Skip to Content

کارشناس مرکز بهداشت میبد عنوان کرد:

10 توصیه کلیدی برای مقابله با بیماری های مشترک میان حیوان و انسان


همه ساله از طرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران در تیرماه هفته ای با عنوان هفته اطلاع رسانی در زمینه بیماری های مشترک بین انسان و حیوان معرفی می گردد

"میبدخبر"؛ همه ساله از طرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران در تیرماه هفته ای با عنوان هفته اطلاع رسانی در زمینه بیماری های مشترک بین انسان و حیوان معرفی می گردد که در سال جاری نیز از تاریخ 13 لغایت 20 تیرماه 1395 با این عنوان نام گذاری گردیده است.

منظور از نام گذاری گروهی از بیماری ها تحت عنوان بیماری مشترک انسان و دام یا همان زئونوزها ایجاد یک مسئولیت حرفه‌ای مشترک بین پزشکان و دامپزشکان است که با همکاری در زمینه تحقیقات و کنترل این بیماری ها می‌توانند گام های مؤثری در تامین بهداشت عمومی جامعه انسانی بردارند.

بر اساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت از میان 1709 عامل بیماریزا، 832 عامل یعنی حدود  50 درصد بیماریهای عفونی از حیوانات به انسان منقل می شود.

بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در اصل از گروه باکتری ها، ویروس ها، قارچها و انگلها هستند. مهمترین بیماری های مشترک میان انسان و دام که در کشور ما دیده می شود، می توان به تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اشاره کرد.

خطر بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در ایران با وجود کشورهای آلوده در همسایگی ما که برخی از آنها از ثبات سیاسی لازم هم برای برخورداری از نظام سلامت مناسب محرومند، بیشتر است. جدا از وضعیت عمومی سلامت در کشورهای همسایه، قاچاق دام از مرزهای کشورهای همسایه نیز موجب افزایش بیماری های مشترک در کشور شده است.

برای مقابله با بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان 10 توصیه کلیدی زیر را همیشه به خاطر بسپاریم :

  1. عدم استفاده از فرآورده های لبنی غیر پاستوریزه و محلی مانند شیر، پنیر، خامه، و بستنی غیرپاستوریزه
  2. جوشاندن شیر دام به مدت حداقل پنج دقیقه پس از جوش آمدن شیر و نگهداری پنیر تازه تهیه شده از شیر نجوشیده در آب نمک 17 درصد به مدت 3 ماه
  3. عدم مصرف فرآورده های دامی به صورت خام و نیم پز مانند جگر، گوشت، کلیه و ...
  4. عدم تماس با دام زنده و فضولات دامی و همچنین جنین سقط شده دامها
  5. استفاده از دستکش، لباس مخصوص کار، چکمه لاستیکی و دیگر وسایل حفاظت شخصی در هنگام کار با دامها و سایر حیوانات
  6. فرآورده های گوشتی را از مراکز معتبر و با مهر دامپزشکی تهیه کنیم . بهتر است گوشت را حداقل 24 ساعت در یخچال نگهداری و سپس استفاده نمود.
  7. از کشتار دام در معابر عمومی و انظار مردم و در مراسم ها (ورود حجاج و زائرین عتبات عالیات) جدا خودداری کنید.
  8. از خرید دام زنده و کشتار آن به منظور تامین گوشت مصرفی جدا خودداری کنید.
  9. در صورت وقوع هرگونه گازگرفتگی توسط حیوانات بلافاصله و فورا" با صابون و آب فراوان محل گازگرفتگی را شستشو داده و سریعا" به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان محل زندگی خود مراجعه نموده تا سایر اقدامات لازم و واکسن های مورد نیاز را دریافت کنید.
  10. پوشاندن نقاط باز بدن (صورت، دست ها و پاها) به هنگام خوابیدن به ویژه در هنگام مسافرت و اقامت در استراحتگاههای بین راهی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری سالک

مهدی یاوری- کارشناس بیماریهای زئونوز مرکز بهداشت شهرستان میبد




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.