80درصدبستنیها وآبمیوههای رنگارنگ دریزد آلوده است/ وضعیت غیربهداشتی مراکز عرضه آبمیوه وبستنی یزد
همشهری نوشت: گرم شدن هوای استان، بازار بستنیفروشیهای سنتی و آبمیوهفروشیها را داغ کرده است، در حالی که مقامات بهداشتی استان 80 درصد این مواد غذایی را دارای بار میکروبی و غیرقابل مصرف میدانند.
بسیاری از مردم در فصل بهار و تابستان که مراجعه به پارکها و مراکز تفریحی افزایش مییابد، سری هم به بستنیفروشی و آبمیوه فروشی پارک میزنند غافل از اینکه انواع سنتی این مواد غذایی غیر قابل اعتماد و غیرقابل مصرف هستند.
- آلودگی میکروبی بستنی و آبمیوههای سنتی
مدیر نظارت بر امور غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در این خصوص گفت: 80 درصد از بستنیهای سنتی و آبمیوههایی که در فصل تابستان عرضه میشوند، دارای بار میکروبی و حتی آلودگیهای میکروبی ثانویه هستند.
«رضا مورکیان» ادامه داد: این آلودگی ناشی از رعایتنشدن بهداشت فردی و محیطی و استفاده از مواد اولیه نامرغوب و بی کیفیتی است که بار میکروبی دارند.
وی افزود: معاونت بهداشتی دانشگاه برای ارتقای آگاهی و اطلاعرسانی به مردم درباره کیفیت و سلامت این مواد غذایی اقداماتی را انجام داده است.
این کارشناس اضافه میکند: واحدهای عرضهکننده بستنی و آبمیوه سنتی از سوی کارشناسان بهداشتی استان تحت نظارت و نمونهبرداری قرار دارند و با متخلفان با جدیت برخورد میشود.
- انتقال بیماری تب مالت از بستنی
کارشناس مسئول بهداشت محیط استان نیز با تاکید بر اینکه بستنیهای سنتی قابلیت انتقال تب مالت را دارند، افزود: با توجه به اینکه باکتری تب مالت در خامه و بستنی از ماندگاری طولانی برخوردار است، بستنی یکی از منابع آلوده اما پنهان تب مالت به شمار میرود.
«وحید جعفری» با توصیه به مردم برای پرهیز از خرید و مصرف بستنیهای فلهای و غیرپاستوریزه، افزود: هنوز بسیاری از مردم نمیدانند بستنی، مهمترین فراورده لبنی است که میتواند باعث بروز بیماری تب مالت شود.
به گفته وی نظارت برای جلوگیری از عرضه محصولات غیرمجاز وجود دارد، اما این نظارتها به دلیل تعدد بسیار زیاد مراکز تهیه و توزیع و حجم فعالیتهای همکاران بهداشت محیط برای کنترل سلامت آب، غذا، هوا و غیره روزانه نیست و به صورت مقطعی صورت میگیرد.
این کارشناس مسئول بهداشت محیط استان افزود: این نظارتها برنامهریزی شده است و بازرسان بهداشت محیط به صورت دورهای بر اصناف نظارت میکنند.
به گفته وی در سالهای اخیر نیز اقدامات بسیار خوبی از سوی وزارت بهداشت برای توسعه و ارتقای کمیو کیفی نظارتهای بهداشت محیط انجام شده است که از مهمترین آنها میتوان به بازنگری و اصلاح آییننامه اجرایی ماده 13 قانون مواد خوردنی آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی اشاره کرد.
- راهاندازی سامانه جامع بازرسی
جعفری با اشاره به طراحی و راه اندازی سامانه جامع بازرسی بهداشت محیط، بازنگری چک لیستهای بازرسی، تدوین دستورالعملهای اعطای رتبهبندی بهداشتی مراکز عرضه مواد غذایی و اعطای سیب سلامت و نیز طرح خود کنترلی و خوداظهاری بهداشتی را نیز در این زمینه موثر دانست.
این کارشناس مسئول گفت: اجرای این موارد در قالب طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت محیط نتایج و فواید بسیار زیادی دارد و با توجه به شعار سال جدید سازمان جهانی بهداشت که «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» است، به طور قطع، برنامههای اطلاعرسانی عمومی و همچنین بازدیدها و کنترلهای بهداشتی تشدید خواهد شد.
وی تاکید کرد: مردم نیز باید برای خود مراقبتی و حفظ سلامت خویش نکات بسیار ساده را در مصرف مواد غذایی رعایت کنند که این اقدام قطعا سلامت آنها را حفظ خواهد کرد.
این کارشناس از مردم خواست زمانی که قصد خرید آبمیوه و بستنی دارند، با رعایت نکات ایمنی، به سلامت مواد غذایی و در نتیجه سلامت خود اهمیت بدهند.
- مصرف نکردن بستنیهای غیرپاستوریزه
جعفری از مردم خواست به هیچ وجه از بستنیهای غیرپاستوریزهای که در پارکها و یا در کنار پیادهروها تولید و عرضه میشود، مصرف نکنند چرا که این مواد غذایی به دلیل رعایت نکردن مقررات بهداشتی، احتمال آلودگی و بیماریزایی بسیار بالایی دارند.
وی به مردم توصیه کرد که فقط بستنیهایی را که در کارخانههای دارای پروانههای بهداشتی تولید میشوند و روی بستهبندی آنها شماره پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضای مصرف قید شده است، مصرف کنند.
کارشناس مسئول بهداشت محیط استان با بیان اینکه 70 درصد بستنی از شیر است، افزود: بستنی علاوه بر شیر از برخی مواد اولیه دیگر تشکیل شده که شامل کره، خامه، شیرخشک، شکر، رنگها و طعم دهندههای مجاز و طبیعی است که همه این مواد قبل از تولید باید پاستوریزه شده و پس از تاییدیه آزمایشگاه کنترل کیفیت از لحاظ فاکتورهای شیمیایی و میکروبی، مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: بستنی بعد از تولید نیز مجددا چک شده و در صورت تایید سلامت، روانه بازار مصرف میشود از این رو با توجه به پروسه حساس تولید بستنی، بستنیهای تولیدشده به صورت فلهای در مراکز غیربهداشتی، سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازند.
- بستنیهای دارای رنگهای جذاب
جعفری تاکید کرد: شهروندان باید ترجیحا از مصرف بستنیها و آبمیوههایی که در آنها از رنگهای بسیار جذاب استفاده شده است، خودداری کنند چرا که احتمال غیرمجاز بودن این رنگها وجود دارد.
وی با تاکید بر رعایت موارد بهداشتی در مراکز عرضه بستنی، تاکید کرد: مصرف بستنیهایی که افزودنیهایی مانند خرده شکلات، کیک، انواع کرمها، مغزها، آب نبات و اسانس دارند نیز به دلیل احتمال افزایش آلودگی و فسادپذیری بالای آن، اصلا توصیه نمیشود.
کارشناس مسئول بهداشت محیط استان از مردم استان خواست در صورت مشاهده هر گونه تخلف در عرضه غیربهداشتی انواع بستنی و آبمیوه و فالوده، موارد را با ذکر مشخصات و آدرس دقیق محل به شماره تلفن 1490 فوریتهای بهداشت محیط کشور اطلاع دهند.
به گفته جعفری در استان علاوه بر شماره 1490، سامانه پیامک 100001490 نیز آماده دریافت شکایات بهداشتی مردم است.
- وضعیت بهداشتی مراکز عرضه آبمیوه و بستنی در شهرستان یزد
کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان یزد نیز گفت: سال گذشته با نظارت و بازرسیهای صورت گرفته 65 درصد بستنیهای سنتی و 80 درصد آبمیوهها، فالودهها و شربتهایی که در شهر عرضه میشود، غیربهداشتی شناخته شد.
«حسن سلمانی» با بیان اینکه سال گذشته وضعیت بهداشتی عرضه این مواد غذایی بهتر شد، افزود: صدور مجوز برای این واحدها متوقف نشده است اما تولید و عرضه باید در یک نقطه صورت گیرد و در صورت انتقال مواد از یک نقطه به نقطه دیگر، با عرضهکنندگان برخورد میشود.
وی تمایل مردم به مصرف آبمیوه و بستنیهای سنتی را مانع برخورد جدی با این واحدها عنوان کرد و گفت: لازم است فعالیت واحدهای سنتی عرضه کننده آبمیوه و بستنی متوقف شود.
انتهای پیام/ع
یادداشت
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|
گزارش
| |
| |
| |
| |
|