Skip to Content

نگاهی به میزان کارآمدی دولت یازدهم؛

نیمه دوم هم در حال اتمام است!


انتقادها از ضعف اطلاع‌ رسانی دولت در حالی است که مسئله‌ی اصلی دولت کنونی نه ضعف اطلاع رسانی و رسانه‌ای که ضعف از نظر اجتماعی و توان جلب توجه و رضایت افکار عمومی جامعه است.

میبد خبر؛ 1-ضعف اطلاع‌ رسانی یکی از انتقاداتی است که در طول عمر دولت و به ویژه در ماه‌های اخیر مکرر از سوی حامیان آن مورد توجه قرار گرفته و آن‌ها مدام تاکید می‌کنند که تیم اطلاع رسانی دولت ضعیف است. تا جایی که حتی پدر معنوی دولت هم در این باره زبان به انتقاد می‌گشاید و می‌گوید: «تیم اطلاع رسانی دولت ضعیف است و در حدّ اقدامات و دستاوردهای دولت نیست.» معاون اول رئیس‌جمهور نیز اظهار می‌دارد: «متاسفانه گاهی اطلاع رسانی درباره کارهای سازنده و خوبی که انجام می‌دهیم، آنطور که باید صورت نمی‌گیرد». و معاون پارلمانی رئیس‌جمهور می‌گوید: «می پذیرم که دولت در اطلاع رسانی ضعیف است». این در حالی است که اصلاح‌طلبان و حامیان رسانه‌ای دولت نیز در این زمینه دولت را مورد انتقاد قرار داده‌اند. مدیرمسئول روزنامه‌ی جمهوری‌اسلامی می‌نویسد: «یکی از اساسی‌ترین ضعف‌های دولت شما جناب آقای رئیس‌جمهور، فعال نبودن بخش رسانه‌ای آن و همینطور مجموعه دفتر ریاست جمهوری است.» همچنین سخنگوی دولت اصلاحات می‌گوید: «ضعف تیم اطلاع‌رسانی دولت کاملا مشهود است.» و مدیرمسئول فلان روزنامه زنجیره‌ای و نماینده اصلاح‌طلب مجلس نیز می‌نویسد: «تیم رسانه‌ای دولت عملکرد خوبی ندارد. کلید آقای روحانی قادر به باز کردن درب این اتاق نیست و کلید زنگ‌زده‌ای است.»

2-اما انتقادها از ضعف اطلاع‌ رسانی دولت در حالی است که مسئله‌ی اصلی دولت کنونی نه ضعف اطلاع رسانی و رسانه‌ای که ضعف از نظر اجتماعی و توان جلب توجه و رضایت افکار عمومی جامعه است. ضعفی که منبعث از عملکرد غیرقابل قبول و ناکارآمدی‌های دولت در حوزه‌های مختلف –به ویژه حوزه اقتصادی- و عدم برآورده شدن وعده‌های رئیس‌جمهور است. حامیان دولت نیز به درستی به این ضعف بزرگ دولت پی برده‌اند و به خوبی می‌دانند چالش اصلی دولت کجاست، لکن آن‌ها برای انحراف افکار عمومی از ضعف عملکردی دولت، به دنبال این هستند تا آن را متوجه رسانه‌ها کرده و ناکارآمدی‌ها و عدم توانایی‌های دولت برای اقناع افکار عمومی را به ضعف در اطلاع رسانی تنزل دهند. اینکه رئیس‌جمهور در سفر استانی کرمانشاه مردم را مورد خطاب قرار می‌دهد که «چرا گوش نمی‌کنید» و یا در جایی دیگر از آن‌ها انتقاد می‌کند که «چرا شکر نمی‌کنید» و یا جایی به رسانه‌ها هجمه می‌کند که «چرا واقعیت‌ها را نمی‌گویید» و قبل‌تر از آن به اساتید دانشگاه‌ها تشر می‌زند که چرا از توافق هسته‌ای حمایت نمی‌کنید، همگی دال بر ضعف دولت در حوزه اجتماعی و کارآمدی است.

3-سخنان چندی قبل رئیس‌جمهور در جمع مردم اراک و تشبیه پیامدهای برجام به سیب و گلابی: «غاصبی باغ ما را غصب کرده بود، غاصب را بیرون کردیم، درب باغ به روی مردم باز شده است، یک عده کودک به درب باغ آمده‌اند می‌گویند سیب و گلابی کجاست که ما میل کنیم، ما باغ را از دست غاصبان درآوردیم و درخت کاشته ایم و این باغ آماده باروری است و صبر برای باروری این باغ لازم نیست؟» از بارزترین نشانه‌های ناکارآمدی دولت است. روحانی در شرایطی منتقدان خود را به کودک تشبیه می‌کند و واکنشی این چنینی به آن‌ها می‌دهد که در طول چند سال اخیر با انتقادهای منطقی و کارشناسانه آن‌ها نسبت به برجام مواجه بوده و تا کنون هر آنچه در رابطه با برجام به وقوع پیوسته مطابق با گفته‌های منتقدین بوده است. افزون بر این، تشبیه پیامدهای برجام به باغ گلابی و دعوت از مردم به صبر کردن در قبال آن توسط رئیس‌جمهور در حالی است که در جریان مذاکرات هسته‌ای و تا همین چندی قبل، سخن از لغو یکباره همه‌ی تحریم‌ها و اینکه به واسطه برجام مشکلات بیکاری جوانان حل خواهد شد و برجام بزرگترین دستاورد تاریخ ایران است و سخن از معجزه‌ی قرن و فتح الفتوح بودن برجام بود.

4-«اگر توانستیم برای جوانان شغل درست کنیم انقلابی هستیم، اگر نتوانستیم اشتغال درست کنیم و بیکاری توسعه پیدا کرد ما با انقلاب نسبتی نداریم، اگر توانستیم در این کشور رونق اقتصادی درست کنیم، انقلابی هستیم، اگر نتوانستیم رونق اقتصادی درست کنیم انقلابی نیستیم. با رشد منفی انقلاب معنا ندارد، با اشتغال بدون تحرک و اشتغال خالص ثابت انقلاب معنا ندارد، با تورم افسارگسیخته 45 درصدی انقلاب معنا ندارد. انقلاب توسعه کشور، رفاه، نشاط مردم و اشتغال جوانان است. بسیاری از اعتیاد و مفاسد اخلاقی جامعه ما به خاطر بیکاری و بی‌شغلی است، چه کسی باید این حرکت را ایجاد کند، ما باید جامعه را به سمت توسعه هدایت و حرکت کنیم.» این‌ها بخشی از سخنان رئیس‌جمهور محترم کشورمان است که چند روز پیش و در مراسم افتتاحیه بیست ودومین نمایشگاه مطبوعات ایراد شد. این سخنان اما در حالی بیان شد که در مدت سه سال ونیم اخیر، صدها واحد تولیدی در کشور تعطیل شده است و همین چندی پیش بود که وزیر کار اعلام کرد هر پنج دقیقه یک نفر بیکار می‌شود. رکود حاکم بر کشور در این سال‌ها، بی‌سابقه است به طوری که بسیاری از شاخص‌های اقتصادی حکایت از فراگیر‌ شدن رکود در اجزای مختلف اقتصاد کشور دارد. دولت مدام از کاهش نرخ تورم می‌گوید، اما این در شرایطی است که نقدینگی 490 هزار میلیاردی سال 91 به یک میلیون میلیارد تومان در سال 94 رسیده و ضریب جینی در کل کشور از 36 درصد در سال 92 به حدود 38 درصد در سال 93 افزایش یافته و نکته قابل توجه اینکه ضریب جینی در روستاها از 32 درصد در سال 92 به 34 درصد در سال 93 رسیده است. همچنین صادرات غیرنفتی ایران در سال 94 بیش از 16 درصد کاهش یافته و سرمایه خارجی وارد شده از 5 میلیارد  دلار سال 91 به 1/4 میلیارد در سال 94 رسیده است.

5- امیرالمومنین علی علیه‌السلام در نامه 53 نهج البلاغه خطاب به مالک اشتر می‌فرماید: «و ایّاک والمنّ علی رعیتک باحسانک او التّزیّد فیما کان من فعلک او ان تعدهم فتتبع موعدک بخلفک فانّ المنّ یبطل الاحسان و التّزیّد یذهب بنور الحقّ والخلف یوجب المقت عنداللَّه و النّاس؛ زنهار از اینكه به احسان خود بر رعیت منت گذارى یا آنچه براى آن‌ها كرده‏‌اى، بزرگش شمارى یا وعده دهى و خلاف آن كنى. زیرا منت نهادن احسان را باطل كند و بزرگ شمردن كار، نور حق را خاموش گرداند و خلف وعده، سبب برانگیختن خشم خدا و مردم شود.» اینکه چرا کار دولت‌مردان امروز به جایی رسیده که بعد از گذشت سه سال ونیم از عمر دولت یازدهم، آن‌ها اینگونه با مردم و منتقدین خود سخن می‌گویند، پاسخش در همین کلام گرانبار حضرت(ع) نهفته است. این‌گونه سخن گفتن‌ها با مردم در واقع پیامد وعده‌های پرتعدادی است که آقایان در زمان رقابت‌های انتخاباتی به مردم می‌دادند و نتیجه‌ی نوع مواجهه‌ و عدم صداقت آن‌ها با مردم در روزهای ابتدایی روی کار آمدن دولت و بی‌محابا حوالت دادن راه‌حل همه‌ی مشکلات به توهماتی بود که از همان ابتدا تکلیفش مشخص بود. آن زمان که جناب رئیس‌جمهور با شعارهای رنگارنگ در تبلیغات انتخاباتی قاطعانه از چرخش همزمان چرخ سانتیرفیوژها و چرخ زندگی مردم و از رفع بیکاری و ده‌ها وعده و وعید دیگر سخن می‌گفت و آن زمان که وی و دولت‌مردان و ارتش رسانه‌ای همراه با آنان، برای تحمیل «خسارت محض» به مردم از رفع بالمره تحریم‌ها می‌گفتند و می‌نوشتند و به آشکارا آب خوردن مردم را هم به توافق و برجام ربط می‌دادند؛ می‌بایست به این هم فکر کنند که نمی‌توان برای همیشه ژست اپوزسیون گرفت و طلبکارانه سخن گفت. در واقع مشکل اساسی دولت‌مردان فعلی این است که حتی بعد از گذشت سه ونیم سال از عمر دولت، همچنان در دوران رقابت‌های انتخاباتی خرداد 92 سیر می‌کنند و کماکان سعی می کنند از جایگاه ایوزسیون سخن بگویند. در حالی که تنها 6 ماه دیگر تا پایان دولت یازدهم باقی است، اما همچنان دولت‌مردان سعی می‌کنند مشکلات کشور را به گذشته ارجاع دهند و عامل نابسامانی‌ها را در جایی خارج از دولت یازدهم آدرس دهند. اما رهبر معظم انقلاب در این رابطه می‌فرمانید: «مردم‌سالاری فقط این نیست که انسان تبلیغات و جنجال کند و بالأخره عدّه‌ای را به پای صندوق‌ها بکشاند و رأیی را از مردم بگیرد، بعد هم خداحافظ؛ هیچ کاری به کار مردم نداشته باشد! بعد از آن‌که این نیمه اوّل تحقّق پیدا کرد، نوبت نیمه دوم است؛ نوبت پاسخگویی است.»

حمیدرضا زارع

 



رای شما
میانگین (2 آرا)
The average rating is 1.0 stars out of 5.