Skip to Content


مشکلات راهبردی زنان شاغل


بحث اشتغال زنان بحث گسترده اي است كه همه جامعه را درگير مي كند.

"میبدخبر"،

چه بخواهیم و چه نخواهیم تا زمانی که وظایف و مسئولیت های زنان به اندازه کافی با مردان تقسیم نشود، ترکیب کار بامزد و مسئولیت های خانوادگی منجر به تداوم سنگینی این بار نامتناسب بر دوش زنان در مقایسه با مردان می شود و اين امر (تعارض در كار بيرون و منزل) خود باعث مسئله اي است كه با توجه به نقش كليدي زنان در خانواده مي تواند با رعايت نكردن موازين عرف و ديني جامعه مشكلاتي را بوجودآورد.

به راستی در جامعه ما که بر اساس اعتقادات اصیل دینی و مذهبی جایگاه خاصی برای خانواده و حفظ کانون گرم آن قائل است و طبق اصل دهم قانون اساسی.«همه قوانین و مقرارت باید در جهت پاسداری از قداست واستواری روابط خانوادگی بر پایه ی حقوق و اخلاق اسلامی باشد.» آيا مسئولين هيچگونه تمهيداتي در اين خصوص انديشيده اند ؟ براي مادران شاغل دو مشكل اساسي را مي توان برشمرد اول مراقبت از فرزندان و ساعاتي كه مادر در محل كار حاضر مي شود و ديگري نوبت دوم كاري است كه زن ها پس از بازگشت از محل كار به خانه بايد به آن بپردازند. شرايط حاكم بر زندگي زنان شاغل حاكي از آن است كه نه تنها از مسئوليت هاي ديگر زنان كاسته نشده است بلكه شاغل بودنشان بار مضاعفي را بردوششان گذاشته است. اگر چه اشتغال زنان داراي جنبه مثبت از جمله بالارفتن اعتماد به نفس و اطلاعات عمومي كمك به اقتصاد خانواده و عدم هدر رفت وقت مفيد در پاي شبكه هاي اجتماعي ، تلويزيون و ماهواره را در پي دارد اما دسترسي به اين موارد مثبت هم بستگي به نگاه فرد و توانايي زن در مديريت خود و خانواده دارد وگرنه جنبه هاي منفي و آسيب هاي اشتغال زنان، جنبه هاي مثبت را نابود و باعث آسيب هاي روحي ، رفتاري، اخلاقي و اجتماعي مي شود كه علاوه برخود زن آثاري آن به خانواده شامل همسر و فرزندان هم رسيده و گاهاً باعث انحلال پناهگاه امن زن به اسم «خانواده» مي شود. زن بايد علاوه برشاغل بودن نقش خود را در منزل به عنوان همسر و مادر نيز حفظ كند، بعد از برگشت از كار بيرون با تمام دغدغه و مشغله هايش بايد به كار در منزل كه زن غير شاغل تمام روز را به آن مي پردازد انجام دهد، مادر بودن ، همسر بودن باعث مي شود كه بسياري از زنان  شاغل خود را فراموش كرده و از خود بزنند (ورزش ، تفریح، آرامش،سفر و ... )  فداكاري نموده تا ديگران در آسايش باشند، براي رسيدگي به خود وارتباط با فاميل و دوستان با كمبود وقت روبرو هستند كه همين كاهش ارتباط خانوادگي و تضعيف سيستم حمايتي روحيه زنان را كسل كرده و باعث خستگي جسمي و روحي اكثر بانوان مي گردد و به تدريج تك بعدي شده و بعد از مدتي سردي بر زندگي حاكم مي شود.

بزرگترين مشكلي كه وجود دارد بحث مرخصي زايمان و نگراني ودغدغه مادران براي نگهداري از كودكانشان حتي پس از مرخصي زايمان مي باشد . بحث مادر شدن برای زنان شاغل استفاده از مدت مرخصی زایمان است که این مساله هم در دستگاه ها و نهادهای مختلف به شکل سلیقه ای شش ماه یا 9 ماه اعمال می شود.دولت نباید برای مدت مرخصی زایمان بر اساس قراردادها تفاوت قایل شود زیرا این ظلمی بزرگ است.مدت مرخصی زایمان به یک بام و دو هوا تبدیل شده و هنوز بسیاری از مادران نمی توانند از مرخصی 9 ماه استفاده کنند که این خود یکی از مسایل منفی در ترغیب زنان شاغل به زادآوری است،نبود همکاری برخی از مدیران با مادران شاغل در انتخاب ساعت شیر روزانه، استفاده از ساعت شیر یکی دیگر از دغدغه های مهم مادران شاغل است که در برخی از دستگاه اعمال نمی شود و در دستگاه های اعمال کننده نیز به شکل ثابت اول یا آخر وقت تعریف شده است دیگر اینکه بهره مند نشدن مادران از بسیاری از مزایا در دوران مرخصی بارداری، مشکلات اقتصادی و مهمتر از همه ترس از دست دادن ردیف های شغلی در بخش دولتی و از دست دادن شغل در بخش خصوصی از جمله مواردی است که زنان شاغل برای فرزند آوری واهمه دارند و بسياري از زنان جوان جامعه كه در بخشهاي مختلف شاغل هستند بدليل همسو نبودن برخي سياستها كمتر زير بار مادر شدن مي روند.

اضطراب، استرس از مهم ترین دغدغه های مادران شاغل است.دغدغه وجود مهدکودک در محل کار، دغدغه تمامی مادران جوان و شاغل است، وجود مهدکودک برای مادران شاغل در محیط کار امری ضروری است که تا حدودی از دغدغه های روزمره شان می کاهد.نیازهای مادران شاغل و دغدغه های آنها برای رسیدگی همزمان به شغل و بچه داری خصوصاً در دوران کودکی فرزندانشان است.مادر وسيع ترين دنياي رواني و اجتماعي کودک است، مادران شاغل همانند مادران غيرشاغل نمي توانند به طور تمام و کمال به کودکان خود رسيدگي کنند، چون مادر چندين ساعت از روز را خواه ناخواه جداي از فرزند به سر مي برد و وقتي که بعد از سپري شدن اين ساعات به فرزند مي رسد خستگي ناشي از دنياي ماشيني امروز و خستگي فکر و ذهني به مادر اجازه نمي دهد که در آن ساعات باقي مانده روز به کودک رسيدگي کافي و لازم را نمايد، معمولا مادران برای جبران کمبودهای کمیتی حضورشان و مثلا بالابردن کیفیت زمان حضور و داشتن پول ، به درخواستهای موجه و غیرموجه فرزندپاسخ می دهد و او را به تعبیری لوس و خودخواه بار می آورد که باعث تبعات جبران ناپذیری در مدرسه و زندگی آینده اوست .

گاهی که مرد وزن هر دو شیفتی باشند فرزند با یکی از آنها است و کمتر هر دوی پدر و مادرش را در کنار خود دارد نصف روز پدر می بیند و نصف روز مادر . اگرچه مصوباتی در قانون کار به لحاظ نزدیکی محل کار به منزل زن وجود دارد اما قوانین با واقعیت امروزی فاصله دارند.والدین شاغل مجبورند جانشینی برای مراقبت از فرزندشان برای ساعاتی که در منزل نیستند پیدا کنند، از طرف دیگر آنها برای پر کردن اوقات فراغت بچه ها بیشتر از کلاس های آموزشی و تفریحی استفاده می کنند. یکی از مشکلات امروز فعالیت های اجتماعی زنان این است که کودکان آنها از زیر سایه محبت و تربیت آنها بهره کمتری را می برند و ممکن است آسیب هایی را نیز ببینند این همواره یکی از دغدغه های مادران شاغل بوده است. و بسیاری از مسا ئلی و مشکلاتی چون :

ـ مشارکت نابرابر برخی زنان در مسائل آن اداره

ـ از یاد بردن نیاز های عاطفی طرفین (زن و مرد)

ـ به علت ارتباط بامردان در محیط کار این خطر وجود دارد که منجر به طلاق عاطفی در خانه گردد. (دوطرفه)

ـ مقایسه زن شاغل با یک زن خانه دار ساده به دلیل اینکه نیازهای او به موقع برآورده می شود و او به تمام وظایف خاص خود بدون دغدغه، و در امر تربیت فرزندانش موفق است.

ـ به علت اشتغال پدر و مادر، فرزندان برنامه معینی برای گذراندن اوقات فراغت ندارند و بازی های رایانه ای با وجود زیان های متعدد، اصلی ترین برنامه تفریحی نوجوانان و جوانان شده است.

ـ عدم تطبیق ساعت کاری زن با ساعت ورود و خروج فرزندش برای مدرسه و خطراتی که ممکن است فرزندش را تهدید کند.

درخواست ها :

ـ کم شدن ساعت کاری کارمندان زن

ـ موافقت با 20 سال بازنشستگی بانوان با تمامی مزایا (30سال کار)

ـ امکانات رفاهی ـ تفریحی ، ورزشی برای بانوان

ـ ایجاد محلی (مهدکودک) برای نگهداری کودک در محل و یا نزدیکی کار بانوان.

 ـ مسئولین امر باید برای زنان شاغل سیاست های تشویقی ویژه با نظارت های کیفی به دور از اعمال سلیقه های خاص اعمال نمایند.

ـ درخواست زنان شاغل برای رسیدگی به وضعیت آنان و ایجاد تعادل بین کار و زندگی

ـ ایجادفضاهای مفرح وسالم برای بانوان شاغلعدم وجود فضاهای مناسب تفریحی ورزشی برای زنان درشهرستان که باعث شده است خمودگی وافسردگی در بین این نسل روبه فزونی گیرد وآسیبهای اجتماعی مثل طلاق ، تنهایی و..... باب شود .

ـ همکاری همه دستگاهها وادارات جهت تخصیص یک ساعت ورزش صبحگاهی برای بانوان شاغل بدون کسر حقوق و مرخصی و همچنین تمهیدات لازم برای ایاب وذهاب بانوان اندیشیده شود وشهرداری از ساعت ذکر شده به صورت رایگان به بانوان خدمت رسانی نماید.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.