Skip to Content


اولین نشست خبری اصحاب رسانه با مسئولین شبکه بهداشت و درمان شهرستان میبد


بعد از مدت ها کنفرانس خبری مرکز بهداشت و درمان پر بار برگزار شد. حضور رئیس مرکز بهداشت، رئیس بیمارستان، مدیر بیمارستان و رئیس دانشکده پرستاری خود گویای کنفرانس داغ خبری بعد از مدت هاست.

بعد از مدت ها کنفرانس خبری مرکز بهداشت و درمان پر بار برگزار شد. حضور رئیس مرکز بهداشت، رئیس بیمارستان، مدیر بیمارستان و رئیس دانشکده پرستاری خود گویای کنفرانس داغ خبری بعد از مدت هاست. اولین سؤال درباره اتفاق خاکسپاری جنازه در مسجد امام جعفر صادق (ع) شهرستان بود.

دکتر انتظاری در جواب گفت: روزی که این اتفاق صورت گرفت، قاضی کشیک با خانواده مرحوم صحبت کردند و آنها را تفهیم کردند که اگر این کار انجام شود خلاف قانون عمل کرده و با آنها برخورد می شود. تا قبل از به خاکسپاری جای دیگری قبر را تهیه کرده بودند ولی مجددا در مسجد این کار صورت گرفت که متاسفانه این کار برخلاف نظر قاضی و مرکز بهداشت انجام شده است.

امام جمعه محترم هم در آنجا حضور داشتند و علی رغم اینکه به آنها تذکر داده شد این کار انجام شده است. همچنین ایشان در شورای آموزش و پرورش به شدت این کار را محکوم کردند و ابراز ناراحتی کردند. مرکز بهداشت بر علیه این خانواده شکایت کرده و کار همچنان ادامه دارد که نتایج آن را در پایان دادگاه بیان خواهیم کرد.

تعدد قبرستان در میبد

دکتر انتظاری: ما این مسئله را در 15 سال اخیر 5 الی 6 مرتبه در شورای سلامت مطرح کرده ایم. ما یک قبرستانی داریم که مردم درب منزلشان را باز می کنند پا روی قبر می گذارند و این کار جالبی نیست. حدود 2 سال پیش مرکز بهداشت در شورای فرهنگ عمومی شهرستان با دلیل و مدرک، تعداد قبرستانی هایی که وجود دارد را بیان کرد وگفت: از ادارت و گروهی از افراد خواهش می کنیم که کمک کنند تا این موضوع در میبد کم کم نهادینه شود، که تعدد قبرستان بندرت در دیگر نقاط کشور وجود دارد و زیبنده مردم نیست.

نداشتن مکان مناسب برای قبرستان در شهرستان

مشکلی که داریم این است که در میبد یک مکان مناسب برای خاکسپاری وجود ندارد. قبرستانی هم که داریم شرایط خیلی خوبی ندارد از نظر بهداشتی اصلاً به زیبایی و بهسازی آن توجهی نشده است. از مسئولین شهرستان درخواست می کنم که یک قبرستان مناسب برای میبد طراحی کنند که سالهای سال جوابگوی نیازهای مردم باشد. قبرستانی که همه امکاناتی از جمله سالن اجتماعات، گل فروشی، سنگ قبر و ... را در خود داشته باشد.

در آینده با بهره برداری از پروژه هایی که در حال ساخت است آیا پزشکان متخصص  مربوطه را می توانید جذب شهرستان نمایید؟

دکتر نیلچیان: درمورد شهرستان میبد با توجه به مردم خیّر و همچنین پشتکاری که خود مردم میبد دارند می توان در همه زمینه ها پیشرفت داشت. شبکه بهداشت و درمان نیز پیشرفت قابل قبولی داشته و توانسته از شهرستان های هم سطح خودش در کشور بهتر و برتر باشد. اما چیزی که شاید کمتر در دسترس خود مردم میبد باشد مسئله نیروی انسانی و متخصص هاست. برای حل این مشکل باید چارت سازمانی اصلاح شود که تقریباً در دو سال گذشته پیگیری های لازم انجام گرفته است. ساختار بیمارستان و چارت سازمانی بیمارستانی بزرگتر از این بیمارستان تعریف نشده و این در واقع یک تغییر نگرش را می خواهد که باید از وزارتخانه شروع شود.

در زمان وزارت خانم دکتر دستجردی، ایشان به معاونت سلامتشان دستور پیگیری دادند و معاونت سلامتشان نوشتند با توجه به چشم انداز 5 ساله، مقدور نیست. در زمان وزارت دکتر طریقت، پیگیری ها و مدارکی را که از قبل وجود داشت ارائه دادیم . آقای اعرافی نیز در شورای انقلاب فرهنگی پیگیر این موضوع هستند و لازمه تغییر در چارت بیمارستان این است که بتوانیم توجه وزارتخانه را بدست بیاوریم که ما در این زمینه پیگیری می کنیم.

مسئله دوم جذب متخصصین است، بیمارستان با همین فضا و امکانات و همچنین  ظرفیتی که بتواند متخصصین بیشتری را جذب کند وجود ندارد. که این مسئله باید از طرف مسئولین دانشگاه با ارائه یک سری امکانات و تعدیل در تعرفه های دولتی و خصوصی انجام شود تا بتوانیم متخصصین را در شهرستان نگه داریم و جذب بیشتری در این زمینه داشته باشیم.

اگر با تغییر چارت مخالفت کنند بعد از بهره برداری چه  اقدامی انجام می دهید؟

دکتر انتظاری: شما مطمئن باشید وقتی بیمارستان میبد طرح های جدیدش را به بهره برداری برساند و ظرفیت اشغال تخت هایش بالا برود به ناچار آنهایی هم که نمی پذیرند کم کم می پذیرند که باید چارت بیمارستان افزایش پیدا کند. ما از طریق نیروی های طرحی و قراردادی سعی می کنیم بخش های بیمارستان را اداره کنیم. با این که کمبود شدید نیرو داریم، مثلا وقتی نیروی مرد کم است مجبور هستیم اضافه کاری زیادی به آنها بدهیم که این تا حدی باعث پایین آمدن کیفیت خدمات می شود  و ما این را قبول داریم ولی پیگیر هستیم و به ناچار ما نمی توانیم صبر کنیم اول چارت را درست کنند بعد بیمارستان را بسازیم و تجهیزش کنیم.

پارسال تابستان بیماران با مشکلات سرمایشی روبرو بودند و گاهی دیده  می شد که با خود پنکه دستی به اتاق بیمارستان می بردند. آیا امسال وضعیت سرمایش و گرمایش بیمارستان جوابگوی حال بیماران است؟

نیلچیان: پارسال تمام اتاق های بیماران، آنهایی که دو تخت خوابی بود یک پنکه دیواری برایشان نصب و مشکل حل شد امسال هم دفتر فنی دانشگاه بازدیدی از بیمارستان داشتند و دستوراتی برای تعمیر چیلر فعلی را دادند تا توانایی برای خنک کنندگی در فصل تابستان را داشته باشد و با توجه به طرح توسعه و بخش هایی که در دست احداث است. تاسیسات بیمارستان نیاز به یک تحول عمیق و با وسعت زیادی دارد که این هم با پیگیری های دفتر فنی و همکاری آنها وسایلی که خریداری شده نصب می شود.

با وجود اینکه تجهیزات آزمایشگاه بیمارستان تجهیزات مجهز تری است. بعضی از پزشکان نتایج آنها را نمی پذیرند و بیماران را به آزمایشگاه های خصوصی ارجاع می دهند علت چیست؟

دکتر نیلیچیان: آزمایشگاه بیمارستان میبد، 18 سال است که بار آزمایشگاه مرکزی شهرستان را به دوش می کشد با یک مدیریت و باهمین تعداد پرسنل، دو سال پیش وقتی مسئول بیمارستان شدم چون یکی از قسمتهای بیمارستان که خیلی چالش برانگیز بود و ارتباط وسیعی هم با ارباب رجوع بیرون داشت، آزمایشگاه بود. بررسی کلی آزمایشگاه را انجام دادیم.

طبق بررسی های انجام شده مشاهد شد که پرسنل آزمایشگاه با حجم زیاد آزمایش ها و فضای فیزیکی کمی که در اختیار دارند بار بیشتر از دو برابر وظایف شان انجام می دهند. با راه اندازی آزمایشگاه مرکزی که در حال ساخت است (ساختمان پزشکان) و استخدام پرسنل مخصوص آزمایشگاه مرکزی بار کاری بیمارستان کمتر از نصف خواهد شد.

مرکز بهداشت تا چه حد توانسته است شعار «پیشگیری بهتر از درمان» را محقق سازد؟

دکتر انتظاری: سلامت 3 بخش دارد، کار پیشگیری که در بخش مراکز بهداشت صورت می گیرد. بخش درمان در بیمارستان و بخش بازتوانی در بهزیستی انجام می شود.

بیمارستان بیشتر بخش درمان است زمانی که مریض به بیمارستان رجوع می کند پس یک جای کار دچار مشکل شده است اینجا بحث درمان مطرح می شود. بحث پیشگیری در مراکز بهداشت مطرح است یعنی 90درصد کارهایی که در مراکز بهداشت انجام می شود بحث پیشگیری است.

اگر بار یک بیماری عفونی در میبد پایین بیاید علتش موفقیت در زمینه پیشگیری بوده است.

اگر بحث های مراقبت از مادر و کودکان خوب است، مرگ مادر و کودکان کم است به خاطر مراقبت هایست که در مراکز بهداشت به صورت رایگان انجام می گیرد.

ولی معضل اصلی ما بیماری های غیر واگیر است. معضل ما دیگر بیماری های مانند اسهال و استفراغ و سل و وبا نیست، معضل دیابت، فشارخون، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان و سوانحه و حوادث است. این معضلات است که مردم را از پا در می آورد. چون این بیماری ها، بیماری های چندفاکتوری هستند. اگر شخصی سل بگیرد می گویند باکتری سل است و درمانش هم مشخص است، دارو ها را مصرف می کند و بعد از دو هفته بیماری غیرواگیر می شود و بعد هم دارو می دهیم و می گوییم 6 ماه دیگر مراجعه کنید.

ولی وقتی فردی مبتلا به بیماری دیابت است این فرد دچار استرس می شود، کم تحرکی، تغذیه مشکل دار، احتمالاً فشار خون  فاکتور هایی است که ممکن است داشته باشد.

ما برای پیش گیری از بیماری های غیرواگیر باید عادت مردم را عوض کنیم، عادت عوض کردن هم کار خیلی سختی است.

اگر مباحث تغذیه ای مطرح می کنیم برای اینکه جامعه باید بدانند به کدام سو حرکت کند و در حقیقت به سمت مواد غذایی سالم برود من همیشه یک مثال می زنم هرکسی که بیمار شود و به دکتر مراجعه کند دکتر به او می گوید برنج نخور، روغن نخور ، قند نخور و حرص هم نخور. اما اگر ارگانی بخواهد سبد کالا به پرسنل خود بدهد چه می دهد؟ قند و روغن و برنج.

ما می خواهیم یارانه ای که داده می شود هدفمند و در جهت سلامت جامعه باشد و این فرهنگ سازی و عوض کردن فرهنگ سخت است ولی می توان این کار را انجام داد با یادآوری مشکلات و بیماری های غیرواگیر در جامعه.

ما وظیفه مان این است که به مرور زمان این فرهنگ غلط را تغییر دهیم و اولویت اولمان را روی آموزش و پرورش قرار داده ایم و در حال رایزنی با مسئولین آموزش و پرورش هستیم تا برای سال تحصیلی جدید برنامه آموزشی در این راستا تعریف نماییم.

اما نباید انتظار داشته باشید که مسئولین به تنهایی بتوانند این مشکلات را حل نمایند بحث آموزش و پیشگیری را مراکز بهداشت انجام می دهند ولی زیرساختها برای انجام ورزش های همگانی توسط شهرداری باید انجام شود و شما باید از مسئولین برای حل مشکلات و این نوع بیماری مطالباتی داشته باشید.

معضل ما در سطح استان و شهرستان بیماریهای غیر واگیر است که بیشتر برمی گردد به صنعتی شدن شهرستان. رویکرد شهرستان باید به سمت صنایع پاک برود.همچنین مهاجرت کارگران به شهر باید جای خود را به مهاجرین تحصیل کرده بدهد.

برای سال92 آیا برنامه ریزی خاصی در زمینه بهداشت دارید؟

دکتر انتظاری: بله در شورای سلامت این مباحث عنوان شده و سند جامع سلامت تعریف کرده ایم، در این سند جامع، وظایف هر ارگان و این که چه کارهایی باید انجام دهند تعریف شده است. برای تمام ارگانهایی که در قسمت های مختلف مسئولند این سند ارسال شده است.

به نظر شما علت اینکه پروژه های متعدد بهداشتی توسط خیرین در شهرستان به سرانجام می رسد چیست؟

دکتر انتظاری: میبد دو خصوصیت مهم دارد یکی مردم مومنی دارد و دیگری این که فوق العاده ناسیونالیسم هستند که در تعریفی که داریم مردی که هم خداپرست است و هم ناسیونالسیم خیلی خوب است و این باعث شده که در حقیقت هم برای خود میبد سرمایه گذاری بکنند و هم اینکه به فکر آخرت خودشان باشند. این نه تنها در بحث بهداشت و درمان بلکه در ساخت مساجد و حسینه ها، مدرسه سازی و ... نیز در میبد محقق شده است.

نیلچیان: علت جذب خیرین، سطح بالای علمی مردم میبد است هم از نظر فرهنگی و هم از نظر علمی.

مردم میبد خود مدارج علمی را کسب کرده اند دوست دارند که خود درمان و تمامی امکانات در سطح شهرستان را مهیا سازند.

ایجاد فیلد آموزشی دانشجویان پردیس در بیمارستان امام جعفر صادق(ع)

بیمارستان از اول مهر امسال دانشجویان پردیس بین الملل را بعنوان یک فیلد آموزشی می پذیرد و این کار یک کار بزرگ و سختی است. امکانات برای دانشجویان فراهم کردن که از یزد برای گذراندن فیلدآموزشی شان به اینجا می آیند کار دشواری است که از اول مهر ماه می خواهیم این کار را انجام دهیم و یک چالش جدیدی برای بیمارستان است که باید آن را به دوش بکشد چون ما اعتقاد داریم که میبد در چند سال آینده باید دانشگاه علوم پزشکی داشته باشد و خواسته یا ناخواسته باید وارد این گود شود و سختی هایش را تحمل نمایید تا به هدف اصلی اش برسد.

خانم دکتر آیا توانسته اید لباس پرسنل را یکدست نمایید؟

درمورد لباس یکی از پرسنل، فروشگاه لوازم پزشکی دارد که چند دست لباس پرستاری آورد و با انتخاب یکی از آنها که هم از نظر دوخت و هم از نظر شرع ما مشکلی نداشت را انتخاب کردیم و لباس های یکنواختی را برای همه در نظر گرفتیم. اتفاقاً در بازدیدی که وزارتخانه و دانشگاه از بیمارستان داشتند از لباس پرسنل ما استقبال کردند.

دانشکده پرستاری

دکتر سبحانی، رئیس دانشکده پرستاری میبد گفت: تجهیزات مهارتهای بالینی میبد در سطح استان بی نظیر است. آزمایشگاهها، وسایل سمعی و بصری و کتابخانه برای دانشکده پرستاری تجهیز شده است. اوایل سال 90 مجوز تاسیس دانشکده پرستاری میبد از سوی وزارت بهداشت و درمان صادر شد. حدودا مبلغ 450 میلیون تومان برای تجهیز دانشکده از طرف دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هزینه شد و از مهرماه سال 90-91 با پذیرش 27 نفر شروع بکار کرد که در حال حاضر نیز حدود 60 دانشجو دارد. در عین حال اضافه کردن نیروهای متخصص، بالا بردن سطح کیفی نیروهای تخصصی و همچنین رفع کمبود فضای فیزیکی مدنظر است.

سمیه مرادی



رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.