Skip to Content

مشاور خانواده:

88درصد والدین بافرزندان خود مشکل دارند/ 5 راهکار معجزه آسا برای والدین


کارشناس ارشد مشاوره با بیان برخی آسیب های رفتاری والدین نسبت به فرزندان از جمله سرزنش کردن و اتهام زدن، اسم گذاشتن، تهدید کردن، دستور دادن و... به تشریح این آسیب ها پرداخت و گفت : 88درصد والدین با فرزندان خود مشکل دارند.

به گزارش میبدخبر به نقل از یزدبانو، یکی از آسیب هایی که والدین دچار آن هستند عدم آشنایی نسبت به رفتار شناسی فرزندان است که ما موضوع این هفته آسیب شناسی را به این موضوع اختصاص داده ایم  و خانم فریبا شکیبا کارشناسی ارشد مشاوره به یکی از سؤالات اساسی والدین که « چگونه می توانم حس کمک ومشارکت را درفرزندم  به وجود آورم ؟» پاسخ داده است :
شکیبا اظهار کرد : چرا همه والدین با فرزندان خود درگیر هستند؟ چرا متأسفانه طبق آمار،88درصد والدین بافرزندان خود مشکل دارند؟ تربیت فرزند یکی از مفصل ترین مسائل در روان شناسی به شمار می رود  و آموختن همه مسائل و جنبه های آن نیاز به یک دوره یک ساله است که با یک مقاله ،پرداختن به همه جنبه های آن امکان پذیر نیست.
وی افزود : ریشه های اختلال های رفتاری کودکان به خانه برمی گردد و سرنوشت و آینده فرزندانمان به رفتاریکه ما امروز  با آنها داریم بستگی دارد زیرا در طول روز چند بار به فرزندانتان دستور می دهید؟(دستاتو بشور، صداتو بیار پایین، لباساتو آویزون کن، مشقاتو نوشتی؟ روی میز نزن، آشغال نریز، روی مبل نپر) چند بار  از  دستش عصبانی می شوید ؟چند بار تنبیه اش می کنید؟که در ابتدا به روش های اشتباه و معمولی که اکثر والدین از آن ها استفاده کرده  ونتیجه دلخواهی نمی گیرند می پردازیم.


*ایست،قبل از مطالعه
این کارشناس ارشد مطالعه تأکید کرد : وقتی در حال خواندن مثال های زیر هستید: به عقب برگردید و وانمود کنید کودکی هستید که این جملات را  از  والدین خود می شنود، شنیدن این جملات چه احساسی به شما می دهد؟باخود فکر کنید.

1- سرزنش کردن واتهام زدن
دوباره جای انگشتات رو در مونده، نمی تونی یه کار را درست انجام بدی؟چند بار بهت گفتم با دست کثیف دست نزن.
2- اسم گذاشتن
نگاه کن چجوری غذامی خوری؟حال آدمو به هم می زنی ، فقط یک آدم تبل وشلخته می تونه اینقدر اتاقشو بهم بریزه. این کارت احمقانه هست.
3- تهدید کردن
اگه یک بار دیگه حرف بد بزنی می زنم تو دهنت، تا سه میشمارم اگه هنوز آماده نشی خودم تنها میرم بیرون، فعلا برو تو اتاق،آدمت می کنم.
4- دستور دادن
باید همین الان اتاقتو تمیز کنی، تکون بخور دیگه، همین حالا باید انجامش بدی. زود مشقتو بنویس.
5- مقایسه کردن
چرا مثل بردارت نیستی، از پسرخاله ات یاد بگیر، ببین چقدر دختر داییت مرتب وهمیشه نمره هاش خوبه.
6- نصیحت کردن وسخنرانی کردن
ببین یه آدم خوب باید اینجوری باشه، تو نباید هیچ وقت با بقیه اونطوری رفتار کنی.
7- نیش وکنایه زدن
میدونی امتحان داری  وکتاباتو جاگذاشتی؟چقدر تو فکر داری. میخوای این لباسو بپوشی؟خوبه همه ازت تعریف میکنن.
این کارشناس ارشد روانشناسی با برشمردن مثالهای فوق تصریح کرد : اگر شما با خواندن این مثال ها، احساس بدی پیدا کردید، بچه ها وقتی در واقعیت روزی هزار بار این حرف ها را از ما می شنوند چه احساسی خواهند داشت؟ این روش ها تخریب کننده های روح وروان بچه های ما هستند ومانع از موفقیت وپیشرفت آنها می شوند.

این کارشناس ارشد مشاوره که حاصل تحقیقات خود را در قالب یک مقاله و ارائه پنج راهکار به والدین نیز بیان کرده است در ادامه گفت : آیا جایگزین های بهتری برای این روش های اشتباه (فوق) وجود دارد؟ آیا روش های دیگری وجود دارد تا بدون لطمه زدن به حرمت نفس کودکان بتوانیم با آنها ارتباط برقرار کینم؟
شکیبا افزود : پنج مهارت را به شما معرفی می کنم که بتوانید با به وجودآوردن فضایی پر محبت و احترام، مشارکت و همکاری کودک را برانگیزید :
1- توصیف کردن وشرح دادن آنچه را می بینید:
مثلا: چراغ دستشویی روشنه، مریم شیر آب بازمونده، نزدیک همه جا پر از آب بشه ،
2- درباره مشکل به وجود آمده به او اطلاعات بدهید:
مثلا بچه ها شیر اگه تو یخچال نباشه خراب میشه، جای پوست میوه تو آشغالیه، مبل اگر خراب بشه باید رو زمین بشینیم.
3- با بیان یک کلمه موضوع را به او گوشزد کنید:
بچه ها مسواک، بچه ها سفره، مریم بشقاب
4- از احساسات خود با او حرف بزنید:
5- مثلا: دوست ندارم یکی آستین لباسمو بکشه، خوشم نمیاد کسی هی وسط حرفم بپره ، ناراحت می شم وقتی یکی حرف زشت میزنه.
6- یادداشت بنویسید:
مثلا:جلوی تلویزون بنویسیم: قبل اینکه منو روشن کنی،ببین مشقاتو نوشتی؟ ،روی در اتاق: هیس بابا خوابه ،جلوی آینه دستشویی: کمک کمک موهایی که گیرکرده، منو اذیت میکنه، منو از دست موها نجات بدهید. تو اتاقش: منو از وسط اتاق بردار دارم له میشم: عروسک

وی در ادامه این مطلب نکاتی را به والدین در قالب « نکات مهم» یاداور شد که به شرح زیر است :


نکات مهم
• پدر و مادر خوب، پدر و مادری هستند که خلاق باشند پس می توانید این مثال ها وروش ها رو به تمام موقعیت ها ومشکلات به وجود آمده تعمیم دهید و از بهترین جملات استفاده کنید.
• وقتی شما در حال شمردن عیب و ایرادهای فرزندانتان هستید، برای او سخت است که کارهایی که برعهد ه اوست را انجام دهد.
• وقتی در مورد مشکل، به آنها اطلاعات بدهید، خودشان معمولا می توانند تشخیص دهند که لازم است چه کاری انجام دهند ودرمورد آن فکر می کنند.
• به یاد داشته باشید، بچه ها از شنیدن دستورهای طولانی وخسته کننده و مکرر بیزار هستند، هرچقدر تذکر و دستوری  که به آنها می دهیم کوتاه تر باشد تأثیر بهتری در آنها دارد.
• گاهی سکوت کنیم و حرف خود را در یادداشتی بنویسیم که تأثیری بیشتری دارد.البته متناسب با سن کودک، برای کوچکترها به روش تصویری وجذاب وبرای نوجوانان خیلی محترمانه ومودبانه تغییر پیدا کند.
• مقصود از این آموزش ها این می باشد که ، والدین دیگر با صحبت هایشان به روح و روان کودک آسیب نرسانند وجوری سخن بگویند، که بوسیله آن حرمت نفس واعتماد به نفس بچه ها بالا رود.
شکیبا در پایان تصریح کرد : ما به اختصار به اشتباهات والدین وروش های صحیح  تربیت پرداختیم زیرا این مبحث خیلی طولانی ومفصل است  و شما با خواندن یک مقاله ، قرار نیست همه نکات تربیتی را بدانید، ولی شروع کنید ودر جستجوی بهترین روش های تربیت در کتاب ها، مقالات، کارگاههای آموزشی وحتی مراجعه به مشاور باشید واین را فراموش کنید که گاهی چقدر زود دیر می شود.

 




رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 5.0 stars out of 5.