Skip to Content


اهدا خورشید خانم به مردی از سرزمین آفتاب


از12 سال تلاش «یوشی دا» محقق ژاپنی زیلو تقدیر شد.

به گزارش خبرنگار میبدخبر: این مراسم که با حضور فلاح فرمانداری میبد در سفره سرای شاه عباسی میبد برگزار شد، استاد پویا به عنوان اولین سخنران گفت: مردم میبد به دلیل قرار گرفتن در وسط بیابان باید همه نیازهای خود را رفع می کردند. برای به دست آوردن آب بهترین مقنی ها و مهندسین را در این بیابان تربیت کرده اند.

وی ادامه داد: در زمینه صنعت نیز میبدی ها در تهیه سفال و سرامیک و زیلو سرآمد منطقه بودند.

این کارشناس میراث فرهنگی خاطرنشان ساخت: در زمان های قدیم چون ظروف پلاستیکی و ملامین وجود نداشته است در میبد بیش از 70 نوع ظروف سرامیکی تولید می شده است.

وی از زیلو به عنوان فرش سلامت یاد کرد و افزود: یکی از پژوهش هایی که در شهر ما هم از طرف بعضی از همشهریان علاقه مند و هم از طرف پژوهشگران خارجی مورد توجه قرار گرفته است مسئله زیلوبافی است.

استاد پویا گفت: تاکنون چندین فیلم و کار دانشگاهی در این زمینه انجام شده است.

وی ادامه داد: یکی از محققینی که سال ها در این زمینه پژوهش های ارزنده ای را انجام داده اند آقای یوشی دا از ژاپن هستند. ایشان از طرف دانشگاه برای تز دکترا روی رشته زیلوبافی کار کرده اند. وی در حال گرفتن دکترای اقتصاد صنایع دستی می باشد. یوشی دا سال هاست که در این زمینه کار می کند. از ایشان خواسته ایم که پایان نامه خود را به فارسی ترجمه کند تا به عنوان یک منبع بسیار معتبر مورد استفاده ما قرار بگیرد.

فلاح فرماندار میبد نیز در این مراسم با بیان خاطره ای، اولین برخورد خود با این محقق ژاپنی را اینگونه توضیح داد که: چندین سال قبل ایشان به دنبال مغازه زیلوبافی که پدر من در آن کار می کردند می گشتند. با مشاهده  کارگاه زیلوبافی پدرم که تعطیل شده بود با ناراحتی به سر خود کوبید و گفت وای یکی دیگه. که این نشان از علاقه ایشان به بحث زیلوبافی در میبد دارد.

از نکات جالب توجه در مورد این محقق ژاپنی می توان به این موضوع اشاره کرد که وی تمامی زیلوبافان میبدی را به اسم محلی می شناسد، با تمامی آنها گفتگو انجام داده و از بسیاری از میبدی ها در مورد زیلو و کارگاه های زیلوبافی اطلاعات بیشتری دارد.

همچنین قابل ذکر است که آقای یوشی دا همه حضار در این مراسم را به صرف آش محلی یزدی «شولی» دعوت کرده بودند و از ابتدا تا انتهای مراسم چون میزبانی این ضیافت را برعهده داشتند سرپا ایستاده و به میهمانان به فارسی خوش آمد می گفتند.

رای شما
میانگین (2 آرا)
The average rating is 1.0 stars out of 5.


علي
دائي جان! تو گل (به فتح گاف) اين ها نيفت.آخر عاقبت نداره!
+6 (6 آرا)
پست شده در ۱۳۹۳/۰۶/۱۲ ۱۳:۱۰
مهدی
عبدالعظیم پویا پژوهشگر در این نشست که در محل خانه فرهنگ ندوشن با حضور جمعی از علاقمندان تاریخ و میراث فرهنگی ندوشن برگزار شد نخست به تاریخ چند هزار ساله ندوشن پرداخت و وجود سنگواره ها و آثار معادن و کوره های ذوب فلزات در این ناحیه را از نشانه های مدنیت و یکجا نشینی در این ناحیه در هزاره های قبل از میلاد دانست.
وی سپس به قدمت راههای اصلی تجاری و نظامی مناطق مرکزی کشور در این منطقه پرداخت و راه یزد ، ندوشن ، ورزنه و اصفهان را که کاروانسرای شاه عباسی بر سر آن پدید آمده یکی از راههای مهم تاریخی قابل احیاء دانست و اشاره داشت که در دوران آل مظفر بنیانگذار این سلسله پادشاهی اولین سمت سیاسی_نظامی خود را با راهداری میبد_ندوشن آغاز کرد ، امیر مبارزالدین از راهداری و حکومت میبد و ندوشن به حکومت فارس رسید چون این راه از ندوشن به ابرکوه و نیریز و فارس راه می یافت از اهمیت فراوانی برخوردار بود. و از این رو بسیاری از بناهای فاخر ندوشن نیز در دوران آل مظفر تأسیس شدند و توسعه یافتند.
وی سپس به مسجد جامع ندوشن بعنوان یکی از شاهکارهای معماری منطقه اشاره کرد و از تنوع سازه های آن بعنوان ویژگی منحصر بفرد آن یاد کرد. خانه های قدیمی با ارزش درخور احیای ندوشن را همچون خانه قلعه ایها ، خانه محمدحسنی ها ، خانه کلانتری ها و… را از مجموعه گنجینه های قابل توجهی دانست که باید هرچه زودتر با تأمین منابع لازم توسط میراث فرهنگی احیاء و بازسازی گردد.
استاد پویا در ادامه به محیط زیست و آبگاه ها و مراتع این منطقه اشاره کرد و قدمت برخی از یوردها ،چاهها و چشمه های رمه داری را بیش از هزار سال دانست که بر اساس اصول بسیار دقیق و محاسبه شده فضای رمه داری مولد و با کیفیت را در این منطقه فراهم آورده است . وی فعالیت بی رویه معدن داران در سالهای اخیر را در تخریب این محیط زیست مطلوب گله داری را تهدید جدی در نابودی بیش از هزار سال فرهنگ و اقتصاد رمه داری در ندوشن دانست و از تشکل های مردمی و مسئولان خواست تلاش خود را برای صیانت از این زیست بوم منحصر بفرد استان به کارگیرند.
این کارشناس خبره میراث فرهنگی ضمن بازدید از بخش هایی از بافت تاریخی ندوشن به نفاست و قدمت برخی از این آثار اشاره کرد و مجموعه پل خواجه و دربند آن را از حیث معماری و طراحی شهری کم نظیر دانست.
وی در بازید از خانه نصیری ، خانه کلانتری ، خانه محمدحسنی ها ، خانه قلعه ها و حمام قلعه این مجموعه آثار را کلکسیون قابل احیا و شناسنامه اصیلی از زندگی متمدنانه مردم ندوشن دانست.
لازم به ذکراست در پایان این مراسم به ابتکار گروه ندوشن مرکز جغرافیایی ایران از سوی فعالان میراث فرهنگی و مردم فرهنگ پرور ندوشن به پاس نیم قرن تلاش های علمی و مجاهدتهای اجرایی استاد عبدالعظیم پویا از ایشان تجلیل گردید و این پیشکسوت عرصه میراث فرهنگی مورد تقدیر مردم ندوشن قرار گرفت.
nodoushan (3)

nodoushan (4)

nodoushan (5)

nodoushan (6)

nodoushan (8)

nodoushan (11)

nodoshan (1)

nodoushan (9)

nodoushan (1)

nodoushan (7)

nodoshan (2)

nodoushan (10)

nodoushan (12)
0 (0 آرا)
پست شده در ۱۳۹۳/۰۶/۱۲ ۱۲:۱۰
میبدی
خیلی خوشحالی با خارجی عکس گرفتی؟
-4 (8 آرا)
پست شده در ۱۳۹۳/۰۶/۱۲ ۰۸:۴۶