پاک نبود

با همه این مشکلاتی که یزد در حوزه زیست محیطی و آلودگی هوا دارد، به نظر می‌رسد واحدهای صنعتی استان یزد و کوره‌داران و همه افرادی که به نحوی با فعالیت خود سبب آلودگی هوا و محیط زیست یزد شده‌اند حتی روز هوای پاک را هم جدی نگرفتند و به احترام این روز، هیچ تغییری در وضعیت آلودگی هوای یزد رخ نداد و این نامگذاری‌ها همچنان نمادین است و اداره محیط زیست به تنهایی تلاش می‌کند تا اندکی از این آلودگی‌ها را بکاهد اما ظاهرا صدای محیط زیست نیز مانند صدای مردم مناطق آلوده یزد به جایی نمی‌رسد و گوش شنوایی در این زمینه وجود ندارد.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان یزد نیز واژه ورشکستگی زیست محیطی یزد را تایید کرده و در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در یزد اظهار داشت: در یزد در حوزه زیست محیطی در طول سال‌های متمادی اتفاقات بسیار بدی رخ داده، گورخر ایرانی اوایل دهه 60 نابود شد که البته دوباره پا گرفت، آمار جبیر و آهو اکنون به کمتر از هزار رأس رسیده، پوشش گیاهی بسیار فقیری داریم و البته همه نگرانی ما حیوانات و پوشش گیاهی نیست.

حسن اکبری عنوان کرد: ما طبیعت و حیوانات آن را شاخص سلامت طبیعت می‌دانیم و معتقدیم اگر جانوران در این چرخه از بین بروند، یعنی چرخه طبیعت سالم نیست و این یعنی ورشکستگی زیست‌محیطی.

ورشکستگی محیط زیستی قابل جبران نیست/باران اسیدی به بافت تاریخی هم رحم نمی‌کند

وی بیان کرد: همه ورشکستگی‌ها قابل جبران است اما ورشکستگی زیست محیطی قابل جبران نیست و تا دیر نشده و هنوز زمان باقی است، باید برای رسیدگی به این وضع نابسامان و کمک به بهبود آن تلاش کرد.

اکبری خاطر نشان کرد: متولی بخش عمده‌ای از این تخریب‌ها همه افراد جامعه هستند و تا زمانی که مردم خودشان در کاری جدی نباشند، مشکلات حل نمی‌شود.

وی با بیان اینکه گاز SO2 یکی از خطرناکترین آلاینده‌های هوا است که حتی می‌تواند آثار تاریخی را نیز از بین ببرد، عنوان کرد: عامل ویرانگری این گاز این است که با کمترین رطوبت، ایجاد باران اسیدی می‌کند و باران اسیدی بر همه چیز تاثیر منفی دارد و حتی پوشش گیاهی و خانه‌ها و آثار تاریخی را نیز تخریب می‌کند.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان یزد با اشاره به اینکه سالانه انسان‌های بسیاری بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند یا عمرشان کوتاه می‌شود، تاکید کرد: اگر آلودگی هوا این اثر را داشته باشد، همه افرادی که در آلودگی هوا نقش دارند، مسئول و قاتل انسان‌ها هستند و حتی ما مسئولان و شما خبرنگاران اگر در این زمینه کوتاهی کنید، در صف قاتلین خواهید بود.

آلودگی هوا و در مجموع آلودگی‌های زیست محیطی به دلایل مختلف در استان یزد شرایط پیچیده‌ای دارد و شرایط از آنجا برای یزد سخت‌تر می‌شود که مسئولان در پایتخت، یزد را چون کلانشهر نیست، نمی‌توانند در زمره شهرهای آلوده باور کنند و این امر سبب شده وضعیت یزد هر سال وخیم‌تر شود.

زنگ خطرها از هر سو برای یزد به صدا در می‌آید

استخراج بی‌رویه معادن، توسعه بی‌رویه واحدهای صنعتی بدون ملاحظات زیست‌محیطی، توسعه صنایع فولادی، فعالیت کوره‌های آجرپزی، ریزگردها، خشکسالی و ده‌ها مشکل دیگر که یزد اکنون با آن دست به گریبان‌ است، هر کدام زنگ خطری جدی برای محیط زیست یزد به شمار می‌روند.

در حال حاضر دشت یزد ـ اردکان را به دلیل استقرار صدها واحد صنعتی به ویژه صنایع فولادی و کاشی و سرامیک و کوره‌های آجرپزی شاید بتوان به جرأت از آلوده‌ترین نقاط کشور نامید.

مشکلات آلودگی هوا در طول 20 سال در این منطقه ایجاد شد اما به نظر می‌رسد با ادامه این روند، عدم هماهنگی‌ها، بی‌مبالاتی‌های برخی صنایع و سیاسی‌کاری‌های برخی مسئولان در صدور مجوزها و نادیده گرفتن قوانین محیط زیست، رفع این مشکلات سالیان سال زمان نیاز داشته باشد که این از دست رفتن زمان و طولانی شدن دوره بهبود، یزد و مردم آن را در معرض خطر قرار می‌دهد.

دشت یزد ـ اردکان منطقه‌ای بحرانی در یزد/ کوره‌های در میان خانه‌های مردم

دشت یزد ـ اردکان به هر ترتیب خارج از شهر واقع شده و گرچه آثار سوء خود را بر تک‌تک مردم این شهر می‌گذارد اما در هر صورت شاید بتوان به دلیل واقع شدن در محدوده خارج شهری در برخی مناطق، با اندکی اغماض به آن نگاه کرد اما دیگر کوره‌های آجرپزی که در میان خانه‌های مردم قرار گرفته را به هیچ وجه نمی‌توان نادیده گرفت.

معاون پایش و نظارت محیط زیست استان یزد نیز در مورد آلایندگی واحدهای صنعتی در یزد اظهار داشت: در یزد بیش از 3 هزار و 500 واحد صنعتی، مجتمع‌های دامداری، مرغداری، گلخانه و ... وجود دارد که هر یک از اینها آلایندگی‌های خاص خود را دارند.

محمدرضا کوچک‌زاده عنوان کرد: در کنار این واحدها، به دلیل ترانزیتی بودن جاده‌های یزد، روزانه هزاران کامیون و خودرو از دشت یزد ـ اردکان عبور می‌کنند که این نیز خود یک آلایندگی بزرگ به شمار می‌رود ضمن اینکه 61 درصد آجرپزی‌ها و 83 درصد کارخانجات کاشی و سرامیک در این منطقه واقع شده‌اند.

وی کوره‌های آجرپزی را نیز معضلی بزرگتر از سایر مشکلات دانست و افزود: مشکلات کوره‌های آجرپزی از آنجا شروع می‌شود که از لاستیک به عنوان پیش‌گرم‌کن کوره و از مازوت به عنوان سوخت استفاده می‌کنند و هر روز بر آلایندگی هوا می‌افزایند.

محیط زیست برای کاهش آلودگی هوا به مشارکت همه مردم و دستگاه‌ها نیاز دارد

کوچک‌زاده با برشمردن برخی از اقدامات انجام شده در راستای کاهش آلودگی هوا در این منطقه توسط محیط زیست عنوان کرد: حفاظت محیط زیست ابعاد مختلفی دارد و حفظ آن توسط یک سازمان و ارگان با اختیارات و امکانات و نیروهای محدود، امکان‌پذیر نیست.

همه مواردی که در این گزارش به عنوان آلاینده یا مؤثر در ایجاد آلایندگی به آن اشاره شد، توسط همین مردم ایجاد شده و تا مردم نخواهند، امکان رفع آنها وجود ندارد.

حوزه زیست محیطی نیز مانند بسیاری از حوزه‌های دیگر، نیازمند یاری و عزم جدی مردم و مسئولان است و تا زمانی که برای رفاه بشر، کارخانه و گلخانه و مرغداری و دامداری بدون توجه به مسائل زیست محیطی ایجاد شود، بشر به رفاه واقعی دست نخواهد یافت.

منبع: فارس

انتهای پیام/ع




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.