Skip to Content

فلاحت پیشه:

«برجام» یک توافق سیاسی است که امضا نمی‌شود و ضمانت اجرایی نیز ندارد


این کارشناس مسائل سیاسی : تلاش غرب بر این است که پس از توافق، تحریم‌ها قطره‌چکانی برداشته شود و برداشته شدن تحریم‌ها باعث جهش توسعه اقتصادی در ایران نشود.

به گزارش یزدرسا به نقل از نسیم ،حشمت‌الله فلاحت‌پیشه کارشناس مسائل سیاسی در خصوص برجام گفت: این برجام که می‌خواهند صورت بگیرد فعلاً یک توافق سیاسی است یعنی نمایندگی ایران و 1+5 توافقی را صورت می‌دهند که بر اساس آن مشکل و اختلافشان را حل کنند.


وی همچنین گفت: اساس این عنوان و اختلاف سر این موضوع برای همین پیش آمد که در داخل آمریکا اعضای سنا اعلام کردند روندی که با ایران در حال شکل‌گیری است معاهده است و چون معاهده است باید به تصویب دو سوم سناتورهای آمریکایی برسد. اوباما برای اینکه قانون را دور بزند در آمریکا اعلام کرد که این یک تفاهم سیاسی است نه معاهده و سر جمع دیدیم که کنگره برای حفظ جایگاه و حضور خودش در موضوع هسته‌ای قانونی تصویب کرد که هرچیزی که در مذاکرات به نتیجه می‌رسد باید به تصویب کنگره برسد و سرانجام بعد از تعدیل متن این طرح قانونی، اوباما هم با آن موافقت کرد و آن را امضاء کرد.


نماینده مردم تهران در مجلس هشتم در ادامه بیان داشت: واقعیت موضوع این است که آن چیزی که بین طرفین امضاء می‌شود یک موافقت‌نامه no paper است یعنی موافقت‌نامه‌ای که امضای پای آن حالت پاراف دارد و شاید اصلاً امضاء نشود یعنی یک نوشته بدون امضاء و بدون ضمانت اجرا تا زمانی که در مجالس؛ مشخصاً ایران و آمریکا تصویب شود. مجلس ایران هم در مقابل طرح قانونی کنگره آمریکا قانونی تصویب کرد که نوعی مقابله به مثل پارلمانی بود یعنی به همان میزان 52 روزی که در کنگره آمریکا زمان برده می‌شود و ممکن است حتی علاوه بر تاخیر زمانی تعدیل محتوایی و تغییر محتوایی هم ضمن توافق صورت بگیرد به همان میزان هم از طرف ایرانی این امکان وجود دارد.


وی ادامه داد: آنچه که بین ایران و 1+5 امضاء می‌شود نه پروتوکل است و نه یک تفاهم سیاسی بلکه یک رژیم توافقی تازه است که به صورت بی‌سابقه بین دولت‌ها شکل می‌گیرد و در این رژیم توافقی تازه سرانجام آن چیزی که تعیین کننده خواهد بود قدرت کشورها است در حفظ منافع خودشان در این توافق هسته‌ای. توافق از لحاظ حقوقی هم حتی دارای ضمانت اجرایی نیست اما اجرای آن بسته به اجرای متقابل توافق است یعنی به همین دلیل است که ایرانی‌ها باید بیش از اینکه به تکلیفشان عمل کنند همزمانی و هموزنی آن با عمل طرف 1+5 به تکلیفش است.


فلاحت پیشه قطعنامه شورای امنیت را در قابل برجام دانست و افزود: بعید می‌دانم برجام در قالب قطعنامه شورای امنیت شکل بگیرد. معتقدم که قطعنامه شورای امنیت خودش جزو برجام است یعنی یکی از بخش‌هایی که توافق می‌شود. چون ما سه نوع تحریم داریم تحریم‌های اروپایی و آمریکایی و شورای امنیت که خود تحریم هم یکی از سه بخش خود برجام است. شورای امنیت فقط بخش در واقع مربوط به تحریم‌های شورای امنیت را در قالب یک قطعنامه تعیین تکلیف می‌کند که در این تعیین تکلیف عملاً باید تحریم‌های گذشته را لغو کند.

ما نباید فکر کنیم که اگر توافقی شکل گرفت به معنای پایان اختلاف است بلکه اگر ایرانی‌ها در آینده قدرت به خرج ندهند ممکن است باز هم در زمینه‌های اجرایی دچار مشکلات شویم و شاهد تفسیرهای متفاوتباشیم. دلیل اولش خود شورای امنیت است که محل بازی قدرت است و دلیل دومش تداوم اختلافات ایران با آمریکا است و دلیل سوم تحریم‌هایی است که بلافاصله در دستور کار کشورهای غربی قرار می‌گیرد و آن تحریم‌های به اصطلاح موسوم به تحریم‌های حقوق بشری و حمایت از تروریسم است و من فکر می‌کنم که ادبیات منفی تحریم اگر قرار است در ایران حفظ شود بلافاصله در این زمینه این اقدامات صورت می‌گیرد.


وی همچنین گفت: به اعتقاد بنده آن چیزی که در اینجا مهم است برخورد با قدرت ایران است در دو مرحله، که مرحله اولش مرحله دیپلماسی عمومی و فضای روانی است و مرحله دوم که موضوع عملی است. دلیل تلاشی که طرف غربی در لابی‌های منطقه‌ای شکل می‌دهد این است که اگر توافقی صورت بگیرد کاهش تحریم‌ها به صورت قطره‌چکانی باشد که باعث جهش توسعه اقتصادی در ایران نشود.


فلاحت پیشه در ادامه به رایزنی اوباما برای گرفتن رأی اعتماد کنگره این کشور برای تأیید موافقتنامه بین ایران و 1+5 اشاره کرد و بیان داشت: من فکر می‌کنم اوباما رایزنی خودش را با کنگره انجام داده است. همان رایزنی‌هایی که مانع از این شد که 67 پیشنهاد اصلاحی ضمن توافق رأی نیاورد، منظور همان طرحی که داده شد و به خاطر رایزنی‌هایی که دموکرات‌های همسو با اوباما داشتند کنگره به این طرح رأی نداد.

رایزنی‌هایی را من فکر می‌کنم که آقای اوباما خواهد کرد و تلاش خواهد کرد که هیچ تغییری در متن توافق با تهران شکل نگیرد و حتی اگر رد بشود ما فکر می‌کنیم که چالش به درون آمریکا کشیده می‌شود یعنی بعد از رد احتمالی آن دیگر قرار نیست که جلسه دیگری گذاشته شود. به نظر من اگر توافقی صورت بگیرد دولت اوباما سعی می‌کند به صورت جدی آن را به تصویب کنگره برساند ولی این دیگر مسئله داخلی بین آنها است. اگر اصلاحی نیز صورت بگیرد معتقدم مجلس ایران هم به گونه‌ای مقابله به مثل می‌کند ولی در نهایت هرگونه اصلاح وتغییر در توافق احتمالی در کنگره آمریکا به معنای شکست مذاکرات به حساب می‌آید.

 

انتهای پیام/ص




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.