Skip to Content


تلاقی خشکسالی و سرما؛ خطری برای کشاورزی استان


کاهش بارش‌ها در سال زراعی گذشته و جاری در استان و سهم اندک مناطق مرکزی ایران از نزولات آسمانی باعث تشدید خشکسالی و خسارت به بخش کشاورزی در استان‌های کویری شده و کاهش یکباره دما نیز در این مناطق بروز پدیده سرمازدگی را به دنبال دارد...

به گزارش میبد خبر، در یک دهه اخیر خشکسالی خسارت‌های فراوانی به کشاورزان و دامداران استان وارد کرده و در روزهای اخیر نیز با ورود موج سرما به استان و بروز پدیده یخبندان و سرمازدگی به باغ‌های استان خساراتی وارد شده است.

استان یزد با شرایط اقلیمی خشک و کویری است که 90‌درصد نزولات جوی آن تبخیر می‌شود، در طول 2‌دهه گذشته در تندباد خشکسالی‌های متوالی با معضل بزرگ بی آبی مواجه شده است.

بارش‌های اندک در سال‌های اخیر و به‌ویژه سال آبی جاری، زنجیره کم آبی را به گفته بسیاری از کارشناسان به سمت بی آبی در این استان سوق داده و در این روزها با ورود موج سرمای شدید پاییزی، بخش کشاورزی استان تفتیده یزد علاوه بر تازیانه خشکسالی، با سیلی سرمازدگی نیز مواجه شده است.

مدیر روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان در این خصوص گفت: براساس گزارش اداره کل هواشناسی، استان یزد با 44 درصد کاهش بارش نسبت به میانگین بارندگی کشور، کمترین میزان بارش را داشته است.

محمدرضا عابدی با بیان این‌که مجموع بارندگی سال زراعی گذشته استان (95 - 94) 69 میلی‌متر گزارش شده است، افزود: میزان کاهش بارندگی در بخش کشاورزی از 25 تا 75 درصد بسته به مناطق مختلف استان متغیر بوده است.  وی میزان خسارت خشکسالی و مخاطرات دیگر به بخش کشاورزی استان را 11هزار میلیارد ریال برآورد کرد و ادامه داد: از این میزان 3 هزار میلیارد ریال به بخش منابع طبیعی و 8 هزار میلیارد ریال به حوزه کشاورزی استان خسارت وارد شده است.

عابدی تصریح کرد: 70‌درصد خسارات منابع طبیعی و بخش کشاورزی استان ناشی از خشکسالی و 30‌درصد باقیمانده مربوط به مخاطرات دیگر از جمله سرمازدگی، آفت زدگی، طوفان و... بوده است.

اقدامات پیشگیرانه برای نجات محصولات

مسئول روابط عمومی جهاد کشاورزی استان درباره سرما و یخبندان این روزهای استان نیز گفت: با توجه به کاهش دما و تداوم سرما و یخبندان و بارش برف در برخی نقاط استان، باغداران و مرغداران باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از آسیب و خسارت به محصولات و تولیدات را مورد توجه قرار دهند. وی به باغداران استان توصیه کرد تا از انجام آبیاری وشخم عمیق خودداری کنند و اجازه دهند درختان به استقبال خزان بروند و برای نابودی کانون‌های آفات و بیماری‌ها، به رعایت بهداشت در باغ‌ها اقدام کنند.

عابدی اضافه کرد: با توجه به کاهش درجه حرارت هوا در تمامی باغ‌ها در این فصل از انجام عملیات هرس خودداری شود و برداشت کامل گیاهان دارویی همچون به لیمو به صورت کامل انجام و در صورت امکان روی بوته‌ها با کاه و کلش پوشیده شود. وی به صاحبان مزارع زعفران نیز توصیه کرد تا با برداشت کامل گل ها، به آبیاری اقدام کنند و در صورت لزوم عملیات مبارزه با علف‌های هرز را نیز انجام دهند.

این کارشناس درباره وضعیت باغ‌های انار اظهار کرد: باغداران باید برای کاهش جمعیت و خسارت کرم گلوگاه انار و نیز مگس مدیترانه ای به جمع‌آوری و از بین بردن انارهای آفت زده کف باغ و روی درختان اقدام کنند.

توصیه‌های مراقبتی به باغداران و گلخانه‌داران

مسئول روابط عمومی جهاد کشاورزی استان به باغداران پسته توصیه کرد با توجه به سرد شدن هوا و فعالیت نداشتن حشرات بالغ و پوره‌های پسیل از هر گونه سمپاشی باغ‌های پسته خودداری کنند.

عابدی با تاکید بر اجتناب از آبیاری مزارع گندم در هفته آینده به دلیل پیش بینی سرمای زیاد گفت: به‌منظور جلوگیری از کاهش عملکرد محصول گندم و جو و منداب هرچه سریع‌تر کاشت صورت گیرد و برای برداشت سریع‌تر ذرت دانه ای و پنبه نیز اقدام شود. وی افزود: در این مدت به منظور جلوگیری از خسارت سرمازدگی در مزارع کلزا از مصرف کودهای ازته در این مدت خودداری شود و برای جلوگیری از کاهش دمای خاک در مزارع واقع در مناطق کوهستانی، قبل از کاشت همزمان با استفاده از کود حیوانی از کود سرک نیز استفاده شود.

با توجه به کم آبی‌های سال‌های اخیر فعالیت‌های خوبی در بخش محصولات گلخانه ای در این استان صورت گرفته و به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد، این استان اکنون در تولید این نوع محصولات در جایگاه دوم کشور قرار دارد.

عابدی به گلخانه داران استان توصیه کرد که با توجه به کاهش دمای شبانه برای پیشگیری از طغیان و خسارت بیماری‌های قارچی، به کنترل رطوبت در گلخانه، به‌وسیله هوادهی مخصوصا بعد از اذان صبح و به پوشش گلخانه‌ها اقدام و نیز سیستم گرمایشی را کنترل و در صورت امکان سازه‌های گلخانه‌ای را به سیستم گرمایشی دوگانه سوز (نفت و گاز) تجهیز کنند.

ایرنا/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.