۵+۱ سنگاندازیهایی را در مسیر اجرای برجام دارد
به گزارش "میبد خبر"؛ به نقل از خبرگزاری مشرق، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران امشب در گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم ضمن اشاره به سالروز 12 مرداد و تنفیذ حکم ریاستجمهوریاش توسط مقام معظم رهبری، گفت: از اینکه باید در مقاطع کوتاهتری در محض مردم و حضور ملت بزرگ ایران باشم و گزارش کار بدهم، فاصله افتاده، جای تاسف دارد و باید در فواصل بعدی این کاستی را جبران کنیم و در فاصله کوتاهتری با مردم گفتوگو کنم.
وی درباره تحقق وعدههای داده شده در شش ماهه اول سال، گفت: وعده من پس از عید نوروز این بود که امسال سال بهتری خواهد بود، چرا که در سال گذشته دولت با مشکلات بزرگی غیر از مسئله مذاکرات هستهای روبرو بود. همچنین در سال گذشته به دلیل کاهش بیسابقه قیمت نفت فشارهای اقتصادی بر مردم بیشتر بود.
روحانی با ابراز امیدواری از گشایش مشکلات در سال جاری گفت: امیدوار هستم با تلاش و کوشش مردم و همدلی دولت و ملت و با هماهنگی سایر قوا بتوانیم قدمهای موثرتری برای رفاه مردم برداریم.
رئیس جمهور تصریح کرد: امروز امیدوارتر از روز اول سال به آینده کشور، اقتصاد کشور، مسائل اجتماعی و امنیت ملی بسیار امیدوارترم و از لحاظ امنیتی دولت این افتخار را دارد که با تلاشهای انجام شده در کنار قوای مسلح و نیروهای مسلح و همت مردم آرامش و ثبات بینظیری را در سالهای گذشته و ماههای اولیه امسال شاهد باشیم و این ثبات انشا الله ادامه خواهد داشت.ایران منطقه ثبات و تاثیرگذار در امنیت و ثبات منطقه خواهد بود.
وی مسائل اقتصادی کشور را در پنج ماهه اول سالجاری مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: در زمینه مسائل اقتصادی آمار اولیه سه ماهه اول سال را در رشد اقتصادی نداریم، اما همه علامتها میگوید حرکتها رو به جلو است.
روحانی در پاسخ به سوال مجری برنامه که از وی پرسید شما در ابتدای امسال قول رشد 5 درصدی را داده بودید و آیا فکر میکنید که در آخر سال به این میزان رشد برسیم، تصریح کرد: بنده بسیار امیدوارتر از قبل به رشد 5 درصدی هستم و امیدوارم امسال به این رشد دستیابیم چرا که علامتها هم همین را میگوید.
رئیس جمهور بر همین اساس خاطرنشان کرد: در طول 4 ماه گذشته رشد مصرف برق در بخش صنعتی بیشتر از 4 ماهه اول سال گذشته است و این علامت خوبی است. چرا که به همان نسبت رشد برق میتوان به رشد اقتصادی دست یافت. در 3 ماهه اول سال 4.2 رشد مصرف برق در صنعت داشتیم و این یک علامت اولیه است تا امسال در مسیر رشد و حرکت به سمت توسعه باشیم. همچنین آمار رشد بیمه شدگان به ما نشان میدهد که در این مسیر نیز حرکت خوبی انجام شده است، آمارها نشان میدهد حدود 461 هزار نفر تعداد بیمهشدگان در تامین اجتماعی بیشتر از سال گذشته است.
وی با اشاره به میزان صادرات غیرنفتی نیز اظهار داشت: در صادرات غیر نفتی نیز حرکت بسیار خوبی را شاهد هستیم، در سال 1388 در 4 ماهه نخست سال صادرات ما حدود 5.9 میلیارد دلار و واردات ما 15.7 میلیارد دلار بوده است، این رقم در سال 89 و در حوزه صادرات 8 میلیارد دلار و در حوزه واردات 9 میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال 90 در زمینه صادرات 10.3 و در زمینه واردات 18.6 ، در سال 91 در زمینه صادرات 10.1 و در زمینه واردات 17.5 در سال 92 در زمینه صادرات 10.4 و در زمینه واردات 13، در سال 93 در صادرات 11.3 و در واردات 17.3 در سال 94 صادرات 11 و واردات 13 بوده و در نهایت در سال 95 صادرات ما 13.4 و واردات ما 12.9 درصد بوده است. این آمار نشان میدهد که صادرات ما بر واردات ما پیشی گرفته است البته معنایش این نیست که همیشه واردات بد است، اگر تولیدات مشابه آن کالا در داخل باشد بد است، اما اگر کالای اولیه و یا موارد مورد نیاز باشد خوب است.
روحانی با بیان این که البته در این بین نیز ما با معظل قاچال روبرو هستیم و آمار قاچاق در این موارد گنجانده نمیشود، گفت: طبق آماری که به من داده شده است خوشبختانه در یک سال گذشته قاچاق کاهش قابل ملاحظهای پیدا کرده است و حدود 10 میلیارد کاهش داشته است اما این کافی نیست و باید ما همه دست به دست هم دهیم تا با قاچاق مبارزه شود. مبارزه با قاچاق برای ما بسیار حائز اهمیت است و حتی برای رونق اقتصادی هم خوب است. مقام معظم رهبری نیز همواره بر مسئله مبارزه با قاچاق تاکید داشته و در این زمینه همه قوا باید دست به دست هم دهند و نیروهای مسلح نیز باید به ما کمک کنند.
رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به این سوال مجری برنامه که از وی پرسید برجام به کجا رسیده و میوه آن کی چیده خواهد شد و اخیراً نیز آقای عراقچی گفتهاند که تحریمها رفع شده است اما ظاهرا بر روی کاغذ و یا آقای صالحی نیز اشاره کردهاند که طرفهایمان دنبال توطئه علیه ایران هستند، گفت: ما وقتی در برابر طرف خارجی قرار میگیریم باید یک جور حرف بزنیم و آن وقت کم بودها، کم کاریها و کاستیها و احمالها را به رخشان میکشیم و وقتی با مردم خودمان صحبت میکنیم این طرف قصه را هم باید توضیح دهیم.
وی ادامه داد: 5+1 احمالهایی را در اجرای برجام دارد، اما برجام یک فضای خوبی را برای کشور و اقتصاد کشور به وجود آورده است. جا دارد من همینجا از کارکنان صنعت و مسئولان نفت سپاسگذاری و تشکر کنم کاری کردند که بعد از برجام خیلیها دچار تعجب شدند که چطور ما در زمان کوتاه تولید نفت را افزایش دادیم و صادرات نفت خود را به شرایط قبل از تحریم رساندیم. به هر حال وقتی که چاه نفت بیشتر فعال شود مقدمات و مخارج آن نیز زیاد میشود، ولی با تلاش کارکنان صنعت نفت موفق شدیم میزان رشد را افزایش دهیم.
روحانی ادامه داد: یکی از آثار دیگر برجام علاوه بر مسئله فروش نفت خام این بود که ما خودمان تعیین میکردم چه میزان نفت بفروشیم، در گذشته قدرتهای بزرگ بالای سرمان میایستادن و میزان فروش را تعیین میکردند اما امروز عزتی برای ما کسب شده است که نفت را به هر میزانی که دلمان میخواهد بفروشیم و اجازه تحمیل را به دیگران ندادیم. علاوه بر فروش نفت به میزان دلخواه در دسترسی به پول نفت نیز دستمان باز شد، در زمان تحریم کشورهای خرید کننده برای ما شرایط تعیین میکردند اما امروز دست ما باز است و حتی میتوانیم حدود 10 تا 20 درصد از پول فروش نفت را برای حق نقل و انتقال استفاده کنیم. ما امروز نفت را به یورو میفروشیم و جایی که تعیین میکنیم پول آن واریز میشود و امروز بیش از 400 بانک خارجی در این زمینه با ما در ارتباط هستند.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که اگر برجام در کار نبود وضعیت امروز کشور به چه شکل میبود، گفت: شرایط قبل از برجام و قبل از مذاکرات دولت یازدهم شرایط خاصی بود، فروش نفت ما امروز بیشتر از آن دوران است شرایط دسترسی به اموال ما در آن دوران سخت بود در حوزه پتروشیمی و جابجاییها در تحریم بودیم و شرایط سختی برای کشور پیش آمده بود. جدا از همه اینها مهمترین اثر برجام این بود که سایه شوم تهدید از سر ملت ما رفع شد. پرونده ایران به فصل 7 شورای امنیت رفته بود، 6 الی 7 قطعنامه علیه ما وضع کرده بودند و هر روزی ممکن بود کشور دچار جنگ ناخواسته شود. در شورای امنیت ایران را به عنوان تهدید کننده صلح و امنیت جهانی معرفی کرده بودند اما امروز شرایط ما با شرایط گذشته با ویژگیهایی که گفته شد متفاوت است.
وی با بیان این که برجام لطف 5 +1 نبود و آنها خسواتمندانه چیزی به ما ندادهاند گفت: برجام حاصل مقاومت مردم و رهبری شجاع رهبر انقلاب و توصیههای ایشان بود. ما در برجام حقمان را باز ستاندیم لطف کسی نبود بلکه حاصل ایستادگی مردم عزیز و بزرگوار ایران بود.
روحانی ادامه داد: اگر شرایط امروز کشور نیز مانند گذشته بود ما شاهد وضعیت سختی بودیم، باید حقمان را میگرفتیم، دیگران میخواستند حق ما را بگیرند اما ما اجازه ندادیم ما حق غنیسازی را گرفتیم و امروز نه تنها حق غنیسازی داریم بلکه در مقام فروش امکانات غنیسازی هستیم. آب سنگین تولید میکنیم و میفروشیم، اورانیوم را غنیسازی کرده و آن را میفروشیم و راکتور اراک را نیز نوسازی کردهایم و آنچه مهم است احقاق حقوقمان بود که به آن دست یافتیم.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش از رشد سرمایهگذاری در کشور خبر داد و گفت: اگر طرف مقابل به ظاهر و روح برجام به خوبی عمل میکرد ما شرایط بهتر از این نیز داشتیم، حتماً سنگاندازیهایی در این بین وجود دارد آنهایی که با اصل برجام مخالف بودند امروز با اجرای آن نیز مخالف هستند. کنگره و مجلس نمایندگان آمریکا امروز از هر طرح و لایحهای برای مخالفت با برجام استفاده میکند. رژیم صهیونیستی نیز مخالف برجام است و برخی کشورهای دور و بر ما از روی کودک صفتیشان با برجام مخالفت میکنند. کنگره در آمریکا هر روز دنبال تصویب لایحهای است تا مشکلی را جلوی پای ایران به وجود بیاورد و دولت آمریکا مجبور میشود برخی را وتو و با برخی نیز مخالفت کند.
وی ادامه داد: همانگونه که رهبر معظم انقلاب گفتند اگر طرفهای ما به خوبی به تعهدات خوب دقیقاً عمل میکردند این مسئله نیز به نفع خودشان و به نفع منطقه تمام میشد. این یک امتحان و آزمایش بود تا طرف مقابل خود را نشان دهد. اگر آمریکاییها با حسن نیت برجام را اجرا میکردند و ما شاهد کندکاری نبودیم چه بسا طرفهایمان اعتماد میکردیم و در موضوع دیگر نیز با آنان گفتگو میکردیم اما متاسفانه آنها این آزمایش را به خوبی انجام ندادند و پایبند به تعهدات نبودند. اما ما امروز در سایه حمایتهای رهبری انقلاب و با وحدت و انسجام به ادامه راهمان خواهیم پرداخت و با قاطعیت جلو نقض عهد طرفهای مقابل خواهیم ایستاد.
روحانی با بیان این مطلب که برجام در برخی زمینهها از جمله بیمه و صادرات نفت و گاز خوب اجرا شد اما در برخی حوزهها مثل حضور و فعالیت بانکهای بزرگ در ایران با کندی روبرو است، اظهار داشت: ما در برخی نقل و انتقالها و تبدیل ذخایر به ارزها با مشکلاتی روبرو هستیم، اما روند روندی است که هرچقدر به سمت جلو برویم گشایش بیشتری رو به ما خواهد بود.
رئیس جمهور در خصوص فیشهای حقوقی نامتعارف و حواشی به وجود آمده در این زمینه، تصریح کرد: این حرکت، حرکت خوبی و خیری بود، افراد با هر نیّتی که داشتند این موضوع را دنبال کردند و در مجموع به نظر من این مسئله به نفع کشور و در مسیر درست مبارزه با فساد و شفافیت قرار گرفت. جا دارد در این زمینه نیز تاکید کنم بر نقش فضای مجازی و شبکههای اجتماعی که در این زمینه دولت بر آزادی این شبکهها علیرغم فشارهایی که متحمل شد مسیر بود. نظرسنجیها نیز نشان میداد که 60 درصد مردم در فضای مجازی به دنبال مطالب طنز و تفریح و سرگرمی هستند و 20 الی 30 درصد به خاطر اطلاعات و اخبار به دنبال شبکههای اجتماعی هستند. معتقدیم مردم ما بیدار هستند و اجازه نخواهند داد گروه کوچکی با سوء استفاده از این ابزار مانع مسیر حرکت شوند. دولت همچنین به دنبال دولت الکترونیک و ساخت یک شبکه اطلاعات ملی است و یکی از اهداف مهم دولت نیز همین است.
وی با بیان این مطلب که در مبارزه با فساد غیر جناحی بودن مهم است و نباید مسائل را جناحی ببینیم، اظهار داشت: باید با هرگونه سوء استفاده با آن از جمله رانت اطلاعات مبارزه کنیم، البته برخی امور را باید با اصلاح ساختاری باید تغییر داد.
روحانی همچنین با اشاره به احیای 2 معاونت سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان امور اداری و استخدامی، گفت: طبق قانون مسئله استخدامی باید در یک جا متمرکز شود و قانون اختیار آن را به رئیس جمهور داده است در خصوص برنامه و بودجه نیز قانون همین را میگوید. بنابراین باید تشکیلات لازم را سامان دهیم تا از فساد دور شویم و اجازه ندهیم که فساد تحقق یابد.
رئیس جمهور در تشریح دلایل وجود دریافتیهای غیر متعارف توسط برخی مدیران اجرایی گفت: این مسئله زمانی آغاز شد که نهادهای عمومی غیر دولتی درست شدند، به هر حال وقتی که یک نهاد خصوصیاست تمامی مقررات و چارچوب آن نیز مربوط به همان بخش خصوصی است و اگر هم دولتی باشد چارچوب خاص خود را دارد. اما وقتی نهادی شد عمومی غیر دولتی یا اصطلاحاً همان خصولتی دیگر نه دولت بر آن حاکم است و نه بخش خصوصی و اینجا شکافها به وجود میآید تا بتوان از آن سوء استفاده کرد. البته در برخی مقررات نیز استثنائاتی وجود داشت و مشکلاتی به وجود آورده است.
وی اضافه کرد: اولین باری که این مسئله مطرح شد زمانی بود که ما در خصوص مقررات اجرای بودجه 95 در دولت بحث میکردیم، همانجا بحث شد که برخی از افراد دریافتیهای غیر متعارف دارند و برخی بنگاههای اقتصادی مورد مثال قرار گرفتند که وامهایی غیر متعارف و متفاوت گرفتند. همانجا مقررات خوبی وضع شد.
روحانی ادامه داد: متاسفانه در این دریافتیها عباراتی مانند پاداش و کارانه درست شده بود و همینها موجب پرداختهای اضافی شده بودند، در برخی دستگاهها نیز هیئت مدیره خودشان برای خودشان تصمیم میگرفتند و ذینفع بودند. من پیشنهاد دادم لایحهای برای شفافیت و ذینفعها تشکیل شود و این موضوع ممنوع شود، البته رهبری انقلاب هم دستور دادند مقررات دولت برای همه نهادها و ارگانها لازمهالاجرا باشد.
رئیس جمهور با بیان این که دولت در زمینه شفافیت اقداماتی را انجام داد و اولین حرکت این بود که شورای تعیین دستمزد و حقوق چارچوبهایی را تعیین کرد گفت: همه این مواردی که به عنوان حقوقهای غیر متعارف مطرح شده بودند برای درصد کمی از مدیران است، کارمندان و کارکنان دولت از این مسئله مبرا هستند و حقوقهاشان معمولی است، این که گفته شد حقوقهای کارکنان و کارمندان دولت کاسته شده شایعهای بیاساس است. تنها چند هزار مدیر در سازمانهای دولتی و غیر دولتی حقوقهای غیر متعارف گرفتند که به یک درصد مدیران ما هم نمیرسد. میخواهم بگویم تخلفات عام نبوده است و اکثریت مدیران جامعه برای کشورشان خادم بوده و هستند.
وی با تشکر از افراد و رسانههایی که در این زمینه کمک کردند با دلسوزی حق بیتالمال ادا شود گفت: دریافتیهای غیر متعارف ناصحیح، نادرست و نامشروع بوده و باید با آن مقابله شود و این مقابله ادامه پیدا خواهد کرد. در هر موردی که تشخیص دهیم تخلف و سوء استفاده از قانون صورت گرفته پولها بازگردانده خواهد شد و فسادهای مربوطه نیز به دستگاه قضا سپرده خواهد شد. مردم در این زمینه مطمئن باشند که دولت حساس است، نسبت به بیتالمال و پول مردم حساس است ما تلاش میکنیم تمامی بحثهای مربوط به حقوق فوقالعاده و عناوین با این مضمون از بین برود و تنها یک دریافتی باشد.
منبع: مشرق