Skip to Content

گفتگو با حسین شابلی تولید کننده حلوا ارده:

پدرم هیچ وقت به خاطر پول کیفیت تولیداتش را پایین نمی آورد/ برای خریدن حلوا ارده، شابلی معروف است


به گزارش خبرنگار میبد خبر: حلوا ارده يکي از غذاهاي قديمي است که تبديل توليد سنتي آن به توليد صنعتي باعث حفظ و ماندگاري آن در فهرست غذاها و الگوي مصرف ايراني‌ها شده است. اگر امروز اين غذا را به صورت بسته‌بندي شده در بازار به آساني مي‌خريم، روزهاي زيادي صرف شده تا دست‌اندرکاران توليد اين ماده غذايي آن را به صورت امروزي درآورده و حفظ کنند. تلاشي شيرين که طعم صبحانه‌هاي خانوار ايراني را شکرين کرده است . یکی از سوغات هایی که از شهرستان اردکان می توان با خود به ارمغان برد ارده و حلوا ارده می باشد. نام این دومحصول با این شهرستان عجین شده است. فصل پاییز و زمستان که فرا می رسد مصرف این محصول نیز در بین مردم رواج پیدا می کند. حسین شابلی متولد 1345 در اردکان است. قبلا 19 سال کارمند اداره ثبت احوال بوده و بعد از آن خود را بازخرید کرده و به حرفه پدری و پدر بزرگی اش که حلوارده سازی بوده برگشته است. حسین سومین نسل از خانواده شابلی ها در امر حلوا ارده سازی است. او دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس در رشته مدیریت دولتی است. وی سه فرزند (دو دختر و یک پسر) دارد که پسرش در حال حاضر استاد کار حلوارده سازی بوده و در کنار پدر مشغول به این کار است. چه مدت است که در این زمینه فعالیت می کنید؟ خودم از بچگی در این کار بودم. در سال 78 به صورت مجزّا، شروع به کار کردم. راز کسب اعتبار  و نام بلند آوازه شابلی را در چه می بینید؟ یکی از عواملی که باعث خوشنامی محصولات ما و محبوبیت آنها در بین مردم شده است استفاده از مواد اولیه مرغوب، مناسب و بهره گیری از مهارت و استادی و تخصص در این کار می باشد. پدرم از ساعت 4 صبح تا 8 شب، 300 کیلو حلوارده درست می کرد. اینقدر آن را مالش می داد و دقّت داشت که می خواست به قول خودش به نحو احسن کارش را انجام دهد. پدرم هیچ وقت به خاطر پول کیفیت را پایین نمی آورد. این بود که نامش در بین مردم ثبت شد. به قول پدرم اگر کار برایتان صرف نمی کند درب مغازه را ببندید، امّا کیفیت را پایین نیاورید. حلوارده تولیدی شما چه ویژگی خاصی با دیگر رقبا داشته و دارد؟ استفاده از کنجد درجه یک و عالی. قیمت برایمان مهم نیست، کیفیت کنجدی که استفاده می کنیم بسیار برایمان حائز اهمیت است. کنجد را از کجا تهیه می کنید؟ کنجد را از شهرستان نکا (شمال) تهیّه می کنیم. در حال حاضر بهترین کنجد را شهرستان لار استان فارس تولید می کند. بعضی وقت ها کنجد از سومالی و اتیوپی می آید که اگر کیفیت داشته باشد از آن استفاده می کنیم. خصوصیات حلوا ارده مرغوب را چیست؟ حلوا ارده بايد نرم باشد،‌ به طوري که وقتي در دهان گذاشته مي‌شود، آب شده و احتياج به جويدن نداشته باشد فاقد الیاف نخ مانند نازک باشد. ته گلو را نبايد بسوزاند. در تهيه حلوا ارده وقتي گلوکز استفاده نمي‌کنند، از اسيد سيتريک (جوهرليمو) بيشتري استفاده مي‌شود که در آن صورت هنگام خوردن حلوا سوزشي در ته گلو احساس مي‌شود. طعم تندي نداشته باشد. به طور معمول طعم حلواارده مربوط به کهنه بودن کنجدي است که تندي خاصي به حلوا مي‌دهد. رنگ حلوا ارده بايد کرم روشن باشد که آن هم مربوط به نوع کنجد است. حلوا ارده بايد در موقع برش، شکل خود را حفظ کرده و خرد نشود. حلوا ارده نبايد سخت يا کش‌دار باشد. به عبارت ديگر بايد بار حلوا رسيده باشد که به دندان نچسبد. آیا محصولات خود را صادر هم می کنید؟ در داخل کشور به اکثر استان های کشور به ویژه تهران، خراسان، اصفهان، فارس می فرستیم. به خارج کشور خودمان مستقیم صادراتی نداریم. امّا مشتریانی داریم که برای فرستادن محصولات به کشورهای آمریکا، کانادا، اتریش و کویت از ما خرید می کنند. چه خاطره ای از دوران کاری تان در کنار پدرتان دارید؟ تمام لحظاتی که در کنار پدرم کار می کردم خاطره است. یکدفعه در حال ساخت حلوارده بودم. به من گفت 5 الی 6 کیلو ارده اضافه کن، بعد به من گفت که چرا این ارده را اضافه ریختی؟ من گفتم حلوا بهتر می شود. پدرم خندید و گفت: خداوند به دل مشتری می اندازد که برو مغازه فلانی کیفیت دارد. وقتی از پدرم جدا شدم و خودم مستقل شروع به کار کردم بعد یک ماهی از ایشان اجازه گرفتم که محصول ممتاز تولید کنم. گفت نه. حلوای ممتاز باید علاوه بر مواد اولیه ساخت ممتاز داشته باشد. گفتم: چه کار کنم. به من گفت: چند مدتی کار کنید هر موقع من لازم دیدم ممتاز را بسازید. هر روز یک نمونه حلوای خود را به مغازه پدرم می بردم و اشکالات آن را به من می گفت. تا دو ماه این کار ادامه داشت. بعد از آن نمونه ای را که دید و گفت خوب است. از او خواستم مجوّز بدهد که ممتاز بسازم. گفت: نه. شاید شانسی این حلوا را تولید کردید. اگر یک هفته همین حلوا را تولید کردید آن وقت مجوّز می دهم که ممتاز بسازید که بعد از یک هفته گفت: حالا برو کنجد شمال را بردار و ممتاز را بساز. تولیدات شما بیشتر در چه ماه هایی از سال است؟ کار ما از اواسط شهریور شروع می شود و تا اوایل اسفند ادامه دارد. بقیه سال بخاطر اینکه هوا گرم می شود تولید کم داریم. آیا از نام شابلی سوء استفاده شده است؟ معمولاً از نام و برند خوب سوء استفاده می کنند نه از برند بد. حدود 6 سال قبل برندی از محصولات ما را چاپ کرده بودند و حلوای با کیفیت پایین تولید کرده بودند و در یزد پخش کرده بودند. مشتری های ما زنگ می زدند و می گفتند: ما حلوای شما را می شناسیم.  این حلوای شما نیست. با پیگیری و شکایتی که مطرح کردم شخص سودجو دستگیر شد و حدود 30 هزار برند از او کشف شد. در حال حاضر هم در تهران حلوایی به اسم ما تولید می کنند که به وزارت بهداشت شکایت کرده ام. حقّ پیشکسوتی باید رعایت شود. این کار فریب مشتری می باشد و کار خلاف قانون و شرع می باشد. چه مقدار در معرفی این محصول که منحصر به شهرستان اردکان است شما و پدرتان نقش داشته اید؟ بیشترین نقش را پدرم داشته است، که به خاطر کیفیت بالای محصولاتش بوده است. برای خریدن حلوا ارده ، شابلی معروف است. خود بنده و دو برادرم که در حال حاضر حلوارده می سازیم سعی کردیم کار پدر را انجام دهیم. با اینکه نام های مشابه شابلی زیاد است با وجود این خوشنامی شابلی هنوز در ذهن مردم است و از بین نرفته. دو برادرم، رضا و عباس نقش مهمّی در معرفی بهتر شابلی داشته اند. اگر سخن خاصی دارید بفرمایید؟ وظیفه ما تولید محصول با کیفیت است و وظیفه دستگاه مربوطه نظارت بیشتر بر تولید کیفیت این محصول می باشد تا حلوای خوب به دست مردم برسد. امیدوارم که بتوانیم شاهد ماندگاری این نام در سالیان متمادی در بین مردم باشیم.   گفتگو: مجید دربندیان

DSC_0411

به گزارش خبرنگار میبد خبر:حلوا ارده يکي از غذاهاي قديمي است که تبديل توليد سنتي آن به توليد صنعتي باعث حفظ و ماندگاري آن در فهرست غذاها و الگوي مصرف ايراني‌ها شده است. اگر امروز اين غذا را به صورت بسته‌بندي شده در بازار به آساني مي‌خريم، روزهاي زيادي صرف شده تا دست‌اندرکاران توليد اين ماده غذايي آن را به صورت امروزي درآورده و حفظ کنند. تلاشي شيرين که طعم صبحانه‌هاي خانوار ايراني را شکرين کرده است .

یکی از سوغات هایی که از شهرستان اردکان می توان با خود به ارمغان برد ارده و حلوا ارده می باشد. نام این دومحصول با این شهرستان عجین شده است. فصل پاییز و زمستان که فرا می رسد مصرف این محصول نیز در بین مردم رواج پیدا می کند.

حسین شابلی متولد 1345 در اردکان است. قبلا 19 سال کارمند اداره ثبت احوال بوده و بعد از آن خود را بازخرید کرده و به حرفه پدری و پدر بزرگی اش که حلوارده سازی بوده برگشته است.

حسین سومین نسل از خانواده شابلی ها در امر حلوا ارده سازی است. او دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس در رشته مدیریت دولتی است. وی سه فرزند (دو دختر و یک پسر) دارد که پسرش در حال حاضر استاد کار حلوارده سازی بوده و در کنار پدر مشغول به این کار است.

چه مدت است که در این زمینه فعالیت می کنید؟

خودم از بچگی در این کار بودم. در سال 78 به صورت مجزّا، شروع به کار کردم.

راز کسب اعتبار  و نام بلند آوازه شابلی را در چه می بینید؟

یکی از عواملی که باعث خوشنامی محصولات ما و محبوبیت آنها در بین مردم شده است استفاده از مواد اولیه مرغوب، مناسب و بهره گیری از مهارت و استادی و تخصص در این کار می باشد.

پدرم از ساعت 4 صبح تا 8 شب، 300 کیلو حلوارده درست می کرد. اینقدر آن را مالش می داد و دقّت داشت که می خواست به قول خودش به نحو احسن کارش را انجام دهد.

پدرم هیچ وقت به خاطر پول کیفیت را پایین نمی آورد. این بود که نامش در بین مردم ثبت شد. به قول پدرم اگر کار برایتان صرف نمی کند درب مغازه را ببندید، امّا کیفیت را پایین نیاورید.

حلوارده تولیدی شما چه ویژگی خاصی با دیگر رقبا داشته و دارد؟

استفاده از کنجد درجه یک و عالی. قیمت برایمان مهم نیست، کیفیت کنجدی که استفاده می کنیم بسیار برایمان حائز اهمیت است.

کنجد را از کجا تهیه می کنید؟

کنجد را از شهرستان نکا (شمال) تهیّه می کنیم. در حال حاضر بهترین کنجد را شهرستان لار استان فارس تولید می کند. بعضی وقت ها کنجد از سومالی و اتیوپی می آید که اگر کیفیت داشته باشد از آن استفاده می کنیم.

خصوصیات حلوا ارده مرغوب را چیست؟

  • حلوا ارده بايد نرم باشد،‌ به طوري که وقتي در دهان گذاشته مي‌شود، آب شده و احتياج به جويدن نداشته باشد
  • فاقد الیاف نخ مانند نازک باشد.
  • ته گلو را نبايد بسوزاند. در تهيه حلوا ارده وقتي گلوکز استفاده نمي‌کنند، از اسيد سيتريک (جوهرليمو) بيشتري استفاده مي‌شود که در آن صورت هنگام خوردن حلوا سوزشي در ته گلو احساس مي‌شود.
  • طعم تندي نداشته باشد. به طور معمول طعم حلواارده مربوط به کهنه بودن کنجدي است که تندي خاصي به حلوا مي‌دهد.
  • رنگ حلوا ارده بايد کرم روشن باشد که آن هم مربوط به نوع کنجد است.
  • حلوا ارده بايد در موقع برش، شکل خود را حفظ کرده و خرد نشود.
  • حلوا ارده نبايد سخت يا کش‌دار باشد. به عبارت ديگر بايد بار حلوا رسيده باشد که به دندان نچسبد.DSC_0413

آیا محصولات خود را صادر هم می کنید؟

در داخل کشور به اکثر استان های کشور به ویژه تهران، خراسان، اصفهان، فارس می فرستیم.

به خارج کشور خودمان مستقیم صادراتی نداریم. امّا مشتریانی داریم که برای فرستادن محصولات به کشورهای آمریکا، کانادا، اتریش و کویت از ما خرید می کنند.

چه خاطره ای از دوران کاری تان در کنار پدرتان دارید؟

تمام لحظاتی که در کنار پدرم کار می کردم خاطره است. یکدفعه در حال ساخت حلوارده بودم. به من گفت 5 الی 6 کیلو ارده اضافه کن، بعد به من گفت که چرا این ارده را اضافه ریختی؟ من گفتم حلوا بهتر می شود. پدرم خندید و گفت: خداوند به دل مشتری می اندازد که برو مغازه فلانی کیفیت دارد.

وقتی از پدرم جدا شدم و خودم مستقل شروع به کار کردم بعد یک ماهی از ایشان اجازه گرفتم که محصول ممتاز تولید کنم. گفت نه. حلوای ممتاز باید علاوه بر مواد اولیه ساخت ممتاز داشته باشد. گفتم: چه کار کنم. به من گفت: چند مدتی کار کنید هر موقع من لازم دیدم ممتاز را بسازید. هر روز یک نمونه حلوای خود را به مغازه پدرم می بردم و اشکالات آن را به من می گفت. تا دو ماه این کار ادامه داشت. بعد از آن نمونه ای را که دید و گفت خوب است. از او خواستم مجوّز بدهد که ممتاز بسازم. گفت: نه. شاید شانسی این حلوا را تولید کردید. اگر یک هفته همین حلوا را تولید کردید آن وقت مجوّز می دهم که ممتاز بسازید که بعد از یک هفته گفت: حالا برو کنجد شمال را بردار و ممتاز را بساز.

DSC_0427

تولیدات شما بیشتر در چه ماه هایی از سال است؟

کار ما از اواسط شهریور شروع می شود و تا اوایل اسفند ادامه دارد. بقیه سال بخاطر اینکه هوا گرم می شود تولید کم داریم.

آیا از نام شابلی سوء استفاده شده است؟

معمولاً از نام و برند خوب سوء استفاده می کنند نه از برند بد.

حدود 6 سال قبل برندی از محصولات ما را چاپ کرده بودند و حلوای با کیفیت پایین تولید کرده بودند و در یزد پخش کرده بودند. مشتری های ما زنگ می زدند و می گفتند: ما حلوای شما را می شناسیم.  این حلوای شما نیست. با پیگیری و شکایتی که مطرح کردم شخص سودجو دستگیر شد و حدود 30 هزار برند از او کشف شد.

در حال حاضر هم در تهران حلوایی به اسم ما تولید می کنند که به وزارت بهداشت شکایت کرده ام. حقّ پیشکسوتی باید رعایت شود. این کار فریب مشتری می باشد و کار خلاف قانون و شرع می باشد.

DSC_0416

چه مقدار در معرفی این محصول که منحصر به شهرستان اردکان است شما و پدرتان نقش داشته اید؟

بیشترین نقش را پدرم داشته است، که به خاطر کیفیت بالای محصولاتش بوده است. برای خریدن حلوا ارده ، شابلی معروف است. خود بنده و دو برادرم که در حال حاضر حلوارده می سازیم سعی کردیم کار پدر را انجام دهیم. با اینکه نام های مشابه شابلی زیاد است با وجود این خوشنامی شابلی هنوز در ذهن مردم است و از بین نرفته. دو برادرم، رضا و عباس نقش مهمّی در معرفی بهتر شابلی داشته اند.

اگر سخن خاصی دارید بفرمایید؟

وظیفه ما تولید محصول با کیفیت است و وظیفه دستگاه مربوطه نظارت بیشتر بر تولید کیفیت این محصول می باشد تا حلوای خوب به دست مردم برسد. امیدوارم که بتوانیم شاهد ماندگاری این نام در سالیان متمادی در بین مردم باشیم.

 DSC_0420 DSC_0424 DSC_0425

گفتگو: مجید دربندیان




رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 2.0 stars out of 5.