Skip to Content

به بهانه میلاد امام مهربانی‌ها؛

دور مران از در و راهم بده


میلاد امام مهربانی‌ها بهانه‌ای شد که از راه دور دل به حریم امن حرمش ببندیم و سلام دهیم تا شاید درد این دوری کمی التیام یابد.

به گزارش پایگاه خبری میبد خبر به نقل از یزدرسا، امروز، روزی مبارک است، روز میلاد امام مهربانی‌ها که سال‌هاست حریم حرمش قلب تپنده ایران شده است.

امروز بهانه‌ای شد تا به ذکر فرازهایی از سیره امام رضا (ع) بپردازیم و با مروری بر جلوه‌های این آموزه‌های ناب، باب آشنایی با شخصیت والای این امام رئوف بیش از گذشته فراهم شود.

بازخوانی سیره و سخنان امام رضا (ع) به طور قطع درمانگر دردها و مظهر جامعیت اسلام است، به نوعی که اسلام با همه ابعادش در وجود نازنین آن حضرت تجلی پیدا می‌کند.

شاید به راحتی نتوان در مورد سیره فردی و اجتماعی آن حضرت سخن گفت و ویژگی‌های شخصیتی ایشان در این مقال نیز نمی‌گنجد، اما تلاش می‌کنیم که در این مختصر تا حدودی به بیان این مفاهیم بپردازیم.

*سیره فردی امام رضا (ع) گامی بزرگ برای ورود به سیره اجتماعی است

سیره فردی امام رضا (ع) مقدمه ورود به سیره اجتماعی آن حضرت است و نخستین نکته در این زمینه که باعث ورود از سیره فردی به سیره اجتماعی می‌شود، عبادت‌های شبانه و ارتباط مستمر با مردم آن هم پس از نماز است؛ امام‌رضا(ع) اهل عبادت بود، اهل مناجات‌های شبانه و تلاوت قرآن، اهل سجده‌های طولانی؛ در روایت داریم که آن‌ حضرت، بعد از نماز صبح، سر به سجده می‌گذاشت و تا طلوع خورشید، به حال سجده می‌ماند؛ سپس سر برمی‌داشت و با مردم انس می‌گرفت، سخن می‌گفت و جواب سوالات را می‌داد.

اولین مسئله مهمی که از این روایت می‌توان دریافت این است که اگر ارتباط خودمان را با خدا تقویت نکنیم، نمی‌توانیم در برقراری ارتباط با مردم توفیقی بیابیم.

ارتباط با خلق خدا، موضوع بسیار مهمی است که باید آن را با بررسی سیره امام رضا(ع) مورد توجه قرار دهیم؛ مسئله اساسی در سیره آن‌حضرت، مقوله تکریم انسان است.

امام رضا(ع)، با همه انسان‌ها، فارغ از طبقه اجتماعی، نژاد و... با تکریم و احترام برخورد می‌کرد. ابراهیم بن عباس در روایتی که شیخ صدوق آن را در «عیون اخبار الرضا(ع)» نقل کرده‌است، می‌گوید: «ما رأیت أبا الحسن الرضا علیه السلام جفا أحدا بکلمة»؛ من ندیدم امام رضا(ع) حتی به اندازه یک کلمه، به کسی ظلم و جفا کند. همیشه سخن و برخورد ایشان با افراد توام با تکریم و احترام بود. صحبت هیچ‌کس را قطع نمی‌فرمود و این نوع برخورد را برای همه انسان‌ها  حفظ می‌کرد.

مفهوم عالی «تکریم» در سیره رضوی موردی است که می‌تواند یک الگوی تربیتی عالی برای روحانیون، مدیران، مربیان عقیدتی در مراکز نظامی و... باشد؛ کسی که شأن اجتماعی دارد باید به زیردستانش احترام بگذارد، تواضع داشته باشد و بداند که این تواضع، انسان را بلند می‌کند و این مسئله موردی است که در سیره رضوی به خوبی به چشم می‌خورد.

تاکید امام رضا (ع) بر مقوله‌هایی همچون دین‌داری، مردم‌داری و تفکر در مسائل مختلف از دیگر مواردی است که در سیره ایشان بسیار به چشم می‌خورد، به گونه‌ای که بر اساس سیره فرهنگی امام رضا (ع) می‌توان برنامه‌های مختلفی را برای امروزمان تدارک ببینیم.

*سیره رضوی آشکار کننده فرهنگ توخالی غرب است

آیت‌الله محمدرضا ناصری در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با اشاره به سیره فرهنگی امام رضا (ع) و تاثیر مبانی آن حضرت در زندگی فردی و اجتماعی اظهار کرد: سیره فرهنگی حضرت رضا (ع) تربیت نخبگان و نخبه پروری است؛ ده‌ها دانشمند برجسته نیز در مکتب حضرت رضا (ع) تعلیم یافتند.

وی افزود: همین شاگردان راه امام را استمرار و افکار و اندیشه‌ها و آثار را به درستی صیانت و به نسل‌های بعدی انتقال دادند و سیره امام رضا (ع) پیام آور رأفت و مهربانی است و امروز ترویج سیره زندگی امام رئوف در جامعه ضروری است.

امام جمعه یزد با بیان اینکه مسئولین فرهنگی باید به مقوله فرهنگ و فرهنگ‌سازی در سیره اهل بیت (ع) بیشتر توجه کنند، تصریح کرد: جوانان در معرض فریب و جاذبه فرهنگ‌های غیر دینی هستند و تاثیرپذیری از فرهنگ غرب باعث شده تا جایگاه مفاهیم اسلامی در ذهن برخی از جوانان نیز تغییر کند.

وی افزود: تفکر در تمام امور زندگی از جمله مواردی است که در سیره رضوی بسیار به آن تاکید شده و ضرورت دارد به سیره رضوی بیش از گذشته توجه شود تا چهره واقعی فرهنگ غرب برای جوانان نیز تبیین شود.

مؤلفه‌های پیشگیرانه در سیره ائمه در زمینه فرهنگ و سیاست وجود دارد که نیازمند به تأمل و مطالعه و استخراج است، جهت الگو دهی و الگوگیری؛ غفلت از جوان در جامعه می‌تواند بستری برای انحطاط آنان و دوری از باورهای دینی باشد که در نهایت جذب اندیشه‌های مخالف خواهند شد بنابراین توجه ویژه به سیره رضوی می‌تواند در راستای تبیین مفاهیم اسلامی و دینی بسیار موثر باشد.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.