ایرانی ها هر سال غذای 15 میلیون نفر را دور می ریزند
به گزارش "میبدخبر"، فائقه کاظمیمجد کارشناس مسئول تغذیه در خصوص اهمیت ریشهکنی گرسنگی و کاهش سوءتغذیه کودکان عنوان کرد: اهمیت غذا به حدی است که حتی در سطح جهان یک روز به عنوان روز غذا نامگذاری شده است و این امر به منظور حساسسازی و کسب حمایت سیاسی به منظور برقراری امنیت غذا و تغذیه، ریشهکنی گرسنگی و کاهش سوءتغذیه است.
وی با تاکید بر اینکه ریشهکن شدن گرسنگی 1.3 میلیون کودک را از مرگ نجات خواهد داد و با تغذیه خوب مادران کودکانی سالمتر و با سیستم ایمنی قویتر رشد خواهند یافت، گفت: طبق بررسیهای صورت گرفته یک دلار سرمایهگذاری در حوزه رفع و پیشگیری از گرسنگی 15 تا 139 دلار سود در پی خواهد داشت و تغذیه سالم و درست در سالهای اول زندگی 46 درصد بازده تولید بیشتر را در زندگی فرد در پی دارد.
کاظمیمجد کاهش کمخونی ناشی از فقر آهن را موجب افزایش 20 درصدی بازده کاری افراد جامعه عنوان کرد و با بیان اینکه پایان دادن به مرگومیرهای مرتبط با تغذیه در کودکان، نیروی کار را 4.9 درصد افزایش میدهد، افزود: حذف گرسنگی به ساختن یک زندگی ایمنتر و موفقتر برای همه افراد کمک میکند.
وی تصریح کرد: اهمیت تغذیه مناسب به حدی است که برنامه جهانی برای آن تدوین شده است و در این راستا مجموعه فعالیتهایی که برنامه جهانی غذا در دستور کار خود دارد، شامل مقابله با کمبودهای تغذیهای، کاهش مرگ و میر کودکان، ارتقای سلامت مادران و مبارزه با بیماریها از قبیل HIV است.
کارشناس مسئول تغذیه بیماران بیمارستان ولیعصر(عج) اراک با اشاره به اینکه گرسنگی به معنای کمبود مواد غذایی در یک کشور است که در پی آن سیری شکمی حاصل نمیشود و تعریف دیگری از گرسنگی به معنی گرسنگی سلولی است و با امنیت غذایی در ارتباط است، اظهار کرد: در این نوع گرسنگی مواد مغذی لازم برای رشد و نمو کودکان، بیمار نشدن بزرگسالان و عملکرد صحیح سلول فراهم نشده است. باید به این نکته توجه کرد که گرسنگی سلولی ممکن است خود را به سرعت نشان ندهد و حتی سالها به طول انجامد، اما میتواند بر روی بهره هوشی، بیماریهای مزمن، توان کاری افراد و رشد و توسعه ملی یک کشور تأثیرگذار باشد.
وی سوءتغذیه را عاملی دانست که سالانه باعث مرگ 6.2 میلیون کودک زیر 5 سال میشود.
کاظمیمجد با بیان اینکه یکچهارم کودکان جهان رشد طبیعی ندارند، افزود: گزارشات "وضعیت نا امنی غذایی در جهان در سال 2015 " که توسط فائو تهیه شده نشان میدهد که از هر 9 نفر در جهان یک نفر با گرسنگی دست و پنجه نرم میکند.
وی علل گرسنگی را شامل فقر، توزیع نامناسب غذا و تغییر اقلیم عنوان کرد و گفت: افزایش دمای کره زمین منجر به کمبود آب آشامیدنی، بالا آمدن آب دریاها، کمبود غذا به علت زیر آب رفتن زمینهای کشاورزی میشود. تغییر اقلیم بطور مستقیم از طریق تأثیر بر محیط زیست، تاثیرگذار بر بهداشت محیط و بهداشت آب و سببساز افزایش شیوع بیماریهای عفونی و اسهالی و کاهش جذب ریزمغذیهاست که امنیت غذایی را تحت تأثیر قرار میدهد.
این کارشناس تغذیه یکی از سیاستهای جدی دولتها در حیطه امنیت غذا و تغذیه را کاهش ضایعات غذایی عنوان کرد و با تاکید بر اینکه تعیین خطمشی کلان در رابطه با کاهش ضایعات موضوع با اهمیتی است که دولتمردان هر کشوری باید در نظر بگیرند، گفت: در دنیایی که 870 میلیون نفر معادل یکهشتم جمعیت جهان غذای کافی برای خوردن ندارند، یکسوم از مواد غذایی تولیدشده توسط انسان به هدر میرود و این در حالی است که تولید این حجم از غذای هدر رفته در هر سال متضمن کشت در 198 میلیون کیلومترمربع از اراضی کشاورزی کره زمین (تقریباً معادل مساحت کشور مکزیک)، صرف 173 میلیارد مترمکعب آب شیرین، مصرف 28 میلیون تن کود شیمیایی و تولید گازهای گلخانهای بهمیزان 3300 تا 5600 میلیون مترمکعب (معادل دیاکسید کربن) است.
وی تصریح کرد: برآوردهای فائو نشان میدهد هر روز به ازای هر نفر 134 کیلو کالری غذا در ایران به هدر میرود، یعنی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران 134 کیلوکالری است. بر این اساس از 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تن در سال دور ریخته میشود. این رقم معادل غذای 15 میلیون نفر است. بر اساس این گزارش، ایران نیز از جمله کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی را به هدر میدهد و با توجه به اهمیت و ارزش غذا و محصولات کشاورزی این هدررفت قابل قبول نیست.
ایسنا
یادداشت
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|