Skip to Content

تب مسکن با پول کثیف سوداگران؛

«مالیات بر عواید مسکن»؛ دوای قطعی یا نوش دارو پس از مرگ سهراب؟!/جای خالی «برنامه ملی» برای جبران عقب ماندگی مسکن


اکثر کارشناسان مسکن معتقد هستند که تصویب و اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک منصوب بهCGT می‌تواند از بورس بازی و ورود سوداگری در بخش مسکن بکاهد و منجر به کاهش قیمت مسکن شود.

به گزارش میبد خبر، بدون شک بعد از خوراک و پوشاک، مسکن از اولویت های نیاز هر انسان در هر جامعه ای به شمار می رود، حق مسلمی که به سادگی نمی توان از نابسامانی در آن گذشت چراکه تبعات فقدان ان در همه ابعاد جامعه نمایان می شود.

تامین مسکن همیشه از دغدغه های اصلی مردم و یکی از شاخصه های عملکردی هر دولت به شمار می رود اما این روزها  این نیاز اساسی با چالش و دست اندازی اسفناکی روبرو بوده که بیشتر طبقات اجتماعی کشور را درگیر خود کرده است.

وضعیت بازار مسکن به برکت! وجود سوداگران به گونه‌ای نابسامان شده است که قیمت‌ها در این بازار به صورت روزانه‌ و یا لحظه‌ای تغییر می‌کند و همین امر موجب ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای متقاضیان خرید مسکن و اجاره نشین ها شده است.

هر چند بسیاری از کارشناسان افزایش نجومی قیمت مسکن را ناشی از عدم اجرای سیاست‌های درست مالیاتی و توقف تولید مسکن می‌دانند اما نقش سوداگری و دلاله گری را نباید در آشفته سازی بازار مسکن نادیده گرفت.

نائب رئیس اتحادیه املاک استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به جهش قیمتی مسکن در سال 97، تصریح کرد: قیمت مسکن از اردیبهشت تا آبان ماه سال 97 از سوی خود کارشناسان قیمت گذاری 3 بار افزایش قیمت داشت و در طول این مدت به طور میانگین 80 درصد افزایش قیمت داشت.

***بازار مسکن یزد در دست چند سوداگر!

دشتی پور اذعان داشت: متاسفانه بورس بازی سازماندهی شده و دلال هایی در بازار مسکن یزد و مناطقی مانند صفائیه ایجاد شده است که 30 نفر با یک سرمایه کلان مدیریت خرید و فروش را به دست گرفته و تعیین کننده قیمت شده اند.

نائب رئیس اتحادیه املاک با بیان اینکه معمولاً قیمت اجاره بها در پایان فصل ها بین بهمن تا اسفندماه و بعد از پایان امتحانات مدارس در اوایل فصل تابستان تغییر می کند تصریح کرد: وقتی مسکن گران می شود؛ تقاضا برای اجاره نشینی افزایش می یابد چراکه قدرت خرید مردم کاهش و جدای از افزایش تفاضا، قیمت اجاره بها هم افزایش می یابد که جهش اجاره بها نیز در سال گذشته بین 40 تا 50 درصد بود.

دشتی پور گفت: به علت اینکه در این ایام تقاضا برای اجاره زیاد می شود به دنبال آن قیمت اجاره بها همه ساله حدود 10 درصد افزایش می یابد اما این افزایش قیمت در شرایطی رقم خواهد خورد که تورم و جهش قیمتی در طول سال نداشته باشیم.

***رشد 50 درصدی اجاره بها

وی در پاسخ به این سئوال که آیا «اجاره بها در سال جدید افزایشی داشته است یا خیر؟» اظهارداشت: از ابتدای فروردین زمزمه هایی در بازار مسکن یزد بویژه منطقه های مرفه نشین می شود که حکایت از رشد 20 درصدی قیمت ها طی یک ماه گذشته دارد.

سال گذشته خبرهای خوبی درخصوص بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه املاک در کمیسیون اقتصادی و عمران مجلس مطرح شد و نمایندگان آن را مقدمه‌ای بر اخذ مالیات بر ثروت و یا دارایی دانستند اما گویا اراده ای محکم برای به نیجه رساندن آن نیست.

اکثر کارشناسان مسکن معتقد هستند که تصویب و اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک منصوب بهCGT می‌تواند از بورس بازی و ورود سوداگری در بخش مسکن بکاهد و منجر به کاهش قیمت مسکن شود، بنابراین در صورت تصویب و اجرای این طرح می‌توان بازار مسکن را از دستبرد سوداگران و سودجویان در امان نگه داشت.

*** مالیات بر عواید مسکن همچنان در پیچ و خم بررسی

نماینده مردم یزد و اشکذر گفت: برای جلوگیری از موضوع سوداگری مسکن و التهاب در قیمت مسکن، بحثی تحت عنوان مالیات بر عواید مسکن یا سرمایه همچنان در کمیسیون اقتصاد مجلس در حال بررسی است که امیدواریم هرچه زودتر به مرحله اجرا برسد.

وی با بیان اینکه هدف اصلی این طرح تنظیم مالیات برای کسانی است که خرید و فروش مسکن به شغل آن ها تبدیل شده و از این حوزه سودآوری و در مواردی سوداگری دارندعنوان کرد: نرخ مالیات بر عایدی سرمایه املاک طی سال‌های مختلف متفاوت است به طوری که در سال اول اجرای قانون این نرخ ۵ درصد، در سال دوم ۱۰ درصد، در سال سوم ۱۵ درصد و از سال چهارم به بعد ۲۰ درصد خواهد بود.

***عقب ماندگی 4 میلیونی مسکن علیرغم 2 میلیون مسکن خالی

سیدابوالفضل موسوی بیوکی، بااشاره به التهاب قیمت مسکن در یکسال گذشته اظهار داشت: ما باید به سمت تولید مسکن حرکت کنیم بواسطه اینکه 4 میلیون مسکن عقب افتادگی نسبت به نیاز کشور داریم که این نسبت در مناطق مختلف کشور برحسب نیاز تقسیم شده است البته تولید مسکن باید متناسب با نوع تقاضا باشد چراکه آمار کمبود مسکن در حالی مطرح می شود که ما 2 میلیون مسکن خالی در کشور داریم.

وی افزود: عدم تناسب عرضه و تقاضا باعث شده است تا در عین حالی که 2 میلیون مسکن خالی در کشور وجود دارد از آنطرف کشور با کمبود 4 میلیونی خانه مواجه باشد بدین معنا که از یک طرف مسکن موجود در کشور در توان خرید متقضایان نیست و از طرف دیگر توزیع این مسکن در کشور همگون و یکنواخت نیست.

نماینده مردم یزد و اشکذر با اشاره به سفر اخیر رئیس سازمان ملی زمین و مسکن به استان یزد، خاطرنشان کرد: در این جریان بازدید، پیشنهادهایی مطرح شد تحت عنوان اداره ها و نهادهای دولتی موظف به واگذار زمین های مازاد خود به اداره راه شهرسازی برای ساخت مسکن هستند که این امر با اولویت ساخت مسکن برای کارکنان همان نهاد واگذار کننده در دستور کار قرار گرفت.

***اجرای برنامه ملی ساخت مسکن در سال رونق تولید

موسوی از اجرای برنامه ملی ساخت مسکن در سال 98 خبرداد و گفت: طی این طرح، 400 هزار واحد مسکن، شامل 200 هزار واحد در شهرهای جدید، 100 هزار واحد در بافت فرسوده و 100 هزار واحد درشهرهای با جمعیت کم و روستاها ساخته خواهد شد.

وی تصریح کرد: با رایزنی های انجام شده سهمیه استان یزد از 500 واحد به هزار و 200 واحد افزایش یافته است که طی سالجاری در استان یزد ساخته خواهد شد و چون شهر جدیدی در استان یزد نداریم سهمیه برای ساخت در شهرهای جدید نیز نخواهیم داشت.

عضو کمیسیون عمران مجلس اذعان داشت: از ادارات ذیربط استان خواسته ایم تا در گام اول نیاز مسکن شهر یزد را بررسی و عدد مشخصی را اعلام کنند تا بر اساس این پایش برای تولید مسکن اقدام شود.

***«مالیات بر عواید مسکن»؛ دوای قطعی یا نوش دارو پس از مرگ سهراب؟!

گزارش های میدانی نشان می‌دهد که متقاضیان بازار مسکن هم خواستار اصلاح و بهبود وضعیت بازار مسکن هستند، زیرا بسیاری از متقاضیانی که سال گذشته سرمایه‌ای برای خرید مسکن جمع‌آوری کرده بودند امسال تنها با این میزان سرمایه می‌توانند تنها یک واحد مسکونی را اجاره کنند یا حتی بسیاری از مردم اجاره نشین دیگر توان پرداخت اجاره بها را هم ندارند! موضوعی که زنگ خطرش به صدا درامده و نمی توان از آن چشم پوشی کرد.

آنچه مسلم است نباید سفته بازی و بورس بازی توسط افراد معدود به زیان آحاد جامعه منجر شود و با توجه به افزایش دامنه های سوداگری در بخش مسکن می توان با تکیه بر «مالیات بر عایدی سرمایه (CGT)» که بر پایه افزایش قیمت دارایی های غیرمصرفی است، از ریشه دواندن این معضل در تاروپود بازار مسکن جلوگیری کرد.

اما این طرح به عنوان یکی از ابزارهای سیاستی که می تواند کارآمدی اقتصاد را افزایش دهد نیاز مبرم امروز است و نباید کار امروز را به فردا واگذار کرد چه بسا تعلل در تصویب آن، نوش دارو پس از مرگ سهراب خواهد بود و اثربخشی هدف را نخواهد داشت.

انتهای یپام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.