Skip to Content

به‌مناسبت سالروز شهادت امام رضا(ع)؛

با توصیه های امام رضا(ع) سلامت بمانید


امام رضا (ع) به بهداشت بسیار اهتمام می‌ورزید و افزون بر بهداشت دهان و دندان، از عطر و گلاب نیز استفاده می‌کرد تا خوشبو باشد.

به گزارش میبد خبر، امام رضا (ع) به بهداشت بسیار اهتمام می‌ورزید و افزون بر بهداشت دهان و دندان، از عطر و گلاب نیز استفاده می‌کرد تا خوشبو باشد. در روایت است: رَوی الصُّولی عَنْ جَدّتِهِ، وَ کانَتْ تُسْأَلُ عَنْ أَمْر الرِّضا علیه السلام کَثیرا فَتَقُولُ: ما أَذْکُرُ مِنْهُ شَیْئا إِلاّ أَنّی کُنْتُ أَراهُ یَتَبَخَّرُ بِالْعُودِ الْهِنْدی النَّی ءْ وَ یَسْتَعْمِلُ بَعَدَهُ ماءَ وَرْدٍ وَ مِسْکا؛ صولی از مادر بزرگ خود روایت می کند که از او درباره امام رضا علیه السلام زیاد سؤال می شد و او می گفت: چیزی از او بیاد ندارم مـگر اینکه او را می دیـدم با عود هندی روغنی بخـور می کرد و پس از آن گلاب و مشک استعمال می کرد. (مکارم الاخلاق، ص ۴۰)

حجامت و میوه بهشتی

ایشان هم چنین به حجـامت نیز توجه داشت، زیرا موجب می شود تا بسیاری از بیماری ها از شخص دور شود. در حقیقت حجامت نوعی پیشگری و بهداشت بدن است تا از اجتماع عوامل بیماری زا در بدن از طریق خون جلوگیری شود؛ حجامت، یکی از روش های درمانی برای تصفیه و تنظیم خون است و در سیره امامان دیگر هم وجود داشته است. حجامت درسیره معصومین، سیره انبیا و سیره حکما از جایگاه ویژه ای برخورداراست.

کانَ الرِّضا علیه السلام رُبِّما یَتَبَیَّغُهُ الدَّمُ فَاحْتَجَمَ فی جَوْفِ اللَّیْلِ؛ بعضی از وقتها که خون امام رضا علیه السلام به هیجان می آمد، در وسط شب حجامت می گرفت. (مکارم الاخلاق ، ص ۷۳)

از آن جایی که انگور، میوه‌ای لذیذ با خواص بسیار است و در آیات قرآن هم یکی از میوه های بهشتی به شمار آمده است، امام علیه‏السلام به انگور به عنوان غذای محبوب علاقه بسیار داشت. از محمد بن جهم نقل شده که گفته است: کانَ الرِّضا علیه السلام یُعْجِبُهُ الْعِنَبُ؛ امام رضا علیه السلام [از میان میوه ها] انگور را بیشتر دوست می داشت. (بحارالانوار، ج ۴۹، ص ۳۰۸)

شعار امـام رضا علیه‏السلام در نقش نگین

هر کسی شعاری را در زندگی بر می‌گزیند و بر آن اهتمام دارد. این شعار در حقیقت بیانگر روحیه شخصی او است؛ هر چند که پیامی نیز به کسانی می‌دهد که می‌خواهند از وی سرمشق بگیرند. این شعار بر روی نگین انگشتری نقش می‌بندد و همواره جلوی چشم و دیده خود و دیگران است. نقش نگین امامان، حالتی شعار گونه داشته و اغلب برگرفته از آیات قرآن بوده و با همان انگشتر که چنان نقشی داشت، نامه ها را هم به عنوان امضا، مهر می‌کردند.

یُوُنسِ بْنِ عَبْدِ الرِّحْمانِ درباره شعار و نقش انگشتری امام رضا(ع) می گوید: سَأَلْتُ أَبَاالْحَسَنِ الرِّضا علیه السلام عَنْ نَقْشِ خاتَمِهِ وَ خاتَمِ أَبیهِ؟ قــالَ علیه السلام: نَقْشُ خاتَمی «ما شاء اللّهُ لا قُوَّهَ إلاّ باللّهِ » وَ نَقْشُ خاتَمِ أَبی «حَسْبِیَ اللّهُ » وَ هُوَ الَّذی کُنْتُ أَخْتِمُ بِهِ.

از امام رضا علیه السلام نقش نگین انگشتر خود و پدرش را پرسیدم؟ امام علیه السلام فرمود: نقش نگین انگشتر من این است: «ما شاءَ اللّهُ لاقُوَّهَ إلاّ باللّهِ» آن چه را که خـدا بخواهد آن خواهد شد و هیچ قدرتی برای غیر خدا وجود ندارد و نقش نگین انگشتر پدرم «حَسْبِیَ اللّهُ» خدایم کفایت می کند. و آن همان انگشتری است که با آن مهر می زنم.( وسائل الشیعه ۳: ۴۱۰ ح ۳)

سنگ‌های نگین انگشتر هم از جایگاه خاصی برخورداراست به حدی که در کتب معتبرمثل سنن نبی علامه طباطبایی وحلیه المتقین مجلسی ره میفرماید کسی که انگشترعقیق یمانی دردست داشته باشد ازمرگ ناگهانی و بلا درامان است .

تکریم فرزند

از اخلاق اجتماعی و آداب رفتاری نیک آن است که انسان به ویژه در خانواده و نسبت به زن و فرزند با احترام و کرامت برخورد نماید.

أبُوالْحُسَیْن بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ أَبی عُبّادٍ که کاتب امام رضا علیه السلام بود می گوید: ما کانَ علیه السلام یَذْکُرُ مُحَمَّدا ابنَهُ إِلاّ بِکُنْیَتِهِ یَقُولُ: کَتَبَ اِلَیَّ أَبُوجَعْفَرٍ علیه السلام وَ هُوَ صَبیٌّ بِالْمَدینَهِ، فَیُـخاطِبُهُ بِالتَّـعْظیمِ وَ تَرُدُّ کُتُبَ أَبی جَعْفَرٍ علیه السلامفِی نِهایَهِ الْبَلاغَهِ وَ الْحُسْنِ.

امام رضا علیه السلام فرزند خود امام محمد تقی علیه السلام را در حالی که کودکی بیش در مدینه نبود، جز با کنیه اش یاد نمی کرد و می فرمود: پسرم ابوجعفر علیه السلام به من این چنین نوشته، و از او با تعظیم یاد می کرد و در نهایت بلاغت و زیبائی جواب نامه هایش را پاسخ می داد. (عیون اخبار الرضا ۲: ۲۶۶ ح ۱)

امام جواد علیه السلام تنها فرزند حضرت رضا علیه السلام بود و بسیار به وی علاقه داشت و مقام و علم و فضل و برکات وجودی او را مطرح می کرد و زمینه امامت او را پس از خود فراهم می ساخت. یاد کردنِ با کنیه «ابوجعفر» نشانه ای از این تکریم و احترام به حضرت جواد علیه السلام بود.

حجت الاسلام دکتر یدالله عقیقی

استاد طب و نجوم اسلامی




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.