Skip to Content


نکاتی که باید برای مقابله با اعتیاد فرا بگیریم


وقتی بحث اعتیاد پیش می آید به یاد اقتصاد و اشتغال می افتیم و این کمی ایراد دارد و علت آن است که 85% از معتادین مملکت ما شاغل هستند. شکی نیست که اعتیاد و اقتصاد بهم مرتبط هست ولی این که بگویم کاملاً ارتباط دارد صحت ندارد. ...

به گزارش میبدخبر: بهترین روش برای پیشگیری از اعتیاد براساس چهارچوب های علمی ولی با توجه به شرایط منطقه و توسط مردم ارزیابی می شود.

وقتی بحث اعتیاد پیش می آید به یاد اقتصاد و اشتغال می افتیم و این کمی ایراد دارد و علت آن است که 85% از معتادین مملکت ما شاغل هستند. شکی نیست که اعتیاد و اقتصاد بهم مرتبط هست ولی این که بگویم کاملاً ارتباط دارد صحت ندارد. قبول داریم که ورزش تا حدی اعتیاد را کم می کند ولی این هم ایراد دارد. بیسوادی یا سواد بالا نیز ایراد دارد چرا که خیلی از معتادین ما دارای مدرک لیسانس و یا دکترا هستند و افرادی که دارای مدرک پنجم ابتدائی نیز هستند به سمت مواد مخدر کشیده شده اند. مخالف پول، اقتصاد، تحصیل و اشتغال نیستیم ولی واقعیت جامعه این است که نتوانسته ایم جلوی اعتیاد و حتی آسیب های آن را بگیریم.

بیاید برعکس عمل کنیم که چرا فلان شخصی در این جامعه معتاد نشده است؟

این افراد کسانی نیستند بجز آنان که در مشکلات جامعه نباختند، در مقابل مشکلات سر فرود نمی آوردند، شکسته نشدند، از دین و ایمان قویتری برخوردار بودند، والدین شان با آنها رفیقند، همراهند و در اصل از کودکی واکسن زده اند. باید واکسن اعتیاد تزریق کنیم. واکسن اعتیاد100% نیست ولی  85% اثر دارد.

واکسن های اعتیاد:

1-    عزت نفس: عزت نفس یعنی اینکه یک شخص حس خوبی نسبت به خود داشته باشد. حالش از خودش خوب باشد. خودش را کمتر از کسی نداند. به خود بگوید من به قدر کافی توانمند، زیبا و دوست داشتنی هستم. این افراد نیاز به تکیه گاه عناصر خارجی ندارند. افراد دوست دارند که دیده شوند و فردی که عزت نفس نداشته باشد دست به هر کاری می زند که دیده شود.

2-    حل مسئله: حل مسئله دومین واکسن اعتیاد است. افراد همیشه با مشکلاتی روبرو  می شوند. زندگی پر از تنش و استرس است. هرچه بزرگتر شویم مشکلات بیشتر خواهد شد. باید به این مسئله برسیم که وقتی با مشکل روبرو شدیم چه بکنیم؟ بعضی افراد هستند که مثل کبک سر خود را زیر برف کرده و دنیای خود را نمی بینند. اعتیاد همین کار انجام می دهد. ساختار اعتیاد بدین منوال است که وارد مغز شده و گیرنده های شما را می بندد. باعث بسته شدن مسیرهایی در مغز شده و حساسیت را کم می کند. به جای اینکه مسئله را حل کنیم صورت مسئله را پاک می کنیم. اعتیاد همین کار را انجام می دهد. باید آموخت وقتی با مشکل روبرو شدیم چطور آن را حل کنیم؟ لغزش نکنیم. در حالی دچار لغزش می شویم که فکر کنیم این روش زودتر جواب می دهد. در هیمن شهرستان تعداد افرادی که به علت باورهای غلط (درد کمر، کاهش استرس، کاهش قند و...) دچار اعتیاد شده اند زیادند.

3-    واکسن نه گفتن: کار سختی است، برای نه گفتن تکنیک های زیادی وجود دارد (اصرار نکن، لطفاً اصرار نکن، اصرار تو مرا ناراحت می کند، علاقه ای به این موضوع ندارم، روی خود را برگردان، ترک موقعیت و...). والدینی که با افتخار به فرزند خود می گویند که من هم سن تو بودم معتاد نشدم یا لغزش نکردم، باید به آنان گفت که اولاً زمان های گذشته چیزی نبود، جایی نبود، امکاناتی وجود نداشت دوماً این حرف شما باعث آسیب رساندن به فرزندتان می شود.

4-اطمینان بیش از حد: اطمینان بیش از حد به خود باعث لغزش می شود. اولین جایی که پای شخص می لغزد زمانی است که انسان بیش از حد به خودش اطمینان دارد.

5-تفکر نقادی: تفکر نقاد یکی دیگر از واکسن های اعتیاد است. تفکر نقادی می گوید: وقتی داخل چاله می افتید که مطمئنی چاله جلوی پایت نیست، جایی که به خودت اطمینان داری احتمال خطا هست.

6-تکنیک خلع سلاح: این تکنیک یکی از اصول نه گفتن است که خیلی برای جوانان مفید است. به خصوص وقتی تحت محاصره گروه هستی، خیلی سخت است. مثلاً می گویند از والدین ات می ترسی که فلان کاری انجام نمی دهی، بگو آره میترسم و نیاز به تمرین زیاد دارد. مهارت نه گفتن خیلی کم پیدا می شود. من نباید خجالت بکشم که می گویم سیگار نمی کشم تو باید خجالت بکشی که به من پیشنهاد می دهی. در مهارت نه گفتن نباید خجالت کشید. تائید دیگران ضرورت زندگی تو نیست.

7-تفکر: تفکر یکی دیگر از واکسن های اعتیاد است. دانش را به بچه ها یاد بدهیم؛ ولی چیزی که باید بیشتر  به بچه ها یاد داد تفکر است. شخص می گوید 10 سال است که درد کمر هستم، این دکتر و آن دکتر رفتم بهتر نشده ام، بهش گفتند که مصرف مواد باعث خوب شدن درد کمر می شود اگر تفکر کرده بود که چرا با مصرف مواد کمرم خوب می شود؟ جایی که تفکر تعطیل است خطا شروع می شود. فکر کردن را به کودکانتان آموزش دهید.

8- تصمیم گیری: واکسن بعدی تصمیم گیری است. اجازه دهید فرزندانتان خودشان تصمیم بگیرند. بجای دیگران تصمیم نگیرید. اگر تمامی این مباحث به بچه ها آموزش داده شود، در صورتی که در موقعیتی قرار بگیرند لغزش نمی کنند و دچار آسیب نخواهند شد.

دکترمحمدعلی صادقی پور میبدی معاون امور پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی استان یزد 




رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 5.0 stars out of 5.


حامد
سلام
اما گمان کنم تفکر سالم ، زیربنای همه ی انواع سلامت هاست. و بقیه مسایل فرع بر این است.
درسته ؟
0 (0 آرا)
پست شده در ۱۳۹۳/۱۰/۸ ۲۰:۳۶