Skip to Content


روستای هدف گردشگری حسن آباد میبد را بشناسیم+تصاویر


روستای حسن آباد میبد یکی از روستای هدف گردشگری ایران می باشد که قدمت آن به 200 سال می رسد.

به گزارش میبد خبر، روستای حسن آباد میبد یکی از روستاهای هدف گردشگری کشور با قدمت 200 سال در 5 کیلومتری غرب میبد واقع شده است. 
در این روستا بیش از به ۳۰۰ خانوار با جمعیتی بالغ بر هزار و 500 نفر زندگی می کنند. فعالیت عمده ی مردم این روستا در سه بخش صنعت و کارخانجات، کشاورزی و دامداری می باشد و محصول عمده ی کشاورزی آنها پسته و انار است. این روستا یکی از مکانهایی ست که شاهد همزیستی مسالمت آمیز میان مسلمانان و زرتشتیان می باشد. 30 خانوار زرتشتی در حال حاضر ساکن این روستا هستند.
وجود این دو مذهب در کنار یکدیگر باعث ایجاد فضایی خاص در این روستا شده است این فضای منحصر به فرد در معماری این روستا به خوبی نمایان شده است.
ساخت محله،داخل یک حصار با برجهای دفاعی در اطراف ودیوارهای بلند در کنار راه قرار دارد. باوجود تخریب برخی از آنها اغلب برج و دروازه ودیوارها برپاست. بنای اولیه ی این روستا را به فردی به نام آقا حسین نواب نسبت می دهند که با انتقال آب کشاورزی از محله بیده میبد زمینه ساز سکونت مردمان در این روستا شده است.
در داخل مجموعه کاروانسرای بزرگی قرار داشته که به کاروانها خدمات می داده است. کاروانسرا در حال حاضر به طور کامل تخریب شده و بقایای دو برج در گوشه آن باقی مانده است. کوچه ای به سمت آفتاب کورگ (به سمت غروب آفتاب) می رود که به سمت مجموعه ی کچلگ است و به کوچه ی اصفهانی معروف است. در بالای کوچه اصفهانی کشتخوان حسن آباد قرار دارد. مجموعه ی کچلگ که در مجاورت تل حسن آباد قرار گرفته است مجموعه ای از کاروانسرا و آسیاب و آب انبار و چند ساختمان دیگر می باشد. این مجموعه با آب قنات کار می کرده و تأسیسات کامل دفاعی را دارا بوده است.
کاروانسرای کچلگ دارای فضایی جهت حیوانات و انسانها بوده است. در حال حاضر این مجموعه ارزشمند رو به تخریب است که می بایست توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وبا همکاری دهیاری روستا بازسازی و مرمت شود.
در این روستا خانه ها اغلب دارای بالا خانه ای با نمای طاقهای نیم دایرهای بر سر ورودی می باشند وبه نوعی بیانگر معماری خاص مناطق زرتشتی نشین است.
خانه های اصلی که ترکیب جمعیت مسلمان و زرتشتی را داراست در راستای یک کوچه ی شرقی غربی قرار دارد.خانه ها اغلب به صورت ویلایی وبزرگ ساخته شده و نماهایی از طاق های نیم دایره و ایوان در ساختار این خانه ها دیده می شود.
اصلی ترین عناصر معماری این روستا آب انبارهای آن می باشد که معرف فرهنگ خاص همراه با معماری با ارزش زمان خود می باشد.اغلب آب انبارهای روستا دارای دو شیر آب میباشد که یا از دو مسیر مجزا مخصوص زرتشتیان و مسلمانان و یا توسط دو شیر مجزا با سطح ارتفاع مختلف مورد استفاده مسلمانان و زرتشتیان بوده است.
با بررسیهای به عمل آمده در شهرستان میبد آب انبار دوشیری این روستا به عنوان زیباترین و با ارزش ترین آب انبار شهر تشخیص داده شده است. تزئینات آجری روی نمای این بنا پلان معماری کامل (استراحتگاه و نماز خانه) همراه با دو مسیر دسترسی به آب عناصر با ارزشی است که این بنا را بر سایر آبانبارها برتر ساخته است.
عمده ترین مشکلات این روستا کم آبی است که سبب شده اکثر جوانان به جای کشاورزی و دامداری به کارگری کارخانجات مشغول شده یا به منطق جنوبی کشور از جمله بندر عباس مهاجرت کنند.
کمبود اعتبار جهت مرمت و بازسازی بافت تاریخی این روستا از دیگر مشکلاتی است که توسط دهیار روستا به آن اشاره شد. وجود بافت تاریخی زیبا در این روستا که با مرمت و بازسازی آن و ایجاد خانه های بومگردی سبب ورود گردشگران داخلی و خارجی به این روستا شده و زمینه ساز اشتغالی پایدار را برای ساکنان روستا فراهم می آورد. البته در چند ساله اخیر کار مرمت و بازسازی بافت تاریخی روستا توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی میبد آغاز شده است.
وجود پست بانک، خود پرداز، خانه بهداشت، 2 مدرسه، 2 حسینیه، 3 مسجد، آتشکده، پارک روستا به مساحت هزار متر مربع، دسترسی به جاده ترانزیت و تردد خطوط واحد به میبد از جمله امکانات این روستا می باشد.
چشم انداز زیبا و افق وسیع دشت، باغهای پر از پسته، انار ودرختان کوتاه قامت کویری از مهمترین جاذبه های طبیعی این روستا به شمار می آید.
وستای حسن آباد به لحاظ تاریخی، واجد ارزش های گردشگری است. آب انبار های قدیمی، اماکن متبرکه و مقدس زرتشتیان و خانه های قدیمی به جا مانده در بافت قدیمی این روستا، با معماری سنتی، برجاذبه های گردشگری روستا می افزاید. روستای حسن آباد، چشم انداز بسیار زیبایی از نقطه نظر مهندسی بافت مسکونی و معابر روستایی دارد، به طوری که بافت اصلی روستا با بیش از یک قرن و نیم از شکل گیری آن، بی هیچ تغییر به جا مانده است. از جاذبه های مذهبی روستا می توان به حسینیه ای که در مکان کاروانسرای قدیمی روستا بازسازی شده است، اشاره کرد.
مردم روستای حسن آباد در جشن های ملی و مذهبی نوروز، فطر و قربان با اجرای مراسم ویژه، به جشن و شادی و شکرگزاری می پردازند. قربانی کردن احشام در عید قربان از جلوه های آیین مذهبی است. مردم در روز های سوگواری ائمه (ع)، با اجتماع در حسینیه و مساجد های روستا به عزاداری می پردازند. 
مهمترین صنایع دستی روستای حسن آباد، مشتمل بر بافت انواع قالی، زیلو، کرباس و پتو است. صنایع دستی روستا عمدتا توسط زنان و دختران روستا تولید میشود. در قالی های حسن آباد ترکیب رنگ ها بسیار جالب وچشم نواز است. لالایی های زنان، ترانه های محلی و موسیقی شاد جشن عروسی، از جلوه های موسیقی بومی منطقه و آواهای رایج روستا است. مردم روستا از پوشاک محلی استفاده می کنند. لباسهای محلی زنان شامل پیراهن های بلند و گشاد است. مردان نیز از کت، شلوار، جلیقه، پیراهن و عرق چین استفاده می کنند. پسته وانار معروف ترین سوغات این روستا است.
از جمله آثار باستانی این روستا می توان به آسیاب آبی ، قلعه و کاروانسرای مزرعه کچلگ ، مجموعه کچلگ ، حمام قدیمی نام برد.
انتهای پیام/اد
 



رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.