Skip to Content

به بهانه بیست و نهم خرداد سالروز وفات دکتر شریعتی

دکتر شریعتی که ما می شناختیم و می شناسیم


دکتر شریعتی که ما نسل شصتی ها می شناختیم، با دکتر شریعتی دهه چهل و پنجاهی ها تفاوت داشت،اما نه آنقدر که دکتر شریعتی ما با دهه هفتادی ها فرق دارد. دهه هفتادی هایی که شریعتی را نمی شناسند. اغلب شان تک جمله هایی از شریعتی حفظ کرده اند و این اواخر هم چه جوک هایی که برای دکتر شریعتی نساخته اند!

دکتر شریعتی که ما نسل شصتی ها می شناختیم، با دکتر شریعتی دهه چهل و پنجاهی ها تفاوت داشت،اما نه آنقدر که دکتر شریعتی ما با دهه هفتادی ها فرق دارد. دهه هفتادی هایی که شریعتی را نمی شناسند. اغلب شان تک جمله هایی از شریعتی حفظ کرده اند و این اواخر هم چه جوک هایی که برای دکتر شریعتی نساخته اند! به گزارش تابناک، دکتر شریعتی برای نسل هایی که او را ندیده اند پدیده ای است پر از تناقض، پر از ابهام! برخی با تک جمله های وی احساس آرامش می کنند و برخی با بعضی از ادعاهای وی در کتاب هایش به هم می ریزند. کسی که خود معترف است بین دو افراط گیر افتاده است. در ایران او را مخالف شیعه می نامند و در عربستان وی را به غالی گری متهم می کنند و خود در نهایت به این شعر استناد می کند که
در نه در مسجد گذارندم که رندی   نه در میخانه کاین خمار خام است میان مسجد و میخانه راهی است  غریبم سائلم آن ره کدام است
شریعتی که در خانواده ای مذهبی رشد کرده است، می کوشد هم روشنفکری مذهبی باشد و هم می کوشد در دوره ای که دوره ایدئولوژی های چپ و راست است، اسلام را در دوره ای که مبارز ه با استبداد با الهام از مکتب و ایدئولوژی ، یک ایدئولوژی مبارزه تعریف کند. هم در این دوره است که برخی از اعضای مجاهدین خلق به دلیل اینکه معتقدند اسلام ایدئولوژی مبارزه نیست، ناشی از این تفسیر و القائات بیرونی، مارکسیست می شوند و اسلام را در عمل کنار می گذارند.
علی شریعتی ناشی از همین دو خصوصیت یعنی تلاش برای روشنفکر بودن و مبارز بودن، به برخی از مفاهیم یا شاید تابوهای اسلامی یورش می برد و تفسیرهای جدیدی از آنان ارائه می دهد. تفسیر هایی که برخی از لایه های روحانیت را علیه او بر می انگیزاند. احساساتی که تا پس از انقلاب هم علیه او ادامه می یابد و تازه در سال های اخیر است که فضایی منصفانه برای صحبت و نقد شریعتی فراهم می شود. شریعتی برای این دو هدف کتاب نوشت، سخنرانی و وعظ و خطابه خواند. فرضیه هایی را در کتاب هایش و ادعاهایی را در سخنانش بیان نمود و که برخی در همان زمان صدق و کذب آن مشخص بود و برخی هم گذران زمان صدق و کذب آن را نشان داد.
شریعتی علیرغم همه این مطالب، محبوبیت داشته و دارد. مطالبش دل جوانان را می رباید. جدا از ادعاها و مطالبش، دل نوشت ها و درون نوشت های وی مخصوصا در کتاب کویر، روح یک انسان دردمند و دغدغه دار را نشان می دهد که می کوشد تغییری در خودش، در جامعه اش، در تفکرش و... ایجاد کند. خیلی راحت از روحیه خود و موانع سخن می گوید و خیلی صادق و بی پیرایه مخاطب را در جریان احوالات درونی خود می گذارد. فراز و فرودهای فکری و عاطفی اش مستقیما برای مخاطبش فراز و فرود ایجاد می کند. احساساتش و آرمانهایش پس از گذشت سالها دانشجویان را سیراب می کند و گاهی بر روحانیت نقد وارد می کند و گاه تحویل شان می گیرد. گاه عصیان می کند و گاه آرام است. شریعتی فارغ از صدق و کذب گفته ها و نوشته هایش، برای دوستدارانش قطعا بدون دینداری شناخته نیست؛ بدون روشنفکری شناخته نیست؛ بدون واژه های سازی شناخته نیست؛ شریعتی شاید همه اینها باشد و همه اینها شریعتی نباشد. دکتر علی شریعتی، دکتر علی شریعتی است.



رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.