Skip to Content

زیلوباف بیت رهبری:

شرایط کنونی ادامه پیدا کند کارگاه زیلوبافی را تعطیل می کنم / سنت فرش کردن مساجد با زیلو به فراموشی سپرده شده است


بافنده زیلوهای بیت رهبری با اشاره به وضعیت کنونی تولید زیلو گفت: زیلو اکنون بازار فروشی ندارد و اگر مسئولین حمایتی نکنند بزودی کارگاه را تعطیل خواهم کرد.

به گزارش میبد خبر، در استان يزد به دليل موقعيت خاص آب و هوايي و وضعيت اقتصادي، مردم به صنايع دستي روي مي آورند. صنايع دستی یزد از زمان هاي قديم تا به امروز مورد توجه هنرمندان و هنرشناسان بوده است. از اين ميان زيلو از صنايع دستی معروف استان يزد مي باشد كه قدمت آن به دوره پيش از اسلام مي رسد كه در ميان اعراب وجود داشته است.

زيلو يكي از قديمي ترين محصولات دستباف مي باشد و از آن به عنوان فرشي كم بها كه از نخ بافته شده و در تابستان ايجاد خنكي مي كند استفاده مي شود. خاستگاه هنر زيلو بافي دراستان يزد شهرستان ميبد بوده است. برای اطلاع از آخرین وضعیت این دست بافته تاریخی گفتگویی را با یکی از بافندگان بنام این این شهر داشته ایم.

زیلوباف بیت رهبری با اشاره به اقدامات خود در حوزه تولید زیلو گفت: 59  سال است که در صنعت زیلو مشغول به کار هستم و در طول این دوران دست بافته های زیادی را به بازار عرضه کرده ام.

بمانعلی شریف زاده افزود: زیلو تنها در شهرستان میبد بافته می شده و و اگر هم کسان دیگری در دیگر نقاط کشور مبادرت به تولید زیلو کرده اند همان میبدی هایی بودند که از میبد مهاجرت کرده و در دیگر نقاط کشور ساکن شده اند. زیلو بر خلاف دیگر فرش ها که تنها می توان از یک طرف یا یک روی آن استفاده کرد، دست بافته ای است که می توان از هر دوطرف از آن استفاده کرد.

این فعال عرصه تولید زیلو در کشور در ادامه تاکید کرد: زیلو به واسطه ساخته شدن از نخ طبیعی در تابستان خنکی و در زمستان گرمی را برای استفاده کنندگان از ان به ارمغان می آورد. زیلو به واسطه جلوگیری از افزایش قیمت تنها در دو رنگ و بیار کمتر در سه رنگ بافته می شود.

شریف زاده تاکید کرد: زیلو به واسطه آن با دست بافته می شود خیلی وقت گیر است و برای همین مدت زمان و زحمت زیادی می برد تا زیلو تولید و به بازار عرضه شود و همین موضوع نیز تا حدزیادی در قیمت بالای این دست بافته بشری تاثیرگذار بوده است. در مدت زمانی در میبد بیش از 2هزار نفر زیلوباف وجود داشتند اما اکنون زیلوبافی که به معنای واقعی فعال باشد بیش از شش یا 7 نفر نیست و همین موضوع حیات این صنعت را در معرض خطر قرار داده است.

شرایط ادامه پیدا کند کارگاه زیلوبافی را تعطیل می کنم

وی تصریح کرد: دولت در موضوع زیلو خریدی از زیلوبافان ندارد و همه این عوامل سبب شده است این هنر ماندگار در معرض خطر قرار گیرد زیرا همه تولیدکنندگان کنونی زیلو در موضوع بازار یابی و فروش با مشکلات عدیده ای مواجه هستند. اگر شرایط کنونی ادامه داشته باشد ما نیز پس از ایام نوروز کارگاه را تعطیل خواهیم کرد.

زیلوباف بیت رهبری در ادامه با اشاره به فراموشی سنت فرش کردن مساجد و تکایای کشور با زیلوهای میبد گفت: در گذشته میزان استقبال از زیلو میبد در حدی بود که در تمام نقاط و شهرهای کشور نمایندگی های فروش این محصول دایر بود  بسیاری از مساجد و مراکز دینی و مذهبی با زیلو میبد فرش می شدند اما اکنون این سنت ها فراموش شده است و باعث شده است نمایندگی فروش این محصول در سراسر کشور از انگشتان دست کمتر باشد.

شریف زاده در خصوص کیفیت زیلوی میبد اظهار داشت: زیلو مانند دیگر دست بافته ها و فرش های ماشینی نیست که عمر کمی داشته باشد و با شست و شو نابود شود بلکه زیلو به واسطه کیفیت بالا از عمر طولانی برخوردار است و اکنون زیلوهایی داریم که 600 سال قدمت دارند اما همچنان از ان ها استفاده می شود.

این فعال اقتصادی اذعان کرد: در گذشته در میبد از قبل هر کارگاه زیلوبافی چهار خانوار نان می خوردند اما اکنون کار به جایی رسیده است که زیلوبافان واقعی و حرفه ای از شمار انگشتان دست کمترند. در همین کارگاه ما تنها دو نفر مشغول کاریم که با این شرایط حتی نتوانستیم کارگری را برای کار در زیلوبافی به کار بگیریم.

این زیلوباف در ادامه با اشاره به بافت برخی از زیلوهای به کار رفته در بیت رهبری تاکید کرد: برای زیلوهای بیت رهبری به تعاونی متشکل از هشت زیلوباف سفارش داده شد و ما هشت نفر بخشی از این شفارش را بافته و به آن ها تحویل دادیم. تاکنون چندین مرحله خرید زیلو از جانب بیت رهبری داشته ایم که آخرین آن پیش از ماه رمضان گذشته بود. این که رهبری با خرید دست بافته ما به ما نگاه ویژه ای دارند همین برای ما دلگرمی مهمی است.

وی مهمترین راه حل مشکلات صنعت زیلو کمک مسئولین به شناخته شدن این صنعت پاک دانست و تصریح کرد: مشکل زیلو آن است که مردم نمی شناسند و فرهنگ سازی نشده است و بسیاری از مردم با فواید این دست بافته مهم آشنایی ندارند و همه این ها باعث شده است در شرایط کنونی مشتری نداشته باشیم. دولت باید کمک کند که این هنر ارزشمند را پاسداری کند تا برای نسل های بعدی بماند.

از یونسکو تقذیرنامه گرفتم

شریف زاده افزود: بسیاری از مسئولین قول مساعدت و همراهی دادند اما وعده هایشان یادشان رفت و حتی مغازه ای که قرار بود رایگان در اختیار ما قرار گیرد اکنون از ما اجاره می گیرند. ما در نمایشگاه های متعدد شرکت می کنیم تا شاید بتوانیم با استفاده از این نمایشگاه ها زیلو را به مردم شناسانده و آن را رواج دهیم.

زیلوباف بیت رهبری در پایان به تقدیرنامه های بی شماری که از مسئولین گرفته است اشاره کرده و گفت: بیش از صد تقدیرنامه داخلی گرفته ام و در بعد بین المللی نیز سازمان جهانی یونسکو تقدیرنامه ای را به من اعطا کرده است.

انتهای پیام/آ




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.